To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

e-gen - 24-02-2009, 15:09

Gdybym "umiał matematykę" to przeliczyłbym jakiej przekątnej TV kupić do danego pokoju - zakładając że oko - teoretycznie - widzi w promieniu do 120', a w praktyce - wyraźnie - w promieniu ok. 50'.

Może ktoś widział "na necie" taki kalkulatorek?

jaca71 - 24-02-2009, 15:19

Student napisał/a:
Przytoczę przykład: od zawsze miałem dość dobry wzrok i postrzeganie kolorów, dodatkowo specyfika pracy przy dość wypasionych monitorkach wykształciła inne postrzeganie pewnych kwestii. Dodatkowo dbanie o oczy procentuje obecnie.
Z odległości 5m czytam literki na dolnym pasku w TV 21", gdzie niestety moja żona zaczyna sie już pytać co jest na dole napisane (niestety księgowa i pracuje na 17") po powrocie z pracy to oczy świecą. I nie jest to uzależnione od tego że ten 21" nas męczy bo naprawdę mało oglądamy TV.

Pitu pitu.
Według wszystkich badań mam dobry wzrok, zona też. A od kiedy pamiętam to na przystanku żona (wtedy jeszcze narzeczona) wiedziała jaki numer tramwaju jedzie a ja jeszcze go nie widziałem. Dobry wzrok nie jest powodem by się wpatrywać w telewizorek zamiast oglądać.
A zapomniałeś dodać że Twoje drugie imię to Narcyz ;)

[ Dodano: 24-02-2009, 15:24 ]
e-gen napisał/a:
Gdybym "umiał matematykę" to przeliczyłbym jakiej przekątnej TV kupić do danego pokoju - zakładając że oko - teoretycznie - widzi w promieniu do 120', a w praktyce - wyraźnie - w promieniu ok. 50'.

Wszystko to prawda i maksymalne kąty patrzenia i rozdzielczość czyli w jakiej minimalnej odległości od siebie widzisz dwa punkty. Ale widzenie to nie tylko matematyka to także odczucia subiektywne i widzenie pozazmysłowe. Cóż z tego że detale widzisz w promieniu 50' skoro to że poza tym obszarem występujący obraz uzupełnia twoje doznanie. Zauważ że twórcy filmowi tak konstruują kadr by główna treść była na środku kadru a właściwie w tzw. mocnych punktach i nie dalej niż one od środka reszta tylko dopełnia obrazek.

[ Dodano: 24-02-2009, 15:29 ]
cns80 napisał/a:
No to jako że czeka mnie ten temat to proszę o rady i wskazania konkretnych modeli. Przekątna 30-40 "

W przedziale cenowym do 4kzł nr 1 to:
Panasonic TH-42PY80 - plasma, nic w tej cenie nie da Ci takiego obrazka jak ten wynalazek. Jęsli zbędnę sa takie bajery jak czytnik kart to może być: Panasonic TH-42PY8

LCD? Nie polecam.

krzychu - 24-02-2009, 16:25

Nie chce wszczynać wojny LCD albo plazmy tylko podam suche fakty że firmy które robiły faktycznie dobre plazmy np. Pionier się wycofały z produkcji. Dzisiejsze LCD jest naprawdę ok i plazma nie w czym być lepsza a jak policzymy prad to okaże się że kupując LCD zaoszczędzimy na drugi (a jak kupimy plazme nie zaoszczędzimy).....

Porponuję zobaczyś sobie Sony KDL-40W4000 Bardzo dobry telewizor jak za tą cenę. Jak trochę większy budżet to KDL-40W4500 (100Hz i większy kontrast + DLNA czyli możliwość podpięcia do sieci LAN i przeglądania zdjęć i muzyki z kompa). Można nawet poczytać po forach opinie oba mają bardzo dobre. Oba modele mogę z czystym sumieniem polecić.

Krzychu

rvlauren - 24-02-2009, 18:01

8) Tak jeśli chodzi o modele z wyższej półki niektóre też nie maja dekodera mpeg4 a to dla tego iż dopiero od niedawna dowiedzieliśmy się my i producenci co na Polskę będzie potrzebne w opcji standard. Dopiero teraz modele tegoroczne i pionierzy z zeszłego roku czyli sony wprowadzili i wprowadzają na rynek polski telewizory z tym właśnie dekoderem, a to dla tego że już tak trzeba bo ludzie w niewiedzy słysząc raz magiczne słowo mpeg4 dostają ciarek na plecach i coraz chętniej kupują taki właśnie telewizor wyposażony w ten dekoder. Tak to jest, im częściej będzie się pojawiać to słowo w mediach tym częściej i więcej będziemy mieli do czynienia z masową paniką w tym temacie zobaczymy w przyszłym roku jak nas kryzys mocno nie sponiewiera to po nagonce w telewizji nikt już nie kupi telewizora bez tego dekodera, bo tak to jest z nami że trzeba to mieć bo co to będzie ? :D
cns80 - 24-02-2009, 18:09

jaca71 napisał/a:
LCD? Nie polecam.
A ja właśnie chcę LCD ze względu na prąd, chociaż plazma subiektywnie ma chyba ciut fajniejszy obraz.

Czy oprócz tych modeli sony, które polecacie jakieś jeszcze modele innych firm warto brać pod uwagę ? Może ktoś inny produkuje coś zbliżonego jakością i trwałością ?
Jeśli chodzi o cenę to chciałbym podążać w dół od granicy 4 tyś zł :)

rvlauren - 24-02-2009, 18:10

:( Plasma w dobie oszczędności odpada ludziska patrza się też coraz częściej na zużycie prądu a taka plasma 42` to zjada 380W jak nic :!:
8) Teraz liderem z Energy Star jest SONY jego 40` i 46` LCD zużywają około 120W do 160W i moim zdaniem gwarancja producenta 5 lat to o czymś świadczy :!:
:roll: Jest tylko problem jeden za dobre 4 literki trzeba zapłacić od 2800zł do 5000zł :wink:
:P I mówie tu o takim standardowym telewizorku w średnim wypasie ale moim zdaniem warto inwestować właśnie w taki sprzęt :lol:

[ Dodano: 24-02-2009, 18:24 ]
Polecam też do popatrzenia PANASONIC i SAMSUNG SERIA 7 i 8 oraz Philips (przedział 3000-4000zł)
NP.:
Philips 37PFL7603
Philips Cineos 32PFL9613
Panasonic VIERA TX-37Lz70
Panasonic VIERA TX-37LzD85
Samsung LE40A756
Samsung LE40A786 (ten to jest kozak)
http://image.ceneo.pl/dat...012/product.jpg

krzychu - 24-02-2009, 18:38

Do Samsunga mam awersję. Z tego co mam samsunga tylko kości pamięci do laptopa dobrze działają z resztą zawsze coś jest nie tak.... Może monitory mają dobre procesory obrazu i trwałość produktów...

Philips raczej nie liczy się w rankingach sprzedaży więc pewnie nie mają pieniążków na rozwój nowych technologii. Z tego co wiem Sharp jeszcze spoko LCD produkuje ale nie znam tam modeli. I nie wierzcie że jest japoński. Montowane są pod Wrocławiem w jakiejś tam strefie czegoś tam.

Chciałem zauważyć że warto poszukać szybko tych modeli które podałem bo nowe dostawy będą droższe czyli cena do góry po paręnaście procent. A co wcale (moim zdaniem) nie płaci się za napis tylko za jakość i to że telewizor ładnie działą a nie ma ładne dane techniczne jak w samsungu a obraz taki sobie.

Ps. Teraz już nie ma gwaranci 5lat na TV Sony (promocja była do końca stycznia) teraz 369zł taka impreza kosztuje.

To co piszecie o poborze prądu Sonego to zdecydowanie prawda co roku dostają za to nagrody. Jeśli chodzi o trwałość to myślę że są niepodważalni szczególnie przy wyższych modelach.

Do 4000zł to bym brał KDL40W4000 i bym się nawet nie zastanawiał i nie czekał bo pójdzie do góry jak sie skończą stoki magazynowe na sklepach.

Krzychu

e-gen - 24-02-2009, 20:52

krzychu napisał/a:
I nie wierzcie że jest japoński. Montowane są pod Wrocławiem w jakiejś tam strefie czegoś tam.

a dokładniej to w Ostaszewie k/Torunia :oops:

BTW
z tej całej dyskusji wynika dla mnie jest jeden morał - poczekać jeszcze ze dwa lata...wtedy LEDy, MPEG4 będą standardem (gdzieś czytałem, że wg prognoz w 2010 w PL ma się sprzedawać więcej LCD podświetlanych LEDami niż podświetlanych w sposób tradycyjny).

krzychu - 24-02-2009, 21:08

No tak a jak kupowałeś samochód to też czekałeś 2 lata aż model który Cie interesuję stanieje jeszcze bardziej? Pieniążki są po to aby je wydawać takie mojej zdanie.

Krzychu

Student - 24-02-2009, 21:27

Oj Jaca cieszę się że że masz dużo wspólnego z moim teściem czyli " wiesz lepiej" badania prowadzone przez przysłowiowego okulistę można sobie w burt wsadzić.
Proponuję coś związanego z postrzeganiem barw będzie lepsza zabawa :wink:

CNS 80 jeżeli nie musisz to poczekaj z wyborem po wakacjach będzie lepsza sytuacja dla kupującego.
Jeżeli nie możesz poczeka to nie daj sie zwariować na tle wielkości tylko wyobraź sobie dany telewizor w twoim pomieszczeniu (dobrze jest pomierzyć wszystko) nieraz wstawić LCD-ka znajomych i obyć się z nim.

I jak wyżej nie bierz najtańszych.
Co do Samsunga to swego czasu był to jeden z lepszych producentów matryc LCD - Sony od nich brało nie wiem jak jest teraz bo rynek szybko się zmienia ale fakt jest faktem.
Patrzyłeś na Sony a widziałeś Samsunga,
PS. 2-3 lata temu w serwisie u znajomego nie było żadnego Samsunga na naprawę gwarancyjną w odróżnieniu do Philipsów i Panasoniców.
Nie namawiam ale i nie odradzam.

Choć monitor do domu kupiłem Iiyamy 26".

jaca71 - 24-02-2009, 21:56

Student napisał/a:
Oj Jaca cieszę się że że masz dużo wspólnego z moim teściem czyli " wiesz lepiej" badania prowadzone przez przysłowiowego okulistę można sobie w burt wsadzić.

A gdzie ja zakwestionowałem umiejętności okulisty :) Nigdy nie wiesz kiedy i od czego Ci się wzrok popsuje. Ja podałem tylko kontr argument na Twój. Chyba zona żonie równa? Nie.

Student napisał/a:
Co do Samsunga to swego czasu był to jeden z lepszych producentów matryc LCD - Sony od nich brało nie wiem jak jest teraz bo rynek szybko się zmienia ale fakt jest faktem.

Matryca ma drugorzędne znaczenie, nie wiem czy ktoś pisał ale ważniejszy jest procesor niż matryca, ważniejsze sa zastosowane podzespoły, które trzymają standard. Samsunga to jednak można omijać łukiem.

krzychu napisał/a:
Do 4000zł to bym brał KDL40W4000 i bym się nawet nie zastanawiał

A to ciekawe :) Ten model wybrałem teściom przed gwiazdką.

krzychu napisał/a:
Nie chce wszczynać wojny LCD albo plazmy tylko podam suche fakty że firmy które robiły faktycznie dobre plazmy np. Pionier się wycofały z produkcji. Dzisiejsze LCD jest naprawdę ok i plazma nie w czym być lepsza a jak policzymy prad to okaże się że kupując LCD zaoszczędzimy na drugi (a jak kupimy plazme nie zaoszczędzimy).....

rvlauren napisał/a:
:( Plasma w dobie oszczędności odpada ludziska patrza się też coraz częściej na zużycie prądu a taka plasma 42` to zjada 380W jak nic :!:

Nie znam urządzenia, które zużywa prąd ;)
A poważnie plasma ma 380W tylko przy pełnym białeym obrazie zaświeconym na maksa. W trakcie normalnej pracy moc to ~200-250W a często i poniżej 200W - piszemy o 42".
LCD ma swoje zalety ale plasma daje plastyczniejszy obraz. To że sie produceńci plasm wykruszają nie znaczy że sa gorsze. Tak to juz jest ze standardami że wygrywaja nie lepsze tylko tańsze - patrz Beta vs VHS.

A teraz krótko - jeśli ktoś planuje oglądac filmy (czyli kino domaowe) to jednak plasma. jeśli rajcować się HDTV to niech kupuje LCD...

Anonymous - 25-02-2009, 01:39

tak marudzicie na te Samsungi, ale moim zdaniem to już zmierza w strone tego co można na forum audiofilów poczytać.
Przed świętami kupowałem LCD, kupiłem Sams LE40a615 ( rozważałem 37a656 ale stwierdzilem ze wole wiekszy bez 100hz bo ogladam z >4metrów) i nie wiem na co mialbym narzekać.
Telewizor jak telwizor. Ogląda sie przyjemnie, chociaż myslalem ze cyfra pokazuje troche bardziej bajkowe to hd- w porównaniu do filmu zripowanego z bluraya puszczonego z lapka po hdmi- ale i tka jest przyjemnie, z metra w końcu nei oglądam.
No moim zdaniem to zeby na dluższą metę odczuwać dyskomfort z róznicy w obrazie w tv tej samej klasy to trzeba by tylko filmy z BR ogladac. Oczywiście pisze to jako zupełny laik, ale też w znakomitej większości właśnie takie osoby z tych telewizorów korzystają. Może mi zarzucicie, ze jakbym postawił mój i jakiś tam który uważacie za lepszy z tej samej półki to bym zobaczył różnice, zwłaszcza jakby dobrze ustawić kolory kontrasty itp, ale nastepnego dnia już bym zapomniał na czym polegała różnica, bo mój jest ok, jak na przeciętne wymagania, czyli sprawne pokazywanie filmów :P

A co do czyjegoś pomysłu z czekaniem 2 lata... :D :D :D
zastanawia mnie z czego piszesz tego posta, bo nie wierze, że kupiłeś jakikolwiek komputer.. przecież za 2 lata bedzie tańszy a w tej cenie kupiłbys dużo lepszy :twisted:

cns80 - 25-02-2009, 07:48

krzychu napisał/a:
Teraz już nie ma gwaranci 5lat na TV Sony (promocja była do końca stycznia) teraz 369zł taka impreza kosztuje.
No właśnie wczoraj dzwoniłem do Sony Poland i też mnie tym zmartwili :( Ale jeśli mam wydać 4 tyś i to w kredycie to chcę tą gwarancję :)

TV oglądam na 24 letnim telewizorze LOEWE 32" Jest super tylko powoli nie radzi sobie z nowymi filmami. Np. jeśli w CSI są sekwencje migawek (z głośnym dźwiękiem) to obcina parę pierwszych klatek i bardzo wytłumia dźwięk :( Powoli brakuje możliwości regulacji ekranu w trybie serwisowym i obraz wyjeżdża poza granice kineskopu. Dlatego zapadła decyzja o poszukiwaniu czegoś nowego. Wielkość wybrałem na podstawie tego telewizora oraz wielkości pomieszczenia w którym stoi i wielkości pomieszczenia w którym będzie stał za 2 lata :) Od jakiegoś czasu ma N tv i chciałbym to HD trochę pooglądać.

Nie znam się na tych sposoba tradycyjnego podświetlenia lub LED ani na trybach nocnych, ale czy ten Sony KDL40W4000 to ma ???

W przyszłości to ma chodzić z BR dlatego staram się wybrać coś przyzwoitego, bo nie jestem osobą, która zmienia tv co 2-3 lata (raczej co 10-15, a jak widać na przykładzie LOEWE to nawet co 24 :) ).

krzychu - 25-02-2009, 09:57

Student napisał/a:

To jest pomówienie sprzedawców z supermarketów którzy chcą sprzedać Samsunga bo mają z niego więcej hajsu. Prawda jest taka że sam Samsung nie produkuje matryc a ma wspólną fabrykę z Sony nazywa się SLCD Corp. Udział 50:50. Z tym że to są inne matryce a z tej samej fabryki nawet jak jest wyłączona inaczej wygląda (inne filtry). Sony Ma także konszakty z Sharpem i Panasem (ale tutaj nie TV a np. odtwarzacze nagrywarki itd). Globalizacja po prostu. Ale fakt jest jeden podejście do kontroli jakości czy elektroniki jest w Sony inne.

[ Dodano: 25-02-2009, 10:09 ]
cns80 napisał/a:
krzychu napisał/a:
Teraz już nie ma gwaranci 5lat na TV Sony (promocja była do końca stycznia) teraz 369zł taka impreza kosztuje.
No właśnie wczoraj dzwoniłem do Sony Poland i też mnie tym zmartwili :( Ale jeśli mam wydać 4 tyś i to w kredycie to chcę tą gwarancję :)

Zostaje tylko dogadać się z jakimś Centrum Sony żeby dali za to 4000zł GE 5 lat.

cns80 napisał/a:

Nie znam się na tych sposoba tradycyjnego podświetlenia lub LED ani na trybach nocnych, ale czy ten Sony KDL40W4000 to ma ???

Ma podświetlanie to lepsze zimnokatodowe WCG-CCFL (nautoralna i żywa paleta barw), LEDy są 3 razy droższe..... Wszystkie tryby ma, nawet ten specjalny Theatre który symuluje obraz w kinie świetny do oglądania w nocy. Ma MPEG4, USB do zdjęć itd. Kontrast na przyzwoitym poziomie. Co bardzo ważne dobrze radzi sobie ze słabym sygnałem nawet antonówka itd.

jaca71 - nie będę się wdawał w polemikę na temat plazmy już dawno doszedłem do wniosku że nie warto....

Krzychu

jaca71 - 25-02-2009, 10:23

krzychu napisał/a:
jaca71 - nie będę się wdawał w polemikę na temat plazmy już dawno doszedłem do wniosku że nie warto....

To nie chodzi o udowadnianie co lepsze, bo nie w tym rzecz. Jak sam widzisz teściom (i pewnie większej grupie) poleciłem LCD - nawet ten sam model. Chodzi mi o to że pasuje znać wszystkie za i przeciw obu technologii. Jednemu spasuje to drugiemu tamto.
Od siebie napisze że kino domowe to ja sobie na projektorze zbuduję