[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.
jaca71 - 19-01-2009, 10:49
Tak było kiedyś - teraz no name i firmowe są bardzo podobnej jakości. Wprawdzie istnieje pewna szansa że lepsze/renomowane firmy maja wyżej postawioną poprzeczkę przy kontroli jakości ale czy na pewno?
sla - 19-01-2009, 11:11
Kontrola jakosci to nie wszystko. Liczy się jeszcze projekt, badania i myśl techniczna a na to stać tylko uznane firmy. Dlatego ich koszty produktu finalnego są wyższe. Najlepszym przykładem są Chiny gdzie obok chłamu produkowany jest najwyższej jakości sprzęt pod nadzorem i w technologii wiodących producentów. Ale to wszystko już nie jest na temat i niech każdy kupi sobie czujniki parkowania jakie chce bo on będzie ponosił tego konsekwencje.
piomic - 19-01-2009, 23:41
apikus napisał/a: | Prawie wszystkie czujniki można malować. | To by było fajnie. Znaczy kupić spray, wyjąć czujki, prysnąć i już?
Jakby nie działały po malowaniu to spoko, lusterka są duże...
rochas40 - 26-02-2009, 18:24 Temat postu: czujniki parkowania w sporbacku mam pytanie do Osób posiadających zamontowane czujniki w sporbacku, czy są na jednym poziomie ??? bo zauważyłem że w moim są zamontowane 2-wa środkowe na jednym poziomie a po bokach trochę wyżej, czy czujniki reagują tak samo na różne wysokości przeszkód z tyłu mimo że nie są na jednym poziomie ??? akurat nie miałem w salonie porównania z innym modelem
filippoz - 26-02-2009, 19:44
to ja Tobie powiem, że mi dokładano czujniki i umiejscowienie jest za wysokie, ostatnio parkowałem i stanąłem przed mondeo, ciągły sygnał pojawił się dokładnie 1cm przed zderzakiem bo czujniki nie chwyciły zderzaka a atrapę chłodnicy i maskę ... trochę do pupy ale grunt że są i nie musiałem ze nie płacić, na moje oko powinny być tak z 5cm niżej niż mam teraz bo tył Sedana jest dość wysoko. nie zmienia to faktu że bez czujników ani rusz
To że masz na różnych wysokościach nie powinno mieć ujemnego wpływu na parkowanie, w niektórych samochodach znanych niemieckich producentów też tak jest że te zewnętrze są albo wyżej albo niżej
pfx - 26-02-2009, 20:27
filippoz napisał/a: | to ja Tobie powiem, że mi dokładano czujniki i umiejscowienie jest za wysokie, ostatnio parkowałem i stanąłem przed mondeo, ciągły sygnał pojawił się dokładnie 1cm przed zderzakiem bo czujniki nie chwyciły zderzaka a atrapę chłodnicy i maskę ... trochę do pupy ale grunt że są i nie musiałem ze nie płacić, na moje oko powinny być tak z 5cm niżej niż mam teraz bo tył Sedana jest dość wysoko. nie zmienia to faktu że bez czujników ani rusz
To że masz na różnych wysokościach nie powinno mieć ujemnego wpływu na parkowanie, w niektórych samochodach znanych niemieckich producentów też tak jest że te zewnętrze są albo wyżej albo niżej |
tylko do różnego położenia czujników musi byc odpowiedni sterownik. standardowo czujniki muszą być powyżej 50 cm od podłoża, jak będą niżej i nie schowane częściowo to będą łapały sugnał od ziemi i cały czas będzie pokazywać 0,4 m. Nie wierzę, by czujniki nie chwyciły zderzaka. Musiały by być na wysokości co najmniej 80 cm od gleby by nie złapać zderzaka, leżącego o 0,5 m niżej. Może są powykręcane i interferuje sygnał - stąd przekłamania odległości. Posprawdzaj czy sa założone w odpowiedniej orientacji.
filippoz - 26-02-2009, 22:39
Pikać że coś jest pikało, chodzi o ciągły sygnał o którym wspomniałem.
Uwex - 27-02-2009, 08:43
rochas40 - masz jakiś folder ? Zobacz tam widać jak są fabryczne czujniki umieszczone .
mobista - 27-02-2009, 09:53
Na stronce Mitsubishi są przecież zdjęcia, i fakt, że kolega rochas40 ma je tak a nie inaczej zamontowane to nic nowego.
rochas40 - 27-02-2009, 17:03
coż - trzeba się cieszyć z tego co się już ma
basik - 27-02-2009, 17:34
A wasze czujniki nie wyświetlają wam odległości? Mi w salonie zamontowali taki z prostym wyświetlaczem i musze przyznać, że jaknarazie całkiem dobrze się sprawdza.
mazin - 01-03-2009, 11:27
basik napisał/a: | A wasze czujniki nie wyświetlają wam odległości? Mi w salonie zamontowali taki z prostym wyświetlaczem i musze przyznać, że jaknarazie całkiem dobrze się sprawdza. |
Ja mam takie z wyświetlaczem widocznym w tylnym lusterku - piszczą i wyświetlają (ilość świecących LEDów się zmienia) w zalezności od odległości. Działają bez zarzutu, poza tym, że nie "łapią" siatki ogrodzeniowej i mają problemy w wypadku zaspy śniegowej (ale to raczej normalne?). Gdy dojeżdżam do jakiejś "litej" przeszkody, to mnie prawidłowo informują o odległości.
Uwex - 01-03-2009, 13:14
mazin - że nie łapią śniegu to normalne .
mazin - 01-03-2009, 13:44
Uwex napisał/a: | mazin - że nie łapią śniegu to normalne . |
Ciekaw jestem tylko, czy jak dojadę do zbrylonej i zlodowaciałej kupy śniegu, takiej "litej", to się odezwą, czy nie? Podjeżdżając do normalnej zaspy coś tam piszczy, ale przekłamuje, pewnie ze względu na strukturę zaspy (lód+ powietrze, pewnie sygnał odbity jest słabszy jak przy większej odległości). Przekłamują, to znaczy reagują znacznie słabiej, niż przy ścianie czy innym samochodzie, tak mniej więcej jakby zaspa była z pół metra dalej. Zauważyłem też, że po zabrudzeniu - oklejeniu błotem, z tej srony gdzie miało miejsce, (jeden z czujników) pokazywał cały czas przeszkodę. Wyczyściłem, znów jest OK.
Sprawdziłem w karcie gwarancyjnej, mam takie:
http://www.amervox.com.pl...owania.xml#menu
Poprawiłem link, bo stary zdechł był
filippoz - 01-03-2009, 14:48
Więc tak,
moje czujniki są samontowane 62,5cm od ziemy, jak dla mnie o conajmniej 5-10cm za wysoko dlatego czasami łapie dopiero maskę a nie zderzak auta przed którym chce zaparkować ... cieszy mnie fakt że nie płaciłem za to tylko było dorzucone do auta
Zdjęcie
|
|
|