To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Windows 7

bart1924 - 19-10-2009, 23:04

Dlaczego nikt nie spróbuje sprawdzić którejś dystrybucji Linuxa?

Zajc3w napisał/a:
Póki co czekam na Ubuntu 9.10

No to czekamy razem :) pozdro!

Krzyzak - 20-10-2009, 08:11

bart1924 napisał/a:

a dlaczego tak myslisz?
ja probowalem niejedna, ale po 1 nie dzialaja mi moje urzadzenia peryferyjne (cyfrowki Canona, drukarka HP, Palmtop) oraz oprogramowanie, ktore uzywam, a po drugie nie dzialaja na nim nowe gry
i to skresla linuxa jako system do domu

akbi - 20-10-2009, 20:40

Zajc3w napisał/a:
Internet udostępniłem ale danych nie :butthead:

bo zapewne udostępniałeś folder prywatny :)

Zajc3w - 25-10-2009, 16:11

Krzyzak napisał/a:
bart1924 napisał/a:

a dlaczego tak myslisz?
ja probowalem niejedna, ale po 1 nie dzialaja mi moje urzadzenia peryferyjne (cyfrowki Canona, drukarka HP, Palmtop) oraz oprogramowanie, ktore uzywam, a po drugie nie dzialaja na nim nowe gry
i to skresla linuxa jako system do domu

Gry zgoda, 70% nie działa, chyba że zapłacisz za Cedege.
Urządzenia - pretensje kierować do producentów, za nieudostępnianie dokumentacji, kupując sprzęt można najpierw sprawdzić czy są sterowniki pod Linuxa, ale jak już masz to faktycznie spory problem.

Co do Cyfrówek , zawsze lepiej wyjąć kartę i użyć czytnika - szybciej i IMHO wygodniej.

Jakiego specjalistycznego oprogramowania Używasz, że pod Linuxa nie masz odpowiedników??

Ja projektuję elektronikę, obrabiam grafikę i przesiadłem się na Ubuntu bo Windows nie dawał rady, Wystarczyło otworzyć kilka PDFów po kilkaset stron albo kilka obrazków 3000x2000 do obróbki i się praktycznie zwieszał(2GB ramu)

[ Dodano: 25-10-2009, 16:19 ]
akbi napisał/a:
Zajc3w napisał/a:
Internet udostępniłem ale danych nie :butthead:

bo zapewne udostępniałeś folder prywatny :)

Nie nie był prywatny, konfiguracja sieci w Viscie jest totalnie porąbana, Już bardziej czytelne są tekstowe configi z Linuxa

Krzyzak - 25-10-2009, 19:10

Zajc3w napisał/a:
Jakiego specjalistycznego oprogramowania Używasz, że pod Linuxa nie masz odpowiedników??

Samarcande - jestem w 100% pewien, ze tego nie znasz :)

swinks_UK - 09-11-2009, 22:28

Darek, ale Ubuntu 9.10 jest naprawdę OK.
Ja mam na jednym kompie nieszczęsną Windę, a na kompie Celiny hula Linux. Jej komp jest do eksperymentów. Były tam już wszelakie edycje Linuxa (Mandriva, Suse, Red Hat, Fedora, Ubuntu), z których zawsze w końcu rezygnowałem.
O dziwo o ile ostatnia Fedora 11 mnie pozytywnie zaskoczyła, choć dogrywanie softu i bibliotek jest męczące, to najnowsza wersja Ubuntu tak samo hula, a nie wymagała takich wysiłków w dogrywaniu bibliotek jak np. 9.04.
Póki co jest i zastrzeżeń nie mam żadnych. Funkcjonalnością bije Windę na głowę.

bravo99 - 10-11-2009, 09:22

swinks_UK napisał/a:
Funkcjonalnością bije Windę na głowę.

- to zależy co dla Ciebie jest funkcjonalne, osobiście używałem U9.04, Mandrive itd ale dla moich potrzeb przegrywa funkcjonalnością na rzecz Windy, tzn.
- nie ma problemów z filmami HD
- większy wybór aplikacji
- gry

instalując win7 nie musiałem wgrywać żadnych sterowników do grafy, dźwięku, kodeków, playera (w odróżnieniu do linuxów) - wszystko grało na standardzie

Juiceman - 10-11-2009, 22:22

Od paru dni mam już winde 7. Póki co, stare gierki chodzą, System chodzi szybciej od Visty. Programy swietnie sobie daja rade ; ) Bajka
lukaszpl - 11-11-2009, 19:25

A ja mam od stycznia, najpierw bete, później RC teraz mam już finalne wydanie Professional i powiem, że nie chętnie wracam już do starszych systemów.
Vista to pomyłka, XP ma już swoje lata ... 7 to jest to :!:
Póki co problemów brak, zapomniałem już co to instalacja sterowników ...

Zajc3w - 22-11-2009, 13:39

Krzyzak napisał/a:
Zajc3w napisał/a:

Samarcande - jestem w 100% pewien, ze tego nie znasz :)

chodzi o to Sacramande ?? Bardzo domowy soft :wink:
Czy o dzielnicę Istambułu o tej samej nazwie :doubt: :badgrin: ??

Ciekwa nazwa softu, ciekawe czemu nikt nie wpadł na nazwanie jakiegoś softu np Pruszków :badgrin: :badgrin:

Krzyzak - 22-11-2009, 19:47

Zajc3w napisał/a:
chodzi o to Sacramande ?? Bardzo domowy soft

na pewno nie
nie znajdziesz tego w sieci, googlach itd. bo soft na którym pracuję jest dedykowany dla jednej tylko firmy, której jestem podwykonawcą
generalnie to soft do przetwarzania plików w inne - specjalizowany do działalności bankowej
(parser, analizator leksykalny i fleksyjny i jeszcze kilka modułów)

Hubeeert - 22-11-2009, 20:28

Zajc3w jak chcesz robic OT to pomyliłeś dział... :evil:
Pexu - 22-11-2009, 21:58

lukaszpl napisał/a:
7 to jest to :!:
Póki co problemów brak, zapomniałem już co to instalacja sterowników ...

korzystam z 7 ponad miesiąc i przyznam, że nie ma do czego się przyczepić.

krzychu - 22-11-2009, 22:01

A jak instalowaliście? Chodzi mi o fakt że on chce osobną partycję na pliki systemowe. Trzeba usunąć wszystko z dysku?
spown - 23-11-2009, 13:40

Usunąłem tylko partycję C i tam wszystko zainstalowałem...