[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Odpryski na lakierze - problemy z lakierem.
mjsystem - 30-08-2011, 16:09
Wracając do lakieru, to mam juz całkiem piegowate auto... Za kilka dni mam drugi przegląd, spróbuję znów reklamować jakośc lakieru... Do zrzygania temat, ale napiszę, co usłyszę w ASO...
maciej79 - 30-08-2011, 21:01
Witam. Prosze o wypowiedz osobe posiadajaca lancera w bialym kolorze ,chodzi mi o codzienne uzytkowanie. Poniewaz jestem zainteresowany zakupem lancera w tym kolorze. Pozdrawiam. Obecnie posiadam czarnego, masakra.
gringo66 - 06-09-2011, 09:15
Witam. Porszę o poradę .Mam miśka koloru grafitowego.Pomijam odpryski i rysy.Jak usunąć zacieki na masce po płynie od spryskiwacza?Tak diabelnie to wygląda.W poprzednich ale w tonacjach niebieskich nie rzucało się aż tak bardzo w oczy.Pozdrawiam
Luk - 06-09-2011, 09:42
gringo66, po pierwsze zmienić płyn! Ja też mam grafitowy i nigdy nie miałem zacieków. A niestety widziałem już parę samochodów z wżerami na lakierze w okolicy spryskiwaczy... Niestety jeżeli nie schodzi przy normalnym myciu, to istnieje prawdopodobieństwo, że jest podniszczony lakier. Pozostaje próbować polerki.
BRUNNER - 06-09-2011, 09:59
Luk: A jaki płyn w takim razie polecasz? Ale jakoś konkretnie może po nazwie
Luk - 06-09-2011, 10:05
BRUNNER, Nazwy nie podam, ale ja stosuję takie płyny za 5-10 zł/5l z Carrefoura I nigdy zacieków nie miałem
alfiq - 06-09-2011, 10:07
Nie wiem, czy to nie zostanie potraktowane jako reklama, ale ja używam od początku posiadania miśka płynów ze znanej niemieckiej firmy na S... Produkt ma w nazwie "nano pro" i poza tym, że fajnie zmywa, to nie zostawia mi śladów na masce. Dość tanio można go wyszarpać w macro.
Innych nie próbowałem.
Anonymous - 06-09-2011, 11:42
gringo66 napisał/a: | Witam. Porszę o poradę .Mam miśka koloru grafitowego.Pomijam odpryski i rysy.Jak usunąć zacieki na masce po płynie od spryskiwacza?Tak diabelnie to wygląda.W poprzednich ale w tonacjach niebieskich nie rzucało się aż tak bardzo w oczy.Pozdrawiam |
Też mam kolor grafitowy. Staram się kupować droższe, markowe płyny do spryskiwaczy, a i tak po ponad trzech latach użytkowania auta mam w okolicy dysz spryskiwaczy trójkątne odbrawienia lakieru. Dokładne wyszorowanie gąbką i płynem do mycia auta trochę pomogło ale niestety plamy wracają pomimo, że kilka razy zmieniałem płyn do spryskiwaczy. Aktualnie nie zwracam na to (i na pojawiające się nowe rysy i odpryski) uwagi -szkoda nerwów.
Luk - 06-09-2011, 11:51
Forensic napisał/a: | Staram się kupować droższe, markowe płyny do spryskiwaczy |
Może w tym tkwi przyczyna...? Te moje najtańsze nie mają pewnie zbyt zaawansowanej chemii, tylko woda i zapach
mkm - 06-09-2011, 11:53
gringo66, zacieki usuniesz pastą ścierną. Pamiętaj, że lakier jest jeszcze w miarę nowy, więc kup pastę "łagodną".
Każdy producent ma pełną gamę chemii do najróżniejszych "skaz lakieru", więc coś wybierzesz
Ja bym Ci polecił TurtleWax Safe Cut. Dasz radę to spolerować ręcznie.
gzesiolek - 06-09-2011, 12:06
wina wszelakich warstw krzemionkowych i innych bajerów które podobno wspomagają oczyszczanie szyby i spływanie wody, a jak podziala na nie wysoka temperatura (o co przy staniu na sloncu ciemnym autem nie jest trudno) to tworza sie "teczowe" zacieki... znajomy w nowym czarnym Civicu tez stosowal te "lepsze" plyny i pozniej nie mogl sie ich pozbyc...
czesciowo pomoglo mycie miejsce w miejsce delikatna szmatka, ciepla woda i jakims detergentem AGD (chyba plynem do naczyn, ale jeszcze zapytam) to pomoglo usunac te odbarwienia z szyb i wiekszosc z lakieru, ale zupelne oczyszczenie to juz potrzebna byla polerka...
RalfPi - 08-09-2011, 15:37
mjsystem, możesz podesłać foty Twojego lakieru... Jakiś dwóch trzech wybranych miejesc?
Ja sobie dla czerwonego koloru sprawiłem lakier zaprawkowy.. I jakoś to jest:) Jak coś to mogę foty podesłać.
Pozdrawiam
mjsystem - 08-09-2011, 20:43
RalfPi napisał/a: |
mjsystem, możesz podesłać foty Twojego lakieru... Jakiś dwóch trzech wybranych miejesc?
Ja sobie dla czerwonego koloru sprawiłem lakier zaprawkowy.. I jakoś to jest:) Jak coś to mogę foty podesłać.
Pozdrawiam |
OK Umyję autko, zrobie i wkleję.
BobBudowniczy35 - 13-09-2011, 09:51
Mnie spotkała następująca historia.
Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka. Taka jest wersja ASO z mojego opisu przez telefon. Obecnie lusterko jest matowe i oczywiście nadaję się do lakierowania. W ASO grzecznie udzielili mi informacji, że taka usterka wypada spod gwarancji. Ewentualnie mogę dochodzić odszkodowania od myjni. Koszt takiego malowania u Filipowicza w Krakowie 300 netto
Myślałem, że kłopoty z lakierem skończą się na odpryskach, a teraz czekam jak przy następnym myciu ściągnę sobie lakier np. z przedniej klapy
Jakieś pomysły, sugestie?
pozdrawiam
BRUNNER - 13-09-2011, 10:55
Swoją drogą to czy takie kłopoty z lakierami, związane z zarządzeniami unijnymi, tyczą się tylko japońskich samochodów, czy innych, produkowanych obecnie, również?
W moim poprzednim aucie (Peugeot) był czarny lakier. Owszem miał sporo poobijań parkingowych, malutkich wgnieceń od baranów, którzy nie potrafią parkować w odpowiedniej odległości, ale AŻ takich problemów jak widzę i słyszę, nie miałem.
|
|
|