[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nieobowiązkowy przegląd po 2000 km
jaca71 - 22-01-2009, 10:33
A ja dla odmiany we wszystkich nowych wymieniałem olej po 2000km W obecnym też ma pierwszą wymianę po ~3000km lub pół roku. Czyli coś w tym jest.
Uwex - 22-01-2009, 11:25
No już dawno ktoś powiedział : kto smaruje ,ten jedzie .
michaello - 22-01-2009, 11:28
jaca71 napisał/a: | W obecnym też ma pierwszą wymianę po ~3000km lub pół roku. Czyli coś w tym jest. |
"W obecnym też ma pierwszą wymianę po ~3000km" Piszesz o Lancerze czy o innym samochodzie? rozumiem ze to Ty sam decydujesz o wymianie oleju po 3000, a nie jest to fabryczny przeglad olejowy.
Reasumujac jedni wymieniaja po 1000, 2000 3000 inni po 20 000km i... tez jezdza bez problemow.
jaca71 - 22-01-2009, 11:42
Pierwsza wymianę oleju mam po 1500mil (wychodzi tak mniej więcej 2500km), tak mam w książce obsługi i przeglądów. Potem wymiana co 7500mil albo 1 rok. Dlaczego mam tak nie robić? A co lepsze to czas do przeglądu na wyświetlaczu odliczał mi się od 15000mil
Anonymous - 22-01-2009, 16:49
Jesli ktoś chce ściągnąć service manuala do Lancera (niestety po angielsku i do wersji amerykanskiej) zapraszam do linku :http://rapidshare.com/files/187703310/Lancer_Manual.rar
Wiele rzeczy się pokrywa choćby zawieszenie czy karoseria. Wichura1 umieści to w dziale download bo tu to pewnie mało kto doczyta.
Uwex - 22-01-2009, 17:12
Bardzo się przyda - choćby tylko nawet same schematy czy przekroje .
scoro - 22-01-2009, 22:59
Niestety limit pobierania dla tego pliku się wyczerpał Może na jakąś inną stronkę wrzucisz?
np. tutaj
apikus - 22-01-2009, 23:06
scoro napisał/a: | Niestety limit pobierania dla tego pliku się wyczerpał |
Ja w poniedziałek wyślę CD do Wichury, więc zostanie wrzucone, jest tego troszkę więcej bo koło 200 MB. Oczywiście wersja amerykańska z silnikiem 4B11. Cierpliwości.
Anonymous - 23-01-2009, 09:47
Dałem znowu na rapidshare ale linka nie podam bo wichura1 nie zdążył zgrać. Cierpliwości niedługo będą mieli wszyscy.
arekp - 23-01-2009, 11:00
Podeslijcie mi link na PW to umieszcze na naszym serwerze.
U siebie w domu od prawie roku mam manuala do nowego Lancera (USA) oraz do tego systemu multimedialnego. Ciagle zapominam udostepnic.
Anonymous - 23-01-2009, 13:15
Wracając do tematu przedwczesnej wymiany oleju, to faktem jest , iż podczas zakupu jak i rozmowy z serwisem nie zalecono mi wymiany oleju wcześniej niż 1 rok lub 20tys. km.
Przecież, serwis zarabia na tym kasę, więc dlaczego nie chcą wymieniać oleju???
Sądzę, że Japońce leją odpowiedni olej w fabryce i należy podchodzić do tego tematu troszkę chłodniej, każdy ma inny styl jazdy, miasto-trasy itp. Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć kiedy i jaki olej wlać do swojego auta, a nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu
jaca71 - 23-01-2009, 13:29
Z olejami nie ma nadgorliwości. Jeden będzie samochód katował drugi będzie po taksówkarsku się snuł. Jeden wleje jakiegoś LongLife'a a drugi najtańszy spełniający normy. Zbyt częsta wymiana na pewno nie zaszkodzi, tylko pytanie czy jest konieczna?
A tak trochę obok dyskusji o olejach zauważyłem sporo różnic w traktowaniu samochodów przez Europejczyków (Polaków?) i Amerykanów. Ci pierwsi leją drogie oleje LongLife i wymieniają je rzadko, ci drudzy najtańsze i wymiana bardzo często.
Opony w Europie - lato inne, zima inne a w USA całoroczne. W Europie zapomniano co to rotacja opon a w usa rotują co wymiana oleju Pewnie jeszcze sporo różnic by było o paliwie nie wspominając...
Anonymous - 24-01-2009, 23:04
Czytając wasze posty na temat czasu wymiany oleju, otworzyłem dziś maskę i sprawdziłem stan oleju, płyny itd. Otóż oleju nie ubyło nic od momentu zakupu, natomiast kolor samego oleum pozwala mi sądzić, że jest czysty, właściwie jak nowy,kolor bardzo jasny na chusteczce a przejechałem ponad 4,5 tysia Sądzę więc , że z olejem jest wszystko ok, jednak osobiście nigdy nie przekroczę granicy 15tys. km. na jednym oleju,jaki by nie był.
Co do marki, to faktycznie chyba nie ma co wariować, osobiście zawsze używałem Castrola, jednak nie uważam, żeby był lepszy od np. BP a cena jest bardzo wygórowana, do tego różnie ludzie mówią o jakości Castrola, może więc pomyśleć o zmianie marki???
Tylko, który olej tak naprawdę jest oryginalny i najwyższej jakości, tego chyba nigdy się nie dowiemy:)
rochas40 - 09-02-2009, 11:15
i ja przyłączam się do osób które wymieniają olej od przeglądu do przeglądu wogóle nie dotykam się do korka wlewu oleju sa przecież kontroli sygnalizujące niebezpieczny poziom oleju oraz silniki i oleje są nowej generacji i nie jest potrzeba wcześniejszej wymiany chyba że trafi sie na specyficzny model a to już inna sprawa
tomekrvf - 09-02-2009, 12:24
rochas40 napisał/a: | wogóle nie dotykam się do korka wlewu oleju sa przecież kontroli sygnalizujące niebezpieczny poziom oleju |
Lancer nie ma kontrolki poziomu oleju tylko kontrolkę ciśnienia oleju. Jak kontrolka zapali się podczas jazdy to może być już za późno.
|
|
|