To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Mokra podłoga od strony pasażera

bieniak - 18-05-2010, 22:20

sprawdź czy masz szybę szczelną u kolegi w hondzie sączyło się tamtędy.wsiądź do srodka zdejmij plastiki ze słupków a druga osoba niech leje obficie wodę i szukaj przecieków
Owczar - 19-05-2010, 09:09

bieniak, tak też zrobię, bo szyba była wklejana. Ciekła mi po wklejeniu na górze, ale poprawili.

A gdzie są te odpływy, o których pisał Bartek? Mam kałuże przy fotelach, oraz mokrą wykładzinę przy słupkach..

bieniak - 19-05-2010, 23:35

ogólnie jak wylejesz wodę na auto na dach to zobaczysz czy odpływy są ok bo przy błotnikach zacznie spływać woda(w miejscu gdzie mniej więcej jest przykręcana nakładka na próg do błotnika)
a odpływy są w podszybiu pod wycieraczkami i tym plastikiem tam dużo syfu się zbiera i potrafią liscie zapchać(potrzebne chude ręce jakiś drut i latarka)
najlepiej ściągnąć błotnik

no to na 99% stawiam że masz przeciek na szybie, jeżeli wklejali Ci szybę to na pewno nie zapodkładowali podszybia całego (tam gdzie do blachy przetarli się czymś antykorozyjnym a potem podkład pod klej do szyb)a jeżeli przeciekała to wręcz jestem tego pewny że ponownie jej nie wycinali tylko uszczelnili od środka(co jest fuszerą jakich mało bo pod klejem zbiera się woda i zaczyna korodować a wtedy napewno będzie cieknąć)
Metoda ode mnie jest opisana wyżej:) jeżeli szybą Ci cieknie radzę poprosić kolegę
kupić drut do wycinania szyb wyciąć ja samemu oczyścić i szybę i całą ramkę z kleju rdzy syfu itp nałożyć podkład i przy pomocy kolegi wkleić szybę wiele czasu nie trzeba mi taka operacja zajęła 2-3h i to tak na spokojnie bez stresów
koszty
klej do szyb 20-30zł
podkład pod klej 15zł
coś antykorozyjnego (ja użyłem minji)
drut do wycinania 25zł
rozpuszczalnik nitro 3zł
4ro pak jakieś 15zł

Owczar - 20-05-2010, 09:51

Ona przeciekała na górze po odebraniu auta. Jeśli okaże się że cieknie szyba to zawożę do reklamacji. Sam nie będę jej wycinał.

Sprawdzę te odpływy, bo i tak mam do smarowania wycieraczki ;)

bartekino - 20-05-2010, 20:55
Temat postu: Mokry dywanik po stronie kierowcy przy siedzieniu
Witam Koledzy. Wchodzę dzisiaj do auta i spadł mi rachunek na podłoge podnoszę dotykam dywanika oraz wykładziny pod dywanikiem a tam mokro :shock: mokro jest tak bardziej bliżej siedzenia, od strony pedałów sucho . Bardzo mnie to zaniepokoiło bo auto przez te deszcze stało na parkingu bo mam małe problemy ze zarejestrowaniem samochodu. Skad mogła sie tam ta woda wsiąść ?? miał juz ktoś podobny problem z galem ?? Pozdrawiam

[ Dodano: 20-05-2010, 22:26 ]
Moze ktos mi pomoze bardziej z tymi kanalikami, tzn gdzie one sa i jak do nich dojść. Z tego co sie dowiedziałem to moze byc kanalik w słupku bo mokro było blizej siedzenia. Bardzo prosze o pomoc moze jakies fotki :)

cezary517 - 02-06-2010, 11:52

Ja miałem podobna sytuację. zdjąć maskę, plastik na podszybiu. Naprzeciwko fotela pasażera od zewnątrz będzie kołnierz przez który wlatuje powietrze. Jak pada deszcz to woda tam spływa i w sytuacji gdy odpływ jest zapchany woda powoduje korozję kołnierza przez co wlewa się do nawiewu a stamtąd na wycieraczki do wewnątrz pojazdu, trzeba przepchać odpływ, wąż z wodą pod ciśnieniem powinien wystarczyć, a potem uszczelnić skorodowany kołnierz. Tak było u mnie.
Owczar - 02-06-2010, 11:58

cezary517, a w którym miejscu jest odpływ?
cezary517 - 04-06-2010, 11:09

Odpływy są po brzegach wąż z wodą umieść po prawej i po lewej stronie na tak rozebranym podszybiu. Jak włączysz wodę - duże ciśnienie- to spod samochodu powinna lecieć razem z syfem który zapchał odpływy.
bartekino - 06-06-2010, 19:33

Znalazłem którędy woda się dostaje do mojego miska. Tylko którędy ona tam się przedostaje ??

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

miał już ktoś z tym przeciekiem do czynienia ???

Krzyzak - 01-09-2010, 23:04

crazy1van napisał/a:
Witam serdecznie,
Jakies pol roku temu kupilem Galanta z 98 roku i u mnie wystepowal identyczny problem. Usterka byla dosc trudna do zdiagnozowania ze wzgeldu na swoja nietypowosc. Ja bylem przekonany ze woda dostaje sie do auta z zatkanego odplywu z klimy. Jednak po rozebraniu tych elementow okazalo sie, ze woda saczyla sie spod bolca obok odplywu klimy, do ktorego przykreca sie ta czarna skrzynke z filtrem kabinowym za schowkiem. Zjawisko wystepowalo po opadach deszczu, lub gdy na aucie pojawiala sie rosa. Woda splywala po przedniej szybie, wpadala do podszybia, a pozniej nie wiadomo jak pewna jej czesc saczyla sie do srodka auta, wlasnie spod tego bolca. W moim przypadku wystarczylo to miejsce przesmarowac masa uszczelniajaca i problem jak narazie zniknal. Wyglada to na jakas fabryczna niedorobke. Bo o uszkodzenie mechaniczne w tym miejscu samochodu raczej trudno.

Mysle ze moj post pomoze w razwiazaniu problemu, powodzenia.

u mnie dokładnie to samo - pełno rdzy wokół tego bolca jak i obok, pod odpływem skroplin
stamtąd widać też zacieki
badanie filcu dało jednoznaczną odpowiedź, że cieknie dokładnie z tych miejsc
i teraz pytanie - ktoś już sobie skutecznie z tym poradził?
dziś rozebrałem błotnik, podszybie (uszczelniłem wlot powietrza na tyle ile się dało), odpływy drożne na max - zero śmieci, liści czy błota...
którędy się tam woda dostaje?
czy do uszczelnienia tego bolca trzeba zdejmować całą deskę? ew. co zdemontować, by się nie zdjąć za dużo?

KaWu - 30-09-2010, 13:01

U mnie natomiast gdzieś woda się dostaje pod wykładzinę kierowcy. Jakiś czas temu sprawdzałem i myślałem że to po przewodach z groodzi silnika. Coś tam pooklejałem ale niestety po ostatnich opadach znowu się mokro zrobiło. Będę sie musiał zająć tym bo na zimę wilgoć to nie jest dobre rozwiązanie.
Sprawdze najpierw podszybie tak jak część z was pisała.
Jak znajdę przeciek - to podam dla potomnych.

motke - 30-09-2010, 14:21

Krzyzak napisał/a:
crazy1van napisał/a:
Witam serdecznie,
Jakies pol roku temu kupilem Galanta z 98 roku i u mnie wystepowal identyczny problem. Usterka byla dosc trudna do zdiagnozowania ze wzgeldu na swoja nietypowosc. Ja bylem przekonany ze woda dostaje sie do auta z zatkanego odplywu z klimy. Jednak po rozebraniu tych elementow okazalo sie, ze woda saczyla sie spod bolca obok odplywu klimy, do ktorego przykreca sie ta czarna skrzynke z filtrem kabinowym za schowkiem. Zjawisko wystepowalo po opadach deszczu, lub gdy na aucie pojawiala sie rosa. Woda splywala po przedniej szybie, wpadala do podszybia, a pozniej nie wiadomo jak pewna jej czesc saczyla sie do srodka auta, wlasnie spod tego bolca. W moim przypadku wystarczylo to miejsce przesmarowac masa uszczelniajaca i problem jak narazie zniknal. Wyglada to na jakas fabryczna niedorobke. Bo o uszkodzenie mechaniczne w tym miejscu samochodu raczej trudno.

Mysle ze moj post pomoze w razwiazaniu problemu, powodzenia.

u mnie dokładnie to samo - pełno rdzy wokół tego bolca jak i obok, pod odpływem skroplin
stamtąd widać też zacieki
badanie filcu dało jednoznaczną odpowiedź, że cieknie dokładnie z tych miejsc
i teraz pytanie - ktoś już sobie skutecznie z tym poradził?
dziś rozebrałem błotnik, podszybie (uszczelniłem wlot powietrza na tyle ile się dało), odpływy drożne na max - zero śmieci, liści czy błota...
którędy się tam woda dostaje?
czy do uszczelnienia tego bolca trzeba zdejmować całą deskę? ew. co zdemontować, by się nie zdjąć za dużo?

musisz wyjąć schowek, filtrt przeciwpyłkowy, a potem całą prawą stronę układu ogrzewania i klimatyzacji. czyli tą puszką białą po prawej stronie i puszkę czarną tam gdzie wchodzi filtr( przed jej zdjęciem pojedź gdzieś żeby spuścili freon z klimy, bo po co ma się zmarnować). od strony silnika odkręcasz dwie nakrętki od klimy międy przedziałem silnika a wnętrzem. po tym wyjmujesz całość i twoim oczom ukarze się nieszczelna uszczelka. ja dorobiłem nową i dla pewności uszczelniłem silikonem

Krzyzak - 01-10-2010, 07:26

uszczelniłem czerpnię powietrza przy podszybiu
dołu nie zdejmowałem, lecz po odkręceniu śrubek lekko podważyłem - odszedł na jakieś 5mm i dało się wcisnąć uszczelniacz do szyb samochodowych (tzw. płynna uszczelka)
przez poniedziałek i wtorek auto stało na dworzu w tych ulewach i narazie sucho

motke silikon ma jako utrwalacz kwas octowy - powoduje korozję
nie wolno go stosować na blachy w aucie

motke - 01-10-2010, 07:57

Krzyzak napisał/a:
motke silikon ma jako utrwalacz kwas octowy - powoduje korozję
nie wolno go stosować na blachy w aucie

to był jakiś nie normalny silikon. kolega mi go dał który z zawodu jest blacharzem. nazwy nie pamiętam.

kassyx - 01-10-2010, 15:55

Witam Szanownych Forumowiczów
Miałem ten sam problem, wcześniej garażowałem go i nie było problemów ale jakieś ostatnie 3 latka stoi na zewnątrz. Najpierw wyciągnąłem całą dechę ale zrezygnowałem przy klimie. Poradziłem sobie w inny b.prosty sposób. Pod maską jest uszczelka którą dociska maska po zamknięciu-przykleiłem ją silikonem do budy+kupiłem dodatkową uszczelkę i przykleiłem z dwóch stron(długość po 25-30 cm) bo bokach łącząc ją z tą fabryczną. Woda dostawała się przez komorę silnika, wcześniej jeszcze kombinowałem z wężami ale to nic dało. Teraz od ponad roku jest suchutko a samochód stoi cały rok pod chmurką