To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośniki wysokotowne "świstki"

Emil_G - 30-11-2008, 23:10

Witam wszystkich MitsuManiaków ciesze sie że jestem już klubowiczem jestem od 3 dni posiadaczem SZCZESLIWYM posiadaczem galanta 97r. 2.5 V6 kombi i jestem zaje.......cie mile zaskoczony cołym tym autem również nagłosnieniem

Witam JUSIMANA

seir - 30-11-2008, 23:41

:)

Nic dodać nic ująć do posta wyżej :)

Matik608 - 01-12-2008, 12:03

podpinam sie pod pytanie Piter.v8, to miejsce jest na głosnik? fotka : http://www.hot.jpg.pl/78978
moze te kable co tam wisza w bagażniku sa wlasnie do tego głosnika? niestety mam 4 gosniki nie 6, ale te głosniki wymiataja, potrafia zatrzesc samochodem i nic nie charczy ani nie trzeszczy :D nie zamienil bym tych glosnikow na zadne :D tylko tak mysle zeby wykorzystac to miejsce z fotki jesli sie da :twisted:

Anonymous - 02-12-2008, 15:26

Moze ktos pociagnac ten temat? Tez mnie interesuje ten otwor w sedanie. Moze ktos go juz "wykorzystal" :P ?
brodzky - 02-12-2008, 16:17

Jesli dobrze pamietam z manuala to wersja z ekstra audio miala wzmacniacz pod fotelem pasazera. Ja gwizdki mam ale wzmacniacza nie widzialem.

Odnosnie jakosci to nie powiem zeby melomansko brzmialo. Bas jest gleboki ale z glosnikow w tylnych drzwiach wiec jak ktos lubi byle glosniej i byle wiekszy bas (bo to czesto jest synonimem dobrego audio) to ok ale jesli chodzi o scene przed sluchaczem to jest raczej kiepsko. Ani scena nie jest plaska ani basow nie ma...

[OT] I tak mi sie przypomnialo byl kiedys temat anteny dachowej i ktos pisal, ze w galu jest wzmacniacz do tej anteny. Wg manuala jest tylko kabel prosto do radia.

Matik608 - 02-12-2008, 19:34

ja z tylu fotele wyciagalem i nie mam wzmacniacza.
ale to wyciecie w polce z tylu to musi byc na glosnik, ta zaslepka jest na 4 wkrety, wejdzie tam glosnik ok 20cm srednicy. tylko ta dziura nie jest centralnie na srodku...
tylko trzeba by wyciac dziure w podbitce w polce :| a wie moze ktos co to za kable w bagażniku wisza??
brodzky, ja nie mam glosnikow z tylu w drzwiach...

brodzky - 02-12-2008, 22:11

Matik608 napisał/a:

brodzky, ja nie mam glosnikow z tylu w drzwiach...

A gdzie masz glosniki? Wzmacniacz ma byc pod fotelem pasazera a nie pod kanapa z tylu...

Matik608 - 02-12-2008, 22:47

ja mam glosniki z tylu w półce, przy tylnej szybie
z przodu mam glosniki w drzwiach

kristoferson - 03-12-2008, 02:33

Przede wszystkim, dobrych głębokich basów nie uzyska się w drzwiach, no może świetnie wytłumione. Ale posiadacze Sedanów mają dobre narzędzie do "robienia" basów - bagażnik (z głośnikami w półce). Jest on wytłumiony, z tapicerką, bez plastików i innych drobiazgów, które mogą wpadać w rezonans.
Ideałem jest sopran na wysokości głowy, średniotonowe w drzwiach i bas gdzieś tam wydobywający się z oddali..... bagażnika :biggrin: Konfiguracja dla osób jadących z przodu, bo pasażerowie z tyłu czują taki bas :-X

W poprzednim aucie zainstalowałem zestaw głośnikowy Logitech ze skrzynką basową w bagażniku, prąd 220V (tak, w aucie). Sopranów miałem aż za dużo, na radiu musiałem obniżać wysokie tony, bas b. głęboki, a średnie tony robiły pozostałe głośniki samochodowe w przednich drzwiach. Myślę że jest to niedrogie zestawienie w takiej cenie, a możliwości w zależności od miejsca w aucie - nieskończone (?). Taki zestaw polecam posiadaczom wersji Kombi. Teraz mam Sedana, więc miejsca już tyle nie ma, ale jest całkiem dobrze. Jednego czego mi brakowało to rzeczywiście sopranów, więc gwizdki już są zamontowane.
I uwaga, ważne jest również samo radio, jeśli masz słabe radio, to i soprany będą słabo słyszalne. Auto kupiłem razem z radiem Dalco - wysokie tony??-uciekły, po tygodniu przyłożyłem na mojego Panasonica i już lepiej wokal był słyszalny. A po dodaniu gwizdków - jak to ssssssyyyczyyy :lol:

Anonymous - 03-12-2008, 20:50

Dzis z ciekawosci troszeczke dokladniej obejrzalem sobie te "dziurke". Ma troszeczke dziwne wymiary - sr. otworu ok. 20cm rozstaw srub ok. 23,5cm - czy to aby na pewno miejsce na glosnik? Szukalem glosniczkow (na alledrogo) i sa tylko 20 i 25cm z rozstawami srub ok. 0,5cm mniej, wiec nie bedzie tam pasowac, chyba ze to na siakies japonskie glosniki. Aaale o so chozi?
Michal144 - 03-12-2008, 22:11

Witam. Ostatnio tez sie interesowalem tym glosnikiem basowym ktorego miejsce jest w tylniej polce. Znajomy ktory na co dzien zajmuje sie sprzedaza systemow audio car i drobnym montazem sprzentu w autach jak i naprawa urzadzen rtv powiedzial mi, ze glosnik PRAWDOPODOBNIE pochodzi od firmy Rockford fosgate tak samo jak i wzmacniacz osobiscie go nie widzial , ale slyszal, ze tego typu sprzet byl zakladany do galanta.
Ten glosnik jest troszke nietypowy tak samo jak reszta glosnikow w galancie i ciezko jest cos dopasowac z innych glosnikow w seryjne miejsca, tzn budowa kosza seryjnego glosnika jest troszke wieksza od np. pioneera i innych wiec tym samym roztaw otworow na sroby jest przestawiony o kilka milimetrow.

mar111cin - 22-11-2009, 17:25

Mam pytanie, czy wiecie jakiej firmy sa montowane głośniki w galancie i o jakich paramterach? moc/ohmy itp.
Owczar - 23-11-2009, 10:35

Nie jestem pewien ale chyba są sygnowane Mitsubishi i mają standardowo 4Ohm. Mocy nie pamiętam, ale ogólnie grają do niczego.
Hugo - 23-11-2009, 16:32

Owczar napisał/a:
Nie jestem pewien ale chyba są sygnowane Mitsubishi i mają standardowo 4Ohm
Zgadza się, a ich moc to aż 15W :D i grają moim zdaniem nieźle jak na takiego "powera".
robertdg - 23-11-2009, 18:59

Hugo, tylko dlatego ze jest to moc RMS