[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module
filippoz - 01-05-2009, 11:23
pawelek32, masz z telefonem połączone także inne urządzenia? jeżeli nie to wywal to co teraz masz i sparuj na nowo, weź instrukcję i będzie grać, nie musisz zapalać auta, wystarczy że jest radio na ON czyli 1 pozycja stacyjki ale to chyba wiesz. Zrób żeby telefon był widzialny dla innych urządzeń BT i auto samo wykryje telefon a później zapyta o kod.
Mi to zajęło minutę, teraz jak wchodzę automatycznie po przekręceniu kluczyka autko się łączy z tel - mam cały czas BT włączonego w telefonie ale już nie jest widoczny dla wszystkich urządzeń - po sparowaniu tą kratkę możesz odznaczyć w telefonie.
pawelek32 - 01-05-2009, 15:17
chodziłem po raz kolejny do auta- próbowałem już wszystkiego:
włączyłem zapłon i włączałem parę razy BT, telefon mam cały czas widoczny, usunąłem wcześniej wszystkie urządzenia z listy i szukałem urządzenia, później też zestawu HF i nic. telefon absolutnie nie wykrywa samochodu.
jeśli wcisnę przycisk od komend głosowych to pytają o zmianę języka i na wyświetlaczu od radia oprócz listening jest jakby symbol pustej- rozładowanej baterii.
sam nic nie poradzę. pojadę kiedyś do aso i mam nadzieje, że dadzą rade zrobić jak trzeba.
shalafi - 01-05-2009, 20:15
ale wiesz, że nie wystarczy włączyć BT w aucie i mieć telefon z włączonym BT żeby wykryć?
musisz za pomocą komend głosowych 'sparować' telefon, z tego co pamiętam to jak masz po włączeniu BT listening dajesz komendy głosowe : "setup" potem "pairing options" potem
"pair a phone" i dopiero potem wykrywa, nadajesz nazwe, priorytet itp itd
Navynov - 22-05-2009, 13:16
shalafi napisał/a: | ja próbowałem przed domem, no w sumie mogę jeszcze robić rundki dookoła domku i gadać do niej..ale :/
a w ogóle chociaż raz udało się 2 przedyktować komuś? |
no cóż mi się udało - nie wiem może dlatego, ze to był telefon do mojej zony - 0XXX XXX 235. O tym problemie usłyszałem dopiero na tym forum, już po wprowadzeniu 32 dopuszczalnych pozycji. Hmmmm może jestem taki dobry z anglika Nie wiem amerykanie jak z nimi rozmawiałem zawsze brali mnie za Niemca - może to ten mój akcent
A swoja drogą, jaka minę musi mieć ten, który weźmie instrukcje i zacznie po polsku komendy wprowadzać - tak to jest napisane - możne autor/tłumacz tej instrukcji nie przewidział, ze nie będzie tam na liście polskiego języka. A jeśli chodzi o te przechodzenie na niemiecki - to mi się to przydarzyło. Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski Łamałem sobie język, starłem się być tak bardzo niemiecki jak się dało, no tylko grzywki na lewo nie zaczesałem - bo po prostu jej nie mam.
Luk - 22-05-2009, 14:50
Navynov napisał/a: | Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski |
Ale chyba niepotrzebnie, system jest zrobiony tak, że wystarczy powiedzieć nazwę języka w tymże języku i się przełącza. Bez względu na to, w jakim się znajduje. Czyli jak masz niemiecki, to mówisz "English" i on się pyta "would You like to change the language to English?", itd.
Navynov - 23-05-2009, 00:33
Luk napisał/a: | Navynov napisał/a: | Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski |
Ale chyba niepotrzebnie, system jest zrobiony tak, że wystarczy powiedzieć nazwę języka w tymże języku i się przełącza. Bez względu na to, w jakim się znajduje. Czyli jak masz niemiecki, to mówisz "English" i on się pyta "would You like to change the language to English?", itd. |
Nie nie tak tolatwo mi nie poszlo - po nacisnieciu przycisku systemu glosnomowiacego cos zaszwargotalo i wyswietlil sie napis odpowiednik angielskiego "listening" milczalem bo jak mowilem english to dzialo sie wszystko ale nie zmienial sie jezyk - poprostu ta babka tam w srodku czekala na polecenie a ja nie wiedzialem jak je w niemieckim wydac - znalazlem w instrukcji odpowiednik angielskiego "setup" po niemiecku - ale kjak go wypowiedziec aby ona mnie zrozumiala - po kilku nieudanych probach posluchalem mja z jakie opcje sa teraz dla mnie dostepne - i bylo tam to zaczarowane niemieckie setup - wypowiedziale je i znowu czekalem az sie ona nagada - potem padlo sprache - co pozniej powtorzylem - i tu bylo juz latwiej bo babka wymieniala mi jezyki - padlo oczywiscie English - wymowa podobna do angielskiej i juz bylo po ptakach - od tego czasu juz tylko po angielsku i problem byl rozwiazany - jak widzisz nie bylo to takie latwe - jesli sie nie zna niemieckiego.
Luk - 23-05-2009, 12:02
Hm... To dziwne, bo u mnie W DOWOLNYM momencie można powiedzieć nazwę języka i się przełącza. Nawet się tak bawiłem, zmieniając na różne języki, bo wiedziałem, że mogę wrócić zawsze do angielskiego. I działało. Może jakoś źle wymawiałeś to "english"? Niestety ta panienka jest dość czuła na wymowę
I odkryłem, że można mówić prawie pełnymi zdaniami, np mówisz razem:
"call Stefan mobile" i czasami rozumie Tylko trzeba robić przerwy pomiędzy wyrazami.
Spróbuj będąc w "english" powiedzieć po francusku "france" i zobacz, czy cię zapyta "wulewu zmienić język na france":)? Zawsze możesz wyjść ptrzymując dłużej przycisk z gadającą gębą.
Navynov - 24-05-2009, 23:02
Dzięki, pobawie się z tym jutro - moze i ty maz racje a ja poprostu cos sobie skaplikowalem
hubertk - 25-05-2009, 13:59 Temat postu: Problem z wybieraniem numeru przez Bluetooth (Nokia E66) Witam,
mam problem przy wybieraniu numeru przez Bluetooth'a - wszystko wygląda OK, Misiek łączy się z telefonem i dalej niestety nic się nie dzieje, na telefonie nic nie widać, po kilku minutach jest timeout połączenia. Poza tym wszystko działa OK (odbieranie połaczeń, dzwonienie z telefonu etc.). Orientuje się ktoś w czym może byc problem?
Navynov - 25-05-2009, 14:20
Hmmmm. zakładam, że wykonujesz wszystko jak w instrukcji. Podajesz komendy w jezyku np. angielskim - do wybierania numeru musisz podac "Dial" potem nr telefonu tak ja k dla komorki bez pierwszego "0" np. 651 677 777 potem pyta cie ta pani o potwierdzenie mowisz jak jest Ok "YES" albo "NO" i zaczyna sie wybieranie - patrz na ekranik czy ten nr sie zgadza zanim go potwierdzisz! U mnie tak to dziala. Jesli zas wybieranie z ksiazki telefinoicznej samochodziku to juz inna i procedura ...
Luk - 25-05-2009, 14:28
A jak z książki tel (ale wpisanej w samochodzie - nie wybiera z książki telefonu!!!), to:
- Call
- Name please?
- Stefan
- Stefan mobile, is this correct?
- Yes
- Dialing Stefan mobile. (mniej więcej jakoś tak)
I tu powinien się wyświetlić "na radiu" numer Stefana, a telefon powinien zacząć wybierać numer... Czasami sygnał oczekiwania na połączenie jest bardzo cichy, ale u mnie na tel. wyświetla się, że dzwoni do Stefana.
Navynov - 25-05-2009, 14:37
Wyglada, ze wszystko Ok a nie wybiera ... sproboj z innymi osobami z ks. tel. i czy problem sie powtarza?
shalafi - 25-05-2009, 14:41
ja bym sprawdził z innym telefonem...
Luk - 25-05-2009, 14:48
Może być jeszcze tak, że ten system nie współpracuje z jakimś modelem telefonu, ale N E66 jest chyba dość popularna...
gzesiolek - 25-05-2009, 15:55
Luk napisał/a: | A jak z książki tel (ale wpisanej w samochodzie - nie wybiera z książki telefonu!!!), to:
- Call
- Name please?
- Stefan
- Stefan mobile, is this correct?
- Yes
- Dialing Stefan mobile. (mniej więcej jakoś tak)
I tu powinien się wyświetlić "na radiu" numer Stefana, a telefon powinien zacząć wybierać numer... Czasami sygnał oczekiwania na połączenie jest bardzo cichy, ale u mnie na tel. wyświetla się, że dzwoni do Stefana. |
Naturalniej jest mówić od razu "Call Stefan" też łapie
Chyba ze ktos lubi sobie z angielka pogadac
|
|
|