To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - iPlus USB

Anonymous - 03-03-2009, 15:35

Siemka!

Nie chcę tworzyć nowego tematu więc tu się podepnę, najwyżej przyjazny MOD przeniesie do odpowiedniego :D

Więc korzystam z przewodowego internetu i mam problem.
Opiszę od początku: na 2 piętrze mam PC i czasem laptopa. Tam też dochodzi cudowny kabel.
I chciałbym kupić taki ruter, aby PC miał przewodowo neta, a laptop po całym bez kabla domu (parter, 1 piętro, 2 piętro) i możliwie w jego pobliżu czyt. ogród.

Z zakupem się nie spieszy, do maja chciałbym go zrealizować.
Będę bardzo wdzięczny, za wszelkie sugestie bo sam nie wiem jak się za to zabrać, a w sprawach neta jestem trochę "noga"...

stary alfer - 03-03-2009, 15:59

bartek2800,

kupiłem D-Link DI - 524 (D-Link ma to do siebie, że jest przystępny cenowo)

W 100 m mieszkaniu nie ma problemów z zasięgiem.

Jedyny jego problem to czasami (bardzo rzadko) znikający net pomimo, że na kablu net jest.

D-Link ma bardzo pomocną obsługę klienta. Po zakupie gość z infolinii zdalnie poprowadził mnie do momentu aż wifi w laptopie ożyło :)

Po tym jak zainstalujesz router musisz pamiętać o zabezpieczeniu sieci, aby żaden z sympatycznych sąsiadów nie korzystał z Twojego łącza.

ps. z tego co pamiętam gdzieś już temat był wałkowany... :roll:

szpala85 - 03-03-2009, 16:03

Ja mam takie coś w PLAY-u ( modem Huawei E169 HSDPA) limit 5GB ( i w zupełności wystarcza) ...... ale .....
od godz . 8,00 rano do 12,00 masz szybki internet (mało ludzi korzysta i fajnie można sobie stronki oglądać)
od 12,00 do 22,00 ( najgorszy czas dużo ludzi siada i się loguję .... jak jesteś cierpliwy ........ :P

22,00 do 8,00 hulaj ile wzrok ci wytrzyma :twisted: ( większość ludzisk śpi )

Plusy:
- możesz korzystać z internetu w całej Polsce ( sprawdzone , czyli podłączasz ten śmieszny modem i śmigasz )
- slot na karty pamięci microSD
- jak sieć nie jest przeciążona to hulasz ile możesz
- ładny modem :lol:
- niski abonament
Minusy :
- czasami bez powodu rozłącza
- w godzinach szczytu internetowego można dostać szału (12,00 ~22,00)
- LIMIT GB ( dla tych którzy ściągają Filmy :P )
- Zasięg GSM / GPRS

Więc jak nie masz innej możliwości to polecam ten wynalazek ( ja mam bo wynajmuję mieszkanie i właścicielka nie zgodziła się na stałe łącze :evil: )

Anonymous - 03-03-2009, 16:28

stary alfer

Dzieki za szybka odpowiedz!

Moje dom ma prawie 100m2 na... jedną kondygnację, a ruter musiał by być na najwyższej z nich bo tam jest PC, a laptop po domu właśnie na Wi-Fi.

karolgt - 03-03-2009, 16:46

szpala85 napisał/a:

- niski abonament

ile takie cos kosztuje?

stary alfer - 03-03-2009, 16:47

bartek2800 napisał/a:
Moje dom ma prawie 100m2 na... jedną kondygnację, a ruter musiał by być na najwyższej z nich bo tam jest PC, a laptop po domu właśnie na Wi-Fi.

Ja nie mówię, że nie będzie działał. Poczytaj o tych routerach.

Ja przytoczyłem swój metraż gdyż więcej nigdzie z lapkiem nie łaziłem ;)

Anonymous - 03-03-2009, 17:11

karolgt napisał/a:
szpala85 napisał/a:

- niski abonament

ile takie cos kosztuje?

PLAY - oferta :)

jacek11 - 03-03-2009, 18:43

U nas jest Neostrada,i mamy Liveboxa.
Zasięg w domu jest bardzo dobry,a na zewnątrz też radzi sobie doskonale.
Czasami używam laptopa w garażu(jest oblachowany,tak że telefony gubią zasięg)
i nie ma problemów.

Pozdro.

karolgt - 03-03-2009, 19:31

hmm...a czy czasem teraz nie jest tak ze mozna miec Neostrade bez telefonu?

byla jakis czas temu wlasnie afera na ten temat i TP miala sprawe w sadzie w sprawie monopolu itd itd, przegrali, wiec juz chyba mozna.

ale tak czy inaczej UPC lepsze niz Neo.

docencik87 - 03-03-2009, 20:19

Moim zdanie DI-524 jest już trochę starą konstrukcją i nie ukrywając jest to stary standart 802.11g.

Może coś takiego D-Link Wireless N Router DIR-615, posiada już zgodność z nowszym roboczym standardem 802.11n (co daje większy zasięg), jest nowszy i ciągle jeszcze rozwijany. Czego nie można powiedzieć o DI-524. Do tego różnica to jakiś 100zł.

Polecam jeszcze coś takiego. Może nawet bardziej od D-linka

TP-Link router DSL Wi-Fi 300Mb/s TL-WR941ND

Z TP-linkami mam dobre doświadczenia. Założyłem już parę takich routerów i jak narazie nikt nie ma z nimi problemów. Jeden już od roku chodzi bez przerwy i nie ma z nim problemów typu zwiecha lub pad.

Anonymous - 03-03-2009, 20:23

Serdeczne dzięki za podpowiedzi!!!

Głównie chodzi o jeden PC i jednego laptopa w domu o 3 kondygnacjach - aby net był dostępny na dole - ruter jest na 2gim piętrze :wink:

docencik87 - 03-03-2009, 20:33

Jeżeli chodzi o zasięg to dużo Tobie nie możemy pomóc. Sieć WiFi jest nieprzewidywalna. To, że u kogoś przejdzie 2 piętra to nie znaczy, że przejdzie i u Ciebie. Może się zdarzyć, że zatrzyma się za dwiema ścianami, lub telefon bezprzewodowy będzie zakłócał sygnał. Tutaj nikt Tobie nie pomoże. Można wziąć od kogoś router i sprawdzić lub kupić w ciemno.
Ale na brak zasięgu są sposoby. Kosztują one ok 200zł. Jest to DAP-1160 D-link. Jest to tzw repeater. Czyli odbiera sygnał i wysyła go dalej. Można wtedy zwiększyć pokrycie sygnałem WiFi. Służy on też jako Router do internetu rozpowszechnianego przez sieć bezprzewodową.

W razie czego pisz na PW. Pomogę :)

stary alfer - 03-03-2009, 21:04

docencik87 napisał/a:
Moim zdanie DI-524 jest już trochę starą konstrukcją i nie ukrywając jest to stary standart 802.11g.

docencik87, ja nie mówię, że ten model to mercedes wśród D-linków. Wiem, że jest starodawny :)

Napisałem jedynie, że u mnie hula całkiem nieźle. Nie mam pojęcia jak będzie się sprawował w domku z jedną rodziną i ogródkiem ;)

docencik87 - 03-03-2009, 21:53

Ja też nie mówię, że to bubel ;) . Też miałem z nim styczność i dawał rade. Wytrzymywał 12 komputerów. Ale to jednak stara konstrukcja.
Sam mam w domu D-Linka DSL-G604T z oprogramowianie Routertech v2.3 by DarkWolf. Router fajny, ale wiem jak boli gdy nowszy firmware do niego już nigdy nie wyjdzie.

Teraz gdybym teraz Router to kupił bym taki z 802.11n.

szpala85 - 04-03-2009, 09:23

karolgt napisał/a:
szpala85 napisał/a:

- niski abonament

ile takie cos kosztuje?

45 zł miesięcznie i umowa na 1 rok