[02-06]Lancer CS0 - Jaki Olej
LUDE - 23-03-2009, 11:52
Grzech1 napisał/a: | Wracając do Castrola zalewanego w serwisach (ja w Elblągu) - też mi go ubywało. Teraz mam Texaco Havoline i jest OK - zarówno co do pracy silnika jak i ""ubytków". Oba 5W40.
Pozdrawiam |
To nie wina oleju,ale silnika.
Leje od 5 lat (od nowości) Castrol i nawet jedna kropla nie ubyła.
Strumyck - 28-02-2010, 20:54 Temat postu: Nie koniecznie Zależy też od eksploatacji, stylu jazdy, warunków w jakich porusza się samochód.
Przyznam że też miałem ubytki Castrola zalewanego w serwisie.
Z Mobilem natomiast żadnych kłopotów.
Tylko ten 5w40 nie jest łatwo dostępny dlatego proponują mi 5w50.
Nie wiem czy będzie odpowiedni.
pozdro.
krzychu - 28-02-2010, 21:21
Do 4G63 polecają Volvoline np. Synpower 5W40. Na Mobilu podobno kastratory luzów zaworowych mogą się odezwać. Zalane mam takim i jest ok a firma dobre noty zbiera.
Bojar - 01-03-2010, 00:16
Ja jeżdżę teraz Na Mobil 1 0W40 i mniej troszkę pali niż wcześniej na Mobil 1 5W50
Do Castrola nie mogę się przekonać
Radowan - 01-03-2010, 02:07
Ja zalewam Valvoline SynPower 5W40 i baaaaaardzo zadowolony jestem. Przed wymianą oleju polecam też mycie silnika w środku.
Alternatywnie stosowałbym Liquid Moly
A dysponuję bardzo ciekawym opracowaniem na temat olejów i chętnie podeślę je zainteresowanym na maila (jest co czytać o przechodzeniu z lepszych na gorsze i odwrotnie oleje).
Jest to plik w formacie .pdf i nie mam jak go w pobieralni jakiejś dodać.
Pawel`85 - 01-03-2010, 09:19
Radowan, Napisz do któregoś z adminów, niech wrzucą w dział download. Napewno sie przyda wszystkim.
krzychu - 01-03-2010, 10:14
Podejrzewam że to ten pdf który jest już w 2 miejscach na forum.... Przetłumaczenia jakiegoś goście z niemieckiego forum? W warsztacie na pewno był topic o tym tylko szkoda że to było parę lat temu i część olei jest już w pełni syntetycznych a tam występowały jako HC.
Edit: O tym mówisz?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39955
Radowan - 01-03-2010, 12:03
No dokładnie ten.
Ja zanim go przeczytałem zmieniłem olej w swoim silniku na klasę wyższy (czyli taki jak powinien być a nie byle jaki, byle był).
Moje przekonanie jest takie, że na oleju, płynach i częściach nie ma co oszczędzać.
Bo każda maszyna odwdzięczy się za dobre traktowanie.
Nie mówię tu oczywiście o płaceniu w ASO 2000pln za częsci, które mozna legalnie kupić za 1500pln (oczywiście to przykład).
Strumyck, ja myślę, że 5W50 jest trochę przerostem. Nie potrzeba w naszych warunkach takiej klasy oleju. Możecie mnie poprawić, ale wydaje mi się, że taki olej nadaje się do bardziej wysilonych silników eksploatowanych bardziej niż normalnie.
Moim zdaniem kupowanie i zalewanie wyższym niż ??W40 jest wyrzucaniem trochę pieniędzy.
Klasa 50 i 60 będzie zupełnie niewykorzystana w warunkach normalnej eksploatacji.
krzychu - 01-03-2010, 12:12
Ale to się powinno dobierać ze względu na temperatury (co zresztą jest też poruszone w tym PDF-ie). Dla polskich warunków odpowiednie są 5W30 i 5W40.... (tak stanowi tabelka zamieszczona w instrukcji). Oleje 0W40 czy 5W50 czy 10W60 (to też syntetyki) wcale nie są lepsze w naszych warunkach i silnikach.
Cacper - 11-03-2010, 22:28
Polecam mobile 5W40, nie bierze ani grama (przebieg 89tys. silnik 1.6)
Strumyck - 01-05-2010, 10:37
Radowan, wcale nie uważam że 5w50 jest lepszy ale ostatnio podczas poszukiwań 5w40 odpuściłem bo w przypadku Mobila jest praktycznie nie dostępny. Już raz się przekonałem gdy za nic nie mogłem dokupić litra oleju którym był zalany mój misiek.
Dość często 5w30 jest po prostu droższy od pięćdziesiątki więc nie widzę przeszkód.
Następnym razem pomyślę może o Valvoline, którego wcześniej stosowałem w dieslu.
ccmat - 02-05-2010, 20:10
Jest to mój pierwszy więc chciałbym się przywitać. Niedługo szykuje się przegląd mojego Miśkai maam pytanie czy czy przebiegu 35000km i 4 latach mogę zmienić olej na Motul 8100 X-Cess 5W40 z Castrol Magnatec(też 5W40), który był lany w ASO z beczki. Chodzi o to, żeby silnikowi się nic nie stało. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.;p
Radowan - 02-05-2010, 20:45
To olej tej samej klasy lepkościowej, więc nie powinno zaszkodzić w niczym.
Prywatnie mogę powiedzieć, że zmiana z Castrola na Motul to zdecydowanie krok ku lepszemu
To subiektywna ocena, ale z Castrola to jedynie Edge bym kupił.
To oczywiście moja opinia i moje zdanie i każdy może myśleć inaczej
Tak jeszcze doczytałem, ale nie zrozumiałem... To pierwsza wymiana oleju dopiero?
Bo jak tak to powinieneś wiedzieć, że olej powinieneś wymienić minimum raz w roku, najlepiej przed zimą i nie rzadziej jak co 15kkm.
Teraz jeszcze radziłbym Tobie umyć silnik wewnątrz jakimś specyfikiem przed zalaniem świeżym olejem.
ccmat - 02-05-2010, 22:06
Źle doczytałeś, olej był wymieniany co roku na Castrola Magnatec 5W40(teraz będzie 4 wymiana) w ASV Lider na przeglądach gwarancyjnych.;d Możliwe, że napisałem niezrozumiale, za co przepraszam. Dzięki za opinie. Liczę, że jeszcze ktoś się wypowie na ten temat.
Artii - 02-05-2010, 22:10
Ja mogę polecić z czystym sumieniem Shell Helix Ultra 5W40
|
|
|