To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Podświetlenie tablicy rozdzielczej, zegary

bartek_fc - 02-10-2013, 20:01

Dzieki za opis, przydal sie :) .
U siebie zalozylem zwykle W5W i teraz swieci az za mocno, na tych ktore wyjalem byly chyba zalozone koszulki termokurczliwe.
No i chyba cos popsulem bo nie dziala mi teraz regulacja mocy podswietlenia :biggrin:

lyro - 21-10-2013, 14:13

Dzisiaj wymieniłem żaróweczki i potwierdzam, że w carismach bez elektronicznego licznika jest dodatkowa żarówka T7.
Tak jak napisał MmzTattoo, wystarczy pozaginać nóżki by stykało w led 1,2W i wszystko działa :)

robert78 - 13-12-2013, 21:34

u mnie to tak sie prezentuje

aczeniu zaplonu i jak sie siedzi w aucie np na kogos czeka to po ok 30sek przygasaja efektem kinowym natomiast jak zgasimy auto i wyjdziemy z samochodu po zamknieciu dzwi podswietlenie zgasnie w 70% reszta dogasi sie efektem kinowym wszystkie klamki mozna zgasic tez przyciskiem do blokady szyb
efekt 1
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
efekt2
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

elster - 01-02-2014, 20:02

Witam , mitcari . Zrobiłem wymiankę zarówek na diody ledowe według Twojej instrukcji . Faktycznie prosto i bez problemów (oczywiście bardzo pomogła mi Twoja dokładna instrukcja) Jest super , tylko nie mam pojęcia dlaczego obrotomierz super podświetlony włącznie z wskazówką a prędkościomierz tylko tarcza jest tak samo podświetlona jak obrotomierz a wskazówka nie. Masz jakąś radę na to . Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
elster.

wampir151515 - 02-02-2014, 10:32

Siema :D mam pytanie, czy w mojej Cari I 1,9TD ten licznik bedzie tak samo wygladal z tylu tzn czy nie bedzie zadnego przewodu czy cos ( nie chce nic uszkodzic). bo zauwazylem ze na instrukcji jest licznik z wyswietlaczalem a ja takiego nie posiadam
Jaro1974 - 02-02-2014, 11:19

Jedyną różnicą która będzie u ciebie to to że będzie dochodziła do licznika linka prędkościomierza. Poza tym jest chyba wszystko tak samo jak w licznikach z elektronicznym wyświetlaczem.

[ Dodano: 02-02-2014, 11:39 ]
Właśnie sprawdziłem i jest tak jak napisałem :wink:

wampir151515 - 02-02-2014, 20:19

Jaro1974 napisał/a:
Jedyną różnicą która będzie u ciebie to to że będzie dochodziła do licznika linka prędkościomierza. Poza tym jest chyba wszystko tak samo jak w licznikach z elektronicznym wyświetlaczem.

[ Dodano: 02-02-2014, 11:39 ]
Właśnie sprawdziłem i jest tak jak napisałem :wink:

dzieki jutro kupije zaroweczki i zabieram sie do roboty bo planuje jeszcze kilka malych upreag'ow :D

[ Dodano: 03-02-2014, 12:19 ]
dzieki za instrukcje faktycznie 20 minut roboty :)

jerryazs - 30-03-2014, 22:52

Dzięki, zrobiłem z niebieskimi ledami i wszystko gra.
Cink - 10-08-2014, 09:09

Czy można poprosić jeszcze raz o wrzucenie zdjęć z pierwszego posta instruktażowego ? :) Z pewnością pomogłoby one wielu osobom, w tym również i mi :) Z góry dzięki wielkie za pomysł i przedstawienie! :)
dexter1992 - 09-09-2014, 05:46

Cink, powiem Ci jak masz licznik elektroniczny to jest bajka to wyjąć. Wczoraj z racji wolnego czasu zrobiłem podświetlanie. Jakie diody siedzą w zegarku ?

swiety001 - 15-10-2014, 06:43

Siemacie :)
Czy po tych wszystkich zabiegach z wymianą żaróweczek na diody działa regulacja nasilenia podświetlenia ?

cwaniak - 15-10-2014, 19:49

Tak działa
Duli - 20-11-2014, 13:06

KRASNAL napisał/a:
A czy wskazówki bezproblemowo można zdjąć żeby nie uszkodzić zegarów? :oops:

Trochę późna odpowiedź, ale niech zostanie dla następnych.

Z wyjmowaniem wskazówek trzeba bardzo ostrożnie. Raz wyjmowałem, bo zmieniałem licznik i nie chciałem mieć tarczy obrotomierza z logiem GDI (mam 1.6) i z poprzedniego musiałem wyjąć wskazówkę, by podmienić tarczę, oraz w nowym, by założyć. Efekt? Po kilku pierwszych włożeniach nawet nie wstawała, kolejnym razem "zaczynała" ruch od 1500 obrotów (swoją drogą ciekawy efekt, gdy wskazówka zachodzi poza skalę ;) ) i dopiero któreś wciśnięcie poniżej zera dało jako taki efekt (niby startuje od 0, ale zawyża mi o ok. 100 obrotów po sprawdzeniu z kompem). Trzeba wciskać mocno, ale z wyczuciem. Przy wyjmowaniu jest mały trzask, lecz przy wkładaniu już nie i nie wiadomo, czy już zaskoczyło, czy jeszcze. Przy wkładaniu należy pamiętać, by wskazówka opierała się przy 0 o "podpórkę" - jest tam taki mały wystający bolec. Wiele razy wkładałem i wyjmowałem licznik, by sprawdzać... Zdecydowanie nie polecam ruszania wskazówek!

papamitsu - 21-08-2015, 13:18

Czy ktoś mógłby uaktualnić zdjęcia z pierwszego postu? Byłyby pomocne :)
Dziękuję

areseral - 20-10-2015, 00:09

Podłączam się do prośby kolegi wyżej, ewentualnie sam wstawię jak zrobię i nie popsuję :D