To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - dotacje na kolektory słoneczne

RalfPi - 06-08-2013, 07:18

robertdg napisał/a:
Masowy szwindel, pomimo tego, że miałbys srodki to i tak firma montażowa nie zgodzi się bez powyśzych warunków, w dodatku bank musi Cie prześwietlić, nawet jeżeli jesteś w posiadaniu pieniedzy na splate, nie nalezy zapominać jeszcze o warunkach dotacji i jej cofnięci

Nie przesadzajcie - to nie szwindel - faktycznie rozwiązania proekologiczne są dofinansowane, ale faktyczny "wartość" dofinansowania to tylko parę procent (powiedzmy np. 7 dla kredytu preferencyjnego), ze względu na jakieś ubezpieczenia, prowizje i Bóg wie co jeszcze - kiedyś do takich informacji dotarłem..
krzychu napisał/a:
Trzeba rozdzielić pompę ciepła do CO (przeważnie grunt-woda), od takiej prymitywnej powietrze-woda do CWU.

Racja.
bulius napisał/a:
3 godziny nagrzewa do ponad 52 stopni beczkę 300l.

W mordę - to jak sobie na szybko policzę:
Energia=m*cw*DeltaT=300*4200*32=40MJ, czyli moc faktyczna:
P=E/t=40MJ/(3600s*3)=4kW -wow. I am deeply impressed!

Myślę, że takie 4kW, to i do ogrzewania części domu wystarczy :)
Hmm - a trzy takie pompy w cenie 15kzł , to już pewnie spokojnie...(może ew. trzeba dogrzać w chłodne dni grzałką elektryczną).

krzychu - 06-08-2013, 07:22

RalfPi napisał/a:

Hmm - a trzy takie pompy w cenie 15kzł , to już pewnie spokojnie...(może ew. trzeba dogrzać w chłodne dni grzałką elektryczną).

No ale tak się robi. Ale wtedy masz gruntową bo powietrze nie zapewni dobrej sprawności wtedy kiedy będziesz tego potrzebował (chociaż są takie próby ale to chyba nie na nasz klimat). A te gruntowe mają grzałkę elektryczną z 2 powodów:
- jakby nastąpiła awaria dolnego obiegu
- pompę dobiera się na styk więc w pierwszy sezon (zanim wilgoć ze świeżego domu odparuje) wspomaga się grzałką. Przeszacowanie nie jest dobre, powoduje zbyt częste wyłączanie się pompy i skraca żywotność.

Warto też zauważyć, że taką pompę ciepła może wykorzystać do lekkiego ochłodzenia pomieszczenia latem...

RalfPi - 06-08-2013, 07:33

krzychu napisał/a:
Ale wtedy masz gruntową bo powietrze nie zapewni dobrej sprawności wtedy kiedy będziesz tego potrzebował

Oczywiście racja - zbyt duża różnica temperatur...
Dzięki.

Marcino - 06-08-2013, 08:10

krzychu napisał/a:
Warto też zauważyć, że taką pompę ciepła może wykorzystać do lekkiego ochłodzenia pomieszczenia latem...

Że niby jak? Zimna woda na kaloryfery czy podłogówkę?

Co do praliki i zmywarki też sie zastanwiałem czy nie podpiać pod ciepłą wodę, ale moje nie mają takiej opcji, nie wiem co by im miało zaszkodzić? No w pralce to brak kontroli temperatury wody ale dla zmywarki im bardziej gorącą to chyba lepiej?

krzychu - 06-08-2013, 08:18

Marcino napisał/a:

Że niby jak? Zimna woda na kaloryfery czy podłogówkę?

Znaczy ja tam nie napisałem o którą mi chodzi.
Jak gruntowe to można wpakować w podłogówkę (grzejniki ogólnie odpadają przy PC), tylko trzeba uważać na punkt rosy.
A jak ta powietrze woda do CWU tylko to wtedy wylot powietrza można dać przez jakiś rozdzielacz do pomieszczenia (a zimą przestawić na zewnątrz). Jak klikniesz w podany link do tego urządzenia to tam jest schemat instalacji z wentylacją mechaniczną gdzie zimą ciepłe powietrze jest brane z pomieszczeń (ale to ma sens jeśli chcielibyśmy dogrzewać wodę w zimie, a przepływ powietrze jest chyba za wymagający jak na wentylację małego domu w zimie więc bez sensu), a latem do pomieszczeń pompowane to chłodniejsze z wylotu to już całkiem ciekawe...

cns80 - 06-08-2013, 10:07

Krzyzak napisał/a:
RalfPi, ja rozumiem ocb. Studentowi - generalnie EKO to moda i psychologiczna ustawka, żeby wydawać kasę pod ładnymi hasłami
:hello1: \:D/

RalfPi napisał/a:
A co do ciepłej wody - to jak wrzucimy sobie np. panele fotowoltaiczne, to nawet w pochmurny dzień mamy powiedzmy 200-300W/m^2 - i panel przetwarza z tego ok. 10-15%. Czyli zawsze "coś"
Panel fotowoltaiczny ma tę zaletę że nie musimy grzać wody tylko możemy zasilać np. klimatyzator.

Krzyzak napisał/a:
i tak największym przekrętem są te "dopłaty"
które to są dopłatami nie do solarów, ale do kredytu
bez kredytu nie można dostać dopłaty :)

ergo zarabia bank i firma instalacyjna, bo - jak ktoś wspomniał - kupując bez kredytu wychodzi 2x taniej...
Bo jak zawsze muszą zarobić bakierzy i ubezpieczyciele. Wtedy mogą odpalić pulę lobbingową dla polityków i interes się kręci. Z podatków Kowalskiego oczywiście :)

Ja rozważam ściągnięcie z Niemiec w miarę przyzwoitych fotowoltaików i zastosowanie jakiegos inteligentnego sterownika, który nadmiar energii bedzie kierował do klimatyzatora czy lodówki, a w zimie do grzałki i pralki lub zmywarki.

krzychu - 06-08-2013, 10:10

cns80 napisał/a:
bedzie kierował do klimatyzatora czy lodówki, a w zimie do grzałki i pralki lub zmywarki.

Powodzenia życzę, szczególnie ciekawi mnie pomysł jak chcesz uzyskać prąd zmienny z tego ogniwa oraz jak chcesz uzyskać stabilność prądową? Jedyne moim zdaniem możliwe rozwiązanie to grzałka w bojlerze i to niezależna od tej głównej. Czyli panel nagrzewa ile może, a potem zwykła grzałką według programatora i termostatu dogrzeje wieczorem do żądanej temperatury. Można też zasilić trochę oświetlanie LED-owego w domu, ale to też trochę uciążliwe. Dodatkowy żeby taki panel miał sens wypada mu dać sterowanie ze śledzeniem słońca. Na elektrodzie był fajny projekt. Ale to wymaga konstrukcji i sporego oddalenia od dachu więc wyjdzie z tego UFO na dachu.

cns80 - 06-08-2013, 10:17

krzychu napisał/a:
owodzenia życzę, szczególnie ciekawi mnie pomysł jak chcesz uzyskać prąd zmienny z tego ogniwa oraz jak chcesz uzyskać stabilność prądową?
O ile pamiętam to przemiana prądu stałego w zmienny jest możliwa. O ile pamiętam to klimatyzatory są także na prąd stały. Każde z tych urządzeń najwięcej prądu zużywa silnikiem/sprężarką) a to da się przerobić na prąd stały. Stabilność to oczywiście temat dla tego sterownika (który zapewne będzie dość drogi).
Z resztą nie będę wyważał otwartych drzwi, bo niemiaszki mają to w chałupach i jakoś im działa więc jak będę się zabierał do tematu to spróbuję podejrzeć na czym to polega.

krzychu - 06-08-2013, 10:21

cns80 - sterownik z pustego nie naleje, musi mieć jakiś bufor np. akumulator = strata. Zmiana prądu ze stałego na zmienny = strata. Przerabianie czegokolwiek = koszty i niewiadoma żywotność układu. A grzałkę masz prawie bez strat i bezproblemowo (jedynie jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem). Ciepłą wodę potrzebujesz latem i zimą...

Oświetlenie LED też możesz pociągnąć w miarę bezproblemowo, tylko jakieś sterowanie, że jak się wyczerpie akumulator do jakiegoś poziomu to przełącza na prąd.

RalfPi - 06-08-2013, 10:30

prostownik(ze stabilizacją)+ falownik - stare jak świat - nie ma tutaj żadnego szału..
Stabilność jest zadaniem banalnym - to są żadne problemy - oczywiście co innego samoróbka, a co innego realizacja "przemysłowa" (czyli odradzam samoróbki "nie-elektrykom" ).
A straty w takich układach są nie duże - powiedzmy 10%.
krzychu napisał/a:
możliwe rozwiązanie to grzałka w bojlerze i to niezależna od tej głównej. Czyli panel nagrzewa ile może, a potem zwykła grzałką według programatora i termostatu dogrzeje wieczorem do żądanej temperatur

I słyszałem, że sumaryczna sprawność wychodzi większa jak z kolektora :D

krzychu - 06-08-2013, 10:32

RalfPi napisał/a:

Stabilność jest zadaniem banalnym

Ale z akumulatorem? Też ma jakaś żywotność. Po co się pchać w coś żeby zaoszczędzić na nowy akumulator? W wypadku grzałki buforem jest woda i nie ma strat na odzyskiwaniu z bufora. Dodatkowo ktoś mógłby wyliczyć ile trzeba paneli żeby zasilić zwykły klimatyzator na jedno pomieszczenie. Bo na moje oko ze 5 dachów trzeba by pokryć panelami żeby schłodzić jedno pomieszczenie...?

cns80 - 06-08-2013, 10:33

krzychu, właśnie o to chodzi. Ja się liczę z tym że będą straty i ze sprawnść całego układu nie będzie wielka ale nie traktuję tego jako głównego źródła energii. dlatego bardziej zależy mi na dywersyfikacji możliwości. Staram się też uniknąć magazynowania energii w akumulatorze, a bardziej zależy mi na jej bezpośrednim zużywaniu. Czyli dom cały dzień jest klimatyzowany w lecie, a w zimie grzany. Pralka pierze w dzień kiedy mnie nie ma w domu. Nie zamierzam tej energii wykorzystywać w nocy (ew. wspomniany bojler, który nagrzeje się za dnia i wieczorem woda będzie jeszcze ciepła).

Jeśli cały dzien będzie chodziła klima to myślę że wieczorem i w nocy nie będę miał potrzeby jej używać, bo dom będzie odpowiednio schłodzony. To samo zimą. Jeśli mury będą grzane przez cały dzień, a ściany będą odpowiednio energooszczędne to w nocy wystarczy niewielkie dogrzanie.
Sterownik ma za zadanie przełaczyc na prad z sieci zmywarkę lub pralkę aby dokończyła dzieło w przypadku spadku napięcia z ogniw oraz w przypadku nadprodukcji prądu ma załączyć oświetlenie zewnętrzne (w ciągu dnia) aby bezpiecznie "rozładować" nadmiar.

RalfPi - 06-08-2013, 10:34

tak jak napisałeś - z pustego i sterownik nie naleje - jak akumulator nie jest odpowiednio naładowany, to zwyczajnie robisz odcięcie kluczem i doładowujesz akumulator z panela, a wodę grzejesz zew. grzałką..
Ale najlepiej podłączyć na stałe, a prund do innych urządzeń brać z gniazda, gdzie jest pewne i standardowe 230V, 50Hz.

cns80 - 06-08-2013, 10:36

krzychu napisał/a:
Bo na moje oko ze 5 dachów trzeba by pokryć panelami żeby schłodzić jedno pomieszczenie...?
Zależy od sprawności. Przeciętna to 20% ale są produkowane także 40%. Liczę się z tym że cała południowa strona dachu może być pokryta ogniwami :) Pozostaje mi przeliczyć koszta, bo niemcy mają to u siebie, ale zarabiają 4 razy tyle co ja :(
RalfPi - 06-08-2013, 10:37

cns80 napisał/a:
Sterownik ma za zadanie przełaczyc na prad z sieci zmywarkę lub pralkę aby dokończyła dzieło w przypadku spadku napięcia z ogniw oraz w przypadku nadprodukcji prądu ma załączyć oświetlenie zewnętrzne (w ciągu dnia) aby bezpiecznie "rozładować" nadmiar.

Zbyt dużo kombinowania - albo magazynujesz energię, albo ją zużywasz na sensowne rzeczy - po co świecić żarówkami ( w dzień?), kiedy nie ma Cię w domu?.
Wytracanie jest sensowne, ale lepiej po prostu dogrzać wodę.