To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Komputer w MSS

Anonymous - 07-09-2007, 09:25

Jak się ma ori radio to wystarczy przytrzymać dłużej przycisk od przełączania trybów.
Zerowanie przy użyciu nieopisanego przycisku przy wyświetlaczu działa identycznie.

saphire - 07-09-2007, 10:04

2x więcej pali w jeżdżeniu po moim mieście ale w krajowej trasie to w okolicach 7l :badgrin: co przy mojej ciężkiej nodze to imho rewelacyjny wynik :D
Anonymous - 07-09-2007, 10:27

Po przejechaniu 1000+ km spalanie mojego MSS wynosi (wg wskazań kompa):
- 5,5l/100 km trasa (prędkość 90-110 km/h)
- 6,3l/100 km miasto (korki)

Teraz będę mierzył spalanie "olewając" wskazania komputera - zobaczymy co wyjdzie :twisted:

saphire - 07-09-2007, 10:37

Nom przy tak delikatnej jeździe w trasie (90-100) to w okolicach 6.5 mam w GDI na automacie :-) - u mnie normalne jeżdżenie w trasie to w okolicy 120-140 tyle że nie jednostajnie (bo się nie da) ale raczej energiczne przyśpieszenia gdzie się da i odczekanie spokojne aż znów się da pojechać... Niemniej po autostradach z zapakowanym autem na fula i średnia na zegarach w okolicach 150-170 to pod 8.5 wychodzi. Generalnie jest OK no ale gdyby tak w mieście paliła poniżej dychy to byłbym wniebowzięty :badgrin:
Rafal_Szczecin - 29-09-2007, 10:02

pisalismy o komputerze, i pisaliscie, ze u Was , gdy komputer pokazuje 30 km to auto sie wylacza, bo nie ma paliwa ... no to teraz posluchajcie tego :D

moj komputerek jest o wieeeele wieeeeele "madrzejszy" hehe przy stanie ok 50 km zaczyna pikac ze ma malo paliwa, po przejechaniu 25 km znow pyka, przejezdzajac kolejne 10 znow pyka ( czyli na liczniku pokazuje ze mozna przejechac jeszcze 15 km :D ) , po przejechaniu tych 15 km jest takie pykniecie jak ktos umiera :P takie ciagle hehe, a auto dalej jedzie, i dopiero w tym momencie zapala sie kontrolka rezerwy :badgrin: auto oczywiscie jedzie dalej, a komputer pokazuje ze juz jechac nie moze :) hehe . gaszac samochod i po chwili go odpalajac ,zastanawia sie i pokazuje ze idzie przejechac 190 km :badgrin: to jest poprostu mistrz ! :)

Anonymous - 29-09-2007, 12:40

Taki genialny komp jest i w MSS - mi jak komp pokaże 0 km na wyświetlaczu to spokojnie zrobię jeszcze 100 km :badgrin:
Gaspare - 08-07-2015, 09:08
Temat postu: [MSS 1.6] Rezerwa na komputerze się nie kasuje.
Jest to mój pierwszy post na forum. Na wstępie chciałem się przywitać. :)
Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem MSS 2002.
Mam pewien problem w moim miśku, mianowicie ostatnimi czasy zjechałem z poziomem paliwa do rezerwy (komputer wskazywał dystans 47km) pojechałem na stację dolałem mu 10l, wskazówka się podniosła, ale komputerek nic nie zauważył i nadal schodzi w dół. Restartowałem spalanie, średnią prędkość, odłączyłem aku (na 15s) nic nie pomogło... Rezerwa dalej pika, wg. komputera mam jeszcze 25 km do przejechania. PRzy okazji muszę wymienić pasek klinowy od pompy wspomagania chyba ;) Pytanie jakiej firmy paski polecacie?
Pozdrawiam serdecznie.

Bizi78 - 08-07-2015, 09:12

Zatankuj za powiedzmy 100zł, powinno pomóc :wink: .
Co do pasków to byle nie conti 8) .
Polecam DAYCO.

Gaspare - 08-07-2015, 09:13

Dziękuję za szybką odpowiedź. Dziś tego nie ogarnę, ale jak już to zrobię to napiszę czy pomogło i dziękuję bardzo za polecenie pasków.

Pozdrawiam :)

AidsD - 08-07-2015, 21:57

Bizi78 napisał/a:

Co do pasków to byle nie conti 8) .
Polecam DAYCO.

Sparzyles sie chyba na Conti? U mnie dluzszy jest Conti i radzi sobie bezproblemowo

Bizi78 - 08-07-2015, 22:08

AidsD napisał/a:
Sparzyles sie chyba na Conti?

W wilgotne dni lubi sobie któryś popiszczeć :wink: .
Nie wiem może to z powodu, że jeden jest germański a drugi z Rumuni :mrgreen: .
Wcześniej miałem parę lat oba DAYCO i ani razu nie zapiszczały 8) .
Sporo osób na forum tez z tego powodu odradza te paski.

Hugo - 08-07-2015, 22:21

Bizi78 napisał/a:
Zatankuj za powiedzmy 100zł, powinno pomóc
Na pewno pomoże :D
Gaspare - 20-07-2015, 08:43

Hugo napisał/a:
Bizi78 napisał/a:
Zatankuj za powiedzmy 100zł, powinno pomóc
Na pewno pomoże :D

Pomogło dzięki. :)

AidsD - 01-08-2015, 20:40

Jak juz mowa o komputerze... Zeby zdiagnozowac bledy w MSS z 2001 potrzebuje laptopa kabel i oprogramowanie.
Co do oprogramowania czytalem ze Evoscan ale kabel jaki konkretnie podchodzi i wspolpracuje?
Skad mozna zdobyc oprogramowanie?
Pytam bo doszedlem do wniosku ze chyba bedzie taniej zaopatrzyc sie samemu w oprzyzadowanie niz za kazdym razem placic mechanikowi za podpiecie.

plecho1 - 02-08-2015, 07:08

Tu masz wszystko o Evoscanie i odpowiednim kablu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Jeśli autko z 2001 i młodsze, to może też być ELM327 np. w wersji bluetooth i jakieś darmowe oprogramowanie pod niego np Torque na telefon z androidem.
Do silnika 1.6, a chyba taki masz, z Ewoskanem i fejsem przewodowym raczej nie warto się bawić, dużo wygodniejszy i podobnie funkcjonalny będzie jednak ELM327. Ja mam i jeden i drugi i jednak przeważnie używam Elma a mam coś takiego i świetnie działa http://allegro.pl/obd-sca...4867798532.html