To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przyciemnianie szyb

Uwex - 20-05-2009, 09:03

Cytat:
gościu mi powiedział że jak wyjdzie 50% lub wiecej to mnie puści .... wyszło 30%

to i tak chcieli być tolerancyjni - min. dopuszczalne jest 70% .

roobku - 20-05-2009, 09:03

basik napisał/a:
roobku możesz opisać całą sytuację? Co z autem odholowali je? Jak się sprawa zakończyła. Heh jednak nie zaryzykuję jak będę przyciemniał szyby to tylko tył.

zrobili mi badanie stopnia przyciemnienia (maja takie sprytne urzadzonko) no i zabrali dowód rejestracyjny wypisując pokwitowanie czasowe na 7 dni, przez te 7 dni normalnie moge autem jeżdzić, ale w ciagu tych 7 dniu musze odkleić folię, jechać na badanie techniczne żeby diagnosta stwierdził że szybki już sa ok i z tym badaniem pedzić do Wydziału Komunikacji gdzie był rejestrowany pojazd i tam mi wydadzą dowód za okazaniem badania technicznego, a potem znowu foliowanie :) aha no i do 7 dni 50zł mandaciku musze zapłacić

poziomka napisał/a:
a nie mogłeś na miejscu zerwać folię( około 1 - 2 minut pracy) - i po sprawie ?

mogłem, ale po foli zostaje na szybie klej który usuwa się alkocholem albo jakimś rozpuszczalnikiem, miałem przed soba do przejechania ok 700km i nie chciałem jeżdzić z tak upapranymi szybami

poziomka - 20-05-2009, 09:10

roobku napisał/a:
mogłem, ale po foli zostaje na szybie klej który usuwa się alkocholem albo jakimś rozpuszczalnikiem, miałem przed soba do przejechania ok 700km i nie chciałem jeżdzić z tak upapranymi szybami

usuwałem ( w poprzednim samochodzie miałem przyciemniane przednie)- nie było żadnego kleju - sam sprawdzisz -

pozdrawiam

roobku - 20-05-2009, 09:14

poziomka napisał/a:
usuwałem ( w poprzednim samochodzie tez miałem przyciemniane przednie)- nie było żadnego kleju - sam sprawdzisz -

czyli po odklejeniu szyba zostaje czysta?

poziomka - 20-05-2009, 09:17

roobku napisał/a:
czyli po odklejeniu szyba zostaje czysta?

w moim przypadku tak - w Twoim zapewne też - taka technologia - te folie montuje się na wodę -

filippoz - 20-05-2009, 10:59

roobku napisał/a:
a potem znowu foliowanie :)
obyś nie trafił 2gi raz na tych samych panów :)
gzesiolek - 20-05-2009, 11:01

niech klei na 50% to jak trafi na tych samych to zamelduje ze sie dostosowal do zalecen ;)
Lindinho - 20-05-2009, 17:28
Temat postu: Re: Przyciemnianie szyb
a dlaczego nie?

nie można naklejać na przednie boczne szyby - czyli w polu widzenia kierowcy, folii które po naklejeniu łącznie z szybą będą przepuszczały mniej niż 70% światła.

krzychu napisał/a:
lukas1 napisał/a:
moze jasniej przednie boczne

to to nie jest zgodne z przepisami.

Krzychu

poziomka - 20-05-2009, 18:40

Lindinho napisał/a:
nie można naklejać na przednie boczne szyby - czyli w polu widzenia kierowcy, folii które po naklejeniu łącznie z szybą będą przepuszczały mniej niż 70% światła.

nie ma takiej możliwości technicznej - fabrycznie mają już 70 % - jak nawet nakleisz bezbarwne to już łamiesz przepisy, bo przekroczysz te magiczne 70 %

Uwex - 20-05-2009, 20:35

poziomka napisał/a:
fabrycznie mają już 70 %
- zgadza się , nawet mierzyłem oryginalne szyby w stacji przeglądów - wynik 70,3% .
Lindinho - 20-05-2009, 23:11

To zmienia postać rzeczy :oops:

poziomka napisał/a:
Lindinho napisał/a:

nie ma takiej możliwości technicznej - fabrycznie mają już 70 % - jak nawet nakleisz bezbarwne to już łamiesz przepisy, bo przekroczysz te magiczne 70 %

krzychu - 21-05-2009, 18:07

No ja też to miałem na myśli i nie zrozumiałem po co mnie cytowałeś tam wyżej... Każda nawet minimalnie przyciemniająca folia przekroczy to 70%.
Anonymous - 21-05-2009, 23:47

Widzę, że na tym forum większość to fani ciemnych szyb, ja do nich nie należę i to nie tylko dlatego że kojarzą mi się z karkami i ludźmi mającymi coś do ukrycia, ale przede wszystkim dlatego, iż powodują utrudnieni a nawet zagrożenie na drodze – Czy ktoś z was próbował włączyć się do ruchu skręcając w prawo przy dużym natężeniu gdy na środkowym pasie stoi taki zaklejony parawan?
Trik - 21-05-2009, 23:58

To samo można powiedzieć o jeździe za takim "parawanem", też jest klopot.
Ja o oklejanie nie prosiłem taki samochód już kupiłem :mrgreen: . Fajnie mi się widział jak stał na parkingu :wink: i takiego wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza (Auto testowe).

sla - 22-05-2009, 00:28

Przyciemniane szyby są bardzo praktyczne, pod warunkiem że jest to zrobione fabrycznie, folie predzej czy później ulegają zniszczeniu i wyglada to koszmarnie. A dożywotnia gwarancja to chwyt marketingowy bo naturalnie nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych a rysy są zmorą folii szczególnie przy dzieciach.