To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Numer VIN - jak toto ugryzc?

akbi - 15-05-2008, 11:24

TESTER napisał/a:
Z tego co się orientowałem w wydziale komuni9kacji to w VIN-ie nie ma roku produkcji a jest zakodowany model roku.

niezłą bzdurę ktoś Ci wcisnął :|
W Vin'ie jest zakodowany nazwa producenta, kraj produkcji, rok produkcji, model auta, typ nadwozia, rodzaj układu kierownicy (LHD, czy RHD) i jeszcze kilka rzeczy.
TESTER napisał/a:
Dlatego może się zdarzyć, że jest W pod pozycją nr. 9 co daje model roku 1998 podczas gdy rzeczywistym rokiem produkcji jest rok 1997.

W Mitsubishi W na 9 pozycji oznacza "Wagon" - czyli nadwozie kombi.
Rok produkcji jest oznaczony przez 10-ty znak

Anonymous - 15-05-2008, 11:47

A jak ja mam na dziesiatej pozycji W to znaczy, ze mam auto z 1998r? W dowodzie mam 1997r.
akbi - 15-05-2008, 12:06

dylson, podaj mi cały VIN to Ci powiem nawet z którego tygodnia masz auto :P
koval - 15-05-2008, 13:27

akbi napisał/a:
powiem nawet z którego tygodnia masz auto

ja, ja, ja chcę, mi powiedz mi....
JMBMNCJ4A1U000783

akbi - 15-05-2008, 15:20

koval napisał/a:
akbi napisał/a:
powiem nawet z którego tygodnia masz auto

ja, ja, ja chcę, mi powiedz mi....
JMBMNCJ4A1U000783

grudzień 2000.

...sorki ... data produkcji w VINie jest z dokładnością do miesiąca, nie do tygodnia

cns80 - 15-05-2008, 15:24

Wszyscy twierdzą że w VIN zakodowany jest rok produkcji. I to "prawie" prawda :) W numerze VIN zakodowany jest rok modelowy, który w ogromnej większości przypadków zgadza się z rokiem produkcji. Ale są odstępstwa. Zdarzało się że producent wypuszczał następny rok modelowy wcześniej niż zaczynał się rok kalendarzowy. Np. w Citroenie w 2003 roku były w sprzedaży C2 i C3, które w VIN miały zakodowany rok 2004. Myślę że podobna sytuacja mogła mieć miejsce z Carismami w roku 1997 i 1998.
I nie spodziewajcie się że różnice w latach modelowych dostrzeżecie gołym okiem. Czasami była to tylko zmiana producenta ECU i paru innych pierdół :)

akbi - 15-05-2008, 16:02

hm ... sprawdziłem 3 nr VIN Galantów EA jakie miałem pod ręką (mój, Xor'a i Rocha) i wyszły mi poniższe daty: luty98, luty99 i marzec 99 ... 98 i 99 to faktycznie inny model, ale dwie ostatnie daty?? Jakby mieć z 20 dat do porównania to byśmy mogli się upewnić :)
koval - 15-05-2008, 17:35

akbi napisał/a:
grudzień 2000.

dzięki,
szkoda że się okazało że jest o rok starszy bo d. rejestracyjny podaje rok 2001 :biggrin:

TESTER - 19-05-2008, 13:09

akbi napisał/a:
TESTER napisał/a:
Z tego co się orientowałem w wydziale komuni9kacji to w VIN-ie nie ma roku produkcji a jest zakodowany model roku.

niezłą bzdurę ktoś Ci wcisnął :|
W Vin'ie jest zakodowany nazwa producenta, kraj produkcji, rok produkcji, model auta, typ nadwozia, rodzaj układu kierownicy (LHD, czy RHD) i jeszcze kilka rzeczy.
TESTER napisał/a:
Dlatego może się zdarzyć, że jest W pod pozycją nr. 9 co daje model roku 1998 podczas gdy rzeczywistym rokiem produkcji jest rok 1997.

W Mitsubishi W na 9 pozycji oznacza "Wagon" - czyli nadwozie kombi.
Rok produkcji jest oznaczony przez 10-ty znak

No i zgadzam się całkowicie z tym co pisze cns80 to rok modelowy czy model roku człek, który mi to uświadamiał zna się na rzeczy i kitu by mi nie wcisnął a co do VIN to w Caris pozycja nr 9 to ROK PRODUKCJI czy wspomniany wyżej model roku więc W oznacza model 1998 roku a nie jakiś tam za przeproszeniem wagon. Zastanawiam się czy skoro podawany jest roku modelu to czy da się odczytać miesiąc produkcji skoro w latach jest poniekąd lekkie przekłamanie..?

akbi - 19-05-2008, 15:47

TESTER, hm... no masz troszkę racji ... sorki, myślałem, żę nr VIN w Carismie wygląda podobnie jak w Lancerach czy Galantach.

TESTER napisał/a:
Zastanawiam się czy skoro podawany jest roku modelu to czy da się odczytać miesiąc produkcji skoro w latach jest poniekąd lekkie przekłamanie..?

W galantach da się, w Carismie nie wiem ... podaj swój nr to sprawdzę.

cns80 - 20-05-2008, 07:45

akbi, masz jakąś tabelkę mmc, czy poprostu znasz metodę ? Moim zdaniem da się odczytać miesiąc produkcji zakładając że zna się przesunięcie. Może się też zdarzyć, że któryś rok modelowy miał np. 14 miesięcy :wink:
akbi - 20-05-2008, 11:19

Cytat:
akbi, masz jakąś tabelkę mmc, czy poprostu znasz metodę ?

CAPSa :)

koval - 20-05-2008, 11:46

a co to
akbi napisał/a:
CAPSa
? :roll:
akbi - 20-05-2008, 13:12

koval napisał/a:
a co to
akbi napisał/a:
CAPSa
? :roll:

... taki katalog części

kiepuczi - 20-05-2008, 14:08

nie ma znaczenia w ktorym roku spzredaje sie samochod i gdzie trafi do sprzedazy czy go zarejestruja rok w te czy w druga strone. Fabryki to nie obchodzi ze przykladowo w niemczech do dowodu wbija sie date pierwszej rejestracji a nie produkcji.
VIN wybija sie kiedy samochod schodzi z tasmy produkcyjnej, majac CAPS jestes w stanie co do miesieca podac rok produkcji samochodu po numerze nadwozia.