Space Star Techniczne - [MSS ALL] [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza
Paweł W. - 17-11-2013, 21:02
Hmm, bardzo przecudna a wypieszczona ta Twoja Żaba,o ile nie myli mnie oko byłego sprzedającego takie i podobne"żaby" to chyba przepiękny, perłowy kolor T18. Za adres PRZEPOTWORNIEPRZEBARDZO DZIĘKUJĘ, gdyż jesteśmy z moim Kochaniem posiadaczami "Kosmatego" od około miesiąca, dodam, bardzo zadowolonymi.
Bizi78 - 17-11-2013, 22:20
Paweł W. napisał/a: | Hmm, bardzo przecudna a wypieszczona ta Twoja Żaba |
Jak to mówią magia foto .
Paweł W. napisał/a: | to chyba przepiękny, perłowy kolor T18 |
Nie, to kolor G19 zielony perła .
matmedia - 31-05-2014, 12:10 Temat postu: [MSS 1.3] Przestawiający się drążek zmiany biegów Witam, mam problem z MSS, samo rozregulowuje się położenie drążka zmiany biegów, w efekcie nie wskakuje wsteczny, 1 i 2. Mechanik wyregulował to (wchodził od przodu pod samochód i regulował jakąś śrubą). Naprawiał też jakiś mały element, coś w stylu tulejki, który był pęknięty, a był niezbędny do regulacji. Niestety nie potrafił nazwać tego elementu i tego dotyczy moje pytanie. Czy wiecie co to za element, jak to się nazywa???
Bizi78 - 31-05-2014, 15:51
Scaliłem temat.
Tutaj masz schemat:
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D200
zet-em - 16-07-2014, 18:11
Witam:)
Potraktujcie mój post jako dobrą radę lub ostrzeżenie.
Przeczytałem cały temat o najróżniejszych problemach ze zmianą biegów a mój przypadek nie miał nic wspólnego z tulejkami. Kilka dni temu, bez żadnych wstępnych objawów, nie mogłem włączyć wstecznego. Włączyłem jedynkę, ale czuję przy ruszaniu, że to trójka. Próbuję jeszcze raz wstecznego, dwójki, a tu też trójka.
No i tak już zostało na amen, zaglądam pod auto a tam koniec drążka zmiany biegów leży sobie na asfalcie.
Laweta, mechanik a tam okazało się, że pod ładną, gumową osłoną (na obrazku pokazana strzałką) jest bezkształtna bryła rdzy i złamany drążek kompletnie przeżarty przez rdzę.
http://images67.fotosik.p...0d4d36c6med.gif
Nie dowierzam od dzisiaj wszelkim osłonom gumowym czy plastikowym, bo pod nimi może
być...wszystko!
Obejrzyjcie w swoich miśkach co się dzieje pod tą gumą, być może zaoszczędzicie 200 zł. które musiałem wydać na tę niespodziankę.
Szczęście w nieszczęściu w moim przypadku, bo za kilka dni wyjeżdżam na urlop i...nie chcę myśleć kiedy i w jakich okolicznościach mogłoby mi się to zdarzyć!
Pozdrawiam wszystkich i szerokiej drogi
Marzena - 19-08-2014, 14:12
Hej. Mam pytanie odnoście pierwszego biegu.Czasami na pierwszym biegu słyszę dźwięk biegu wstecznego. Może wiecie dlaczego?
eve1988 - 19-08-2014, 22:45
Marzena, jesli to 1.6 to tulejki wybieraka sa temu winne.
Marzena - 20-08-2014, 15:34
Ja posiadam 1.3.sorki , że nie napisałam jaki silnik.
Dźwięk ten słyszę tylko na pierwszym biegu.Olej jest w skrzyni bo był sprawdzany.Jeden mechanik mi powiedział, że może to być zębatka pierwszego biegu.Czy wiecie, czy można zamówić tą część w serwisie?
Pozdrawiam.
eve1988 - 20-08-2014, 22:49
W 1.3 nie jestem pewny jaka skrzynia siedzi, jestes w stanie znalezc tabliczke znamionowa pod maska aby podac symbol skrzyni? Wsteczny masz wrzucany zawleczka do gory i w miejscu jedynki?
Marzena - 21-08-2014, 17:29
wsteczny mam dokładnie taki jak napisałeś.Postaram się jutro poszukać symbol skrzyni.Może dasz wskazówki gdzie można znaleźć ten symbol? Dzięki .Pozdrawiam
eve1988 - 21-08-2014, 21:24
W carismie jest on na tabliczce znamionowej pod maska, gdy otwieram maske jest naprzeciwko moich oczu pod szyba. Nie pamietam jak jest opisana skrzynia na niej ale chyba gear box nie chce mi sie isc do auta .
Po tej zawleczce sadze ze w 1.3 francuz jb3 siedzi, a wspomniane tulejki sa standardem w tej skrzyni.
Koszt raczej nie duzy.
Tak ogolnie to nie masz wstecznego czy jedynki?
honor - 21-08-2014, 21:43
Marzena, piszesz o dźwięku przy wrzucaniu jedynki, czy o odgłosie pracy skrzyni na jedynce? Jeśli chodzi o charakterystyczny odgłos pracy skrzyni na pierwszym biegu to jest to moim zdaniem normalne i spowodowane przełożeniem pierwszego biegu. U mnie jedynka też głośniej chodzi. W wersji 1.3 jest skrzynia francuska oznaczenie F5MR1 inaczej JB3-241.
Marzena - 22-08-2014, 06:51
Ten dźwięk jest na biegu pierwszym.Ok. dzięki za pomoc
wac7 - 31-08-2014, 22:02
Kiedyś już napisałem:
Przestrzegam Czasami naprawa tej przypadłości nie musi trwać 15 minut. Wymiana tuleki pod wybierakiem poszła gładko ale tej przy skrzyni już nie. To dlatego, że metalowa tulejka która która znajduje się między plastikowymi tulejkami, a metalowym trzpieniem zapiekła się na trzpieniu. Nie idzie wybić trzpienia ponieważ tulejka ma większą średnicę i przytrzymuje go. Niby trochę miejsca tam jest ale kiedy trzeba coś podłożyć żeby uderzyć młotkiem w trzpień to okazuje się, że nic nie chce się zmieścić pomiędzy skrzynię, a drążek z tulejką. Z tego powodu mój problem pozostaje nierozwiązany i wymaga dodatkowego nakładu mojego wolnego czasu
Dziś dodać mogę, że przygoda zakończyła się ścinaniem śruby, a wierzcie mi, że trudno znaleźć taką która ma fi 7mm i 25mm długości bez gwintu. Ja znalazłem producenta który był gotów dorobić mi minimum 10 takich po 8zł i skasować kilka dyszek za przesyłkę ale uznałem, że 100zł to zdecydowanie za dużo jak na jedną śrubkę.
No ale do rzeczy... Minął rok i jakieś 30kkm. Zeszłoroczna nowa tulejka jest już stara Problem powrócił, a mi szkoda czasu i 100zł za zestaw naprawczy które musiałbym poświęcać co roku. Czy ma ktoś pomysł albo sprawdzony patent żeby poprawić ten shit raz na zawsze?
lcitko - 01-02-2015, 22:31
Witam wszystkich jestem posiadaczem MSS 1.3 86km 1999r i mam problem z wrzuceniem 5 biegu a właściwie to nie da się go wrzucić tak jak by go tam wogule nie było natomiast przy wsadzaniu biegu wstecznego słyszę że drążek który idzie pod autem stuka o wydech oraz mam luzy na drążku w aucie po wrzuceniu każdego biegu, powiedzcie proszę co z tym zrobić i jak się do tego zabrać.
|
|
|