To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Temperatura szaleje, brak nadmuchu ciepłego powie

Anonymous - 21-11-2006, 19:39

Już wam wszystko tłumaczę są 2 obiegi wody ja to nazywam krótki i długi, krótki jeżeli płyn idzie nie wchodząc do nagrzewnicy, i długi jeżeli wchodzi do nagrzewnicy. A termostatjet po to aby utrzymywać stałą temperaturę, otwiera się jak jest zawysoka temperatura płynu w silniku i wtedy idzie schłodzony płyn z chłodnicy w obieg a zamyka się jak temperatura jest odpowiednia. dlatego jeżeli jest uszkodzony termostat to ten obieg przez chłodnice jest cały czas co się z tym wiąże jeżeli chłodny płyn idzie na nagrzewnice to w samochodzie leci chłodne powietrze i silnik też dlatego jest niedogrzany.

Poprostu wymień termostat koszt 30pln, już jaśniej wytłumaczyć nie potrafię. Jeżeli nie potrafisz to wpadnij do mnie zrobię ci to za friko w 10 minut.

[ Dodano: 21-11-2006, 19:42 ]
Josie mnie troszkę wyprzedził :shock: :shock:

josie - 21-11-2006, 19:47

Hugo napisał/a:
Wszystko jednak wskazuje na termostat.

Cytat:
Popieram Hugo

A ja nie rozumiem.
Co ma popsuty termostat do tego, że temp silnika jest podwyższona do 3,4 skali a w środku dmucha zimnym?
Termostat psuje się najczęściej tak, że jest max otwarty, wskazówka nie dochodzi do normalnej pozycji, z nawiewu letnie powietrze.
Albo max zamknięty (o takim przypadku nie słyszałem) - wskazówka wędruje na czerwone pole, z nawiewu gorąc.

[ Dodano: 21-11-2006, 18:51 ]
kostuch napisał/a:
Już wam wszystko tłumaczę są 2 obiegi wody ja to nazywam krótki i długi, krótki jeżeli płyn idzie nie wchodząc do nagrzewnicy, i długi jeżeli wchodzi do nagrzewnicy

Pomyliłeś nagrzewnicę z chłodnicą :roll:

Anonymous - 21-11-2006, 21:40

Niech zrobi zdjęcie bo dam sobie głowę uciać że wskazówka jest troszkę za połową, bo jak wentylator działa i czujnik temperatury jest ok to inaczej nie może być. A jak jedzie to temperatura spada bo termostat się nie zamyka. Ja powiem tylko jedno jak nie wymieni termostatu to możemy sobie tak dyskutować.

[ Dodano: 21-11-2006, 21:44 ]
josie napisał/a:
Pomyliłeś nagrzewnicę z chłodnicą
nie pomyliłem tylko chciałem przedstawić obieg wody do nagrzewnicy i wyjaśnić słoabo działajace ogrzewanie.
josie - 21-11-2006, 22:49

kostuch, mam wrażenie, że nie bardzo wiesz jak skonstruowany jest układ chłodzenia :?
Do tego niedoczytałeś, bo wentylator się nie włącza, jak gość pisze że temperatura się podnosi od normalnej do 3/4 skali to nie ma chyba podstaw mu nie wierzyć, bo jak kiedyś jeździł bezproblemowo to wie jaka jest normalna temp.

Anonymous - 21-11-2006, 23:13

Uważasz że na postoju temperatura stała by na 3/4 bo ja myslę że po przejechaniu 30 km i 3 minutach stania to by się zagotował. A ciekaw jestem czy sprawdzał wentylator na krótko bo jak działa na krótko tzn że walnięty jest czujnik temperatury i zamiast wskazywać temperaturę na czerwonym polu to wskazuje 3/4.
A co do układu chłodznia to mam trochę pojęcie.

[ Dodano: 21-11-2006, 23:29 ]
Pozatym z tego co wywnioskowałem to wcześniej nie działał wentylator a teraz działa, na moje oko to wskazówka dobrze wskazuje bo powinna wskazywać troszkę powyżej środka bo to jest optymalna temperatura pracy silnika i w każdym serwisie ci to powiedzą. Tylko jest kwestia tego że wskazówka po rozgrzaniu silnika powinna wskazywać cały czas tą samą temperaturę, jeżeli temperatura rośnie tzn że się nie włancza wentylator a jak spada podczas jazdy to walnięty jest termostat innej możliwości nie ma.

Chociaż może być inna mozliwość ale to się żadko zdarza, może jest zabita chłodnica i wtedy płyn nie jest dostateczniechłodzony, no ale to jest wyjątkowy przypadek, ale w twoim przypadku możliwy jak jeździłeś na wodzie to kamień robi cuda.

josie - 21-11-2006, 23:39

Ja skończę się tu chyba wypowiadać bo mnie to drażnić zaczyna... :?

kostuch napisał/a:
A ciekaw jestem czy sprawdzał wentylator na krótko

Pisał że sprawdzał

kostuch napisał/a:
A co do układu chłodznia to mam trochę pojęcie.

piszesz:
kostuch napisał/a:
Już wam wszystko tłumaczę są 2 obiegi wody ja to nazywam krótki i długi, krótki jeżeli płyn idzie nie wchodząc do nagrzewnicy, i długi jeżeli wchodzi do nagrzewnicy

Więc śmiem wątpić

Hubeeert - 22-11-2006, 00:32

:roll: jeszcze chwila i strace cierpliwość...
Anonymous - 22-11-2006, 07:20

No sporo tutaj teoretykow, a koles nadal nie odpowietrzyl ukladu i chce znow zlewac caly plyn i wlewac na nowo ;) (czy nawet to zrobil :) ).
Odkrec tylko ta przekleta srubke odpowietrzajaca i na odpalonym silniku wlewaj/dolewaj do chlodnicy plyn az z tego otworku na srubke wyplynie ciecz chlodzaca (plyn).

Uwaga do kamilka z ta pompa cieczy chlodzacej.
Jak pompa moze nie wyrabiac ?
Ona ew. moze nie byc juz szczelna ale to i tak nie mialoby znaczenia w problemie kolegi.
Ona ma obroty silnika bo zasuwa na pasku rozrzadu. Im wiecej gazujesz tym szybciej kreci - prosciej juz nie moge.

Anonymous - 22-11-2006, 09:27

Cytat:
kostuch napisał/a:

Więc śmiem wątpić

[ Dodano: 22-11-2006, 09:28 ]
Też kończę tą głupią rozmowę bo jeżeli on nic nie sprawdził i nic nie robi w tym kierunku to nic tu nie wyjaśnimy.

serKlakier - 22-11-2006, 12:09

Więc tak, dzisiaj rano miałem się spotkać ze znajomy który ma klucze ( Imbusy ). Niestety zaspał albo zapomniał, a tel. nie odbierał.
Akcja zostaje przeniesiona na jutro rano.
Temperatura jak autko było sprawne nigdy nie osiągała 1/2 wskaźnika, zawsze było troszke poniżej. Pomijając przypadek stania w korku dłuższy czas bez wentylatora na chłodnicy.
Podczas jazdy jak mocniej wcisne gaz temperatura rośnie mniej więcej do 3/4 a czasem nawet i wiecej, ale unikam takiej sytuacji.
Podczas postoju gdy chwile dłuzej pochodzi silnik temperatura rośnie aż zaczyna gotować płyn.
Płynu jest pełono w chłodnicy, w zbiorniku wyrównawczym jest mniej wiecej 1/3, ale tak zawsze sie utrzymywało nawet jak był sprawny. Nawet jeśli zalałem zbiornik wyrównawczy do pełna to porzy następnym sprawdzeniu było 1/3.

Chciałem jeszcze bardzo podziękować za zainteresowanie i przeprosić za tempo moich prac ale jestem ograniczony czasowo (mało czasu wolnego) oraz sprzętem (w tym przypadku Imbusem).

Anonymous - 22-11-2006, 12:20

A zalales plyn chlodniczy czy ze spryskiwaczy ? ;)
Anonymous - 22-11-2006, 12:20

serKlakier napisał/a:
Temperatura jak autko było sprawne nigdy nie osiągała 1/2 wskaźnika, zawsze było troszke poniżej. Pomijając przypadek stania w korku dłuższy czas bez wentylatora na chłodnicy.
to jest nieprawidłowe wskazanie, wskazówka powinna być kawałek za połową.
serKlakier - 22-11-2006, 12:23

kaeres napisał/a:
A zalales plyn chlodniczy czy ze spryskiwaczy ?

Chłodniczy :|

kostuch napisał/a:
serKlakier napisał/a:

Jestes pewnu?? Jak patrzyłem do innego colta kiedyś to tak samo miał poniżej połowy.

Krzyzak - 22-11-2006, 12:25

kostuch napisał/a:
serKlakier napisał/a:

a ja się nie zgodzę - to jest jak najbardziej prawidłowe wskazanie (ciut poniżej połowy)

Anonymous - 22-11-2006, 12:26

serKlakier napisał/a:
Nawet jeśli zalałem zbiornik wyrównawczy do pełna to porzy następnym sprawdzeniu było 1/3.
a jak często sprawdzasz ten płyn, bo jak dla mnie to wszystko jasne, do zrobienia masz silnik. Zagotował ci się pewnie kiedys i padła albo głowica albo uszczelka pod głowicą, albo wszystko na raz.

Josie no to szystko jasne

[ Dodano: 22-11-2006, 12:28 ]
Krzyzak napisał/a:
kostuch napisał/a:
serKlakier napisał/a:

a ja się nie zgodzę - to jest jak najbardziej prawidłowe wskazanie (ciut poniżej połowy)
Byłem z tym kiedyś w serwisie i powidzieli że to jest optymalna temperatura i taką powinien trzymać.