To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

jaca71 - 19-01-2009, 10:49

Tak było kiedyś - teraz no name i firmowe są bardzo podobnej jakości. Wprawdzie istnieje pewna szansa że lepsze/renomowane firmy maja wyżej postawioną poprzeczkę przy kontroli jakości ale czy na pewno?
sla - 19-01-2009, 11:11

Kontrola jakosci to nie wszystko. Liczy się jeszcze projekt, badania i myśl techniczna a na to stać tylko uznane firmy. Dlatego ich koszty produktu finalnego są wyższe. Najlepszym przykładem są Chiny gdzie obok chłamu produkowany jest najwyższej jakości sprzęt pod nadzorem i w technologii wiodących producentów. Ale to wszystko już nie jest na temat i niech każdy kupi sobie czujniki parkowania jakie chce bo on będzie ponosił tego konsekwencje.
piomic - 19-01-2009, 23:41

apikus napisał/a:
Prawie wszystkie czujniki można malować.
To by było fajnie. Znaczy kupić spray, wyjąć czujki, prysnąć i już?
Jakby nie działały po malowaniu to spoko, lusterka są duże...

rochas40 - 26-02-2009, 18:24
Temat postu: czujniki parkowania w sporbacku
mam pytanie do Osób posiadających zamontowane czujniki w sporbacku, czy są na jednym poziomie ??? bo zauważyłem że w moim są zamontowane 2-wa środkowe na jednym poziomie a po bokach trochę wyżej, czy czujniki reagują tak samo na różne wysokości przeszkód z tyłu mimo że nie są na jednym poziomie ??? akurat nie miałem w salonie porównania z innym modelem :(
filippoz - 26-02-2009, 19:44

to ja Tobie powiem, że mi dokładano czujniki i umiejscowienie jest za wysokie, ostatnio parkowałem i stanąłem przed mondeo, ciągły sygnał pojawił się dokładnie 1cm przed zderzakiem bo czujniki nie chwyciły zderzaka a atrapę chłodnicy i maskę ... trochę do pupy ale grunt że są i nie musiałem ze nie płacić, na moje oko powinny być tak z 5cm niżej niż mam teraz bo tył Sedana jest dość wysoko. nie zmienia to faktu że bez czujników ani rusz :)

To że masz na różnych wysokościach nie powinno mieć ujemnego wpływu na parkowanie, w niektórych samochodach znanych niemieckich producentów też tak jest że te zewnętrze są albo wyżej albo niżej :)

pfx - 26-02-2009, 20:27

filippoz napisał/a:
to ja Tobie powiem, że mi dokładano czujniki i umiejscowienie jest za wysokie, ostatnio parkowałem i stanąłem przed mondeo, ciągły sygnał pojawił się dokładnie 1cm przed zderzakiem bo czujniki nie chwyciły zderzaka a atrapę chłodnicy i maskę ... trochę do pupy ale grunt że są i nie musiałem ze nie płacić, na moje oko powinny być tak z 5cm niżej niż mam teraz bo tył Sedana jest dość wysoko. nie zmienia to faktu że bez czujników ani rusz :)

To że masz na różnych wysokościach nie powinno mieć ujemnego wpływu na parkowanie, w niektórych samochodach znanych niemieckich producentów też tak jest że te zewnętrze są albo wyżej albo niżej :)

tylko do różnego położenia czujników musi byc odpowiedni sterownik. standardowo czujniki muszą być powyżej 50 cm od podłoża, jak będą niżej i nie schowane częściowo to będą łapały sugnał od ziemi i cały czas będzie pokazywać 0,4 m. Nie wierzę, by czujniki nie chwyciły zderzaka. Musiały by być na wysokości co najmniej 80 cm od gleby by nie złapać zderzaka, leżącego o 0,5 m niżej. Może są powykręcane i interferuje sygnał - stąd przekłamania odległości. Posprawdzaj czy sa założone w odpowiedniej orientacji.

filippoz - 26-02-2009, 22:39

Pikać że coś jest pikało, chodzi o ciągły sygnał o którym wspomniałem.
Uwex - 27-02-2009, 08:43

rochas40 - masz jakiś folder ? Zobacz tam widać jak są fabryczne czujniki umieszczone .
mobista - 27-02-2009, 09:53

Na stronce Mitsubishi są przecież zdjęcia, i fakt, że kolega rochas40 ma je tak a nie inaczej zamontowane to nic nowego.
rochas40 - 27-02-2009, 17:03

coż - trzeba się cieszyć z tego co się już ma
basik - 27-02-2009, 17:34

A wasze czujniki nie wyświetlają wam odległości? Mi w salonie zamontowali taki z prostym wyświetlaczem i musze przyznać, że jaknarazie całkiem dobrze się sprawdza.
mazin - 01-03-2009, 11:27

basik napisał/a:
A wasze czujniki nie wyświetlają wam odległości? Mi w salonie zamontowali taki z prostym wyświetlaczem i musze przyznać, że jaknarazie całkiem dobrze się sprawdza.

Ja mam takie z wyświetlaczem widocznym w tylnym lusterku - piszczą i wyświetlają (ilość świecących LEDów się zmienia) w zalezności od odległości. Działają bez zarzutu, poza tym, że nie "łapią" siatki ogrodzeniowej i mają problemy w wypadku zaspy śniegowej (ale to raczej normalne?). Gdy dojeżdżam do jakiejś "litej" przeszkody, to mnie prawidłowo informują o odległości.

Uwex - 01-03-2009, 13:14

mazin - że nie łapią śniegu to normalne .
mazin - 01-03-2009, 13:44

Uwex napisał/a:
mazin - że nie łapią śniegu to normalne .

Ciekaw jestem tylko, czy jak dojadę do zbrylonej i zlodowaciałej kupy śniegu, takiej "litej", to się odezwą, czy nie? Podjeżdżając do normalnej zaspy coś tam piszczy, ale przekłamuje, pewnie ze względu na strukturę zaspy (lód+ powietrze, pewnie sygnał odbity jest słabszy jak przy większej odległości). Przekłamują, to znaczy reagują znacznie słabiej, niż przy ścianie czy innym samochodzie, tak mniej więcej jakby zaspa była z pół metra dalej. Zauważyłem też, że po zabrudzeniu - oklejeniu błotem, z tej srony gdzie miało miejsce, (jeden z czujników) pokazywał cały czas przeszkodę. Wyczyściłem, znów jest OK.

Sprawdziłem w karcie gwarancyjnej, mam takie:
http://www.amervox.com.pl...owania.xml#menu
Poprawiłem link, bo stary zdechł był

filippoz - 01-03-2009, 14:48

Więc tak,

moje czujniki są samontowane 62,5cm od ziemy, jak dla mnie o conajmniej 5-10cm za wysoko dlatego czasami łapie dopiero maskę a nie zderzak auta przed którym chce zaparkować ... cieszy mnie fakt że nie płaciłem za to tylko było dorzucone do auta :)

Zdjęcie