Dom/garaż/ogród - Dylemat - dom szkieletowy czy murowany
Krzyzak - 03-12-2009, 11:39
no właśnie dobrze zrozumiałem - do drewnianych domów się po prostu wcale nie daje styropianu (na ściany oczywiście, bo można na podłogę na gruncie)
wełna wypełniająca jest giętka (z balotu) a elewacyjna sztywna (w płatach)
jednak jakaś wentylacja/dylatacja tych 2 warstw jest? - bo inaczej wełna pod styropianem robi się mokrym, gnijącym, pleśniejącym i śmierdzącym glutem...
Pawmitsu - 03-12-2009, 11:58
Alez daje sie - styropian ryflowany (jest on przykrecany do poszycia scian zewnetrznych pokrytych wiatroizolacja).
Sa co najmniej 3 fora internetowe zwiazane z ta tematyka do poczytania:
http://www.szkielet.pl/forum/
http://forum.muratordom.p...ght=kanadyjczyk
http://www.forum.szkieletowi.pl/
Ze swojej strony moge polecic tez ksiazke w j. polskim:
G.E. Sherwood, R.C. Stroh, Budowa szkieletowego domu drewnianego, czy latwiej dostepny Dom pod klucz 5/2005 nr specjalny
Krzyzak - 03-12-2009, 14:15
Pawmitsu napisał/a: | scian zewnetrznych pokrytych wiatroizolacja |
no tak - zapomniałem o tym
myślałem, że bezpośrednio na wełnę
misiek-misiek - 23-01-2010, 14:42
Wtrącę się tak w dyskusję.
Sam rozważam budowę domu i stawiam tylko na technologię murowaną. W USA i Kanadzie mają drewna na pęczki i stawiają domy jednopokoleniowe, tanie i niezbyt trwałe. Miałem okazję trzymac w rękach oryginalny, prosto z USA, projekt domku jednorodzinnego w technologii szkieletowej. Po obliczeniu z ciekawości wytrzymałości na wiatr, obciążenia śniegiem itp. nawet nie było szans żeby na to dostac pozwolenie na budowę. Nie wytrzymałby naszych "klimatów". Z resztą oglądając TV z amerykańskimi domkami w tle, widac co się z nimi dzieje. Dmuchnie wiaterek- domku nie ma, u nas najwyżej zmiecie dach. Można przez taki dom przejechac pick-upem . Taki namiot. Jest taki program amerykański pt. "Dekonstrukcja" i tam można zobaczyc co się z takimi domami dzieje po 20 latach użytkowania. Pod płytami, same gluty, grzyby i inne dziadostwo nie mówiąc o robalach, kunach i innych obywatelach.
Jeżeli chodzi o Polskę to koszt budowy pod klucz jest porównywalny z tradycyjną technologią.
Mało jest firm, które się w tym specjalizują i zamiast odpowiedniego drewna przywożą byle co żeby tylko ściągnąc kasę. Drewno później wysycha, skrzypi i traci pierwotne właściwości.
Mówiąc ogólnie, technologia szkieletowa jest dobra do handlu a nie do mieszkania. Mam znajomego, który przekonuje wszystkich do szkieletówek ale sam postawił dom murowany bo chce w nim spokojnie i bez problemów mieszkac.
Moim (oczywiście skromnym) zdaniem, to parterówka z jakiegoś taniego materiału o grubości 20-25cm i na tym 20cm styropianu+tynk. Konstrukcja wytrzymała i ciepła jak diabli. Dach bez żadnych cudów typu lukarny, wole oczka i inne wynalazki, tylko prosty dwu lub czterospadowy z ewentualnymi oknami dachowymi. Zero balkonów (mostki cieplne). Koszt budowy taniej wychodzi niż parter+ poddasze użytkowe o tej samej powierzchni. Trzeba miec tylko odpowiednio szeroką działkę.
To tak na razie tyle....nie mam teraz za bardzo czasu na rozwijanie moich wymysłów i rozważań
Gratuluję wszystkim, którzy budują nowe, ciepłe, szczelne domy bez wentylacji mechanicznej
Nie dziwię się, że wam wilgoc na okna wchodzi. Sama wentylacja grawitacyjna nie wyrobi, bo wyciąg jest a nie ma nawiewu. To tak jakby zatkac dolot w samochodzie
Jak ktoś ma zdolności manualne i trochę oleju w głowie, to instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła wykonana we własnym zakresie to koszt około 5-7tys. zł dla domu o powierzchni ok 100-120m2.
pozdrawiam i spadam na spot
Andrew - 23-01-2010, 16:32
misiek-misiek napisał/a: | Moim (oczywiście skromnym) zdaniem, to parterówka z jakiegoś taniego materiału o grubości 20-25cm i na tym 20cm styropianu+tynk. Konstrukcja wytrzymała i ciepła jak diabli. Dach bez żadnych cudów typu lukarny, wole oczka i inne wynalazki, tylko prosty dwu lub czterospadowy z ewentualnymi oknami dachowymi. Zero balkonów (mostki cieplne). Koszt budowy taniej wychodzi niż parter+ poddasze użytkowe o tej samej powierzchni. Trzeba miec tylko odpowiednio szeroką działkę. | jestem tego samego zdania. Ja mam działkę o szerokości 27m. W tamtym roku zrobiłem kawałek domku do zera, bo na resztę mi czasu brakło, oczywiście przez te papierzyska budowlane A w tym roku mam zamiar zrobić resztę z dachem... Domek parterowy bez poddasza i balkonów, wymiary 16mx9m, będzie murowany z potencjalnie nazywanego "pustaka" w pojedynek później styropianik i jakiś kolorek
Zastanawiałem się nad drewnianym, no ale po kalkulacji doszedłem do wniosku, że dużo drożej mnie to wyjdzie, niż murowany, prócz samego materiału dochodzą drogie impregnaty do drewna...
Anonymous - 25-01-2010, 09:00
misiek-misiek napisał/a: | Po obliczeniu z ciekawości wytrzymałości na wiatr, obciążenia śniegiem itp. nawet nie było szans żeby na to dostac pozwolenie na budowę. |
A cale na centymetry przeliczyłeś?
misiek-misiek - 25-01-2010, 14:45
Dresu napisał/a: | A cale na centymetry przeliczyłeś? |
No jasne, że było przeliczone, z tym, że nie wiem z jakiego stanu pochodził ten projekt.
eremita - 16-01-2016, 19:54
Odgrzeje kotleta
Trochę czasu juz minęło od rozpoczęcia tego tematu
PiotrBe postawiłeś taki dom masz ,jakieś doświadczenia co od takiego domku
Może ktoś teraz ma większe doświadczenie w tej kwestii?
Bo ja właśnie zastanawiam się nad takim domkiem
Krzyzak - 17-01-2016, 17:59
ja też akurat stawiam domek szkieletowy
tzn. mam fundamenty
będę śledził wątek
eremita - 17-01-2016, 23:02
Krzyzak napisał/a: | ja też akurat stawiam domek szkieletowy
tzn. mam fundamenty
będę śledził wątek |
O to widzę zmiany wcześniej raczej nie byłeś za tym rozwiązaniem.
Jaka firmę wybrałeś?
kaczka81s - 18-01-2016, 12:07
Ja też będę szkieletora stawiał pozwolenie już mam, start na wiosnę jak będzie w miarę sucho. Tez chętnie coś podpowiem, albo nowych rzeczy się dowiem.
Tomek - 18-01-2016, 13:22
kaczka81s napisał/a: | Ja też będę szkieletora stawiał pozwolenie już mam, start na wiosnę jak będzie w miarę sucho. Tez chętnie coś podpowiem, albo nowych rzeczy się dowiem. |
masz w projekcie jakieś profile metalowe na szczycie ścian? (taki pseudo wieniec)?
coś co spina ściany razem
pytam, bo zamierzam postawić garaż szkieletowy i pytałem projektanta o to i powiedział mi, że teraz tak się robi (czy też, że tak jest wymagane)
w USA na szczycie ściany jest podwójna "plejta", czyli dwie kantówki nachodzące na siebie na zakładkę
[ Dodano: 18-01-2016, 13:27 ]
Krzyzak napisał/a: | no właśnie dobrze zrozumiałem - do drewnianych domów się po prostu wcale nie daje styropianu |
koło mnie właśnie wybudowali dom szkieletowy i widziałem, ze między belki dawali wełnę, a wkoło domu styropian 15-20cm
nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem
w USA jak u kuzyna rozbieraliśmy kawałek ściany to między kantówkami była wełna, potem sklejka budowlana (tzw. plywood - coś nieosiąganlego w Polsce niestety), potem wiatroizolacja i na to 2cm tzw. Celotex - płyty (coś ala wełna) i tyle
w domu jest ogrzewanie nadmuchowe, jak dmucha to jest dość ciepło, jak przestaje dmuchać to się wychładza momentalnie
Krzyzak - 18-01-2016, 18:17
Ja w tej chwili jeszcze nie wybrałem firmy. Zresztą - buduję bez żadnych kredytów, więc pewnie parę latek zejdzie
W tym roku będę chciał postawić garaż. Murowany
Mam na tej działce domek campingowy, ale taki porządny - Weippert, ponad 9 m w środku, wysoki na 2,2 więc nawet nie trzeba się schylać, ogrzewanie gazowe, kibelek, pompki wodne itp. Więc nie śpieszy mi się z domem.
I też postanowiłem dać w szkielet wełnę a na zewnątrz dodatkowo nabić kontrłaty i w przestrzenie między nimi jakieś 2-4 cm styropianu i dopiero na to elewacja z 3-4cm imitacji bala.
Chodziło mi, że nie widziałem rozwiązań, gdzie w środek daje się styropian. A już do prawdziwego bala to nawet bez sensu - bo do środka się ocieplenia nie daje ze względu na wilgoć a na zewnątrz to szkoda szpecić drewnianą elewację.
Tomek - 18-01-2016, 20:01
Krzyzak napisał/a: | Chodziło mi, że nie widziałem rozwiązań, gdzie w środek daje się styropian. |
jak powyżej
nie w środek, a na zewnątrz (w środek dają wełnę, a styro na zewnątrz)
jak ktoś chce postawić samemu szkielet, to polecam na youtubie filmy framing with Larry Haun.
W sumie 3 godzinny tutorial, z którego można się prawktycznie wszystkiego dowiedzieć.
Krzyzak - 18-01-2016, 21:01
U nas też jest guru od szkieletu - pan Wojciech Nitka jak dobrze pamiętam. Jakieś 2 lata temu jak się przymierzałem, to sporo korespondowaliśmy.
Tomku - to o styropianie to tylko wyjaśnienie co miałem na myśli te parę lat temu, kiedy to pisałem.
|
|
|