Carisma - Ogólne - Nowe Gumy do Misia
tomekrvf - 01-11-2006, 21:36
phixius napisał/a: | Dębicy najszczerzej nie polecam. Dla mnie najgorszy wybór. |
Najtańsza Dębica Frigo S-30 na śniegu kosi całą zachodnią konkurencję.
Anonymous - 01-11-2006, 22:02
Cytat: | ten model to tak naprawdę GoodYear |
Tylko, ze nie raz odradzano mi goodyear'a... Dunlop, o ktorym wspomniales - to co innego.
Cytat: | Najtańsza Dębica Frigo S-30 na śniegu kosi całą zachodnią konkurencję. |
Bez zartow...
mlun - 01-11-2006, 22:06
Z tą przewagą Dębicy na śniegu to widziałem w gazecie,aż byłem zaskoczony tym.
szczeslaw - 01-11-2006, 22:25
Tanpit napisał/a: | Tylko, ze nie raz odradzano mi goodyear'a... Dunlop, o ktorym wspomniales - to co innego. |
A mnie znowu wiele osób polecało GoodYear (mówię oczywiście o zimówkach). Kumpel jeździ na UG6 i bardzo sobie chwali (a jest dość wymagający jeśli chodzi o opony). Zresztą nie wiem jak UG5 ale 6 i 7 wygrywały testy ADAC (i nie tylko, ale testy np. AŚ mało mnie interesują). Coś w tym chyba musi być?
Ale zobaczymy - zdam relację jak pojeżdżę.
arekp - 01-11-2006, 23:18
Mi zaproponowano ponizsze oponki, ceny za sztute z montazem:
bf goodrich 220,-
goodyear ultra grip 275,-
dunlop sp wintersport n3 265,-
firestone winterhawk 220,-
kleber kristal hp 210,-
I badz tu madry i cos wybierz Moze jakas ankiete zrobimy?
szczeslaw - 01-11-2006, 23:45
arekp, z tych które wymieniłeś wybrałbym GoodYear lub Dunlop.
Nie wiem jak model Wintehawk, ale miałem w Cari zimówki Firestone FW930 i były TRAGICZNE.
W jakim rozmiarze te opony kupujesz?
tomekrvf - 01-11-2006, 23:46
Tanpit napisał/a: | Cytat:
Najtańsza Dębica Frigo S-30 na śniegu kosi całą zachodnią konkurencję.
Bez zartow... |
No nie. Ostatniej zimy zrobiłem z kumplem test. Dwa takie same auta 323 4WD(no prawie, moje ma 100KM mniej), pas lotniska pokryty śniegiem i wyścig na 100m. Moje Frigo S-30 155/80R13 załatwiło Goodyear UG6.
mlun napisał/a: | Z tą przewagą Dębicy na śniegu to widziałem w gazecie,aż byłem zaskoczony tym. |
To był test Frigo 2. Faktycznie ta opona na śniegu jest niesamowita. Według testów opona odstaje od konkurencji na mokrym i suchym asfalcie ale różnica nie jest na tyle duża że warto dopłacac 100PLN do jednej gumy.
Matejko - 01-11-2006, 23:51
Cytat: | ten model to tak naprawdę GoodYear UltraGrip 5! |
4
co do GY ug7 to nie wiem w jaki sposob wygrala jakiekolwiek testy, mam komplet do drugiej cari i nowe sa gorsze niz debice frigo directional z 2-3mm bieznikiem, co do frigo 2 sa bdb ale w glebokim suchym sniegu, na mokrym i suchym wypadaja juz slabo - wiec nadawalaby sie w gory, to takie spostrzezenia z testu wlasnie w autoswiecie
szczeslaw - 02-11-2006, 01:11
Jednak 5
Good Year UG5
Dębica Frigo 2
Matejko napisał/a: | co do frigo 2 sa bdb ale w glebokim suchym sniegu, na mokrym i suchym wypadaja juz slabo - wiec nadawalaby sie w gory, to takie spostrzezenia z testu wlasnie w autoswiecie |
Jak już mówiłem - AŚ mało mnie interesuje.
Teraz niewiele mogę powiedzieć o przeczepości - mam rozwalone sworznie wahacza i geometrię. Jutro powinienem dostać sworznie od Japaneze (po dłuuugich poszukiwaniach) i wymienić. Jak się uda w piątek ustawię geometrię i dopiero wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej o przyczepności tych gum. Narazie zawieszenie zachowuje mi się na tyle kiepsko, że nawet na Dunlopach SP Sport 01 autko miało tendencje do ślizgania się...
tomo85 - 02-11-2006, 09:42
Szczesław
długo nie musiałeś czekać na ten śnieg.
Ja mam u siebie właśnie ultra grip 5 / na razie w piwnicy/ i naprawdę są dobre a wizualnie niczym się nie róznią od Frigo 2.
pozdrawiam
Matejko - 02-11-2006, 10:48
szczeslaw napisał/a: | Jednak 5 |
racja racja moja pomylka, a i sprawdzilem ten drugi komplet to nie ug7 tylko eagle ultra grip - no ale i tak jest denny, lepszy niz letnie ale slabszy niz tak jak napisalem wczesniej
gulgulq - 02-11-2006, 11:54
..ja kupiłem właśnie BFGoodrich WINTER 2 i zobaczymy jak sie będą sprawować...narazie leża w piwnicy bo konzuzja kolana mnie dopadła i nie mam jak zmienić,ale mam nadzieję że tato mnie wspomoże ...
cena jaka dałem ... razem z 4 stalowymi felgami... 480 zł :).. niema to jak znajoma hurtownia
mlun - 02-11-2006, 15:12
Też chce takich znajomych:P
Matejko - 02-11-2006, 15:21
dobra to napisze moje spostrzezenia po zalozeniu opon zimowych 185/65/14, przy jezdzie wczesniej na 205/40/17
to tak:
-przez wysokosc opony buja na boki jak gdanska szafa na wietrze, zawieszenie ma maly skok reszte nadrabia opona, czego nie ma przy letnich,
-komfort na zimowkach w porownaniu z latem jest taki ze w lecie chyba jezdze na samych felgach ale lubie te jazde,
-koniec z szybkim pokonywaniem zakretow,
-zima jest mniejsza wezsza wiec auto sie zbiera jak szalone
-szybkie ruchy lewo prawo na zimowkach powoduja mdlosci 0 nie ma tego na letnich gdzie auto przy takich ruchach jedzie slalomem a nie tylko sie buja,
poki co tyle spostrzezen - no i jak dla mnie wygrywa twarde zawieszenie i niski profil, nawet tu w Polska
mlun - 02-11-2006, 15:32
No czkeam na inne wrażenia tych BF goodrich:P Nie powiedziałes wkoncu czy w kaliszu je kupiłeś czy z innego źródla:P
|
|
|