[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wysokie spalanie gazu
OBERST - 17-08-2010, 18:59
robertdg napisał/a: | Sondy sprawdź skanem, zanim wymienisz |
Jakim skanem ?
Mógł byś troszkę jaśniej , tak dla laika.
mar111cin - 17-08-2010, 19:18
tzn, podłącz się pod te gniazdo i spróbuj z niego odczytać wykresy sond, normalnie mógłbyś to zrobić przez kabelek ELM , ale ponieważ masz JOBD to niestety nie da rady, natomiast na stacjach diagnostycznych itp. mają troche lepszy sprzęt i powinni sprawdzić czy one działają.
OBERST - 17-08-2010, 19:41
Jak byście mogli jeszcze powiedzieć jakie sondy zastosować jako zamienniki
ewentualnie gdzie tanio oryginalne dostać . Może znacie jakieś symbole tych sond ?
Psikus - 17-08-2010, 20:13
a dlaczego to niby sonda na gazie ma szwankować?? co to ona rozróżnia jakie paliwo przepalasz? przecież to tylko czujnik ilości tlenu i jeśli pali ci normalne ilości benzyny to raczej kopał bym w gazie a nie benzynie. Jak spalanie gazu w trasie? może robisz po mieście krótkie odcinki, ciśniesz po gazie żeby sie lepiej rozpędzać i stąd takie spalanie??
OBERST - 17-08-2010, 20:42
Psikus napisał/a: | a dlaczego to niby sonda na gazie ma szwankować?? co to ona rozróżnia jakie paliwo przepalasz? przecież to tylko czujnik ilości tlenu i jeśli pali ci normalne ilości benzyny to raczej kopał bym w gazie a nie benzynie. Jak spalanie gazu w trasie? może robisz po mieście krótkie odcinki, ciśniesz po gazie żeby sie lepiej rozpędzać i stąd takie spalanie?? |
Po to piszę na forum żeby się dowiedzieć dlaczego , opieram się tylko na tym co powiedział gazownik.
Wydaje mi się że jeżdżę całkiem normalnie . Oczywiście czasami dociskam ale nie po mieście.
Codziennie robię trasę do pracy poza miasto 40km w obie strony , po mieście może z 10km.
W zeszłym tygodniu byłem w Mielnie trasa w obie strony jakieś 1000km i na 32 litrach gazu udało mi się zrobić najdalej 220km
Psikus - 17-08-2010, 20:52
OBERST napisał/a: | W zeszłym tygodniu byłem w Mielnie trasa w obie strony jakieś 1000km i na 32 litrach gazu udało mi się zrobić najdalej 220km | mnie tyle pali ale w mieście z tym że benzyny palił 12.Może trzeba odwiedzić innego gazownika?a jeździ na gazie i benzynie tak samo?
na innym forum doczytałem, że zmiana dysz na większe i zmniejszenie ciśnienia na parowniku załatwia problem zużycia gazu i niedoborów mocy ale osobiście tego nie sprawdzałem.
OBERST - 17-08-2010, 21:21
Psikus napisał/a: | a jeździ na gazie i benzynie tak samo? |
Czasami lubi się delikatnie dławić przy ruszaniu .
KaWu - 18-08-2010, 07:50
Psikus napisał/a: | a dlaczego to niby sonda na gazie ma szwankować?? |
Bo moze miec ustalony zly sklad mieszanki.
Przykladowo u mnie po wymienie sondy przy deptaniu powyzej juz 2,5k obrotow sonda lezala. Porownywalem na gazie i na Pb => roznica zauwazalna.
OBERST, tak naprawde to wez swojego magika od lpg i niech ci powie czy sonda jest ok. Niech tylko spojrzy na jej oscylacje w programie BRC. Jak juz taka ciemnote Ci wciska ze moze to a moze to - to nie wiadomo czy wiedzial jak i co podpiac w instalacji lpg i co zamontowac.
Psikus - 18-08-2010, 17:48
OBERST napisał/a: | Czasami lubi się delikatnie dławić przy ruszaniu . | u mnie to samo - przebicie na przewodach było
KaWu napisał/a: | Bo moze miec ustalony zly sklad mieszanki. | ale zły skład mieszanki na gazie to nie jest szwankowanie sondy. Nie należy wymieniać sondy tylko ustawić mieszankę na gazie i trzeba tego gazownika przycisnąć niech coś z tym zrobi, skoro samochód pali dużo mniej benzyny.
OBERST - 18-08-2010, 18:47
Właśnie wróciłem od gazownika .
Sonda lambda była sprawdzana na mierniku podczas jazdy i działa tak jak trzeba .
Zostawiłem mu auto ,jutro będzie zakładał taką samą instalacje i zamieni komputery . Powiedział że to raczej niemożliwe żeby komputer był trzaśnięty ale dla świętego spokoju podmieni je.
Psikus - 18-08-2010, 21:22
daj znać jaki efekt
KaWu - 19-08-2010, 07:58
Psikus napisał/a: | KaWu napisał/a:
Bo moze miec ustalony zly sklad mieszanki.
---
ale zły skład mieszanki na gazie to nie jest szwankowanie sondy. Nie należy wymieniać sondy tylko ustawić mieszankę na gazie i trzeba tego gazownika przycisnąć niech coś z tym zrobi, skoro samochód pali dużo mniej benzyny. |
Ale ja nie napisalem, ze trzeba sonde wymienic
Duku - 31-08-2010, 17:43 Temat postu: Dziwne spalanie Zacznę od specyfikacji auta: Gal V6 2.5 automat, sekwencyjna instalacja gazowa od Intercars'a na sterowniku 4Gas.
Auto mam stosunkowo niedługo (1,5 miesiąca). Ale wystarczyło na to, żeby dopatrzyć się dziwnych ilości spalanego gazu. Średnio (na tyle co przejechałem) spala 13l w jeździe mieszanej (dość spokojnej) co uważam za sporą ilość - boję się pomyśleć co by było gdybym jeździł dynamiczniej:) Ale do sedna: jeżdże mniej więcej zawsze tym samym stylem, a auto raz spali poniżej 13l a raz wciągnie ponad 16! Dobrym przykładem jest dzień wczorajszy: trasa z okolic Łodzi do Warszawy i trochę po Warszawie (40km) i spalanie na poziomie 10,5 gazu Droga powrotna (taka sama) i opierdzielił mi 16l . Inny przykład: trasa Warszawa-Olsztyn (200km) i spalił 13,5l i dla porównania tyle samo mi spalił przy samej miejskiej jeździe po Łodzi:(
Dodam, że auto przed zakupem przeszło sprawdzenie w ASO i podpięcie pod kompa nic nie wykazało.
Może miał ktoś podobny problem i wie w czym jest problem? Pytam tutaj zanim zacznę coś grzebać i może niepotrzebnie wydawać kasę.
Z góry dzięki za wszelką pomoc:)
radek79 - 31-08-2010, 19:20
Witam sam mam gala v6 w automacie i świeżo założone lpg i sam jak bym nie jeździł to wychodzi mi 13l lpg a lubię dynamiczną jazdę więc nie masz czym się martwić żeby uzyskać niższe spalanie to trzeba naprawę delikatnie jeździć
Droper - 31-08-2010, 20:23
radek79 napisał/a: | jak bym nie jeździł to wychodzi mi 13l lpg a lubię dynamiczną jazdę |
Też tak mam w automacie. Próbowałem różnych stylów jazdy i nic. Jedyne co zwiększa spalanie to korki, ale to oczywiste. A jedyne co zmniejsza to samodzielna zmiana biegów tiptronic'iem.
|
|
|