To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

EVO Ogólne - Evo X

tomekrvf - 16-10-2006, 12:37

Panowie, w nowym Lancerze 2.0 litry to zupełnie nowa konstrukcja. Silnik będzie cały z aluminium. Stare poczciwe 4G63 odchodzi w zapomnienie - nawet na forum był link do japońskiej strony "4G63 Final Edition....."
Powstała nowa rodzina silników o oznaczeniu chyba 4B1 - 1.8, 2.0 i 2.4.
MIVEC w tych silnikach nie jest "prawdziwym" MIVECem jak w 4G69. System oparty jest na przestawianiu faz rozrządu zaworów IN i EX - nie ma zmiany profilu ani wysokości krzywek.

Hubeeert - 16-10-2006, 12:46

tomekrvf napisał/a:
Silnik będzie cały z aluminium

Czyli blok będzie słabszy?
Szkoda...
tomekrvf napisał/a:
System oparty jest na przestawianiu faz rozrządu zaworów IN i EX - nie ma zmiany profilu ani wysokości krzywek.

Czyli bedzie to zmienny czas otwarcia zaworu. Masz może jakieś materiały pokazujące jak to działa?

tomekrvf - 16-10-2006, 13:08

Hubeeert napisał/a:
Czyli blok będzie słabszy?
Szkoda...

Niby czemu ma być słabszy? Spójrz na BMW. Po co wozic w aucie kawał żeliwnego mela. Czasy sie zmieniają i dobrze że to zauważyli inżynierowie Mitsubishi.
Hubeeert napisał/a:
Czyli bedzie to zmienny czas otwarcia zaworu

Czas otwarcia taki sam(wyrażony w stopniach OWK-nie zmieniają się krzywki) - zmienia się moment otwarcia i zamknięcia (przesuwa się o kąt przestawienia bębna VVT). Jak cos znajdę nadającego się do wklejenia to wrzucę na forum.
Czas otwarcia i skok zaworu zmienia się w silniku z prawdziwym MIVEC (4G69)

Anonymous - 16-10-2006, 13:11

tomekrvf napisał/a:

Niby czemu ma być słabszy? Spójrz na BMW. Po co wozic w aucie kawał żeliwnego mela. Czasy sie zmieniają i dobrze że to zauważyli inżynierowie Mitsubishi.

nie wytrzyma juz takich mocy jak 4G63

Anonymous - 16-10-2006, 14:14

Jackie napisał/a:
(ciach!) Co do silników - na razie to pogłoski ale każdy ma być MIVEC, 1.8; 2.0; 2.0 Turbo (ciech!) Auto będzie można kupić w wersji 4X4 (co mnie cholernie cieszy) tyle wiem. Jak będę wiedział coś więcej - dam znać.
Pozdrawiam

no to widze ze moj Colcik ma szanse na jakiegos godnego nastepnce jak dobrze pojdzie :)

tomekrvf - 16-10-2006, 14:18

deenbe napisał/a:
nie wytrzyma juz takich mocy jak 4G63

Dlaczego? Poproszę o konkrety.

Hubeeert - 16-10-2006, 14:23

Da się zrobić na tym bloku 1000KM + :?: ;-)

Na razie to gdybanie - zobaczymy tym bardziej że na razie nowego silnika na oczy nikt z nas nie widział a stare 4G6x było znane z "pancernej" konstrukcji.

Anonymous - 16-10-2006, 16:05

tomekrvf napisał/a:
MIVEC w tych silnikach nie jest "prawdziwym" MIVECem jak w 4G69

prawdziwy to byl w 4G92 MIVEC jak i 6A12 MIVEC:P

co do mocy osiaganych przez 4G63 to tak jak Hubeeert powiedzial... okolice 1000KM

tomekrvf - 16-10-2006, 16:09

Hubeeert napisał/a:
zobaczymy tym bardziej że na razie nowego silnika na oczy nikt z nas nie widział a

Wystarczy przejść się do salonu Hyundai lub Dodge i można go zobaczyć na własne oczy.

Hubeeert - 16-10-2006, 16:10

tomekrvf, mówisz że w Hyundaiu już montują ten silnik?
No to jazda na maxa....

tomekrvf - 16-10-2006, 16:17

W Hyundai jest 2.4, w Dodge 1.8 i 2.0.
http://www.dodge.pl/vehicles/caliber/katalog.pdf Strona 28

Hubeeert - 16-10-2006, 16:23

Ciekawe czemu Miśki się spóźniają... Bo jak dla mnie to tak to wygląda - nowy silnik najpierw nie w Miśkach...

IMHO cała premiera X jest spóźniona już teraz. Gdyby już wszedł wykosiłby dużą część konkurencji...

tomekrvf - 16-10-2006, 21:55

Hubeeert napisał/a:
Gdyby już wszedł wykosiłby dużą część konkurencji...

Też bardzo nad tym ubolewam...

Anonymous - 17-10-2006, 08:54

Jackie napisał/a:
Auto ma wejść na rynek Japoński w pierwszej połowie 2007. Co do premiery europejskiej - obstawiamy wrzesień i sprzedaż od listopada, ale to na razie są strzały. Co do silników - na razie to pogłoski ale każdy ma być MIVEC, 1.8; 2.0; 2.0 Turbo plus diesel 2.0 136 KM (taki jak w Grandisie). Wiemy natomiast, że jednostka 1.8 jest zupełnie nową konstrukcją i ma mieć moc dochodzącą do 160KM (nieoficjalnie ale jakieś ziarno prawdy się pewnie znajdzie ;) ) Auto będzie można kupić w wersji 4X4 (co mnie cholernie cieszy) tyle wiem. Jak będę wiedział coś więcej - dam znać.
Pozdrawiam

Dzięki za info. Rozumiem, że do 1,8 będzie można w opcji (w Europie) mieć 4X4 i nie trzeba kupować Evo? To by mnie też cieszyło. A co w kwestii kombi? Będzie też taka wersja i czy ma wejść razem z sedanem? Byłbym wdzięczny za wszelkie świeże informacje.

Anonymous - 23-10-2006, 22:40

Wygląd zewnętrzny tego lancera naprawdę świetny. Wreszcie byłoby nowe mitsubishi, którego designe robi na mnie dobre wrażenie (niestety o aktualnych modelach w sprzedaży powiedzieć tego nie mogę). A co z wnętrzem wozu, czy są już jakieś zdjęcia? Ciekawe czy będzie równie udane jak to co widać na zewnątrz...