Dom/garaż/ogród - Kawa
RalfPi - 10-11-2012, 14:59
No i przyszło zakupić jakąś kawę, bo poprzednia się skończyła..
Czy ktoś może polecić jakąś konkretną.. dobrą Lavazzę albo inną (Dallmayr Espresso d'Oro 1 k) kawę?
I czy ktoś kupował z tego sklepu:
http://www.ekawy.pl/
Albo może polecacie jakiś tani i dobry sklep:)?
Pozdrowienia!
bastek - 10-11-2012, 20:16
ja kupuję na zmainę z kolegami w sklepach wolnocłowych. - zawsze kilka razy ktoś leci/jedzie i kupuje 10 kg na 5 osób
mlun - 05-12-2012, 12:57
A może mi ktoś powiedzieć czego się spodziewać po Dallmayr? Piłem lavazze i była dla mnie strasznie kwaśne. Obecnie zielony jacobs jest ok.
Krzyzak - 05-12-2012, 14:18
mlun napisał/a: | czego się spodziewać po Dallmayr? | głównie ją kupuję - mocna, bardzo dobra, lekko słodkawa wręcz
ale ostatnio kupiłem jakąś nowość thibo espresso, drobno zmielona - świetny smak, polecam
bastek - 13-12-2012, 23:25
Krzyzak, kupiłem całą serię tchibo. rózne nazwy, podobny smak....
Dallmayr na topie. zaraz za nią segafredo
Krzyzak - 14-12-2012, 08:56
bastek napisał/a: | rózne nazwy, podobny smak |
ta moja to jest thibo espresso italian style - mi smakuje nawet bardziej od dallmayr
właśnie się nią delektuję
edit: 80% arabica, 20% robusta
eremita - 02-01-2013, 14:45
Jak mialem ekspres z młynkiem to najbardziej mi smakowała kawa Movenpick Espresso i Movenpick Caffe Crema niestety ekspres się zepsuł.
teraz ekspres dolce gusto kasułki kupuje z kawa oklejoną dallmayr są dwa smaki w Polsce jeszcze nie spotkałem chyba robiona tylko na Niemiecki rynek
bastek - 05-01-2013, 11:36
eremita, są w Polsce. kupiłem na allegro, pudełko z polskimi napisami
smakowo-jak espresso intenso, dallmayr orginalny duuuuzo lepszy....
[ Dodano: 05-01-2013, 11:36 ]
aha, jest w aldiku promocja teraz. espersso (nie intenso) po 17 czy 18 zł, wczoraj kupiłem
Batmanikus - 22-01-2014, 22:35
A pije ktoś prawdziwe kawy (a nie jakieś kawo podobne twory z dolce gusto) z Senseo lub z podobnych ekspresów? Ja piję to dopiero od niedawna i testuję Cafe Rene - Mild Roast całkiem całkiem a Choco bardzo dziwne w smaku. Chyba czas spróbować innych firm ale musi się skończyć paka 100 szt Mild Roast
Krzyzak - 22-01-2014, 23:02
Ja testuję ekpress Jura - taki lepszy za 2500 zł. Dobry sprzęt i fajne kawy robi. I tu ciekawostka - poza jedną kawą, która była z Lidla (ale nie jest w ciągłej sprzedaży) i była wyśmienita oraz poza jedną, która była totalną padaczką, to większość smakuje tak samo - i nie ma znaczenia czy jest to Belarom z Lidla czy Dalmayr Prodomo. Dlatego najczęściej kupuję takie opakowanie 1kg z Intermarche za jakieś 30 zł.
seba314 - 23-01-2014, 13:39
co prawda juz kilka lat nie pijam kawy ze wzgledow zdrowotnych ale swego czasu czesto goscila w moim kubeczku kawa FRIELE, natomiast zonka zaopatruje sie w sklepie gdzie maja kawe ziarnista niemal wszystkich gatunkow. pamietam , ze pychota to np z Etiopii.
Anonymous - 10-07-2014, 17:32
według znawców najlepsza jest ta gorzka kawa, ziarnista, grubo mielona oczywiście http://www.dominnowacji.p...maku-najlepsza/ . Jeśli umie się robić z nią cuda (tak jak moja żonka) to faktycznie smakuje znakomicie
po.miras - 11-07-2014, 23:28
Moja subiektywna ocena to
~80 pln - PRO BRASIL MOGIANA Bella Giana
~50 pln - SCHIRMER DALLMAYR ESPRESSO BIO[/list]
oczywiście ziarnista, masa 1kg
Tomii - 02-08-2014, 11:59
Z lepszych co piłem to :
1. Pellini Espresso Casa
2. Dallmayr Classic
3. Tchibo Pearl Beans - też dobra
kawa ziarnista, mielona w domu, parzona w zaparzaczu oczywiście
podobno dobra jest też Lavazza Qualita Rossa - ta będzie następna
mkm - 03-08-2014, 07:13
Tomii, na Lavazza Qualita Rossa uważaj, ponieważ mam podejrzenia, że jest dość często podrabiana.
Mieliśmy 3 podejścia do niej i tylko raz była dobra.
Wiadomo, że nie ma co generalizować, a kawa może była po prostu niewłaściwie przechowywana... ale... niesmak pozostał
|
|
|