Nasze Miśki - Moja Gablota w wersji Elegance
Pieraś - 04-04-2011, 14:38
Heh ... widzisz benzyny nigdy nie mierzylem.
Wiem, tylko ze 550km z czego 85 w trasie, to srednio wyszlo mi 10l / 100 benzyny.
Ale nie potrafie na tej podstawie stwierdzic ile to moze byc :/
Dwa prawie pelne baki generalnie zjezdzilem zanim zalozylem BRC.
Poczatkowo myslalem, ze na LPG jest slabszy ale po przelaczeniu pare razy na bene to nie ma raczej roznicy ... raczej bo to wszystko jest subiektywne.
Musze zmienic kabelki i swiece tylko bo czasem przy ruszaniu lekko szarpnie jakby na chwilke go odcielo - raz na kilka ruszań (spokojnie ruszasz i tak miedzy 1500-3000obr potrafi przerwac). Na benie tego nie mialem, wiec obstawiam kable i swiece (swiece juz mam ale czekalem na montaz LPG). Teraz chce wyrobic karte intercars i kupic kabelki japonskiej firmy .. jakas na "S" nie pamietam.
Rafal_Szczecin - 04-04-2011, 15:00
nie bierz seiwy ...
Hugo - 04-04-2011, 15:02
Z tym spalaniem LPG to nie byłbym taki happy. Trochę mało, jak na silnik 2.0 w Galancie, który lubi sobie siorbnąć. Żebyś czasami nie musił głowicy remontować niedługo. Pieraś napisał/a: | kabelki japonskiej firmy .. jakas na "S" | Nie kupuj kabli WN firmy Seiwa, zresztą nie kupuj żadnych innych kabli niż NGK. Z doświadczenia wiem co piszę.
Pieraś - 04-04-2011, 15:17
Dzięki za hint. W takim razie jak w IC nie beda mieli to kupie gdzie indziej.
KaWu - 04-04-2011, 15:18
Pieraś napisał/a: | Dziś zrobiłem trasę 246km zachaczając troszkę o Świebodzin i Gorzów (mały kurs w obrębie miast) i ... spalił 7.2l LPG |
Hugo napisał/a: | Z tym spalaniem LPG to nie byłbym taki happy. Trochę mało, jak na silnik 2.0 w Galancie |
Zgadzam sie z Hugo. Spalanie gazu 7,2 przy predkosciach do 130 jest dla mnie za male. Może byś to osiągnął ale po trasie ze stałą prędkością .
Policz ile Ci spala benzyny przy tym - bo może nie być tak kolorowo.
Pieraś - 04-04-2011, 15:34
Ale co miałoby powodować awarię, że za mało smarowania od strony paliwa, czy jak.
Anonymous - 04-04-2011, 16:20
Pieraś napisał/a: | Ale co miałoby powodować awarię, że za mało smarowania od strony paliwa, czy jak. |
zbyt uboga mieszanka, silnik nie ma co palić to zaczyna zjadać się sam...
rosomak1983 - 04-04-2011, 17:26
Pieraś, jedz zbadac mieszanke sonda szerokopasmowa albo i na regualcje niech przegladna co i jak.
Derpin napisał/a: | zbyt uboga mieszanka, silnik nie ma co palić to zaczyna zjadać się sam... |
Tak bardziej fachowo uboga mieszanka czyli za duzo powietrza za mało paliwa bedzie powodowac duze obciazenie cieplne silnika w konsekwensji moze powypalac zawory / wywalic uszczelke pod głowica.
Pieraś - 04-04-2011, 17:45
no ale nie byloby tak ze zapalalaby sie jakas kontrolka albo mocy by nie mial itp. ?
rosomak1983 - 04-04-2011, 17:53
tzn moze brakowac mu mocy, krztusic sie. Świece beda miały jasny kolor , idelany kolor to jasna kawa. Ciemny to za bogato.
Praca silnika na ssaniu tez moze dac pewne wskazówki. Wtedy mieszanka jest wzbogacana. Jesli na ssaniu silnik jakby przygasał to znaczy ze ma za bogato jesli na ssaniu silnik pracuje lepiej niz normalnie moze swiadczyc ze mieszanka jest za uboga. Najbardziej pewny obraz daja swiece,
KaWu - 05-04-2011, 10:19
Pieraś napisał/a: | no ale nie byloby tak ze zapalalaby sie jakas kontrolka albo mocy by nie mial itp. ? |
Nie koniecznie. Z moich obserwacji w silniku 4G63 akurat wyszło, że jest "duży zakres korekt " zanim Ci lambdę (checka) zapali o ile zapali bo słyszałem o przypadku, że nie zapaliło przy padniętej lambdzie nawet.
m6riano - 05-04-2011, 22:28
U mnie "czek" wywala jak jade powoli na 5 biegu..czyli są niskie obroty i uboga mieszanka..lekka przegazówka i CE znika
KaWu - 06-04-2011, 08:14
m6riano napisał/a: | U mnie "czek" wywala jak jade powoli na 5 biegu..czyli są niskie obroty i uboga mieszanka..lekka przegazówka i CE znika |
Do regulacji mapy gazu na 90% na wolnych obr. Ci sonda nie oscyluje...
CHE nie ma prawa się zapalać.
rosomak1983 - 06-04-2011, 10:59
KaWu, a nie jest tak ze w mitsubishi moze wywalac bład wtrysku przez to ze wiekszosc instalacji ma emulator o nieodpowiednich wartosciach ???
Pieraś - 06-04-2011, 14:44
Mi facet od LPG twierdzil, ze komp tego auta pokaze check engine jesli mieszanka bedzie zla.
Dzis zakupilem przewody zaplonowe NGK i wkrotce wymienie sobie je wraz ze swiecami Denso, ktore leza i czekaja wlasnie na kable
|
|
|