To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [4G18] Nierówna praca silnika na luzie

arti32 - 06-08-2014, 09:57
Temat postu: Silniczek krokowy / przepustnica / pomocy
Witam
Zacznę od tego że od od paru tygodni zaczęły mi falować lekko obroty, przy odpalaniu na zimnym rosły do ok 1500-2000tys obrotów, po rozgrzaniu silnika było lepiej zdarzalo to się sporadycznie pod światłami, przy wysprzęglaniu. Na pewno na to miała wpływ załaczona klimatyzacja, powodowała wachnięcia obrotami i wzrost i zatrzymanie np.1500.
W sobotę odstawiłem do mechaniora/elektryka, mówił że przeczyścił przepustnice i krokowiec jakimś wynalazkiem do tego ale bez ściągania, krokowca nie wyciągał bo mowi ze śroby zardzewiałe i bał się że urwie. Po tym zabiego wyskoczył mu check sprawdził kompem/ coś nt. biegu jałowego i obrotów, twierdzi że to krokowiec dogorywa. Wykasował check i powiedział zęby jeździć moze sie poprawi, faktycznie jak odbierałem samochód na początku myślałem ze jest lepiej, ale po 2 km uświadomiłem sobie że nie jest. Mechanior zaproponował szukanie nowej przepustnicy jak się nie poprawi, nie poprawiło się, wręcz jest gorzej, wczoraj wyskoczył mi check a obroty dochodzą do 2000 tyś i się utrzymują na zimnym, a jak się rozgrzeje latają sobie jak stoję na skrzyżowaniu między 1000 a 1600.
Dodam że mowa o lancerze 1.6 2006 rok, wcześniej nie miałem problemu z obrotami, napewno więcej pali, takie same objawy na benzynie i gazie.
Czy macie jakieś namiary kto mógłby ogarnąć temat, warsztat, ktoś z forum? Ktoś wcześniej pisał o Bartku od przepustnic, macie namiary na niego?
Bo nie wiem czy tak ufać mechaniorowi i od razu kupować przepustnice z krokowcem na allegro do lancera, czy można gdzieś samego krokowca. A może to jakiś czujnik padł który nie wskazał komp na diagnostyce. Może czyszczenie krokowca dokładne by pomogło? Jak sobie poradziliście z tym problemem? Nie chce jeździć po okolicznych 10 mechaniorach z przypadku a każdy bedzie rzekomo czyścił wlewajc przez filtr wd-40 i mówł że czysta a obrotów sie nauczy... Mogę podjechać dalej aby do kogoś kto zna temat w tym aucie
Z góry dziekuję

[ Dodano: 06-08-2014, 10:09 ]
Dodam że ja nie mam sprzętu i sam nie podejmę się czyszczenia przepustnicy i krokowca

mjsystem - 06-08-2014, 10:47

Temat istnieje od dawna.... Po co nowy? :roll:
arti32 - 06-08-2014, 11:00

Sorry za stworzenie nowego tematu, widziałem że przepustnica / krokowiec / obroty to bolączka lancerów, nie wiedziałem pod który się podpiąć, a dodatkowo przyprawiła minie o ból głowy cena silniczka krokowego w intercarsie jak rano zadzwoniłem..
Dzięki za skierowanie na włąściwe tory dla admina

mjsystem - 06-08-2014, 14:03

arti32 napisał/a:
Dzięki za skierowanie na włąściwe tory dla admina

Moda :P Spoko :) Czasem jest tak, że "starzy" użytkownicy robią więcej bałaganu niż nowi :mrgreen:
Spróbuj dowiedzieć się coś od Serwisu Mitsumaników. Masz tam blisko. Zapytaj na PW np maretzky'ego. To są spece :wink:

arti32 - 08-08-2014, 21:47
Temat postu: Bez zmian po czyszczeniu
Przepustanica została wczoraj wyjęta i dokładnie przeczyszczona, silniczek krokowy wykręcony i umyty. Dzisiaj wszystko zostało umieszczone w lancerze, odłączony akumulator na noc i nauka obrotów 2razy do pełnego rozgrzania. Cały ten zbieg nic nie zmienił, nadal wariują obroty... ............... Czy silniczek krokowy wykonuje ruch zaledwie 2-3milimetry? To prawidłowe? Po wpięciu w kostke i przekręcenia stacyjki w pozycje zapłonu wysuwa się o zaledwie 2-3mm, po cofnięciu kluczyka cofa się o te 2-3mm?
Macie jakieś pomysły?

[ Dodano: 12-08-2014, 22:47 ]
Chyba wszyscy mitsumaniaki wyjechali na wakacje i nikogo nie ma na forum:(

[ Dodano: 22-08-2014, 08:16 ]
Problem rozwiązany, wymieniona przepustnica.

bazi8 - 16-01-2015, 23:42

Witam! Mam ten sam problem z lancerem. Dziś odebrany od elektryka, po czyszczeniu przepustnicy i silniczka krokowego. Obroty nadal skaczą a na luzie spadają do 500 obr/min i silnik się trzęsie. Ma ktoś coś 3 mechaniorów nie pomogło