To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] stuki przy ruszaniu i przy przyspieszaniu tylni napę

topcan - 14-09-2011, 11:14

No jestem po akcji z łapami mostu po wymianie wszystko ustapiło
I teraz mała rada żeby nie kupowac pioruńsko drogich nowych bo zamieników nadal nie ma. mój mechanik poradził mi abym kupił na allegro łapy uszkodzone co tez uczyniłem on oddał do gościa od zawieszeń i ten zregenerował je cała operacja kosztowała mnie 650 zł z robocizna i z tego co zapowiedział fachmen od zawieszeń powinny wytrzymac dłużej niz oryginały.

Wrażie gdyby ktos miał problemy to mam zapasowe zużyte łapy i moge oddać je do regeneracji

Daniel_Sz - 28-09-2011, 20:01

Ja też właśnie zregenerowałem "łapy" mostu tylnego. Zakupiłem tuleje (180 zł / szt.), mechanik wycisnął stare na prasie, nowe wcisnął. Wymeiniłem jeszcze tuleje tylnego wahacza dolnego. Zobaczymy teraz jakie będą efekty.
elektryk - 29-09-2011, 11:03

Daniel_Sz napisał/a:
Zakupiłem tuleje (180 zł / szt.)
Czy to oryginalne tuleje?
Daniel_Sz napisał/a:
Wymeiniłem jeszcze tuleje tylnego wahacza dolnego.
Które dokładnie, jakie kupiłeś i ile taka impreza kosztuje?
Daniel_Sz napisał/a:
Ja też właśnie zregenerowałem "łapy" mostu tylnego.
Ja bym nie nazwał tego regeneracją ale wymianą tulei, bo te w O1 są wymienne.
Daniel_Sz - 29-09-2011, 20:55

Jak zwał tak zwał (regeneracja/wymina - czy wymiana tulejki, nie jest regeneracją łapy :shock: , bo wg mnie jest) - ważne, że naprawione. Tuleje zakupiłem oryginalne. Tuleje whacza też oryginalne - koszt 170/szt - są to tuleje od tego wahacza dolnego poprzecznego, który jest z tyłu - tuleja zaraz przy piaście.
IPEIPe - 22-10-2011, 01:33

Witam,
Chłopaki piszecie dużo ciekawych rzeczy ale nie podajecie szczegółów. Przede mną wymiana łap mostu tylnego i nie tylko. Byłbym naprawdę wdzięczny gdyby ktoś podał nr katalogowy tulei, które można byłoby wprasować w miejsce zużytych bez konieczności zakupu nowych całych łap w ASO. Bardzo liczę na Waszą pomoc.

MAGANDIG - 22-10-2011, 11:47

kolego tuleje to tak jak ktoś napisał wcześniej pasują od scenica tylko trzeba będzie podkładki dodać bo wysokość się nie zgadza ale to tylko 2 tuleje a są jeszcze dwie na łapie która wyglądem przypomina widły tylko że w kształcie U tam razem z mechanikiem dopasowaliśmy tuleje od passata :) cała robota z częściami 300zł tlko że robocizna była symboliczna bo uczestniczyłem w naprawie. Najprostszy sposób to najpierw rozebrać zwymiarować a później szukać. Ty masz sprawę ułatwioną jak już wyjmiesz to wiesz w jakich markach i modelach szukać.
Pozdrawiam

IPEIPe - 23-10-2011, 11:27

Dzięki uprzejmości Daniela_Sz mam nr katalogowy oryginalnych tulei do łap tylnego mostu - MAB-CU20DM2.( Nie jest to numer całych łap a tylko tulei) Znalazłem również schemat, który uwzględnia tuleje, które są w nazwanych przez Was "widłach" :)

MAGANDIG - 23-10-2011, 20:52

Super ze zdobyles numery oryginalnych tuleji tylko szkoda ze nie wystepuja one w sprzedazy mozna je zakupic w ASO tylko ze razem z lapami :-)
Mysle ze najlepsze rozwiazanie wlasnie pojawilo sie na forum

IPEIPe - 24-10-2011, 16:25

MAGANDIG napisał/a:
Super ze zdobyles numery oryginalnych tuleji tylko szkoda ze nie wystepuja one w sprzedazy mozna je zakupic w ASO tylko ze razem z lapami :-)
Mysle ze najlepsze rozwiazanie wlasnie pojawilo sie na forum

Jeden z forumowiczów zakupił same tuleje w ASO za 180zł sztuka, więc chyba nie tylko z łapami.
Widziałem nowe rozwiązanie tylko ciekawe jaka jest jakość tych tulei. Mam nadzieję, że nie okaże się, że trzeba będzie je wymieniać 3 razy do roku. Chociaż cena jest bardzo kusząca.

MAGANDIG - 24-10-2011, 16:34

a to nowość bo naprawdę nie słyszałem żeby pojawiły się w aso same tuleje mostu tylnego :oops: widocznie coś przeoczyłem ...a który to z forumowiczów zakupił je w serwisie za te 180zł??
BUBU - 24-10-2011, 23:05

Tuleje tylnego mostu mają numery katalogowe według MMC
MR 594994 i MN 100065

Pozdrav

IPEIPe - 25-10-2011, 16:09

MAGANDIG napisał/a:
a to nowość bo naprawdę nie słyszałem żeby pojawiły się w aso same tuleje mostu tylnego :oops: widocznie coś przeoczyłem ...a który to z forumowiczów zakupił je w serwisie za te 180zł??

Kolega Daniel_Sz, z informacji jakie otrzymałem dzięki jego uprzejmości zapłacił w Warszawskim serwisie 358zł za dwie sztuki wg nr podanych na schemacie, który zamieściłem kilka postów wyżej. Nie wiem czy zauważyliście ale pojawił się post z linkiem do firmy która robi zamienniki tulei i owe tuleje kosztują u nich 65zł za sztukę. Nie wiem jak z ich jakością ale propozycja jest kusząca.

[ Dodano: 25-10-2011, 16:12 ]
[quote="BUBU"]Tuleje tylnego mostu mają numery katalogowe według MMC
MR 594994 i MN 100065/quote]

Na stronie tej firmy, która tworzy zamienniki tulei info dla chłopaków, którzy mają Mitsu Galant jest komplet tulei (18 sztuk) za 800zł. Jak dla mnie to bomba. Wszystkie tuleje w cenie jednej łapy mostu tylnego w ASO..Pozostaje jeszcze kwestia ich jakości ale to pewnie wyjdzie w praniu.

kumpo - 25-10-2011, 19:35

ja zamówiłem te tuleje ale jeszcze ich nie otrzymałem z tego co czytałem na innym forum to ludzie są zadowoleni z poliurytanowych tulei z tego co wiem firma z olkusza dorobi prawie każdy element zawieszenia kwestia tylko ceny która przy pierwszych elementach może być większa [forma itd] myślę że jakby były dostępne np.tuleje wachaczy itd nie jeden z nas by się skusił tymdardziej że części do outka nie należą do tanich . napiszcie co otym sądzicie

[ Dodano: 25-10-2011, 20:14 ]
a tu macie linka do rosyjskiej strony takich elementów
http://www.polyurethan.ru...lander&x=8&y=10

IPEIPe - 25-10-2011, 22:45

kumpo napisał/a:
ja zamówiłem te tuleje ale jeszcze ich nie otrzymałem z tego co czytałem na innym forum to ludzie są zadowoleni z poliurytanowych tulei z tego co wiem firma z olkusza dorobi prawie każdy element zawieszenia kwestia tylko ceny która przy pierwszych elementach może być większa [forma itd] myślę że jakby były dostępne np.tuleje wachaczy itd nie jeden z nas by się skusił tymdardziej że części do outka nie należą do tanich . napiszcie co otym sądzicie

Dzisiaj rozmawiałem z kolegą co miał z tym styczność i mówi, że poliurytanowe są lepsze bo nie wybijają się tak łatwo jak zwykłe. Ile w tym prawdy to nie wiem. Po przemyśleniu tematu też zamówię i sprawdzę co to za diabeł.

Duńczyk - 06-11-2011, 10:20

Demontaż, regeneracja tych tulei, montaż - 500 zł w AUTO TW w W-wie przy Puławskiej