[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Ogólne informacje na temat CJ0
damian.szym - 04-01-2009, 17:17
Mój debiut na forum.
A mianowicie przymierzam się do zakupu Colta CJ0 lata tak mniej więcej 98-99 ( Jaka jest dobra cena za takie auto )? Będzie to mój pierwszy samochód własny ( zdane prawo jazdy niespełna dwa tygodnie temu ) i szukam czegoś ekonomicznego i w miarę nie zawodnego ( dziadkowie mają Colta z 04 r. , i fajnie się jeździ ) i tak trafiłem na Colta ( żadne golfy, Audi 80 mnie nie interesują). I teraz pytanie . Jak to jest z tym spalaniem? Przeczytałem wiele tematów na tym forum. Jeden pisze o 7-8 l zaś drugi piszę o 12 l. Uczę się i mam pracę dorywczą tak więc nie mogę sobie pozwolić na takie 12 l niestety. Jaki wybrać silnik?
Czy macie może jakieś cenne rady dla tak nie doświadczonego kierowcy?
mckosa - 04-01-2009, 17:43
Gołego CJO z 97r. kupisz w dobrym stanie za 5-7tys. Co mam na myśli mówiąc gołego? Mówiąc krótko bez bajerów - zamka centralnego, elektryczne szyby,klima i bóg wie co jeszcze. Mitsubishi słyną właśnie z niezawodności. Co do spalania to powiem Ci że zależy jaką masz nogę. Jeden spała na 100/6l a drugi 100/12l. Średnia spalania przy powiedzmy ekonomicznej jeździe wynosi 6-7l. Powiedz jeszcze ile masz zamiar wydać na autko to podsuniemy na pewno jakieś autka z Twojej okolicy.
Polecam również zajrzeć do lektury.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17006
tomek24 - 04-01-2009, 19:15
W niemczech można tanio dorwać dobrą sztukę, tylko trzeba szukac, szukać i jeszcze raz szukać. Ja swojego znalazłem za 950e, 96r, z w miare dobrym wyposażeniem
cactooz - 04-01-2009, 22:55
damian.szym napisał/a: | przymierzam się do zakupu Colta CJ0 lata tak mniej więcej 98-99 |
Szkoda że na drugim końcu polski bo znajomy właśnie ciągnie 98rok 1,3 prosto z Niemiec. wygląda podobno identycznie jak mój (patrz galeria).
damian.szym - 04-01-2009, 23:14
Dzięki za odpowiedź. Co do tego "gołego" to chciałbym jakieś takie w miarę wyposażenie. Bez zbędnych bajerów. Co do budżetu szacuje go na ok. 7-9 tys. (przykładowo trafia się okazja za 8600 to już dołożę te paręset złotych ). Co do ciężkiej nogi raczej ciężko mówić w moim przypadku o tym ponieważ świeżo po zdaniu prawka nie mam zamiaru urządzać wyścigów nocami. Samochód do podjechania, odwiezienia dziewczyny, szkoła, praca .
tomek24 - 05-01-2009, 01:36
Więc 1,3 wystarczy Ci w zupełności
vtec - 05-01-2009, 14:03
nie pakuj sie w 1,3....moim zdaniem to blad, ja sie dalem nabrac na ten chwyt pojemosciowy 1,6 to opytmalne rozwiazanie, dynamiczniejszy a spali tyle samo.
Hugo - 05-01-2009, 22:24
vtec napisał/a: | 1,6 to opytmalne rozwiazanie, dynamiczniejszy a spali tyle samo. | Amen.
Fragu - 06-01-2009, 14:36
popieram w 100% - 1.6 to bedzie dobry wybor, pali tyle samo, a smiga zdecydowanie przyjemniej
NikoN_86 - 06-01-2009, 20:01
Ja dałem 7,5 za Colta 1.6 96' z gazem (nie sekwencja i to mnie tylko w nim boli) z zimóweczkami i lato na Alu.
Fakt podłużnice wymagały poważnej interwencji, ale to mankament Colta w tym roczniku. Jeszcze tylko polerka i sprawdzenie gazu.
Szczerze powiem nie mam zamiaru zamieniać go na coś innego 1.6 to dobry wybór !
a co do wyposażenia to : ele.szyby, ele.lusterka podgrzewane, 2 poduszki , wspomaganie i ABS i jakoś śmiesznie seryjnie wyklejona tapicerka
RECHA - 30-05-2009, 16:55
Mam zapytanie, cos mozna zrobic z tym rdzewiejacym blokiem silnika czy jest to zupelnie niebezpieczne dla motoru.
Hugo - 30-05-2009, 18:19
RECHA w niczym to nie przeszkadza.
Janasa - 01-06-2009, 00:27
vtec napisał/a: | nie pakuj sie w 1,3....moim zdaniem to blad, ja sie dalem nabrac na ten chwyt pojemosciowy 1,6 to opytmalne rozwiazanie, dynamiczniejszy a spali tyle samo. |
jeśli ma poniżej 25 roku życia(jak ja)to będzie miał większą stawkę oc,ja sie tym też sugerowałem(moje 3-cie auto-oc w hdi880zł o ile wyższą?nie wiem,zależy.Ja szukałem niezawodnego japońca co mało pali,znalazłem tylko niezawodnego ,zastanawiałem się nad swiftem,ale w środku bieda jak w maluchu,i nie żałuje,mieć mitsu->bezcenne
wad wypisanych dużo,dupna zaleta->perfekcyjnie skomponowana skrzynia z silnikiem,mistrzostwo świata golf4-ka od brata : żenada w tej kwesti.
Anonymous - 01-06-2009, 13:14
Witam
Jeszcze raz zabiorę głos w dyskusji na temat Colta
Ja swoje Cj0 kupiłem 3,5 roku temu za 10tys. zł (w polsce - 97rok)
Silnik 1,3 w zupełności wystarcza do normalnej jazdy (nie preferuję katowania samochodu).
Wyposażenie: El. szyby, lusterka, centaralny, immo, wspomaganie, 2 poduszki.
Przez ponad 3 lata mitsu nigdy mnie nie zawiódł; niestety nie mam garażu, ale w zimie nawet przy -20 żadnych problemów z zapalaniem (zawsze do 1 razu). W zimie spalanie 8l/100km a w lato 7-7,5 (raczej jazda miejska, ale bez większych korków). Mam dodatkowo zrobiony komputer który pokazuje mi aktualne spalanie (temperaturę, il. paliwa w zbiorniku i kilka dodatkowych bajerów) i dokładnie wiem ile samochód spala w danej chwili (ważny jest styl jazdy - ja często hamuję silnikiem i spalanie odpowiednio niskie).
Auto sam na bierząco przeglądam; ostatnio zwalczyłem ślady korozji w bagażniku i zrobiłem konserwacje podwozia. Szczerze mogę polecić ten samochód wszystkim. Jak każdy samochód ma swoje wady, ale są to błachostki, które łatwo usunąć i nie stwarzają większych problemów (np. linka szyby której wymiana kosztowała mnie 2,5 zł).
Niestety w najbliższym czasie będę musiał zmienić mojego colta na coś większego, gdyż z moją 2 letnią córeczką coraz ciężej jest się zmieścic ze wszystkimi tobołkami - noszę się z tym zamiarem już od roku, ale jakoś ciężko mi sie rozstać z moim cj0 - na pewno będę szukał czegoś z grupy japan cars .
Pozdrawiam
Łukasz
hudy1983 - 02-06-2009, 13:48
Czytam i troszke wam zazdroszcze. Co prawda moje 1.3 w zupełności mi wystarczało ale jeżeli chodzi o wyposażenie to...zupełna pustka. Mogę sieę pochwalić wspomaganiem kierownicy i elektryczną regulacją świateł i na tym lista się kończy
Mam zamiar troszke zainwestować i uczynic mojego Miśka troszke bardziej "przyjaznym" ale najpierw muszę przywrócić go do życia Trzy tygodnie po zakupie przestał palić i nie mogę sobie z tym poradzić.
Ale ogólnie do tej pory byłem z niego naprawde zadowolony. Spalanie w mieście ok 7l na trasie 5,5
|
|
|