Off Topic - CO kupić... pare modeli do wyboru
j-rules - 08-03-2010, 23:44
robertdg, Cytat: | j-rules, dzisiaj zajrzałem w dowód tego mondziaka, masa to dokładnie 1547kg | Wlasnie mi kolega odczytal z dowodu 1380...
moze kombi takie ciezkie by bylo? moze wyposazenie? Skad taka roznica? Gdzies musi byc blad (offtop)
Jezdzilem i Almera i Corolla - jesli chodzi o przestrzen w srodku Corolla wygrywa. Chociaz ladniejsza jest Almerka wg mnie . Octavia jest typowym wyborem kalkulacyjnym i trudno ja wybrac z milosci.. z rozumu tak ale nie z uczucia ;p
a Mazdencja 626?
cns80 - 09-03-2010, 07:52
Juiceman napisał/a: | Skoro chcesz auto oszczędne to nie będziesz deptał proste | Dlaczego nie. W dieslu jest możliwe i jedno i drugie I chyba o to koledze chodzi.
jarekrk - 09-03-2010, 08:28
na Lpg też, bo Galant jak dostaje obrotów ponad 4 to nie spali tez jakiś ogromnych ilosci 13-14 także i szybko i tanio:)
tak samo z dieslem jak kolega wyzej napisał
wszystko przemawia za Skodą,
Anonymous - 09-03-2010, 11:49
Morfi napisał/a: | A co do wartości co podałeś to tak 5 - 5,5 tys powinno być i to sie dotyczy większości japońców, szczególnie ze zmiennymi fazami rozrzadu |
Dlaczego niby silnik na zmiennych fazach ma brac olej? Takie rzeczy to chyba tylko w hondzie.
gigant87 - 09-03-2010, 12:07
i przy wartościach pow 7000 obr./min. z tego co kojarzę
jarekrk - 09-03-2010, 14:45
no jak widać w accordach to już się odbywa od 4 tys obr. w góre...
Anonymous - 09-03-2010, 16:54
gigant87 napisał/a: | i przy wartościach pow 7000 obr./min. z tego co kojarzę |
Przypominam, ze nie rozmawiamy o zadnym type-r tylko "zwyklej" wersji gdzie odcinka jest pewnie w okolicach 7tys rpm...
londolut - 09-03-2010, 16:57
dylson, każde auto, nieważne czy japończyk czy niemiec czy jakiś rumuński wynalazek spala olej jak jeździsz w okolicach odcinki.
Anonymous - 09-03-2010, 19:18
londolut napisał/a: | dylson, każde auto, nieważne czy japończyk czy niemiec czy jakiś rumuński wynalazek spala olej jak jeździsz w okolicach odcinki |
A gdzie ja napisalem, ze tak nie jest?
londolut - 09-03-2010, 19:24
dylson napisał/a: | Dlaczego niby silnik na zmiennych fazach ma brac olej? | Faza zmienia się w górnych zakresach obrotów - dajmy na to od 4,8-5k - a w normalnych autach obrotek kończy się za 1-1,2k. Czy to nie są okolice odcinki? Jeśli się kręci wózki tak wysoko trzeba się z liczyć ze spalaniem oleju.
Morfi - 09-03-2010, 22:12
http://moto.pl/MotoPL/1,98754,4293207.html
Juiceman - 09-03-2010, 22:18
cns80 napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Skoro chcesz auto oszczędne to nie będziesz deptał proste | Dlaczego nie. W dieslu jest możliwe i jedno i drugie I chyba o to koledze chodzi. |
Zgadza się, ale w Galancie to jest niemożliwe ; ) I tak jak mówi zdecydowana większość S(z)koda będzie najlepszym wyjściem.
Anonymous - 09-03-2010, 23:58
Przecietne japonskie auto z benzynowym silnikiem 16v kreci sie w okolice 7tys wiec niecale 5tys to nie sa okolice odcinki. I co to ma do spalania oleju przez silniki ze zmiennymi fazami? jarekrk, zaglebil sie w temacie i twierdzi, ze silniki hondy pala olej od ok 4tys, ktos napisal, ze silniki ze zmienna faza tak maja a ja twierdze, ze tak nie maja bo co zmienna faza ma do palenia oleju?
robertdg - 10-03-2010, 00:05
dylson, pierwsze silniki ze zmiennymi fazami rozrządu zużywały olej, w miare biegu czas zostało to poprawione, postaram się poszukać jakichś not na temat przyczyn zuzycia oleju przez silniki ze zmiennymi fazami rozrzadu, oczywiście odnosnie Hondy, Toyota także borykała się z identycznymi problemami.
pyjte - 10-03-2010, 08:38
Toyota po wprowadzeniu do Corolli E11 po faceliftingu VVTI miała problem z olejem. Błędem okazały się pierścienie. W szczególności problem dotyczył silnika 1.4. I odradzam ten model toyoty z silnikami (Pozatym jest brzydsza od tej sprzed face) w generacji e12 poprawiono ten problem i charakteryzuje się... żadnym zużyciem oleju. (Trasa- Polska-Anglia-Polska) + kręcenie się na miejscu. Powrót maks załadowanym autem. Auto nie wykazało zużycia jakkolwiek oleju
Zdrowy Vtec powinnien zbierać znikome zużycie oleju, nie zauważalne.
Jednak często zdaża się że ubywa, ponieważ zatyka się główne sitko z Vteca (filtr) vtec przestaje dobrze działać a olej nie majac jak dalej (iść) podcisnieniem dostaje się do komory spalania.
dylson napisał/a: | Przecietne japonskie auto z benzynowym silnikiem 16v kreci sie w okolice 7tys |
Nie chce się sprzeczać ale raczej obniżyłbym tą wartość do 6,200.
dylson napisał/a: | jarekrk, zaglebil sie w temacie i twierdzi, ze silniki hondy pala olej od ok 4tys |
To znak że zagłębiał się w zużyte modele. Zadbany silnik nie ma takich objawów.
W szczególności Hondy.
|
|
|