EVO Ogólne - Evo X
tomekrvf - 16-10-2006, 12:37
Panowie, w nowym Lancerze 2.0 litry to zupełnie nowa konstrukcja. Silnik będzie cały z aluminium. Stare poczciwe 4G63 odchodzi w zapomnienie - nawet na forum był link do japońskiej strony "4G63 Final Edition....."
Powstała nowa rodzina silników o oznaczeniu chyba 4B1 - 1.8, 2.0 i 2.4.
MIVEC w tych silnikach nie jest "prawdziwym" MIVECem jak w 4G69. System oparty jest na przestawianiu faz rozrządu zaworów IN i EX - nie ma zmiany profilu ani wysokości krzywek.
Hubeeert - 16-10-2006, 12:46
tomekrvf napisał/a: | Silnik będzie cały z aluminium |
Czyli blok będzie słabszy?
Szkoda... tomekrvf napisał/a: | System oparty jest na przestawianiu faz rozrządu zaworów IN i EX - nie ma zmiany profilu ani wysokości krzywek. |
Czyli bedzie to zmienny czas otwarcia zaworu. Masz może jakieś materiały pokazujące jak to działa?
tomekrvf - 16-10-2006, 13:08
Hubeeert napisał/a: | Czyli blok będzie słabszy?
Szkoda... |
Niby czemu ma być słabszy? Spójrz na BMW. Po co wozic w aucie kawał żeliwnego mela. Czasy sie zmieniają i dobrze że to zauważyli inżynierowie Mitsubishi.
Hubeeert napisał/a: | Czyli bedzie to zmienny czas otwarcia zaworu |
Czas otwarcia taki sam(wyrażony w stopniach OWK-nie zmieniają się krzywki) - zmienia się moment otwarcia i zamknięcia (przesuwa się o kąt przestawienia bębna VVT). Jak cos znajdę nadającego się do wklejenia to wrzucę na forum.
Czas otwarcia i skok zaworu zmienia się w silniku z prawdziwym MIVEC (4G69)
Anonymous - 16-10-2006, 13:11
tomekrvf napisał/a: |
Niby czemu ma być słabszy? Spójrz na BMW. Po co wozic w aucie kawał żeliwnego mela. Czasy sie zmieniają i dobrze że to zauważyli inżynierowie Mitsubishi. |
nie wytrzyma juz takich mocy jak 4G63
Anonymous - 16-10-2006, 14:14
Jackie napisał/a: | (ciach!) Co do silników - na razie to pogłoski ale każdy ma być MIVEC, 1.8; 2.0; 2.0 Turbo (ciech!) Auto będzie można kupić w wersji 4X4 (co mnie cholernie cieszy) tyle wiem. Jak będę wiedział coś więcej - dam znać.
Pozdrawiam |
no to widze ze moj Colcik ma szanse na jakiegos godnego nastepnce jak dobrze pojdzie
tomekrvf - 16-10-2006, 14:18
deenbe napisał/a: | nie wytrzyma juz takich mocy jak 4G63 |
Dlaczego? Poproszę o konkrety.
Hubeeert - 16-10-2006, 14:23
Da się zrobić na tym bloku 1000KM +
Na razie to gdybanie - zobaczymy tym bardziej że na razie nowego silnika na oczy nikt z nas nie widział a stare 4G6x było znane z "pancernej" konstrukcji.
Anonymous - 16-10-2006, 16:05
tomekrvf napisał/a: | MIVEC w tych silnikach nie jest "prawdziwym" MIVECem jak w 4G69 |
prawdziwy to byl w 4G92 MIVEC jak i 6A12 MIVEC:P
co do mocy osiaganych przez 4G63 to tak jak Hubeeert powiedzial... okolice 1000KM
tomekrvf - 16-10-2006, 16:09
Hubeeert napisał/a: | zobaczymy tym bardziej że na razie nowego silnika na oczy nikt z nas nie widział a |
Wystarczy przejść się do salonu Hyundai lub Dodge i można go zobaczyć na własne oczy.
Hubeeert - 16-10-2006, 16:10
tomekrvf, mówisz że w Hyundaiu już montują ten silnik?
No to jazda na maxa....
tomekrvf - 16-10-2006, 16:17
W Hyundai jest 2.4, w Dodge 1.8 i 2.0.
http://www.dodge.pl/vehicles/caliber/katalog.pdf Strona 28
Hubeeert - 16-10-2006, 16:23
Ciekawe czemu Miśki się spóźniają... Bo jak dla mnie to tak to wygląda - nowy silnik najpierw nie w Miśkach...
IMHO cała premiera X jest spóźniona już teraz. Gdyby już wszedł wykosiłby dużą część konkurencji...
tomekrvf - 16-10-2006, 21:55
Hubeeert napisał/a: | Gdyby już wszedł wykosiłby dużą część konkurencji... |
Też bardzo nad tym ubolewam...
Anonymous - 17-10-2006, 08:54
Jackie napisał/a: | Auto ma wejść na rynek Japoński w pierwszej połowie 2007. Co do premiery europejskiej - obstawiamy wrzesień i sprzedaż od listopada, ale to na razie są strzały. Co do silników - na razie to pogłoski ale każdy ma być MIVEC, 1.8; 2.0; 2.0 Turbo plus diesel 2.0 136 KM (taki jak w Grandisie). Wiemy natomiast, że jednostka 1.8 jest zupełnie nową konstrukcją i ma mieć moc dochodzącą do 160KM (nieoficjalnie ale jakieś ziarno prawdy się pewnie znajdzie ) Auto będzie można kupić w wersji 4X4 (co mnie cholernie cieszy) tyle wiem. Jak będę wiedział coś więcej - dam znać.
Pozdrawiam |
Dzięki za info. Rozumiem, że do 1,8 będzie można w opcji (w Europie) mieć 4X4 i nie trzeba kupować Evo? To by mnie też cieszyło. A co w kwestii kombi? Będzie też taka wersja i czy ma wejść razem z sedanem? Byłbym wdzięczny za wszelkie świeże informacje.
Anonymous - 23-10-2006, 22:40
Wygląd zewnętrzny tego lancera naprawdę świetny. Wreszcie byłoby nowe mitsubishi, którego designe robi na mnie dobre wrażenie (niestety o aktualnych modelach w sprzedaży powiedzieć tego nie mogę). A co z wnętrzem wozu, czy są już jakieś zdjęcia? Ciekawe czy będzie równie udane jak to co widać na zewnątrz...
|
|
|