Dom/garaż/ogród - Bojler - podgrzewacz wody na gaz
gulgulq - 03-11-2011, 11:25
mis_smis napisał/a: | Znam przypadki kotłów które przepalało po 5,6 latach użytkowania. |
tylko to nie jest zawsze wina materiału
kotły z dmuchawą niestety ale wymuszają pracę kotła w ciężkich warunkach choćby wtedy gdy dmuchawa się zatrzymuje po osiągnięciu temp. zadanej, w kotle robi się "kiszonka": brak powietrza, brak ruchu powietrza, rozgrzany zasyp, produkcja ciepła i wszelkiego rodzaju kwasiorów
mis_smis - 03-11-2011, 11:28
zgadza się to nie jest tak, że jest tak zawsze i są be jednak co by tu dużo nie pisać i mówić blacha nigdy nie dorówna trwałością żeliwu
jaca71 - 03-11-2011, 11:37
gulgulq napisał/a: | kotły z dmuchawą niestety ale wymuszają pracę kotła w ciężkich warunkach choćby wtedy gdy dmuchawa się zatrzymuje po osiągnięciu temp. zadanej, w kotle robi się "kiszonka": brak powietrza, brak ruchu powietrza, rozgrzany zasyp, produkcja ciepła i wszelkiego rodzaju kwasiorów |
Kotły, o których piszemy (gazowe) po wyłączeniu palnika przez jakiś czas jeszcze mielą powietrze w komorze spalania. Co jeszcze robią nie wiem
krzychu - 03-11-2011, 11:48
gulgulq napisał/a: | gdy dmuchawa się zatrzymuje po osiągnięciu temp. zadanej |
Dobrze skonfigurowany sterownik nie powinien wyłączać dmuchawy. Ja tak właśnie miałem jak "spec oddał piec". Nie podobało mi się, że dmuchawa dmucha bardzo mocno temperatura wybiega nawet o 5 stopni wyżej zadanej (pomijam, że podczas rozpalania cała piwnica była zadymiona bo drzwiczki może są szczelne, a nie przy obrotach suszarki), potem wchodzi w przedmuchy i tak z 20-30 minut kiedy to znowu dmuchawa zadziała na dłużej i znowu wyskakuje temperatura powyżej zadanej. Ściągnąłem instrukcję instalatora zmieniłem minimalną prędkość dmuchawy z 30% na 7% (od 6% rusza), do tego maksymalną z 70 na 40% (mniej się nie dało), a w trybie użytkownika i tak mam ustawione na 40% (tego co w trybie instalatora). Dmuchawa i piec działają kulturalnie. Po 30 minutach od zapalenia temperatura jest w granicach 2-3 stopni poniżej zadanej, a dmuchawa nigdy nie przechodzi w tryb przedmuchów tylko cały czas lekko pompuje powietrze.
Drugi problem i chyba częsty to przeszacowanie pieca. Potem się nie dogrzewa, nie wypala i pada po 5 latach.
adt81 - 03-11-2011, 12:51
Nie chcę się wtrącać bo się może nie znam ale z kolegą jaca71 rozmawialiśmy o kotłach gazowych kondensacyjnych a wydaje mi się że temat zszedł na piece na paliwo stałe ? Ale ja się nie wtrącam - dyskutujcie sobie
macia - 30-08-2012, 22:32
Odgrzewam temat gazem ziemnym
W mieszkaniu, które kupiłem sprzedający wstawia nowy piec dwufunkcyjny Beretta z zamkniętą komorą spalania, jakiś turbo coś tam. Czy ktoś z Was orientuje się co to takiego i czy daje radę? Mieszkanie ma 80m2. Nie wiem czy zostawić, czy kupić inny piec gazowy???
Tomek - 30-08-2012, 22:45
macia, nie bardzo rozumiem o co chodzi
wywalisz i co kupisz? to samo
Beretta to b. dobra firma jeśli chodzi o piece
u mojej babci dwufunkcyjny śmiga już z 18-20 lat
u siebie w domu, na nieco ponad 100 metrów mam coś podobnego z Vailanta
macia - 30-08-2012, 22:54
Ok, ja po prostu się nie znam, dlatego zapytałem czy to nie jakiś totalny badziew i trzeba kupić coś innego. Ale fajnie, że nie ma potrzeby. Dzięki
Tomek - 30-08-2012, 23:48
macia napisał/a: | czy to nie jakiś totalny badziew |
nie znam się aż tak, ani też nie znam się na poszczególnych modelach, ale Beretta jest ogólnie ok
poza tym nie wiem czy masz mieszkanie od dewelopera czy jak, ale ci zazwyczaj nie wkładają wielkiego chłamu, jeśli chodzi o piec
poza tym na to też jest gwarancja
macia napisał/a: | Ale fajnie, że nie ma potrzeby. |
dobrej klasy piec to 7-8 klocka, więc bardzo fajnie
jaca71 - 31-08-2012, 06:38
tomek84 napisał/a: | dobrej klasy piec to 7-8 klocka, więc bardzo fajnie |
Dobrej klasy piec kondensacyjny to 3-4kzł
macia, Jak działa to po co zmieniać? Ja jednak jestem zdania że lepszym rozwiązaniem jest piec jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU
Tomek - 31-08-2012, 07:24
jaca71 napisał/a: |
Dobrej klasy piec kondensacyjny to 3-4kzł |
może, nie śledzę cen aż tak
sugerowałem się tylko tym, co mam na rachunku, no i tym, co znajomi ostatnio wymienili
jaca71 napisał/a: | lepszym rozwiązaniem jest piec jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU |
jaka przewaga
Student - 31-08-2012, 07:27
Jaca do mieszkania to tylko dwufunkcyjny, tańszy, mniejszy choć ma ograniczanie np. w odległości źródła poboru wody do pieca np. 11m., bezwładność temperaturową wody no i nie da sie zrobić pętli na ciepłej wodzie.
Za 4tys. kupujemy średni piec, włoski a nie dobry. 7 tys. jest ok. + sterownik 0k. 700zł.
jaca71 - 31-08-2012, 08:40
tomek84 napisał/a: | jaka przewaga |
Wygoda - stała temperatura wody. Nie lubię zmian temperatury jakie są przy dwu funkcyjnym. Ale tak jak pisze Student, w mieszkaniu raczej niewykonalne.
U mnie zasobnik 120L temperatura wody 45 z +-5 stopniami histerezy. Zagrzane wieczorem starcza na prysznic dla 2+2 i na drugi dzień jest ciepła woda w kranie.
Student napisał/a: | Za 4tys. kupujemy średni piec, włoski a nie dobry. 7 tys. jest ok. + sterownik 0k. 700zł. |
Zależy co kto uważa za średni, dobry piec. Ja mam DeDieterich i jestem zadowolony wyszło około 4kzł. Ja mam MCR ale faktycznie jest jeszcze wersja wypas MCA podobno trochę "mniej palą". Nie samym vieśmannem kotły stoją
Student - 31-08-2012, 12:07
Dietrich jest rewelacyjny i lepiej wykonany od Viessmanów i Vailantów, mam Ja , teścio 3szt. w tym MCA 35kW + kolektory , szwagier, od 10 lat i żadnych problemów, do mieszkania dietrich z tańszą elektroniką ok. 3,8zł.
Natomiast nadal mają problemy z elektroniką radiową.
Ze skokami wody przy piecu dwuobiegowym radzimy sobie przez zastosowanie głowic termostatycznych.
|
|
|