To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Kuchnia

robertdg - 18-05-2011, 12:47

Marcin-Krak napisał/a:
Electrolux - ze Szwecji
Z Polska, fabryka w Siewierz :P :mrgreen:
jaca71 - 18-05-2011, 12:47

Krzyzak napisał/a:
bo zmywarkę przez rok użyłem 3x

Stara zmywarka 45cm chodziła 3 razy na dwa dni. Nowa 60cm chodzi co dziennie :P
Najfajniejsze urządzenie w kuchni. Tylko ze po pewnym czasie problem z "kto zmywa?" zmienił się w "kto powsadza statki do zmywarki?" :P

Uwex - 18-05-2011, 13:33

Zanussi- dobry sprzęt - jak ktoś napisał w zasadzie to Electrolux . Używam od ok. 6 lat zmywarkę, lodówkę, pralkę, okap i płytę taj firmy i żadnych problemów.
gzesiolek - 18-05-2011, 14:39

u mnie 2 lata temu odnawialem kuchnie...
i tak:
okap podszafkowy TEKA, najlepsza wydajnosc z 50cm
piekarnik elektryczny nie wymienilem bo nadal sie dobrze sprawuje wraz z plyta gazowa, tylko zabudowe zmienilem... aha jest to 9letni Mastercook, nietypowy bo szerokosc 50cm, ale w niewielkiej kuchni jak znalazl...
lodowke z zamrazarka wolnostojaca na 190cm, INOX wzialem LG, no-frost itd. pojemna, cicha, dobrze mrozi, balem sie LG troszke... ale nie zaluje zupelnie... zobacze jak sie bedzie sprawowac za lat kilka, ale od poprzedniego Indensita to jak niebo a ziemia...
z zmywarki zrezygowalismy, choc bylo zaplanowane miejsce na zabudowe 45cm...
moze sie jeszcze skusimy, na razie jest normalna szafka, ale znajac nas to byloby tak jak u Krzycha, czyli wlaczanie zmywarki od swieta, bo bez sensu np. 1 garnek i 3 talerze w zmywarce myc... a zbierac nie lubimy :roll: jak bedzie wiecej dzieciakow i mniej zywienia poza domowego wrocimy do tematu...

Krzyzak - 19-05-2011, 07:11

Luk, Marcino - woda to pomijalny koszt - najdroższe są tabletki :P
tego pewnie nie liczycie, ale za 1 tabletkę macie ze 300 litrów wody
u mnie są 2 kobiety - nie mają problemów ze zmywaniem...

Student - 19-05-2011, 07:23

Przy porojektowaniu kuchni należy pomyśleć o zmywarce ale:
- można jej od razu nie kupować tylko wsadzić szafkę np. 45cm.
jak się zdecydujecie na zmywarkę to wysówacie szafkę, dajecie zmyware do zabudowy , przykręcacie drzwiczki i do przodu, oczywiście nie można zapomnieć o mediach czyli woda i prąd.

gulgulq - 19-05-2011, 07:49

Student napisał/a:
mediach czyli woda i prąd.

i tabletkach :P :P :P

Marcino - 19-05-2011, 08:37

Krzyzak napisał/a:
Luk, Marcino - woda to pomijalny koszt - najdroższe są tabletki
tego pewnie nie liczycie, ale za 1 tabletkę macie ze 300 litrów wody

O tym nie pomyślałem, fakt,

Na pewno za zmywarka przemawia oszczednośc czasu- no i czyste błyszcace bez wycierania.

Student - 20-05-2011, 07:55

Figa prawda , jak umyjesz ręcznie zawszę będą czystsze niż ze zmywarki a już garnki to porażka szczególnie te ze stali.

Zmywarka daje tylko oszczędność wody np. 11l i czasu np. 32min zmywania, bo jak się zmywa to można z żoną np. pasjansa zrobić :wink:
Oczywiście na imprezach jest niezastąpiona czyli szybka zmiana naczyń, tu się zmywa i z nowu szybka zmiana naczyń :lol:

Nie zapominajcie o SOLI, bo kostki to wiadomo.

jaca71 - 21-05-2011, 10:40

Student napisał/a:
Figa prawda , jak umyjesz ręcznie zawszę będą czystsze niż ze zmywarki a już garnki to porażka szczególnie te ze stali.

Najprawdopodobniej masz stara zmywarkę, która ma już luzy i nieszczelności w ramionach i wiatrakach. Dobra nowa zmywara domywa. Są pewne upierdliwe rzeczy, z którymi sobie nie radzi np. przypalone/przywarte ziemniaki. W starej nie domywało jeszcze talerzy z rozlanym żółtkiem z jaj na miękko ale nowa bez problemu, z ziemniakami tez sobie radzi.

Krzyzak napisał/a:
Luk, Marcino - woda to pomijalny koszt - najdroższe są tabletki :P

A kto używa tabletek? proszek jest najlepszy bo można dozować ile się chce.

Obecnie mam w domu na wejściu uzdatniacz/zmiękczacz wody. Zmywarka ustawiona na wodę miękką. Efekt taki że sól i nabłyszczacz dodaje raz na dwa miesiące, proszek starcza na - pierwszy się jeszcze nie skończył a mieszkam od 19 lutego. Naczynia domyte, błyszczące i zero zacieków.

Morfi - 21-05-2011, 15:39

1 tabletka to 50 gr wiec tylko 50litrów wody zimnej. myjemy co 2 - 3 dzień. Mamy 60 Bosch i zero narzekań. Nie wyobrazam sobie życia bez zmywarki.
W zeszłym roku kupilismy cały sprzet nowy i jak narazie tylko pralka coś czasem huczy (Whirpool).
No i zepsuła się mikrowela (Zelmer) po 3 miesiacach, wymieniona na gwarancji, ale myslę, że to nasza wina gdyż mielismy na poczatku skoki napięcia.
Lodówka Mastercook na 2 termostatach tez jestesmy zadowoleni.
Co do Electroluxa to niektóre modele sa produkowane w chinach.
Polecam forum elektrody.

Krzyzak - 21-05-2011, 16:57

Morfi napisał/a:
1 tabletka to 50 gr wiec tylko 50litrów wody zimnej

tak sobie spojrzałem:
http://www.neo24.pl/?p=ca...5e76a5275b23d85

co daje prawie 1 zł za tabletkę
nie wiem, gdzie mieszkasz, ale u mnie za 1zł można mieć 500 litrów zimnej wody, bo m3 kosztuje 2 zł

Morfi - 21-05-2011, 18:52

U mnie 10,80zł a tabletki http://allegro.pl/finish-...1611561231.html
Krzyzak - 21-05-2011, 22:13

Morfi ale to razem ze ściekami chyba, a tych faktycznie nie liczyłem, bo sama zimna, to dużo tańsza być powinna
co do tabletek - z Allegro musisz dodać wysyłkę :)
w każdym razie nawet za 50 gr to można u mnie wannę wody mieć :)

Student - 23-05-2011, 07:30

Jaca a nie pomyślałeś, że ktoś ma inaczej ustawione priogi czystości :lol: i więcej wymaga od pewnych rzeczy.

Zmywara jest prawie nowa, z górnej półki i ma naprawdę małe przebiegi, zużyłem dopiero II duże opakowanie kostek :lol: .