To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Jaka różnica między GDI a zwykłym 16V

Morfi - 21-09-2008, 20:34

Napewno tak jak w każdym samochodzie, czy nie ma wycieków czy nie dymi na wyższych obrotach.
enio83 - 21-09-2008, 21:29

Dzieki to sie wie. Chodziło mi raczej o jakieś szczególne obserwcje związane z zachowaniem silnika.
Czy przebiegi dochodzące 200 000 są warunkiem eliminującym carisme czy tak jak w reszcie japońców jeszcze dłuuuuuuuuuuuugo pohula (planuje nią zrobić jakieś 36 - 40 0000).
I jeszcze pytanko czy to jest jeszcze japoniec robiony w japonii czy juz europie? (chodzi mi o wersje przed liftem)

Morfi - 21-09-2008, 21:42

moja ma 192 tys i smiga super :) . Carismy były montowane w Holandi.
Spokojnie do 300 tys mozna pojezdzić :)

Robson86 - 21-09-2008, 22:12

enio83 napisał/a:
Czy przebiegi dochodzące 200 000 są warunkiem eliminującym carisme

Carisma GDI Policji miala kolo 400 000tys km i by dalej jezdzila gdyby nie jej wypadek...
Japonskiejednostki napedowe sa jednymi z najtrwalszych na rynku wiec nie musisz sie o nic bac :)
Pozdroo

enio83 - 23-09-2008, 13:44

O żywotności japońców miałem juz okazję się przekonać.
Przeczytałem stary artykuł z autoświata i powiem szczerze, że zasiał nutę zastanowienia. Ogólnie pisali o utracie jakości przez montaż w holandii. Dotknęli tez spalania - śrdnia 9 przy średnio dynamicznej jeździe.
Nie wiem czy traktować ten tygodnik obiektywnie.

Juiceman - 23-09-2008, 13:54

enio83 napisał/a:
Dotknęli tez spalania - śrdnia 9 przy średnio dynamicznej jeździe.

Tak w mieście, natomiast trasa 6,5 bez problemu :)

Morfi - 23-09-2008, 17:26

w mieście 9l ??? tyle mam jak jezdze Bardzo dynamicznie :D
popp - 23-09-2008, 18:36

enio83 napisał/a:
Dzieki to sie wie. Chodziło mi raczej o jakieś szczególne obserwcje związane z zachowaniem silnika.
Czy przebiegi dochodzące 200 000 są warunkiem eliminującym carisme czy tak jak w reszcie japońców jeszcze dłuuuuuuuuuuuugo pohula (planuje nią zrobić jakieś 36 - 40 0000).
I jeszcze pytanko czy to jest jeszcze japoniec robiony w japonii czy juz europie? (chodzi mi o wersje przed liftem)

Moja cari 1.8 16v (rocznik 95) ma spokojnie 400k km przebiegu i z czym jak z czym ale z silnikiem nie odnotowałem najmniejszych problemów :)
Mam cichą nadzieję, że najnowszy nabytek czyli GDI wytrzyma tyle samo ;) Samochody przeżywają pod moimi ciężkimi stopami prawdziwe katusze. Dość powiedzieć , że 'starsza' cari jest używana jako samochód na grzyby, ryby itp.

Robson86 - 23-09-2008, 19:51

enio83 napisał/a:

Obie Carismy byly produkowane tylko w Holandi, z reszta podobnie jak Space Stary teraz Colty i nowe Outlandery :)
Podobno pierwsza generacja Carism nie zadawalala do konca dzialaczy z Mitsubishi jesli chodzi o jakosc , wiec wprowadzali rozne zmiany co jakis czas.
Pierwsze bodaj w 98roku.
Carismy po lifcie w 99 roku sa juz baardzo malo awaryjne i porownujac ja do autek robionych w Japonii nie mozna powiedziec ze dzieli je przepasc...
Z wiadomosci na forum od uzytkownikow, z roznego rodzaju raportow Carisma jest wysoko notowana kolo Hondy Accord i Toyoty Avensis.
Co moge od siebie powiedziec ze mimo juz kilku lat na karku w mojej Cari nie ma zadnych trzaskow dochodzacych z wnetrza. Wiec chyba jakosc materialow/spasowanie itd stoja na wysokim poziomie :)
Pod maske zagladam tylko po to zeby dolac plynu do spryskiwaczy a do ASO jezdze tylko na przeglady co 15tys km :) ...heh ostatnio nawet znalazlem pajeczynke pod maska :)
Moge tez powiedziec ze duuzo przyjemniej wsiada mi sie do mojej Cari niz np. do nowego Lancera. U mnie wszystko jest miekkie i mile w dotyku, ma sie tez wrazenie solidnosci w Lancerze nie wiem czemu zastosowali bardzo twarde w dotyku materialy a np. pokretla wentylacji i klimatyzacji sie ruszaja (obrazki w srodku :? )

A mowiac o miejscu produkcji....
prawie kazda marka Japonska w tej chwili produkuje swoje autka w Europie. Poczawszy od Hondy, Toyoty, Nissana a skonczywszy na Suzuki i Mitsubishi.
Cło, podatki robia swoje :?
Ale chyba i tak jest niezle skoro Japonce robione w Europie czesto stoja wyzej niz super-bryki np. z Niemiec :P
Jedyne marki ktore sa w 100% produkowane w Japonii to Lexusy i chyba Infiniti
Pozdroo

enio83 - 24-09-2008, 13:22

Dzięki za obszerne odpowiedzi. Jeśli się zdecyduję na carismę to ta z przed liftu - dla mnie ładniejsza i środek ciekawszy.
Aha przypomniało mi się że pisali jeszcze w autoświecie ze carisma to japońskie volvo S40, ale skoro korzystali z ich płyty to chyba dobrze bo uważam volvo za solidną makę

Robert - 24-09-2008, 13:25

enio83 napisał/a:
ale skoro korzystali z ich płyty to chyba dobrze bo uważam volvo za solidną makę

plyta zostala stworzona przez obie marki :P To nie jest plyta Volvo
Teraz na plycie nowego Lancera Evo X jezdzi miedzy innymi Dodge Caliber, Outlander, C-crosser itd.
Pozdrawiam

Robson86 - 24-09-2008, 13:56

Cytat:
Nie wiem czy traktować ten tygodnik obiektywnie.

oj na pewno nie obiektywnie :!:
Na wszystko patrz przez pryzmat, oni chwala tylko marki niemieckie czyli stad skad pochodzi gazetka matka czyli Dojczland :P
Wiec oni by tam bardzej wychwalili fabie 1,2 mpi niz dobrego japonca :?
Cos w stylu Top Geara ogladasz ale nie przejmujesz sie ich wypowiedziami :) hehe
Pozdroo

enio83 - 24-09-2008, 19:49

hehe porównanie do Tob Gear bardzo dobre :)
Swego czasu czytałem sporo ten magazyn i zdarzało się pochwalić japońca jak choćby civic czy mazde 323f czy 626 (mowa o artykułach z działu używane) ale faktem jest ze jednak golf "najlepszy". Cóż pewnie jak AutoBild nakaże tak piszą - coś w tym musi być hehehh :)

Robson86 - 24-09-2008, 19:54

Poza tym istnieje cos takiego jak reklama danego samochodu/marki za pieniazki :)
Koncerny dobrzez wiedza ze Auto Świat jest najbardziej popularna i czytana lektura motoryzacyjna w Polsce :P Zywa reklama :)
Pozdroo

Morfi - 24-09-2008, 22:12

Ja jestem pod wrażeniem spasowania elementow prawie 200 tys przebiegu i nic z przodu nie trzeszczy.