To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa

sipex - 21-05-2012, 14:45

kabelki są oki,pojechałem na servis klimy i okazało się że chlodnica do wymiany bo cieknie zniej :( tak że kolejne koszty :P dzięki za pomoc pzdr
Anonymous - 13-04-2013, 12:01

Jak w temacie
Czerwiec zeszly rok
1/ Klima nie chlodzi - brak czynnika
2/ Sprwdzono cisnienie przez 10 min. - OK / w Norauto /
3/ Nabicie czynnika z kontrastem
5/ Sierpien klima nie chlodzi
W komorze silnika nie stwierdzono sladu kontrastu.
6/ Powtorzono pkt. 2 i 3 / na gwarancji /
Pazdziernik klima nie chlodzi - brak czynnka - nie stwierdzono sladow kontrastu w komorze silnika.

Ewidentnie gdzies jest mala nieszczelnosc.
Moze w galach sa jakies typowe/powtarzajace sie miejsca wyciekow ?
Zbieram informacje kto, gdzie mial nieszczelnosci ?

dzep - 13-04-2013, 12:40

witam,
ja miałem nieszczelność zaraz na wyjściu przewodów z osuszacza ,wymieniłem przewody wypróżniowałem układ nabiłem czynnikiem do dziś jest ok
pozdrawiam

mohinder - 13-04-2013, 18:42

A ja mam takie pytanie odnośnie klimy. Czy mierzyliście temperaturę powietrza wylatujacego z wentylacji podczas maksymalnego schładzania? U mnie wynosi ona około 10 stopni. Zasanawiam się ile powinno być prawidłowo bo w Calibrze miałem na przykład 7 stopni przy maksymalnym schładzaniu i zdażało sie, że wymiennik mi zarastał lodem i musiałem na chwile wyłączyć klimę żeby odtajał. Dało się to rozpoznac po tym że dmuchawa pracowała na maksa a powietrze prawie wcale nie leciało. Dopiero po wyłaczeniu klimy w miarę topniecia lodu nawiew powracał. Nie było to jakoś strasznie uciążliwie bo takie całkowite zamrożenie następowało po około 100km ciągłej jazdy.
Jestem ciekaw tej temperatury powietrza schłodzonego wylatującego z kanałów wentylacyjnych.

deejay - 13-04-2013, 22:33

dziejo napisał/a:
Jak w temacie
Czerwiec zeszly rok
1/ Klima nie chlodzi - brak czynnika
2/ Sprwdzono cisnienie przez 10 min. - OK / w Norauto /
3/ Nabicie czynnika z kontrastem
5/ Sierpien klima nie chlodzi
W komorze silnika nie stwierdzono sladu kontrastu.
6/ Powtorzono pkt. 2 i 3 / na gwarancji /
Pazdziernik klima nie chlodzi - brak czynnka - nie stwierdzono sladow kontrastu w komorze silnika.

Zadna próżnia nie wykaże ubytku przy małej dziurce , nawet jak bedzie to 30-45 min . Po nabiciu czynnika i barwnika powinno sie odpalic auto , włączyc klimatyzacje i obserwować lampą UV cały układ czy nie widać wycieków. Jesli jest ok to puszczamy auto na ok dwa dni , oczywiście klient używa klimy i ponowna kontrola lampą UV .

marecki - 16-04-2013, 20:31

Witam,mam pytanko , ile objętościowo wchodzi czynnika chłodzącego do Gala 2.5 V6 i jaki powinien być :?:
Owczar - 16-04-2013, 20:40

R-134a, 670-710g.
marecki - 16-04-2013, 20:54

Owczar, wielkie dzięki :)
sipex - 08-05-2013, 12:01

Witam.Klima nie działa mi od tamtego sezonu i wkońcu postanowiłem coś z tym zrobić.Sprawdziłem układ i nieszczelność była tylko przy chłodnicy klimatyzacji z tamtąd uciekał odczynnik(mechanior powiedział ,że to ze starości) fakt ta chłodnica cała się sypie jak dotkniemy palcem po tych blaszkach.Czy demontując chłodnicę:
a.muszę ściągać zderzak?
b.odkręcając ja i zakładając nową czymś trzeba to uszczelniać zabezpieczać,czy tylko skręcić ze sobą?
c.jakieś tajne zatrzaski śrubki ukryte przez małe żółte rączki które mogą mnie wyprowadzić z równowagi podczas demontażu? :P
d.potrzebuję specjalnych narzędzi,kanału czy zrobię to w garażu na glebie? :)

Owczar - 08-05-2013, 12:49

sipex napisał/a:
b.odkręcając ja i zakładając nową czymś trzeba to uszczelniać zabezpieczać,czy tylko skręcić ze sobą?

Trzeba pamiętać o nowych oringach w miejscu połączeń.

marcinzam - 07-06-2013, 18:59

i u mnie przestała działać , nie załącza się kompresor wiatraki się nie kręcą ?
Owczar - 07-06-2013, 23:12

marcinzam napisał/a:
nie załącza się kompresor wiatraki się nie kręcą ?

To pytanie? To tak, przestała działać.

marcinzam - 08-06-2013, 09:27

Owczar napisał/a:
marcinzam napisał/a:
nie załącza się kompresor wiatraki się nie kręcą ?

To pytanie? To tak, przestała działać.

chodziło o to gdzie zacząć szukać problemu

i9i - 08-06-2013, 09:36

marcinzam napisał/a:
chodziło gdzie zacząć szukać problemu

Włączyć klimę, wypiąć wtyczkę z osuszacza (filtra z oczkiem) zewrzeć czymkolwiek na moment. Wiatrak startuje kompresor załącza - brak czynnika bądź za niski stan. Posłuchać jak kompresor pracuje przez chwilę, jak bardzo głośno - rychła jego śmierć i nie napełniać układu, zdemontować (naprawić bądź wymienić) zanim zaczniemy bawić się w szukanie dziury). Jak chodzi w miarę cicho to do klimaciarza na sprawdzenie ciśnienia. Jakieś jest - dobijamy czynnik i cieszymy się z chłodku. Ciśnienia brak - szukamy nieszczelności i napełniamy układ. A na koniec przypomnę, że użytkowanie auta z pustym układem klimatyzacji zabija jej kompresor (pomimo tego, ze nie chodzi). Bardziej łopatologicznie nie potrafię podpowiedzieć :twisted:

marcinzam - 08-06-2013, 14:47

i9i napisał/a:
marcinzam napisał/a:
chodziło gdzie zacząć szukać problemu

Włączyć klimę, wypiąć wtyczkę z osuszacza (filtra z oczkiem) zewrzeć czymkolwiek na moment. Wiatrak startuje kompresor załącza - brak czynnika bądź za niski stan. Posłuchać jak kompresor pracuje przez chwilę, jak bardzo głośno - rychła jego śmierć i nie napełniać układu, zdemontować (naprawić bądź wymienić) zanim zaczniemy bawić się w szukanie dziury). Jak chodzi w miarę cicho to do klimaciarza na sprawdzenie ciśnienia. Jakieś jest - dobijamy czynnik i cieszymy się z chłodku. Ciśnienia brak - szukamy nieszczelności i napełniamy układ. A na koniec przypomnę, że użytkowanie auta z pustym układem klimatyzacji zabija jej kompresor (pomimo tego, ze nie chodzi). Bardziej łopatologicznie nie potrafię podpowiedzieć :twisted:

ok wiatrak startuje kompresor się załącza ,chodzi cicho w oczku widać czynnik