To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] paliwożerny samochód ! jak u Was ze spalaniem i ..

KaWu - 20-10-2011, 11:45

swiecor napisał/a:
ja szczerze mówić zdejmuje nogę z gazu i efekt jest taki że podjezdzajać na luzie do świateł, z wciśniętym sprzęgłem nie przekraczając 60km daję radę zejść do 7.9-8.0

Po co :?:

pablo eldiablo napisał/a:
Co do dojeżdżania do świateł - to nie na luzie z wciśniętym pedałem sprzęgła, a właśnie na biegu, hamując silnikiem. To jest sposób na chwilowe spalanie 0,00. Na luzie silnik pobiera stale paliwo na podtrzymanie wolnych obrotów, taki mały tip do ekodrajwingu

Dokładnie.

swiecor napisał/a:
ekodriving ma różne szkoły, jedne proponują to co Ty inne to co ja ...

To co ty, to proponują do aut nie na wtrysku :D

maxjot - 20-10-2011, 22:39

witam
mój 1,6 palił przed założeniem gazu ok 8 litrów,teraz gazu max 10-10,5 litra lpg

p03 - 19-05-2012, 23:32

U mnie średnio koło 7,4l/100 przynajmniej w/g wskazań komputera. Nie tankowałem jeszcze pod korek więc nie znam dokładnego wyniku.

Zauważyłem taką ciekawostkę. Poprzednie auto, żeby mało paliło trzeba było mulić do 3tyś obrotów. Misiek za to lubi jazdę powyżej 2,5 tyś. Poniżej pali więcej i nie jedzie tak dynamicznie.

Obywatel - 20-05-2012, 19:40

HouseM napisał/a:
Dziwne to MSS. Mój 1.3 pali po mnieście 10 - 11 litrów i nie ma kompletnie żadnej możliwości zejść poniżej tej wartości. Na trasie nie wiem bo nie jeżdżę na trasie. Dla porównania mój Eclipse 1.8 pali tyle samo. Coś jest nie tak z tym MSS.

Mam 1.3 tylko że w Lancerze, ale to chyba porównywalne konstrukcje, i dokładnie ten sam problem. Z autem niby wszystko w porządku a spalanie jak w dwulitrowym silniku. Mechanicy tylko pierniczą coś o świecach i filtrze powietrza a żaden nie chce się podjąć kompleksowej diagnostyki. Po prostu załamanie :| Zresztą wiem z doświadczenia, że na duże spalanie nie ma za bardzo rady - o ile w aucie nie ma jakiejś ewidentnej usterki. Po prostu jedne auta palą więcej, inne mniej.

RaVciO - 20-05-2012, 20:14

Mój 1.6 palił w mieście 11-12 litrów, ale jak była walnięta sonda lambda (oczywiście check się świecił).
mt60 - 09-06-2012, 12:10

Witam.
Mam tylko 1,3 i pali ok.8 litra gazu na drodze.Ale wracam do tematu dużego spalania.Jak kupiłem to mi palił 10 i nawet 12 litrów pb.Po różnych wymianach tj,świece,przewody,termostat wyczytałem na naszym forum że Misiek nie lubi przesuniętego paska rozrządu.Moim własnie powodem dużego spalania był przesunięty o jeden ząbek pasek rozrządu.Polecam sprawdzenie cech na kołach rozrządu.
Pozdrawiam

MarPod - 22-06-2012, 10:07
Temat postu: Spalanie
Witam wszystkich

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem MSS 1,6 benzyna. Wg wskazań kompa średnie spalanie mam na poziomie 7,8 l. Ostatnio wyzerowałem licznik i tą ilość benzyny którą mam w baku komp pokazał mi że starczy mi na 226 km. Wybieram się w trasę (w sumie ok. 170 km w obie stromy) Można mu ufać, że starczy mi paliwa? czy lepeij dolać z 5-6 l dla świętego spokoju? Proszę o rady. Dziękuję Pozdrawiam

RaVciO - 22-06-2012, 18:41

Według moich obserwacji to jest wskazanie ile teoretycznie masz paliwa do rezerwy, a ilość jaką wskazuje wydaje mi się, że albo według jakiejś swojej na stałe zadanej wielkości średniego spalania albo na podstawie aktualnych pomiarów. Jeśli ta trasa to będzie trasa, a nie jazda w korkach to starczy ci Paliwa bez problemu (oczywiście bez szaleństw z gazem :D ) tak 90-110km/h. Ogólnie 700km na jednym baku zrobisz bez większych problemów (chyba, że 100% trasy to korki)
uszatek1973 - 22-06-2012, 22:17

KOmp zawsze pokazuje ilosc km do konca rezerwy,czyli jak masz wyswietlona wartosc ponad 200 a dystansem zalozonym do przejechania 170 to wal smialo,rezerwa odzywa sie przy ostatnich 60km-mala ilosc paliwa nie wplynie na auto.

Ja w moim misku SS1.6 benzyna przy pelnym zbiorniku w cyklu mieszanym przejechalem 895km(najpierw trasa 600km,a potem juz 295 miasto),uwazam ze jest to super wynik jak na gabaryty tego auta.

RaVciO - 23-06-2012, 16:05

U mnie jak komp wskazuje zero, to po jakichś 10-20 km dopiero zapala się rezerwa.
djsmile - 03-07-2012, 23:01

Pb palił średnio 7litrow, max na pełnym baku zrobiłem 900km. Założyłem LPG pali w lato min. 8,5 max 9,5
cakp - 08-09-2012, 12:32

Mi przy 90km/h palił 7L w trasie. Miasto 12L. Podobno była zabrudzona przepustnica po wyczyszczeniu w AUTOTW spalanie miasto 8L, trasa jeszcze nie zdążyłem przetestować. Biegi zmieniam przy 2tys obrotów, choć nie wiem przy ilu się powinno. Mechanik powiedział by wyniki spalania z komputera traktować z przymrużeniem oka gdyż w tej marce nie były dokładne. Najlepiej zatankować do pełna i sprawdzić ile się przejedzie na baku wtedy wyliczyć średnią. Podobno dokładny komputer co do litra ma Skoda. Czy ktoś z was czyścił sam przepustnicę? lub ewentualnie jakie poniósł koszty jej wyczyszczenia u mechanika.
macos - 08-09-2012, 19:58

cakp napisał/a:
dokładny komputer co do litra ma Skoda.

No to muszę Cię rozczarować :D ,po dokładnym sprawdzeniu,średnie spalanie w moim MSS 1.3 w/g wskazań komputera,wynosi 5,8 l na 100km,natomiast faktyczne zużycie wynosi nie całe 6 l ,czyli nie jest tak źle z tym wskazaniem komputera.
Pozdr.

cakp - 08-09-2012, 22:24

Autko posiadam od tygodnia informację ze skodą powiedziano mi w AutoTW, jak i to bym brał z przymrużeniem oka info z komputera z SS. Przeczytałem cały ten wątek. Zanotowałem wasze spalania. Sprawdzę u siebie teraz jak to będzie wyglądało po czyszczeniu. Dzięki kolego za informację że jednak wskazania są prawidłowe. Postaram się sprawdzić u siebie po zatankowaniu całego baku.

Ps. Czy po odpięciu akumulatora w zime celem naładowania trzeba nauczyć auto obrotów po założeniu go z powrotem? Jeśli tak, to na czym to polega i czy jest konieczne?

irekmiecz - 08-09-2012, 23:22

http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#801447