To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze

filippoz - 29-05-2010, 13:33

zna ktoś dokładną rozmiarówkę głośników w przednich drzwiach i tylnych + te przy szybie?
Trik - 29-05-2010, 14:49

http://www.pioneerelectro...#section=stages
jac - 07-06-2010, 21:31
Temat postu: Głośniki w Lancerze
Panowie, zwroce wasza uwage na troszke inne rozwiazanie niz wymiana glosnikow i/lub wygluszenie drzwi. W moim Lancerku dzwiek byl ok (bez szalu) ale jako ze denerwowal mnie schowek pelen plyt wiec poszperalem na allegro i znalazlem radyjko Rockford Fosgate ze zmieniarka od wersji INSTYLE i wyzszej. Okazalo sie ze problem rozwiazal sie na dwoch plaszczyznach calkiem niechcacy. Juz nie musze wozic plyt (6CD miesci tyle mp3 ze mam na rok sluchania ;-) ) a druga sprawa ze przy okazji jakosc dzwieku podwyzszyla sie o dobre kilkadziesiat procent. Bas jest basem a sopran pieknie sopranem sobie dzwoni, oczywiscie mowie tu o normalnym sluchaniu muzyki tzn sluchamy tylko my i pasazerowie, jezeli ktos lubi dzielic sie muzyka ze wszystkimi samochodami wokolo wowczas trzeba pomyslec o wzmacniaczach, suvoferach i nowych glosnikach jednak wg mnie (podkreslam wg mnie) jest to cvos co nazywam: Polish village tuning car.....
Jezeli zas chodzi o ceny to kosztowalo mnie to 450pln i .....20min pracy.
Zatem jezeli myslicie o podwyzszeniu jakosci muzyki, to moze ta droga jest niezla alternatywa. Nie trzeba sie przejmowac gwaracja bo radio jest fabryczne, kosztami, matami itp.
Na koniec chcialbym tylko nadmienic iz jestem zdeklarowanym przeciwnikiem zbytniego inwestowania w samochod bo jezeli auto jest dla nas np. za glosne, za wolno przyspiesza, brak mu dobrego audio, i wielu innych gadzetow, nastepnie inwestujemy w samochod kilkanascie - kilkadziesiat tysiecy pln to rodzi sie pytanie czemu po prostu nie kupic samochodu z wyzszej polki i nie bawic sie w przerobki. Wszystko ma swoje granice zarowno cenowe jak i zdroworozsadkowe ktore niestety czasami w ferworze naszej milosci do samochodu latwo jest przekroczyc, ale to juz inna sprawa dotykajaca bardziej filozoficznej strony natury meskiej ;-)

bastek - 08-06-2010, 23:13

jac napisał/a:
znalazlem radyjko Rockford Fosgate ze zmieniarka od wersji INSTYLE i wyzszej

a czy takie od outlandera
http://allegro.pl/item106..._outlander.html
będzie pasowało?

prawdę mówiąć do tej pory wyciszałem i zmianiałem głośniki głośniki (sam) i tak też tu planowałem (urlop trezba jakoś spędzieć)

druga sprawa
jac napisał/a:
i .....20min pracy

sam podpiąłeś wszystko? nie trezba potem podłączyć do komputera czy coś innego?
lancerek jest moim piewrszym samochodem z tak dużą ilością elektroniki, dlatego trochę z "duszą na ramieniu" będę podchodziła do montażu czegokolwiek

SkyLuke - 09-06-2010, 14:04

^^^ Odnośnie samego demontażu radia - filmik znaleziony na youtube, być może będzie pomocny:

http://www.youtube.com/watch?v=nPdWSXv3S_Q

mały 55 - 09-06-2010, 19:15

Ja również wymieniłem na radio ze zmieniarką i mam wrażenie że jest poprawa ,faktycznie pracy przy wymianie radia 15 min.nie trzeba być fachowcem,dwie sruby trzymające listwy i cztery śrubki od radia ,ale mam inne pytanie czy ktos wie jaką ma moc wyjściową radio w lancerze i ew. na jakie głośniki moge wymienić seryjne nie dokładajac wzmacniacza.??????
jac - 09-06-2010, 21:31

bastek1,
sorki ze dopiero odpowiadam ale troszke zagoniony jestem ostatnio.
Radyjko od Outlandera bedzie pasowac bo to jest ta sama jednostka grajaca, roznica jest jedynie w tzw. maskownicy czyli panelu przednim poniewaz w Outlanderze jest on bez nawiewow. Jednak problem ten mozna rozwiazac podmieniajac panel przedni ze starego radia, jak zapewne zauwazyles w soim radyjku masz przyciski gora dol przy cyfrach 5 i bodajze 6 oraz przycisk load ktory normalnie jest niewykorzystywany a w radyjku ze zmieniarka za jego pomaca ladujemy plyty. Jedyna roznica (czysto snobistyczna) to brak napisu R-F.
Sam demontaz to jak napisal maly55: dwie srubki, zdjecie schowka, delikatne wypiecie dlugiej srebrnej listwy ozdobnej (zajmuje najwiecej czasu) i mamy radio przygotowane do wyjecia, 4 sruby mocujace, wysuwamy calosc, przepinamy wtyczki (sa takie same) jedyny element ktory wymaga troszke delikatniejszego podejscia do zagadnienia to przepiecie tasmy, trzeba to zrobic delikatnie bo ona sama jest delikatna ale zajmie ci to jakies 10 sek. ;-)

Uki_NH - 20-06-2010, 11:24

wiecie może jak wygląda różnica między zwykłym radiem z wersji INVITE a radyjkiem RF ze zmieniarką,
chodzi mi o moc wyjściową i wyjścia na głośniki czy ma więcej wyjść i dodatkowe wyjście na wzmacniacz?

jac - 20-06-2010, 11:53

Uki_NH napisał/a:
wiecie może jak wygląda różnica między zwykłym radiem z wersji INVITE a radyjkiem RF ze zmieniarką,
chodzi mi o moc wyjściową i wyjścia na głośniki czy ma więcej wyjść i dodatkowe wyjście na wzmacniacz?

Tak organoleptycznie od tylu to ono nie rozni sie niczym, te same wejscia. Przy czym wydaje mi sie ze w normalnym radyjku tez jest wyjscie na wzmacniacz. Jezeli natomiast chodzi o moc to chyba nie ma wiekszej roznicy, poniewaz wlasnie do podwyzszenia mocy na subie w R-F jest dodatkowo wzmacniacz. Roznica jest jednak w jakosci odtwarzanej muzyki. po podmianie samych jednostek, bez grzebania w glosnikach i bez wzmacniacza jakosc muzyki wzrosla o kilkadziesiat procent co wskazywaloby na lepsze przetworniki. Powiem jszcze ze tak na 99% wydaje mi sie ze w wersji Invite i wyzszych z R-F sa te same glosniki z przodu, jedynie z tylu dolozone sa dwudrozne i sub.

Uki_NH - 21-06-2010, 10:48

Znalazłem rozpiske wejść tylnych w radiu
MITSUBISHI DY-3W69U-2

może się komuś przyda

ale niewidze, żeby tam było przy wyjściu na głośniki coś o wzmacniaczu:/
chyba, że to na drugiej kostce (sub woofer) ale to znowu wygląda bardziej jak zaislenie a nie sygnał

mazin - 23-06-2010, 19:10

Uki_NH napisał/a:
Znalazłem rozpiske wejść tylnych w radiu
MITSUBISHI DY-3W69U-2
Obrazek
może się komuś przyda

ale niewidze, żeby tam było przy wyjściu na głośniki coś o wzmacniaczu:/
chyba, że to na drugiej kostce (sub woofer) ale to znowu wygląda bardziej jak zaislenie a nie sygnał

No bo tam, gdzie speaker, to są głośniki (czyli sygnał wzmocniony) a tam, gdzie AMP, to sygnał na wzmacniacz - wygląda na to, że cyfrowy, bo jednokanałowy.
a tam gdzie OPTION Rch i OPTION Lch mogą być sygnały analogowe. Option, bo może w kostce nie ma pinów i trzeba je dokupić w ASO za 300 zł, albo jakoś tak ;-)

Uki_NH - 24-06-2010, 10:45

czyli podłączenie zwykłego wzmacniacz 2 kanałowego przez RCA odpada?

[ Dodano: 03-07-2010, 17:44 ]
zostaje tylko podpięcie czegoś takiego pod tylne głośniki?

http://www.allegro.pl/ite...chinch_rca.html

mazin - 03-07-2010, 21:48

Uki_NH napisał/a:

[ Dodano: 03-07-2010, 17:44 ]
zostaje tylko podpięcie czegoś takiego pod tylne głośniki?

http://www.allegro.pl/ite...chinch_rca.html

Może nie odpada, podjedź do jakichś speców od audio, to obejrzą, obadają sprawdzą i podpowiedzą. Są także wzmacniacze z wejście Hi-input, które umożliwiają podłączenie sygnału wzmocnionego -np. hertze

jaca71 - 03-07-2010, 22:47

Uki_NH napisał/a:

A jaki sens ma podłączanie czegokolwiek po RCA? Przecież ten sygnał do niczego się nie nadaje, a w samochodzie w szczególności...

mazin - 04-07-2010, 07:25

jaca71 napisał/a:

A jaki sens ma podłączanie czegokolwiek po RCA? Przecież ten sygnał do niczego się nie nadaje, a w samochodzie w szczególności...

???
Jakoś/jakość nie przeszkadza producentom używać wtyczek RCA jako powszechnego standartu, zarówno dla sygnałów audio jak i video. Napisz co masz na myśli, bo się przeraziłem, mam w aucie ze dwadzieścia takich wtyczek, z czego kilka jeszcze "dyndających" swobodnie z myślą o przyszłym wykorzystaniu ;-)