[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.
DjQuest - 28-04-2013, 14:41
Czy filtry PIPERCROSS są fabrycznie nasączone olejkiem, czy osobiście trzeba to zrobić po zakupie ?
.swat. - 28-04-2013, 17:32
QaDo napisał/a: |
Słyszalny większy oddech turbiny, odczuwalnie lepszy dół. Nic innego nie stwierdziłem. |
Tutaj mamy próbkę audio porównującą filtr fabryczny i K&N
http://www.youtube.com/watch?v=WDrZSqt549E
Rożnica słyszalna tylko czy nie będzie przeszkadzać w normalnej jeździe?
QaDo - 29-04-2013, 12:47
@DjQuest nie są, musisz kupić osobno i nie przesadzać z ilością.
.swat. .... sama przyjemność, dzwięk jest fajny Szczególnie jak na turbo więcej bar, no i oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej sportowe brzmienie. Słuchać to tylko przy mocniejszym przyspieszaniu.
PS. ja akurat mam diesla i filtr kształt itd jak w oryginale, ale w benzynce może i coś kucy dodać szczególnie stożek.
DjQuest - 01-05-2013, 10:07
DjQuest napisał/a: | Czy filtry PIPERCROSS są fabrycznie nasączone olejkiem, czy osobiście trzeba to zrobić po zakupie ? |
Kupiłem i odpowiadam sam sobie, jak również dla informacji mitsumaniaków .
Filtr PIPERCROSS model PP 1762 są fabrycznie nasączone olejem i gotowe do założenia w samochodzie. Różnica w pracy silnika zauważalna nie tylko w podświadomości właściciela .
tyku - 01-05-2013, 12:14
.swat., Czy jest K&N Air Intakes do wersji 1.8 Benzyna ?
Z katalogu K&N jest tylko filtr powietrza panelowy K&N 33-2392.
Znalazłem do wersji 2.4 - K&N 69-6544TS.
Pytanie do fachowców - co by się stało jakbym takie cudo założył do 1.8 ?
http://www.knfilters.com/...?prod=69-6544TS
.swat. - 02-05-2013, 17:55
tyku napisał/a: | .swat., Czy jest K&N Air Intakes do wersji 1.8 Benzyna ?
Z katalogu K&N jest tylko filtr powietrza panelowy K&N 33-2392. |
Tak, ten filtr jest dedykowany do wersji 1.8l/143KM.
tu link ze sklepu:
http://www.motointegrator...r-08-12-33-2392
Chciałbym jeszcze przypomnieć, że jest to filtr panelowy a nie stożkowy i jego zamiana nie wprowadza aż tak znaczących zmian w pracy silnika. Jest słyszalny wyłącznie dla wprawnego ucha właściciela, ale tylko nieznacznie. Oficjalnie według producenta ten filtr nie wprowadza zmian w dźwięku. Ponadto poprawia elastyczność jednakże ta przyjemność może wiązać się ze zwiększonym spalaniem ( bogatsza mieszanka). O wpływie na komputer nie wypowiadają się. Generalnie niektórzy nabywcy tych filtrów zachwalają lepszą dynamikę auta, jednakże trzeba pamiętać, że może wiązać się to z samą wymianą filtra powietrza, kiedy to stary jest dość mocno zanieczyszczony i wymiana na nowy papierowy może przynosić podobne wrażenia lepszej dynamiki samochodu.
DjQuest - 04-05-2013, 09:13
Co do spalania nie zauważyłem różnicy na trasie jak i w mieście.Nie zachwycam się oczywiście po zmianie filtra papierowego na gąbkę , ale ta dolna dynamika silnika jest naprawdę zauważalna w codziennej eksploatacji.
.swat. - 10-05-2013, 17:05
Właśnie wymieniłem oryginalny filtr powietrza po przejechaniu około 30.000 km. Padło ostatecznie na polecanego na forum filtron. I powiem tak: dynamika bez zmian, może lepiej ciągnie, a może to tylko autosugestia, ale ten smaczny ........basik, oczywiście gdy się trochę mocniej przyciśnie. Normalnie jestem w szoku. Jeden filtr a taka zmiana. Czuję jakbym sobie wymienił silnik z 1.8l na co najmniej trzy litry. No i montaż sportowego wydechu trochę mija się z celem
jaca71 - 11-05-2013, 09:18
.swat. napisał/a: | I powiem tak: dynamika bez zmian, może lepiej ciągnie, a może to tylko autosugestia, ale ten smaczny ........basik, oczywiście gdy się trochę mocniej przyciśnie. Normalnie jestem w szoku. Jeden filtr a taka zmiana. |
Jeśli pojawił się tylko basik to ja bym na Twoim miejscu zaglądnął pod maskę i sprawdził czy dobrze zapiąłeś puszkę z filtrem - czasami od dołu jeden zaczep "ucieka" i wtedy słychać ten basik
hobbes - 12-05-2013, 17:45
jaca71 napisał/a: | .swat. napisał/a: | I powiem tak: dynamika bez zmian, może lepiej ciągnie, a może to tylko autosugestia, ale ten smaczny ........basik, oczywiście gdy się trochę mocniej przyciśnie. Normalnie jestem w szoku. Jeden filtr a taka zmiana. |
Jeśli pojawił się tylko basik to ja bym na Twoim miejscu zaglądnął pod maskę i sprawdził czy dobrze zapiąłeś puszkę z filtrem - czasami od dołu jeden zaczep "ucieka" i wtedy słychać ten basik |
Cześć Panie i Panowie!
Słuchajcie, czy to faktycznie może być taka różnica z tym filtrem powietrza?
Wrociłem z przeglądu rocznego, nad filtrem powietrza się nie modliłem specjalnie, bo raz, że 120pln kasują w serwisie Mitsu ..a dwa nie było z tym problemu. Do czasu.
Dzisiaj wyjechałem na dłuższą wycieczkę (~40km - w-wa + okolice) ..i przeraziłem się, mój misiek jedzie jak polonez .. od dołu zbiera się z podobnym wyciem, pali 1.5 litra więcej niż przeciętnie (przejechałem nim już 53k i znam swoje auto, po emerycku do 6.1 schodził) i ZERO mocy.. no ZERO. Jak mu depnę, to prócz wycia (już na 2500-3000rpm) dostaje jakichś wibracji jeszcze..albo może już panikuję.
Jutro będę dzwonił do serwisu..ale może wcześniej byłbym o coś mądrzejszy. W każdym razie lecę sprawdzić ten filtr :>
Za każdą podpowiedź, serdecznie podziękuję!
---> EDYTA wpadła dopisać parę słów ,
No więc tak, Mitsubishi na Krasnobrodzkiej było uprzejme skasować całkiem sporo za robociznę, ale źle założyło filtr powietrza, zatrzaski na górze ok, ale na dole ziała wielka szpara, bo osłona była źle złożona na dole. Poprawnie to złożyłem dopiero sam, przed godziną. Okazało się, że to co opisałem powyżej, to był rezultat własnie tego źle założonego filtru!! .. Misiek wrócił do świata żywych i zachowuje się normalnie! Skończyło się polonezowe wycie, brak mocy i nadmierne spalanie! Teraz .. pomimo usilnie oszczędnościowo-emeryckiej jazdy ..nie zszedłem poniżej 8.3l przy średniej 45km/h (kurs W-wa-Łomianki-W-wa-Sulejówek-W-wa), mam wrażenie, że komp musi teraz na nowo pozyskać trendy parametrów normalnej jazdy ..i wróci to do normy, mylę się?
Na tym źle założonym filtrze zrobiłem może z 60km ..głównie po stolicy - dać mu teraz trochę w palnik, żeby przepalił ewentualny szajs który zassał, czy kolejna wizyta w serwisie i jakieś hopsztosy?
W każdym razie, dzięki niebiosom za to forum i za Was dobrzy ludzie, bo misiek działa jak misiek
milego wieczoru!
Lucas123w - 12-05-2013, 22:27
Daj po oporach na trasie i powinno być ok.
U mnie po zimie też się delikatnie przymulił, akcja odmulająca i lata tak że mam bana na mordzie non stop
tyku - 13-05-2013, 11:13
jaca71 napisał/a: | sprawdził czy dobrze zapiąłeś puszkę z filtrem |
Przy wymianie filtra powietrza tak jak pisał kolega z forum "jaca71"- zwrócić uwagę na zamknięcie filtra, niby prosta sprawa, a jednak nie dla wszystkich.
Jestem po wymianie filtra na K&N i powiem szczerze, że nie poznaje swojego lancera
Zbiera się przy niskich obrotach 2 razy lepiej jak na oryginalnym filtrze i niech nikt nie mówi - bo wymieniłeś na nowy, a stary był zanieczyszczony ( stary filtr w idealnym niemal stanie - przebieg 4 tys. km, niecały rok.)
Polecam K&N naprawdę jest różnica na plus.
.swat. - 13-05-2013, 16:09
jaca71 napisał/a: | Jeśli pojawił się tylko basik to ja bym na Twoim miejscu zaglądnął pod maskę i sprawdził czy dobrze zapiąłeś puszkę z filtrem - czasami od dołu jeden zaczep "ucieka" i wtedy słychać ten basik | Naprawdę wielkie dzięki za tę sugestię !! Że mechanik ze mnie żaden to każdy wie. Przeczytałem na naszym forum, że wystarczy odpiąć dwa górne zatrzaski, wymienić i po kłopocie. A tu faktycznie na dole zatrzasków nie ma ale są takie zapinki, które widocznie dobrze nie przylegały i nie weszły tak jak trzeba. I teraz gdy złożyłem go ponownie mój basik zniknął .
Przejeździłem przez ten czas około 200 km i w zużyciu paliwa większych różnic nie zauważyłem ( czasami po prostu cisnę mocniej i jest uciecha- a że był basik to i pewnie pocisnąłem sobie jeszcze mocniej ) Co do niższej mocy nie zauważyłem aż takich różnic ....
tyku napisał/a: | Polecam K&N naprawdę jest różnica na plus. | Kurcze, diable nie kuś, przeca dopiero co wymieniłem na nowy ( ale jeśli napiszesz jeszcze parę ciekawostek może się skuszę- niedługo przecież jest Międzynarodowy Dzień Dziecka, jestem w miarę grzeczny, to może i małżonka zrobi mi jakiś prezent ..
Lucas123w - 13-05-2013, 17:39
tyku napisał/a: | Polecam K&N naprawdę jest różnica na plus. |
tyku to jest ten numer filtra 33-2392 ?
Mam kupon rabatowy na 50zł i tak się przymierzam do tego filtra. Wcześniej ktoś pisał że większy przepływ powietrza może mieć jakieś negatywne skutki oraz to że filtr jest nasączony olejem.
Sprawdziłem stronę producenta i gwarantuje że K&N spełnia wszelkie wymogi nowych aut.
Pytanie do Was czy ktoś na nim jeździ dłużej i czy coś sie z nim dzieje.
Uwex - 13-05-2013, 18:02
Lucas123w napisał/a: | czy coś sie z nim dzieje. | - z filtrem ? a co ma się dziać ? Trzeba dbać, czyścić- eksploatować zgodnie z zaleceniem producenta.
Pytanie czy coś się dzieje z silnikiem ? Krokowy? Przepustnica ?
|
|
|