Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] wywaliło płyn chłodniczy ://
robertdg - 08-01-2010, 16:17
Danlight, więc powinieneś zastosować uszczelkę metalowo gumową, bo jak czytałem kiedys Dialogys, to tam były takie warunki. Ale najczęściej rzeczywistość ma się inaczej do zaleceń producenta, całkowicie inny jest schemat dokręcania uszczelki "papierowej" a metalowo-gumowej
Anonymous - 08-01-2010, 16:26
robertdg, wiec ten schemat co jest podany w tym temacie to jest schemat dokręcania jakiej uszczelki ?? metalowo-gumowej czy paierowej??
dokładnie robertdg, tą co teraz miałem założoną uszczelkę była papierowa i na pierwszy rzut oka pomyślałem jak taka uszczelka mogła w ogóle uszczelniać?? no ale skoro są takie uszczelki to jakoś muszą prawda, od razu im powiem że ma być metalowo-gumowa uszczelka z 3 dziurkami tak jak poprzednia
robertdg - 08-01-2010, 16:35
Danlight, Trudno mi to powiedzieć bo ja dostałem instrukcje do przykręcania uszczelki metalowej i tam były bodajże tylko 3 kroki, a w uszczelce papierowej było tych kroków 2 razy więcej, z tym ze ja uszczelke zakupowałem oryginalną (w instrukcji był schemat przykręcania uszczelki metalowej i papierowej).
Anonymous - 08-01-2010, 16:47
robertdg, a znasz producenta od originalnych uszczelek ?? może bedzie pisać na uszczelce jaki producent?? nie wiem sam już:(
może Ktoś będzię wiedział jakie są instrukcje dokręcania głowicy na uszczelce metalowo-gumowej
a jaka na papierową??
mechanicy tłumaczyli mi że dokręcali głowice w postaci X na przemian dobrze czy źle sam już nie wiem staram się Wam jak najwięcej informacji dostarczać co się dowiedziałem i widziałem,
robertdg - 08-01-2010, 17:18
Danlight, tego Ci niestety nie powiem jaki to producent bo to było jakies pol roku temu i nie pamietam
pawelsonx - 09-01-2010, 23:29
właśnie czytałem sobie serwisówkę do silnika f8q renault wersja angielska i tam jest wszytko tak jak w naszej serwisowce ale tylko do punktu nr6 na którejś tam stronie dalej jest dopisane że w silnikach z turbina należy jeszcze dokręcić 120+-7 po nagrzaniu
Ppiotr - 10-01-2010, 22:04
ogólnie moim zdaniem chłopacy nie dokręcili tobie głowicy, nawet jak by wydmuchało tobie uszczelkę to nie jesteś w stanie dokręcić śrub, bo wszystkiego nie wydmucha. Mechanicy skopali dodam że jak odkręca się głowicę to trzeba w kolejności i ta sama procedura co z dokręcaniem bo głowica się krzywi a zazwyczaj biorą pneumatyka i odkręcają po tym masz głowicę do planowania jeśli nie pęknie a jak palnujesz polecał bym już grubszą uszczelkę założyć odpowiada to tymi dziurkami na uszczelce aby zachować dalej tą samą komorę spalania uszczelka jest metalowo gumowa tyle że nie było chyba dziórek tylko pókola 2 lub 3 nie pamiętam
Anonymous - 11-01-2010, 18:30
witam relacje z dzisiejszego dnia
odebrałem dziś głowice miałem w sobote ale nie zdąrzyłem niestety :/ Głowica jest wporządku szczelna nic jej nie było specjalnie wziołem pismo że głowica sprawdzona na szczelność itd.. wraz z pieczątką i podpisem zakładu żeby mieć dowód.
przyjechałem z głowicą do mechanika i mu powiedziałem że z głowicą wszystko wporządku
z bladła mu mina haha chcielibyście to zobaczyć - bezcenne
mechanik miał wątpliwości co do tego ale taka jest prawda
stoje twardo i niedam się naciągnąć na żadne koszty teraz muszą mi odkupić uszczelkę, filtr oleju oraz sam olej no i wiadomo sama robota demontaż i montaż głowicy.
jutro będę przy zakładaniu głowicy więc kolejne relacje zdam
ah,zapomniałbym mechanik się dziś ze mną kłócił że nowych śrub nie trzeba??
powiedziałem jakie mogą być tego konsekwencje ale chyba olał moją gadke :/
Ppiotr, zgadzam się z Tobą dam jak najgrubszą uszczelkę żeby znów nie mieć jakiś niespodzianek :/
pawelsonx, napisałeś że z silnikami z turbo po nagrzaniu trzeba dokrecić 120+-7 dzieki poinformuje mechanika
pawelsonx - 11-01-2010, 19:01
wydrukuj serwisowkę z manuala i zanieś mechanikowi niech zrobi tak jak jest tam napisane
Anonymous - 11-01-2010, 19:54
pawelsonx, mógłbyś mi podać które wydrukować mniej więcej z góry dzieki
pawelsonx - 11-01-2010, 20:32
suplement a rozdział 11 b 26 do 11b 29
Ppiotr - 11-01-2010, 20:43
sorki koledzy nie wiem co to za mechanik ale z tego co czytam to jak by pierwszy raz to robił a nawet nie poczytał i na odwal się zrobił. Będzie fajnie jak koszty poniesie mechanik może następnym razem da mu to do myślenia
Pozdrawiam
Anonymous - 12-01-2010, 10:58
pawelsonx, dzieki wielkie ))
Ppiotr, mnie też się wydaje że pierwszy raz to robi, i też bedę się cieszył jak poniesie koszty naprawy i sie nauczy
dziś jadę patrzeć jak głowice będą zakładać ahhh...
dziś zdam relacje jak i co, pozdrawiam
[ Dodano: 12-01-2010, 16:58 ]
witam, dziś byłem u mechaników, sprawdzaliśmy przyczyne wydmuchnięcia uszczelki pod głowicą okazało się ze przy 4 cylindrze na bloku jest na kartke cienkiego papieru dołek minimalny, to by się zgadzało bo w tym miejscu była uszczelka wydmuchana tylko teraz pytanie co robić ?? planować blok ?? :// mechanicy powiedzieli że można by było ale za tym idą ogromne koszty wyjmowanie silnika itd... :// i nie wiadomo jakie niespodzianki mogą się okazać nie wiem co robić co o tym myślicie?? była propozycja kupić razem z głowica blok bez osprzętu.. no ale moja głowica jest po genialnym remoncie co robić ?? tylko ten głupi blok jest najprawdopodobniejszym problemem tej całej sytuacji.
Pomocy
[ Dodano: 12-01-2010, 23:01 ]
edit: jutro jadę z moim mechanikiem do tych mechaników, oceni całą sytuacje
napisze jutro co i jak ciąg dalszy... niech kończy już ten koszmar
[ Dodano: 14-01-2010, 19:10 ]
hejka relacja z dzisiejszego dnia
zabrałem rezerwowego mechanika ze sobą żeby zobaczył całą sprawe z autkiem pokazałem mu uszczelke gdzie była wydmuchania i prawdopodobny krzywy blok
na pierwszy rzut oka by się zgadzało że to wina bloku, lecz po dalszych obserwacjach okazało się że mechanicy dali na odwrót uszczelkę nie pasowala idealnie jak powinna nie które komory były odsłoniete po założeniu uszczelki :// przewróciliśmy na drugą stronę i pasowała idealnie ) mechanicy którzy to zrobili zbladły Im miny. wychodzi na to że to Ich wina!! RACZEJ ICH WINA !! Już mam zakupione nową uszczelkę i nowe śruby jutro bedzie zakładanie w końcu ) Jutro napisze co i jak dalej z autkiem )
PS: wiem na pewno że więcej auta do tego warsztatu nie zawiozę !!!
|
|
|