ASX Techniczne - Przełącznik świateł na pozycji Auto
felix_x - 09-03-2012, 14:58
a czy w Waszych ASX-ach po przełączeniu na OFF przy uruchomionym silniku świecą się światła dzienne? czy nic się nie świeci? bo w moim się właśnie świecą i nie da się tego podobno wyłączyć...
waciak - 09-03-2012, 15:14
oczywiście, że w pozycji off świecą się światła dzienne, bo taka jest ich idea, żeby nie było potrzeby pamiętania o ich włączeniu za każdym razem gdy wsiadamy do samochodu, w krajach gdzie cały rok obowiązuje jazda na światłach dziennych lub mijania jeśli samochód dziennych nie posiada. Ja osobiście używam ustawienia auto, gdyż i przełączenie na mijania o zmorku jest dość dobrze ustawione, jedynie przy opadach deszcze w ciągu dnia, trzeba zwrócić uwagę, żeby przełaczyć się ręcznie, bo upierdliwy policjant z pewnością się przyczepi:-)
felix_x - 09-03-2012, 17:06
waciak napisał/a: | oczywiście, że w pozycji off świecą się światła dzienne, bo taka jest ich idea, żeby nie było potrzeby pamiętania o ich włączeniu za każdym razem gdy wsiadamy do samochodu |
no ok idea ideą ale to już jest zadaniem funkcji AUTO żeby przełączyć miedzy dziennymi i mijania, a OFF to OFF czyli WSZYSTKO powinno być wyłączone... mnie osobiście to wkurza że nie ma możliwości wyłączenia tych świateł przy włączonym silniku
jan1994 - 09-03-2012, 20:35
felix_x napisał/a: | waciak napisał/a: | oczywiście, że w pozycji off świecą się światła dzienne, bo taka jest ich idea, żeby nie było potrzeby pamiętania o ich włączeniu za każdym razem gdy wsiadamy do samochodu |
no ok idea ideą ale to już jest zadaniem funkcji AUTO żeby przełączyć miedzy dziennymi i mijania, a OFF to OFF czyli WSZYSTKO powinno być wyłączone... mnie osobiście to wkurza że nie ma możliwości wyłączenia tych świateł przy włączonym silniku |
Jest możliwość zaprogramowania tak świateł, że przy OFF jest wszystko wyłączone (mam tak w swoim ASX). Przy najbliższym przeglądzie poproś mechanika aby Ci tak ustawił
felix_x - 09-03-2012, 21:43
Cytat: | Jest możliwość zaprogramowania tak świateł, że przy OFF jest wszystko wyłączone (mam tak w swoim ASX). Przy najbliższym przeglądzie poproś mechanika aby Ci tak ustawił |
aaa czyli można tak to ustawić... a w ASO powiedzieli mi że się nie da... czyli widocznie są niedoinformowani...
Trik - 09-03-2012, 23:25
Zawsze coś można. Tak jak w Lancerach do bodaj 2010 mozna było ustawić opuszczanie przednich szyb bocznych z pilota. Kwestja poszukania w ustawieniach. Jednak problem w tym, że wszystkie informacje (skróty) w MUT są w angielskim, a nie każdy mechanik zna ten język lub ma ochote w to się zagłębić.
jaca71 - 10-03-2012, 21:27
felix_x napisał/a: | a czy w Waszych ASX-ach po przełączeniu na OFF przy uruchomionym silniku świecą się światła dzienne? czy nic się nie świeci? bo w moim się właśnie świecą i nie da się tego podobno wyłączyć... |
W amerykańskim Lancerze jak włączyśz silnik z zaciągniętym ręcznym to dzienne się nie włączają. Jak spuścisz ręczny to się załączają i już nie ma możliwości ich wyłączyć. Zobacz czy u Ciebie nie jest podobnie.
BTW. W dodatku do PORD o światłach dziennych jest, że mają być tak podłączone aby się zawsze świecić jak jest włączony silnik.
|
|
|