To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Odpryski na lakierze - problemy z lakierem.

mjsystem - 30-08-2011, 16:09

Wracając do lakieru, to mam juz całkiem piegowate auto... Za kilka dni mam drugi przegląd, spróbuję znów reklamować jakośc lakieru... Do zrzygania temat, ale napiszę, co usłyszę w ASO... :cry:
maciej79 - 30-08-2011, 21:01

Witam. Prosze o wypowiedz osobe posiadajaca lancera w bialym kolorze ,chodzi mi o codzienne uzytkowanie. Poniewaz jestem zainteresowany zakupem lancera w tym kolorze. Pozdrawiam. Obecnie posiadam czarnego, masakra.
gringo66 - 06-09-2011, 09:15

Witam. Porszę o poradę .Mam miśka koloru grafitowego.Pomijam odpryski i rysy.Jak usunąć zacieki na masce po płynie od spryskiwacza?Tak diabelnie to wygląda.W poprzednich ale w tonacjach niebieskich nie rzucało się aż tak bardzo w oczy.Pozdrawiam
Luk - 06-09-2011, 09:42

gringo66, po pierwsze zmienić płyn! Ja też mam grafitowy i nigdy nie miałem zacieków. A niestety widziałem już parę samochodów z wżerami na lakierze w okolicy spryskiwaczy... Niestety jeżeli nie schodzi przy normalnym myciu, to istnieje prawdopodobieństwo, że jest podniszczony lakier. Pozostaje próbować polerki.
BRUNNER - 06-09-2011, 09:59

Luk: A jaki płyn w takim razie polecasz? Ale jakoś konkretnie może po nazwie :mrgreen:
Luk - 06-09-2011, 10:05

BRUNNER, Nazwy nie podam, ale ja stosuję takie płyny za 5-10 zł/5l z Carrefoura :D I nigdy zacieków nie miałem :)
alfiq - 06-09-2011, 10:07

Nie wiem, czy to nie zostanie potraktowane jako reklama, ale ja używam od początku posiadania miśka płynów ze znanej niemieckiej firmy na S... Produkt ma w nazwie "nano pro" i poza tym, że fajnie zmywa, to nie zostawia mi śladów na masce. Dość tanio można go wyszarpać w macro.
Innych nie próbowałem.

Anonymous - 06-09-2011, 11:42

gringo66 napisał/a:
Witam. Porszę o poradę .Mam miśka koloru grafitowego.Pomijam odpryski i rysy.Jak usunąć zacieki na masce po płynie od spryskiwacza?Tak diabelnie to wygląda.W poprzednich ale w tonacjach niebieskich nie rzucało się aż tak bardzo w oczy.Pozdrawiam

Też mam kolor grafitowy. Staram się kupować droższe, markowe płyny do spryskiwaczy, a i tak po ponad trzech latach użytkowania auta mam w okolicy dysz spryskiwaczy trójkątne odbrawienia lakieru. Dokładne wyszorowanie gąbką i płynem do mycia auta trochę pomogło ale niestety plamy wracają pomimo, że kilka razy zmieniałem płyn do spryskiwaczy. Aktualnie nie zwracam na to (i na pojawiające się nowe rysy i odpryski) uwagi -szkoda nerwów.

Luk - 06-09-2011, 11:51

Forensic napisał/a:
Staram się kupować droższe, markowe płyny do spryskiwaczy

Może w tym tkwi przyczyna...? Te moje najtańsze nie mają pewnie zbyt zaawansowanej chemii, tylko woda i zapach :D

mkm - 06-09-2011, 11:53

gringo66, zacieki usuniesz pastą ścierną. Pamiętaj, że lakier jest jeszcze w miarę nowy, więc kup pastę "łagodną".
Każdy producent ma pełną gamę chemii do najróżniejszych "skaz lakieru", więc coś wybierzesz :wink:
Ja bym Ci polecił TurtleWax Safe Cut. Dasz radę to spolerować ręcznie.

gzesiolek - 06-09-2011, 12:06

wina wszelakich warstw krzemionkowych i innych bajerów które podobno wspomagają oczyszczanie szyby i spływanie wody, a jak podziala na nie wysoka temperatura (o co przy staniu na sloncu ciemnym autem nie jest trudno) to tworza sie "teczowe" zacieki... znajomy w nowym czarnym Civicu tez stosowal te "lepsze" plyny i pozniej nie mogl sie ich pozbyc...
czesciowo pomoglo mycie miejsce w miejsce delikatna szmatka, ciepla woda i jakims detergentem AGD (chyba plynem do naczyn, ale jeszcze zapytam) to pomoglo usunac te odbarwienia z szyb i wiekszosc z lakieru, ale zupelne oczyszczenie to juz potrzebna byla polerka... :mrgreen:

RalfPi - 08-09-2011, 15:37

mjsystem, możesz podesłać foty Twojego lakieru... Jakiś dwóch trzech wybranych miejesc?
Ja sobie dla czerwonego koloru sprawiłem lakier zaprawkowy.. I jakoś to jest:) Jak coś to mogę foty podesłać.

Pozdrawiam

mjsystem - 08-09-2011, 20:43

RalfPi napisał/a:

mjsystem, możesz podesłać foty Twojego lakieru... Jakiś dwóch trzech wybranych miejesc?
Ja sobie dla czerwonego koloru sprawiłem lakier zaprawkowy.. I jakoś to jest:) Jak coś to mogę foty podesłać.

Pozdrawiam

OK Umyję autko, zrobie i wkleję. :D

BobBudowniczy35 - 13-09-2011, 09:51

Mnie spotkała następująca historia.
Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka. Taka jest wersja ASO z mojego opisu przez telefon. Obecnie lusterko jest matowe i oczywiście nadaję się do lakierowania. W ASO grzecznie udzielili mi informacji, że taka usterka wypada spod gwarancji. Ewentualnie mogę dochodzić odszkodowania od myjni. Koszt takiego malowania u Filipowicza w Krakowie 300 netto :mrgreen:
Myślałem, że kłopoty z lakierem skończą się na odpryskach, a teraz czekam jak przy następnym myciu ściągnę sobie lakier np. z przedniej klapy :badgrin:
Jakieś pomysły, sugestie?

pozdrawiam

BRUNNER - 13-09-2011, 10:55

Swoją drogą to czy takie kłopoty z lakierami, związane z zarządzeniami unijnymi, tyczą się tylko japońskich samochodów, czy innych, produkowanych obecnie, również?

W moim poprzednim aucie (Peugeot) był czarny lakier. Owszem miał sporo poobijań parkingowych, malutkich wgnieceń od baranów, którzy nie potrafią parkować w odpowiedniej odległości, ale AŻ takich problemów jak widzę i słyszę, nie miałem.