Dom/garaż/ogród - Jaki kompresor olejowy/sprężarke do użytku domowego?
Marcino - 05-12-2016, 14:29
Szlifierka kątowa wytrzymała u mnie jak ciolem ścianę kilka min. Ponownie sie nie włączyła już. Dostałem ja i już była po gwarancji. Ale nowka.
Tomek - 05-12-2016, 15:03
Cytat: | Szlifierka kątowa wytrzymała u mnie jak ciolem ścianę kilka min. Ponownie sie nie włączyła już. Dostałem ja i już była po gwarancji. Ale nowka. |
czyli nie wytrzymała
ostatnio oglądałem w lidlu wkrętarkę akumulatorową (chyba 20V), za 199 albo 299 zł i powiem wam, że jakość wykonania i gadżeciarski wygląd bardzo przypadły mi do gustu
nie wiem jak z trwałością akumulatora czy łożyskami, etc., ale chętnie bym kupił gdyby nie to, że niedawno kupiłem DeWalta
Krzyzak - 05-12-2016, 16:02
Tomek napisał/a: | ma też już widoczny luz | kiedyś używałem wiertarki do szlifowania - nacisk boczny był, też się zrobił luz na łożysku (mimo, że Makita) - kupiłem 3szt. za kilkanaście PLN i zmieniłem - znów działa jak nowa
Marcino - 05-12-2016, 18:57
Śle w kompresorze zależy czy pompa wytrzyma
eremita - 06-12-2016, 09:45
Kupiony dmucha dobrze
Otwierali nowego lidla i kompresor był za 299zł myślę że się opłacało.
Kupiłem też ręczną piłę tarczową o taką
tyle że przy otwarciu była za 169zł
Dużą zaletą tych narzędzi jest trzy lenia gwarancja i fakt że jak coś jest nie to jak pisał Tomek nie mają serwisu tylko zaraz wypłacają zwrot gotówki
Aa jeszcze za 29zł kupiłem pistolet do malowania tylko nie wiem czy poza płotem coś się tym pomaluje, a kusi mnie by spróbować felgi polakierować
Od jakiegoś czasu mam z Lidla wyrzynarkę, muszę powiedzieć że daje radę i to ona przekonała mnie do narzędzi z lidla.
Tomek napisał/a: | ostatnio oglądałem w lidlu wkrętarkę akumulatorową (chyba 20V), za 199 albo 299 zł i powiem wam, że jakość wykonania i gadżeciarski wygląd bardzo przypadły mi do gustu
nie wiem jak z trwałością akumulatora czy łożyskami, etc., ale chętnie bym kupił gdyby nie to, że niedawno kupiłem DeWalta |
szkoda że ma tylko jeden akumulator.
A jeszcze pytanie co do kompresora jaki polecacie klucz do niego by dał radę koła w osobówce odkręcić?
amaj - 23-02-2017, 06:35
299 zł - a jaka pojemność i wydajność?
igorek - 24-02-2017, 07:50
amaj napisał/a: | 299 zł - a jaka pojemność i wydajność? |
Lekko przekracza budżet, ale daje jakiś pogląd na specyfikację kompresorów z tego przedziału cenowego:
Mowa tutaj o całym zestawie, nie tylko samym kompresorze.
Marcino - 24-02-2017, 10:19
Nie wiem czy te 9l zbiornika starczy aby koło napompować albo odkecić.... lipa trochę
eremita - 24-02-2017, 12:50
amaj napisał/a: | 299 zł - a jaka pojemność i wydajność? |
maksymalne ciśnienie – 8 barów
pojemność zbiornika – ok. 24 l
moc zasysania – ok. 270 l/min
moc przyłączowa – ok. 1,8 kW (2,45 KM
piotras78 - 27-02-2017, 00:20
Marcino napisał/a: | Nie wiem czy te 9l zbiornika starczy aby koło napompować albo odkecić.... lipa trochę |
No bez przesady, koło napompujesz, spokojnie... I to nie jedno, spokojnie komplet. Gorzej jest przy malowaniu czy kluczu pneumatycznym, ale druga opcja jest bardzo fajna do odkręcania starych śrub albo elementów, które ciężko jest kontrować.
Jedyne co wkurza w takich kompresorach to fakt, że są ciężkie i nie mają kółek.
Do tego imho w małych rozmiarach lepiej brać pionowe niż poziome- zajmują mniej miejsca.
Tomek - 27-02-2017, 11:12
Koło pompowałem 5litrowym stanleyem.
Wujek ma kompresor zrobiony z pompki od lodówki i zbiornika ze Stara.
Słabe to mega, ale koło napompuje.
Marcino - 27-02-2017, 12:01
Tomek napisał/a: | Wujek ma kompresor zrobiony z pompki od lodówki i zbiornika ze Stara.
Słabe to mega, ale koło napompuje. |
To nie jest słabe.... tylko mało wydajne. Moj ojciec też taki ma, nawet 13bar zrobi, ale wydajność słaba. Do pompowania może być najwyżej poczekasz, ale pistolet czy lakierowanie to nie ma szans. Sprbój zrobić przedmuchwanie, tak samo dużo powietrza zżera.
Zreszta pompki na 12V w zestawach naprawczych wcale nie mają zbiornika i koło napompujesz.
Ja mam ABAC 2 tłoki, 260l/min rzeczywistej i do lakierowania jest na styk.
piotras78 - 27-02-2017, 22:53
Bo małe kompresory są dla ludzi, którzy używają tego urządzenia raz na jakiś czas, a to coś przedmuchać delikatnie, a to koło napompować albo odkręcić 3 zapieczone śruby.
Tomek - 28-02-2017, 12:14
Marcino napisał/a: | Zreszta pompki na 12V w zestawach naprawczych wcale nie mają zbiornika i koło napompujesz. |
mam taką jedną i można conajwyżej piłkę napompować, ale może są i lepsze
Marcino - 28-02-2017, 17:17
Ja mam z zestawu z Lpg vialle i pompuje
|
|
|