Galant - Ogólne - OT w temacie Tuning galanta -jaka firma?
Juiceman - 08-11-2008, 07:51
A powiedz nam na cholere nam paragon za taki spoiler, jak dla mnie to to jest na zwykla sprzedaz, a nie sprzedaz dla Mitsumaniaka - ale to takie moje zdanie. Zresztą My nie o tym bo i tak chyba znajdzie sie cos tanszego
Anonymous - 08-11-2008, 08:44
T Ci napiszę po jaką cholerę.
Jedziesz sobie z kumplem na dwa wozy z rodzinkami na kolejny zlot mitsumaniaków.
Przed tobą jedzie Twój super kolega, który zamierza zaprezentować na zlocie swój nowy spoiler między innymi. Ładna droga, pusto, rozwijacie jakieś 120-140km/h i...nagle spoiler odrywa się od auta kolegi i wbija się w Twoją przednią szybę. Nagłe hamowanie, drzewo...dopowiedzieć sobie możecie resztę...
Wiesz już dlaczego jest Ci to wszystko potrzebne? Dobry materiał, tuleje montażowe, atesty, montaż przez specjalistę itp.? Zdajesz sobie z zagrożenia?
Dlaczego to piszę? Bo takie sytuacje się zdarzają i zdarzyły się nie raz.
Spoilery i zderzaki które sobie produkuję testowane były przy prędkkościach >240km/h. Jedno auto zapieło >300km/h z plastikiem na drodze. Każda część spełnia niemieckie wymagania TUV. Tyle ode mnie a spoiler jeszcze od dziś nie będzie już nikogo raził ceną w oczy. Miłego, taniego tuningowania wozów życzę Panowie.
Juiceman - 08-11-2008, 08:47
Aha czyli jak takowy spojler kupie za 100zł przykleje go na klej oraz 2-4 śruby to mi przy 200km odleci tego zaiste nie wiedziałem. Wybacz.
Anonymous - 08-11-2008, 08:58
Zakladając że bedzie pasował do auta. Zapytaj Maklakusa jakie ma zdanie na temat tanich masek do auta.Juiceman kilogram porządnego kleju kosztuje >35zł, dobra zywica(tylko dobra) >10, jest jeszcze mata lub tkanina(wskazana) przy takich elementach. Spoilery ważą około(ten jest spory) 3kg? Odpowiedz sobie sam z czego wykonany jest spoiler za 90zł i kto go wykonał i w jakich warunkach. Albo wiesz co trzymaj sie bo nie ma sensu ta rozmowa -wiesz zapewne lepiej i masz większe doświadczenie w tych sprawach.
Znam takiego z tego forum co upieral sie ze tanie wachacze niczym sie nie roznio od tych drozszych, tylko ceną. I ten jeden raz a jednak mu się zdarzyło. Jechal sam i nie za szybko.
tommyc1 - 08-11-2008, 09:34
autoR, chyba kazdy sobie zdaje sprawe z tego, ze nawet jesli kupi spojler za 100zl, to calkowity koszt montazu bedzie duzo wyzszy, bo lakierowanie i takie tam... zgadzam sie z toba, ze czesto laszenie sie na tanizne bokiem wychodzi, ale z drugiej strony jest masa naciagania-za sam fakt, ze chcesz miec troche inaczej musisz zabulic, mimo ze sam element nie jest tyle wart-placi sie za bajer a nie realny koszt elementu
oczywiscie nie zawsze, ale czesto tak jest i stad ta dyskusja...tak jak inny kolega napisal, jesli ktos zrobi taka lotke pod gala za 100zl i sie ja porzadnie zamocuje to na pewno nie odpadnie...a ze calosc wyjdzie 300zl z montazem to inna sprawa, ale jak kupie za 500zl, to z montazem bedzie 700-800...? nie wiem ile moze kosztowac polakierowanie takiego elementu-ja to bym zrobil sam za ok 50zl (koszt lakierow) i po sprawie
z innej manki, dla przykladu, przeprazszam ze nie z branzy motoryzacyjnej, ale chyba dobrze ilustruje co mam na mysli wczesniej: zamowilem drzwi wejsciowe do domu, chcialem zeby byly jak najtansze (ale w przyzwoitej klasie), wiec zamowilem biale-bez okleiny drewnopodobnej,bo doszedlem do wniosku ze jak plastikowe, to niech nie udaja drewnianych-i co sie okazalo? "zwykle" biale sa drozsze od tych z okleina drewnopodobna DLACZEGO? "bo se tak wymyslilem-niestandardowo"
...i to samo jest w motoryzacji;) gdyby standardowo galki zmiany biegow byly z aluminium, to zamawiajac z czarnego plastiku musialbym doplacic za "fanaberie", mimo ze w rzeczywistoisci element tanszy...
...a wracajac do glownego watku, ta lotka rocha mi sie bardzo podoba, ten bialy z allegro jest zbyt "ciezki" jak na moj gust...taki troche siermiezny,moze stad moje skojarzenie z produkcja "garazowa", moze jest on dobrej jakosci, ale jak DLA MNIE, wyglada malo atrakcyjnie...
i konczac, jesli sie ktos dogada w sprawie wykonania takiej lotki do gala w cenie 100-150zl, to ja chetnie zakupie:)
Anonymous - 08-11-2008, 10:11
autoR, Popierając przedmówców, nie jestem w tanie się z tobą zgodzić w pełni. Troszkę racji masz, ale nie jeśli chodzi o odpadnięcie. Na świecie jeżdżą tysiące aut po TUNINGU. Dla czego to piszę? otóż dla tego że 95% z tychże pojazdów ma kupę elementów z żywic. Sama lotka, która ma stosunkowo nie wielki opór aerodynamiczny jest mniejszym niebezpieczeństwem niż np zderzak z włókien. Wszystko jest kwestją umiejętnego montarzu. Słyszałeś może o najnowszym FERRARI F60? Jego nadwozie jest wykonane w całości z włókien węglowych. Mówiąc jaśniej trochę wytrzymalszy plastik (maty, żywice (bo tak to się produkuje) tylko same maty mają inne włókna). Tam nic nie odpada przy prędkościach dochodzących do 340km/h. Tak jak pisał kolega Juiceman, jeżeli przyklei na klej montażowy, a do tego dołoży kilka wkrętów, to nie widzę opcji co by mu taka lotka odpadła.
Ja na drodze miałem okazję zobaczyć jak gościowi odpina się plastikowe nadkole, dostaje się pod koło, i wystrzeliwuje spod koła w inny samochód robiąc kupę szkód. A przecież to plastik.
Na to nie ma reguły, a dobrze dociśnięte maty (wyciskanie pęcherzy itp) daje gwarancę że to jest jednolite i wytrzymałe. Same żywice nie są drogie, i przy wykonaniu takiej lotki jest tylko jeden problem. Dobra forma i wykonanie przez "PRODUCENTA". Miałem okazję montować przedni zderzak do Golfa 3 zrobiony z żywic. Poodciskany był bardzo dobrze, ale....s tytułu kiepskiej formy był szerszy o 5 cm.
Tak więc ja osobiście nie widzę różnicy czy to ma niemiecki TUV czy nie.....bo wiele narzędzi np. go posiada, a zwykłej niezbyt mocno dokręconej śruby nie odkręci bo pęknie. Powiedz mi teraz jakie są restrykcje dla takowego TUV skoro narzędzia mające go są do bani. U mnie na warsztacie 90% narzędzi pochodzi ze zbiorów mojego ś.pp Dziadka, który kupował je w czasach powojennych. Nikt wtedy nawet nie myślał o TUVie a narzędzia te żyją do dziś, i życzyłbym producentom takiej jakości jaką posiadają owe narzędzia.
Przyznaję ci rację tylko i wyłącznie w tym, że koszt produkcji (zatrudnienie pracowników, technologia, podatki itp.) nie są małe. Ale. Ja prowadzę warsztat mając tylko jedno stanowisko robocze, i do tego tak duże że nie wprowadzę tam nawet Mitsubishi Pajero (niski garaż), i wielu zwykłych rzemieślników, robiących coś w przydomowym garażu może robić dobrze, a siedzi np jeden facet i wykleja bo ma formy. Dzisiaj mamy takie czasy, że ludiom jest Ciężko o jakikolwiek start z własną firmą, bo 60% przedsiębiorców dostało w spadku po tatusiu/dziadku lub cioci z ameryki fortunę, i mieli za co rozwinąć firmę. Ale. 97% z nich zapomina o jakości, bo robi po prostu pieniążek. Ilość nie znaczy jakość, a nawet powiem więcej. Cena nie świadczy o jakości.
Parę lat temu było w Polsce takie głupie przekonanie....."Dobre bo drogie". Na szczęście dziś to pomału zanika. Dla porównania mój wujek kupił sobie nowe Mondeo z salonu. Dopłacił ok 3000 za konserwację, bo w końcu na lata. Po niecałym roku, to mondeo straciło blachę na progach i nadkolach. Sądzi się z nimi do dziś (a już minęły 2 lata) i ma problem. Jego syn z kolei, kupił Hondę Civic, którą pod skrzydełkami miał tak samo mały blacharz. Ta honda była tak dobrze zakonserwowana, że jeździ już 3-i rok i nie ma śladu korozji.
Myślę ze większy wywód jest tutaj co najmniej zbędny, a reasumując nie zawsze cena i wielkość firmy znaczy o jakości, a kwestia przymocowania, to indywidualna sprawa i źle przymocowany spojler za 10000zł też odleci.
tommyc1 - 08-11-2008, 10:20
zgadzam sie z przedmowca, nie mozna dac sie zwariowac po prostu i we wszystkim trzeba zachowac zdrowy rozsadek:)
Juiceman - 08-11-2008, 10:29
Otóż to jak zapewne zauważyłeś wszystko tutaj robimy po kosztach produkcji - płyta pod silnik/naklejki etc. Nikt z Nas na Tym nie zarabia i rozumiem, że przy zamówieniu 20-30 takich spojlerów koszt na pewno nie wychodzi 500zł. Po za tym formę, wszystko co niezbędne posiadasz - więc pytanie czy jesteś w stanie Nam Mitsumaniakom zaproponować coś w normalnych pieniądzach?
Anonymous - 08-11-2008, 10:40
To i ja czekam na propozycję. Jak już pisałem do 150zł jestem zainteresowany.
eremita - 08-11-2008, 11:56
ja tez jestem chetny na spojler do kombi jak na galu-legnujmie Roch-27
Anonymous - 08-11-2008, 19:36
niestety nic Wam nie zapropnuję...
tommyc1 - 08-11-2008, 20:28
a moze ktos jeszcze by potrafil...? ja w tej branzy sie nie poruszam, wiec nie mam odpowiednich kontaktow...
czekoladka_1981 - 08-11-2008, 21:05
Jakby coś wyszło też bym się pisała.
Hubeeert - 08-11-2008, 21:08
Juiceman napisał/a: | powiedz nam na cholere nam paragon za taki spoiler, jak dla mnie to to jest na zwykla sprzedaz, a nie sprzedaz dla Mitsumaniaka - ale to takie moje zdanie. Zresztą My nie o tym bo i tak chyba znajdzie sie cos tanszego |
Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie - tak?
Oprzytomniej może.
[ Dodano: 08-11-2008, 21:18 ]
Juiceman napisał/a: | Otóż to jak zapewne zauważyłeś wszystko tutaj robimy po kosztach produkcji - płyta pod silnik/naklejki etc. Nikt z Nas na Tym nie zarabia i rozumiem, że przy zamówieniu 20-30 takich spojlerów koszt na pewno nie wychodzi 500zł. Po za tym formę, wszystko co niezbędne posiadasz - więc pytanie czy jesteś w stanie Nam Mitsumaniakom zaproponować coś w normalnych pieniądzach? |
To o czym piszesz - jak np płyty pod silnik, spoilery dorabiane na wzór oryginalnych, z oryginalnych, dokładki, progi Cyborg itd jest niczym więcej niż kradzieżą. Prawa autorskie (nomen omen). Ktoś to zaprojektował. Projekt do kogoś należy. Kopiowanie jest nieetyczne. I niezgodne z prawem.
Ale jestem w stanie kopiowaczy zrozumieć. Chcą mieć, a nie chcą płacić w ASO cen absurdalnych jak za wymienioną przeze mnie płytę pod silnik do EA.
Opowiem Wam coś jeszcze - na moim samochodzie nie ma ani jednej nieoryginalnej części plastiku. Mam też dokładkę przedniego zderzaka. Plastikową. Nie wiem z czego ale elastycznę. Nie wiem ile razy zachaczyłem o krawężnik. Nie wiem ile razy odgięła się w drugą stronę. Nigdy nie pękła, nigdy nie odpadła. A to już 20 lat. Jakość kosztuje. Jeżeli Czarek przeprowadził Certyfikację TUV, oraz oferuje pełny zestaw do założenia na samochód a nie sam spoiler niedokładnie wykonany i z radą - przyklej na klej do szyb to nie dziwię się, że to kosztuje 500zł. Ma do tego pracowników (czyli tworzy miejsca pracy a nie klepie na lewo) płąci podatki.
Jak w tym kraju ma byc normalnie skoro zarobek ma żaden a potencjalni Klienci na Publicznym Forum sugerują mu wykonanie tego taniej, gdy taniej się już nie da? To co ? Na lewo? Bez rachunku?
Juiceman, polecam przypomnienie sobie Zasad Forum bo jest tam coś o działalności niezgodnej z prawem o czym zdaje się zapominasz a jako moderator nie masz prawa zapomnieć.
Pozdrawiam WSZYSTKICH
Anonymous - 08-11-2008, 21:19
Hubert, ale bez skrajności. Jak kupujesz opony to dla czego nie kupujesz Michelin? bo są drogie, a te tańsze są przynajmniej porównywalne. Więc po co przepłacać?
Czy wódkę to od razu Balanthainsa? Nie. Pewnie kwotą do 50zł się zamkniesz.....i czy jest zła? (jest zła bo to wódka, ale czy z trunków się rożni czymś od innych wódek?) I tak dalej.
Są rzeczy na których nie warto oszczędzać, ale i są rzeczy na których nie wolno dać się zwariować.
Poza tym co jest niezgodnego z prawem w zakupach ogólnodostępnych w sklepie internetowym jakim jest allegro?
Nie powiesz mi chyba ze nie masz ani jednej MP-trójki na dysku.....więc gdzie jest ich legalność? Ja wiem że forum jest oficjalne, i nikt tu nie łamie legalności. Czy płyta odnośnie której się nie czepiasz jest legalna? NIE. Ktoś udostępnił płytę, a ktoś zrobił formę i ją trzepie....
Można by tak szukać w nieskończoność. A jeśli chodzi o nasz kraj, to tak trzeba. Bo legalnie to nawet rządzący nie rządzą. Nie to że popieram piractwo etc. Ale ja tu nie widzę kradzieży i nielegalności w tym że chcemy taniej.
|
|
|