Lancer Ogólne - Olej do Lancerka
Optic - 09-08-2007, 13:03
Nie polecam olejow z "substancjami czyszczacymi", bo wyplucze Ci nagar, ktory - byc moze - zapycha nieszczelnosci w silniku.
Ja do 15-latka leje uszczelniajacy Shell X100 i jestem bardzo zadowolony.
Ogolnie zgadzam sie z ktoryms z szanownych Przedpiszcow, ze Shell stoi na najwyzszej polce jakosciowej olejow.
Pozdrufka,
Anonymous - 09-08-2007, 13:22
Ja zalałem teraz przy wymianie castrola ale zaczynam się bać po Waszych wypowiedziach
Anonymous - 09-08-2007, 14:49 Temat postu: olej http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
uwaga tabelka czasem zawyża, trzeba wejść na strony poducenta i porównać jak czegoś nei podają to część, idę do innego:)
W naszych warunkach (paliwo, klimat ) ważne są właściwości czyszczące (Liczba zasadowa TBN) a zimą temperatura płynięcia . Zobacz tabeli, pod linkiem , sprawdź parametry , jeśli ci nie pali oleju to trzymaj pólsyntetyk, jak zacznie brać, przejdź na mineralny.
Lotos ma niezłe parametry , a cena znacznie niższa , jeżdżę od lat , ostro, wykręconymi silnikami !
Jonny156 - 27-08-2007, 13:48
Witam.
Kilka miesięcy temu kupiłem cydowne auto jakim jest Lancer 4G92 113KM, auto jest z niemiec, miało tylko jednego starszego właściciela od nowości
Oczywiście na początku wymieniłem rozrząd itp.
Natomiast niewiedziałem jaki był wcześniej lany olej i wymieniłem go na mineralny (rada mechanika) ale z tego co się oriętuję powinien być pół syntetyk. Silnik w stanie idealnym, przebieg to 150 tyś. Zrobiłem już na tym oleju 8 tyś, wszystko jest ok (nie bierzy ani grama oleju itp.)
Mam następujące pytanie:
Czy jak na następnej wymianie (czyli za 2 tyś km) zaleję pół syntetyk to będzie wszystko wporządku? Mechanik twierdził że może wypłukać mi silnik, uszczelki itp.
Co radzicie, oczywiście oporócz zmiany mechanika?
pozdrawiam
akbi - 27-08-2007, 14:07
Jonny156 napisał/a: | Czy jak na następnej wymianie (czyli za 2 tyś km) zaleję pół syntetyk to będzie wszystko wporządku? |
wg tego co piszesz to możesz zmieniać śmiało na 10W40 i nic nie powinno Ci wypłukać
Anonymous - 09-09-2007, 22:47
Minerala lejesz wtedy jak zużywa za dużo oleju, albo silnik do remontu, zmień za semi:)
Jonny156 - 10-09-2007, 08:34
Czy silnik który pracuje na mineralnym, ma mniejszą kulturę pracy (tzn. gorsze osiągi w pewnym zakresie obrotów, moc) względem półsyntetyka?
Hugo - 10-09-2007, 08:35
Jonny156 napisał/a: | y silnik który pracuje na mineralnym, ma mniejszą kulturę pracy (tzn. gorsze osiągi w pewnym zakresie obrotów, moc) względem półsyntetyka? | Bardzo dobre pytanie. Również czekam na odpowiedzi tych, którzy wiedzą...
Anonymous - 10-09-2007, 18:32
Nie ma mniejszej kultury pracy, może pracować nawet ciszej, ale nie ma tak dobrych własności smarujących, co jest bardzo ważne podczas zimnego startu, wysokich temperatur i wykorzystywania pełnych możliwości silnika. Olej mineralny szybciej traci parametry i starzeje się. Generalnie nie chroni silnika w takim stopniu ja semi czy full:)
Anonymous - 17-10-2007, 11:37
a skoro mowa o olejach to może ktoś mi powie jaki kupić filtr oleju do miśka lancer kombi 1.6i 98r? dzięks...
PiotrekSL4 - 18-10-2007, 22:15
Od 3 dni mam w rodzinie japonca z przebiegiem 185 tys (raczej nieorginalny). Do tej pory jeździł na oleju Mobil1 10w40. (jak twierdzi poprzedni wlasciciel). Jak pamiętam jest to polsyntetyk. Ale czy Mobil jako "1" nie jest syntetycznym olejem w pelni?? Prosze o odpowiedz. Czy poprzedni wlasciciel lal wode?? I jaki olej teraz wlac polsyntetyk, mineral bo nawet nie wiem czy silnki bierze troche oleju czy tez nie.
Prosze o opinie.
saphire - 18-10-2007, 22:23
Najlepiej lać to samo co dotąd było lane.
akbi - 19-10-2007, 15:05
PiotrekSL4 napisał/a: | Do tej pory jeździł na oleju Mobil1 10w40. . |
To jest polsyntetyk.
Patrzac na przebieg i na to, ze zapewne tez niewiesz jak dlugo ten silnik jezdzil na tym oleju, to rowniez proponuje zostac przy oleju 10w40 ... i niegorszej marce niz Mobile 1
Anonymous - 20-10-2007, 10:22
a słyszał ktoś z Was o takiej marce jak MOTOREX ?? dodam że to produkt szwajcarski i raczej nie jest sprzedawany poza granice i raczej w polsce go niema ale gdyby był to gorąco polecam jest -OKI.
RoDdIi - 09-04-2009, 11:24
Witam
Panowie, czy mieliscie juz okazje, styczność z olejami LiQUI MOLY zbliza się pierwsza wymiana oleju magiczne 2000km to po pierwsze?
Po drugie czy wymiana oleju musi odbyć się w ASO Mitsubishi?
Dzięki za komentarze
|
|
|