To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - LANCER - WARSZAWA

pekaes - 02-06-2009, 12:57

cns80 napisał/a:
pekaes napisał/a:
Do tego Honda City ma sterowanie radia w kierownicy i złącze USB - może to naiwne, ale żona zwraca uwagę na takie detale
Jeśli się nie mylę to KIA ma to samo + iPod.

To zależy od wersji wyposażenia. W tych bogatszych Cee'dach jest owszem wejście USB. W Hyundaiu i30 również. To fajna sprawa.

gzesiolek - 02-06-2009, 15:19

no to zlacze USB zdecydowalo ;) Lancer odpada ;)

co do demokratycznego wyboru to doskonale rozumiem, bo my tez oboje pracujemy i zarabiamy, ale u nas demokracja wyglada zazwyczaj tak, ze niby zawsze oboje decydujemy, ale tak zeby bylo po jej mysli ;) a najidealniej dla mojej ukochanej jest jak ja wylacznie sam decyduje ale tylko i wylacznie po jej mysli ;)
to sie nazywa wyzszy poziom demokracji :P
stad musze uzywac forteli, zeby wilk byl syty i owca cala :P
i to sie nazywa wyzszy poziom opozycji :P

moja kochana zonka na szczescie nie zwraca uwage na takie drobiazgi jak zlacza USB, a jedynie zeby radio gralo, i klima automatycznie i dobrze chlodzila... siedzenia byly wygodne, zeby sie nie psul i zeby nie palil jak smok (bo jej tankowania z pensji odliczaja, z karty pracownika shella)
no i zeby sie jej autko podobalo... a sie podoba ;)

rozumiem zacna malzonke kolegi, bo sam jestem Hondziarz z dziada pradziada (no moze z ojca na syna)... Honda City to bardzo zacny samochód, choc pewnie wiekszosc ludzisk z forum sie nie zgodzi... to pewnie nigdy nie mieli Hondki ;)
ale jak mialem brać Elegance za praktycznie 60k (bez 600zł) plus koszt kredytu na 30k na dwa lata, to taniej mnie wyszedł wynegocjowany Lancer 1,5 Invite za 62k 50/50/24, a w wyposazeniu nie jest gorszy... ok nie ma tempomatu i swiatelek przeciwmgielnych, ale ma za to zestaw glosnomowiacy, a jest to znacznie praktyczniejsze jak dla mnie... jakosc na pierwszy rzut oka bardzo podobna, bagaznik troszke lepiej w City, ale wnetrze bardziej mi przypadlo do gustu w Lancerze...
Jakosc dzwieku podobna, klima tez, port USB zlalem, choc pewnie by sie przydal...
no ale poza wygladem i wielkoscia zdecydowala dostepnosc, jak juz podjalem decyzje o kupnie autka to chcialem od razu siasc mu za kierownice, a nie czekac...
no wiec wzialem rocznik 2008 Lancera, ale za to prosto z parkingu, a City to moze bym juz doczekal, a moze nie... ;)

jak juz sa dostepne od razu to pewnie bym mial wiekszy zgryz :P

pekaes - 02-06-2009, 19:27

gzesiolek napisał/a:
no to zlacze USB zdecydowalo ;) Lancer odpada ;)

No nie, USB nie może być argumentem decydującym. Przyznaję jednak, że takie żłącze jest i wygodne i praktyczne, a w dzisiejszych czasach powinno być oferowane w standardzie - w końcu nie jest to wielki koszt...

gzesiolek napisał/a:
co do demokratycznego wyboru to doskonale rozumiem, bo my tez oboje pracujemy i zarabiamy, ale u nas demokracja wyglada zazwyczaj tak, ze niby zawsze oboje decydujemy, ale tak zeby bylo po jej mysli ;) a najidealniej dla mojej ukochanej jest jak ja wylacznie sam decyduje ale tylko i wylacznie po jej mysli ;)
to sie nazywa wyzszy poziom demokracji :P
stad musze uzywac forteli, zeby wilk byl syty i owca cala :P
i to sie nazywa wyzszy poziom opozycji :P

Ech, jakbym czytał o sobie i swojej małżonce :mrgreen:

gzesiolek napisał/a:
jak juz sa dostepne od raz to pewnie bym mial wiekszy zgryz :P

Z tego co wiem, to nowa Honda City cieszy się ogromnym powodzeniem. Na auto czeka się co najmniej 2 tygodnie, choć jest to bardzo orientacyjny czas.

[ Dodano: 02-06-2009, 19:31 ]
MITSUBISHI_GT napisał/a:
A gdzie jest produkowana Honda City?
Gdzieś na internecie czytałem że City albo Jazz (jeden z tych dwóch) jest produkowany w chinach.
No a jak wiadomo Mitsubishi Lancer to Made In Japan, pekaes nie zastanawiaj się dużej tylko kupuj Lancerka.
W tej klasie nie ma lepszego samochodu (wygląd, świetnie trzyma się drogi), pozdrawiam.

Nie jestem pewien, gdzie jest produkowana Honda City, ale musi to być gdzieś w Azji, bo po złożeniu zamówienia czeka się aż auto przypłynie statkiem :)

Co do zakupu auta, to jeszcze robię research rynku, no i jeszcze zbieram pieniądze... :)

[ Dodano: 02-06-2009, 19:31 ]
MITSUBISHI_GT napisał/a:
Gdzieś na internecie czytałem że City albo Jazz (jeden z tych dwóch) jest produkowany w chinach.
No a jak wiadomo Mitsubishi Lancer to Made In Japan, pekaes nie zastanawiaj się dużej tylko kupuj Lancerka.
W tej klasie nie ma lepszego samochodu (wygląd, świetnie trzyma się drogi), pozdrawiam.

Nie jestem pewien, gdzie jest produkowana Honda City, ale musi to być gdzieś w Azji, bo po złożeniu zamówienia czeka się aż auto przypłynie statkiem :)

Co do zakupu auta, to jeszcze robię research rynku, no i jeszcze zbieram pieniądze... :)

macadoshis - 02-06-2009, 20:11

MITSUBISHI_GT napisał/a:

W Malezji.

gzesiolek - 03-06-2009, 07:58

MITSUBISHI_GT napisał/a:
No to jak jeszcze rozglądasz się za innymi samochodami (i żonie za bardzo nie przypadł do gustu Lancer), to chyba warto zaglądnąć tutaj: http://www.toyota.pl/
Są promocje np Toyota Corolla ''Start'', możesz zyskać nawet do 7200zł, no a serwisy i obsługa w Toyocie są na bardzo dobrym poziomie.

Ale zwaz na to, ze nawet w tej promocji ciezko zestawic autko za 60k z silnikiem i wyposazeniem na poziomie Lancera Invite czy City Elegance... pozostaje praktycznie tylko Auris, a nie wiem jak dokładnie wyposażeniowo wygląda taka np. Terra Start... bo zadowalajcy poziom wyposazenia ma dopiero premium a on w promocji start z tego co wiem to juz wychodzi 65k z silnikiem 1,6... jakby byla ta promocja start plus 50/50 to pewnie bralbym Aurisa pod uwage w lutym (choc Corrola dla mnie ladniejsza)
Ale w salonie Toyoty za Corrolle w wyposazeniu na poziomie premium z silnikiem 1,6 zawolali mi grubo ponad 70tys wiec odpuscilem sobie Toyote, zwlaszcza ze mnie przejazdzka testowa nie zachwycila... :P
No i Toyoty jak sie nie myle to tak jak i Civic sedan to z fabryczek w Turcji... jak juz wspominamy o pochodzeniu autka ;)

pekaes - 03-06-2009, 09:00

No to kolega MITSUBISHI_GT dał mi do myślenia. Zapoznałem się z ofertą Toyoty (Auris, wersja Terra, pakiet Start) i muszę powiedzieć, że jest niczego sobie. Mój budżet to 60 tys. PLN max. Precyzując - ja bym skłonny był wziąć auto nawet za większą kwotę i z lepszym wyposażeniem, ale wtedy decydując się na Mitsu musiałbym wziąć w kredycie 50/50. Żona upiera się jednak, że już nie chce żadnego kredytu (jeden już mamy hipoteczny i to niemały)... No więc przy moich ograniczeniach finansowych celowałbym w Lancerka w wersji najuboższej. Auris zaś w pakiecie Start kosztuje 57,9k PLN i w tym mamy: alufelgi, automatyczną klimę, czujniki cofania, zmieniarkę CD, alarm... Niewiele więcej pieniędzy, a wyposażenie bogatsze, no i mieszczę się w budżecie... Lancer jednak bije na głowę Aurisa pod względem wyglądu! Ech, z każdym dniem mam większe dylematy :?
jaca71 - 03-06-2009, 09:19

Auris odpadł u mnie w przedbiegach - chciałem sedana.
Na polu walki były 3 samochody: Civic 4dr, corolla i mazda 3 sedan. Już byłem pewny mazdy gdy wypatrzyłem na płocie Lancera. Następnego dnia przekroczyłem bramę owego płotu i pojawił się konkurent mazdy, który wygrał stylistyką, świeżością, 4KM i 15Nm więcej.

BTW. Poszukaj forum Toyoty ;)

gzesiolek - 03-06-2009, 09:41

pekaes napisał/a:
Auris zaś w pakiecie Start kosztuje 57,9k PLN i w tym mamy: alufelgi, automatyczną klimę, czujniki cofania, zmieniarkę CD, alarm...

To jest dla promocji Start dla Premium... nie wiem czy dla tańszych wersji Start oznacza to samo...
Jeśli tak to jest to zarabista oferta...

EDIT: z tego co znalazłem pakiet Start to autoalarm + rabat do 10%, a te wymienione przez Ciebie składniki to właśnie wyjątkowość oferty wersji Premium...
czyli w skrócie tzw. "chłyt martetingowy" :roll:
Tego osobiscie nie lubie u dealerow... :twisted:

pekaes - 03-06-2009, 11:09

gzesiolek napisał/a:
pekaes napisał/a:
Auris zaś w pakiecie Start kosztuje 57,9k PLN i w tym mamy: alufelgi, automatyczną klimę, czujniki cofania, zmieniarkę CD, alarm...

To jest dla promocji Start dla Premium... nie wiem czy dla tańszych wersji Start oznacza to samo...
Jeśli tak to jest to zarabista oferta...

EDIT: z tego co znalazłem pakiet Start to autoalarm + rabat do 10%, a te wymienione przez Ciebie składniki to właśnie wyjątkowość oferty wersji Premium...
czyli w skrócie tzw. "chłyt martetingowy" :roll:
Tego osobiscie nie lubie u dealerow... :twisted:

Osz cholera, masz rację, gzesiolek... Dopiero teraz doczytałem, że ten pakiet z m.in. alusami i aut. klimą dotyczy wersji Premium. Oferta bogata, ale takie autko kosztuje prawie 64 tys. PLN... Wniosek jest jeden - czytać, czytać i jeszcze raz czytać oferty dilerów, no i to co napisane jest drobnym drukiem :) ... A ja dziś zapoznam się z wersją Terra Plus i porównam z Lancerkiem Inform...

cns80 - 03-06-2009, 14:26

pekaes, żeby Ci bardziej zamotać w głowie to masz: http://www.ballaun.kia.pl/ceed_wyposazenie.htm
pekaes - 03-06-2009, 14:41

cns80 napisał/a:
pekaes, żeby Ci bardziej zamotać w głowie to masz: http://www.ballaun.kia.pl/ceed_wyposazenie.htm

Pastwisz się nade mną... :)

W jednym z poprzednich postów pisałem o tym, jak wyglądał mój proces planowania zakupu auta. Pierwszy typ to była właśnie KIA Cee'd - w silniku diesla 1.6 (115 KM) jest się nad czym zastanawiać. No ale przed kupnem tego "Koreańczyka" powstrzymuje mnie dość kiepska renoma marki... Powiecie, że to jakaś fanaberia - ale ja już tak mam... Chcę kupić auto na lata, żeby potem móc korzystnie odsprzedać...

Dziś umówiłem się na jazdę próbną Lancerem. Mogłem już dziś siąść za kółkiem, ale bardziej mi pasuje następny tydzień. Pan z salonu zapewnił, że w przypadku decyzji o kupnie auta salon dołoży jeszcze jakieś gratisy :)

Anonymous - 03-06-2009, 15:09

cns80 napisał/a:
pekaes napisał/a:
Do tego Honda City ma sterowanie radia w kierownicy i złącze USB - może to naiwne, ale żona zwraca uwagę na takie detale
Jeśli się nie mylę to KIA ma to samo + iPod.

Czy KIA płaci Ci za wspieranie marki? :-)

[ Dodano: 03-06-2009, 15:11 ]
Bastek77 napisał/a:
Kia Ceed to fajne auto, ale mowa tu chyba o Lancerze?
Do tego, proponuję przeliczyć ile będzie wart lancer a ile kia np. za 5 lat :lol:

Polemizowałbym... Zobacz jak kształtują się ceny "salonowych" Lancerów CS0 2003-2006, które teraz mają po 3 i więcej lat. Mity na bok. To tak mało rozpoznawalne samochody, że być KIA nawet trzyma lepiej wartość, a na pewno nie gorzej.

gzesiolek - 03-06-2009, 15:15

glowix, ale z drugiej strony CS0 to byly rodzynki dla tych co chcieli takie autko... a Lancerek CY i CX za lat 5 bedzie autem bardzo popularnym i mam nadzieje bezawaryjnym ;) wtedy jego wartosc na rynku wtornym moze byc wyzsza...
choc oczywiscie niekoniecznie...

cns80 - 03-06-2009, 15:25

glowix napisał/a:
Czy KIA płaci Ci za wspieranie marki? :-)
Jeszcze tylko 99999999 namówionych klientów, a dostanę Picanto za darmo :D

glowix napisał/a:
Polemizowałbym... Zobacz jak kształtują się ceny "salonowych" Lancerów CS0 2003-2006, które teraz mają po 3 i więcej lat. Mity na bok. To tak mało rozpoznawalne samochody, że być KIA nawet trzyma lepiej wartość, a na pewno nie gorzej.
Dokładnie. Pokazywali kiedyś symulację ile tracą samochody po 3 i 5 latach i się okazało że Hyundai Getz tracił podobnie jak Nissan Micra, a przecież marka marce nie równa ;)
W raportach Eurotax'u Kia Picanto straciła dużo w pierwszym roku, ale później już trzymała cenę.
Tu masz artykuł na ten temat:

http://www.auto-swiat.pl/...a-,20177,1.html

krzychu - 03-06-2009, 15:29

Nie wiem o których cenach CS mówisz ale moim zdaniem nie są wysokie na pewno a utrata wartości jest dość znaczna. Rocznik 2006 (taki mnie interesował):

2.0 - za 35 tys znajdują nabywców (jak jest za 40 tys to leży w ogłoszeniach) - cena zakupu koło 73 tys zł
1.6 - za 30 tys znajdują nabywce (jeśli jest za 35 ciągle widzę te same ogłoszenia) Inviet + koło 67 tys zł.

Wiec po przed kończeniem 3 latach poniżej 50% wartości żadna rewelacja żeby mówić "mała utrata wartości". I żeby nie było te auta wcale nie są podejrzane jak szukałem ktoś zwinął mi z przed nosa (10 minut wczesniej) 1,6 sprzedawaną przez ASO w Katowicach 2,5 roczne z małym przebiegiem za 32 tys. Ale nie żałuje potem się znalazł w dobrej cenie 2.0. Nie sądzę aby nowy Lancer jakoś lepiej trzymał na wartość szczególnie że jakoś ludzie w polszy się boją japońców dużo przesądów że drogie części że mało znana marka mało zmienników dość się nasłuchałem jak komuś mówiłem że chce Lancera kupić.