To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

filippoz - 01-05-2009, 11:23

pawelek32, masz z telefonem połączone także inne urządzenia? jeżeli nie to wywal to co teraz masz i sparuj na nowo, weź instrukcję i będzie grać, nie musisz zapalać auta, wystarczy że jest radio na ON czyli 1 pozycja stacyjki ale to chyba wiesz. Zrób żeby telefon był widzialny dla innych urządzeń BT i auto samo wykryje telefon a później zapyta o kod.

Mi to zajęło minutę, teraz jak wchodzę automatycznie po przekręceniu kluczyka autko się łączy z tel - mam cały czas BT włączonego w telefonie ale już nie jest widoczny dla wszystkich urządzeń - po sparowaniu tą kratkę możesz odznaczyć w telefonie.

pawelek32 - 01-05-2009, 15:17

chodziłem po raz kolejny do auta- próbowałem już wszystkiego:
włączyłem zapłon i włączałem parę razy BT, telefon mam cały czas widoczny, usunąłem wcześniej wszystkie urządzenia z listy i szukałem urządzenia, później też zestawu HF i nic. telefon absolutnie nie wykrywa samochodu.
jeśli wcisnę przycisk od komend głosowych to pytają o zmianę języka i na wyświetlaczu od radia oprócz listening jest jakby symbol pustej- rozładowanej baterii.
sam nic nie poradzę. pojadę kiedyś do aso i mam nadzieje, że dadzą rade zrobić jak trzeba.

shalafi - 01-05-2009, 20:15

ale wiesz, że nie wystarczy włączyć BT w aucie i mieć telefon z włączonym BT żeby wykryć?
musisz za pomocą komend głosowych 'sparować' telefon, z tego co pamiętam to jak masz po włączeniu BT listening dajesz komendy głosowe : "setup" potem "pairing options" potem
"pair a phone" i dopiero potem wykrywa, nadajesz nazwe, priorytet itp itd

Navynov - 22-05-2009, 13:16

shalafi napisał/a:
ja próbowałem przed domem, no w sumie mogę jeszcze robić rundki dookoła domku i gadać do niej..ale :/

a w ogóle chociaż raz udało się 2 przedyktować komuś?

:) no cóż mi się udało - nie wiem może dlatego, ze to był telefon do mojej zony - 0XXX XXX 235. O tym problemie usłyszałem dopiero na tym forum, już po wprowadzeniu 32 dopuszczalnych pozycji. Hmmmm może jestem taki dobry z anglika :roll: Nie wiem amerykanie jak z nimi rozmawiałem zawsze brali mnie za Niemca - może to ten mój akcent :)

A swoja drogą, jaka minę musi mieć ten, który weźmie instrukcje i zacznie po polsku komendy wprowadzać - tak to jest napisane - możne autor/tłumacz tej instrukcji nie przewidział, ze nie będzie tam na liście polskiego języka. A jeśli chodzi o te przechodzenie na niemiecki - to mi się to przydarzyło. Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski :) Łamałem sobie język, starłem się być tak bardzo niemiecki jak się dało, no tylko grzywki na lewo nie zaczesałem - bo po prostu jej nie mam. :doubt:

Luk - 22-05-2009, 14:50

Navynov napisał/a:
Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski

Ale chyba niepotrzebnie, system jest zrobiony tak, że wystarczy powiedzieć nazwę języka w tymże języku i się przełącza. Bez względu na to, w jakim się znajduje. Czyli jak masz niemiecki, to mówisz "English" i on się pyta "would You like to change the language to English?", itd.

Navynov - 23-05-2009, 00:33

Luk napisał/a:
Navynov napisał/a:
Ile ja czasu spędziłem, aby przekonać te niemrę do powrotu na angielski

Ale chyba niepotrzebnie, system jest zrobiony tak, że wystarczy powiedzieć nazwę języka w tymże języku i się przełącza. Bez względu na to, w jakim się znajduje. Czyli jak masz niemiecki, to mówisz "English" i on się pyta "would You like to change the language to English?", itd.

Nie nie tak tolatwo mi nie poszlo - po nacisnieciu przycisku systemu glosnomowiacego cos zaszwargotalo i wyswietlil sie napis odpowiednik angielskiego "listening" milczalem bo jak mowilem english to dzialo sie wszystko ale nie zmienial sie jezyk - poprostu ta babka tam w srodku czekala na polecenie a ja nie wiedzialem jak je w niemieckim wydac - znalazlem w instrukcji odpowiednik angielskiego "setup" po niemiecku - ale kjak go wypowiedziec aby ona mnie zrozumiala - po kilku nieudanych probach posluchalem mja z jakie opcje sa teraz dla mnie dostepne - i bylo tam to zaczarowane niemieckie setup - wypowiedziale je i znowu czekalem az sie ona nagada - potem padlo sprache - co pozniej powtorzylem - i tu bylo juz latwiej bo babka wymieniala mi jezyki - padlo oczywiscie English - wymowa podobna do angielskiej i juz bylo po ptakach - od tego czasu juz tylko po angielsku i problem byl rozwiazany - jak widzisz nie bylo to takie latwe - jesli sie nie zna niemieckiego.

Luk - 23-05-2009, 12:02

Hm... To dziwne, bo u mnie W DOWOLNYM momencie można powiedzieć nazwę języka i się przełącza. Nawet się tak bawiłem, zmieniając na różne języki, bo wiedziałem, że mogę wrócić zawsze do angielskiego. I działało. Może jakoś źle wymawiałeś to "english"? Niestety ta panienka jest dość czuła na wymowę :D
I odkryłem, że można mówić prawie pełnymi zdaniami, np mówisz razem:
"call Stefan mobile" i czasami rozumie :D Tylko trzeba robić przerwy pomiędzy wyrazami.
Spróbuj będąc w "english" powiedzieć po francusku "france" i zobacz, czy cię zapyta "wulewu zmienić język na france":)? Zawsze możesz wyjść ptrzymując dłużej przycisk z gadającą gębą.

Navynov - 24-05-2009, 23:02

Dzięki, pobawie się z tym jutro - moze i ty maz racje a ja poprostu cos sobie skaplikowalem :)
hubertk - 25-05-2009, 13:59
Temat postu: Problem z wybieraniem numeru przez Bluetooth (Nokia E66)
Witam,
mam problem przy wybieraniu numeru przez Bluetooth'a - wszystko wygląda OK, Misiek łączy się z telefonem i dalej niestety nic się nie dzieje, na telefonie nic nie widać, po kilku minutach jest timeout połączenia. Poza tym wszystko działa OK (odbieranie połaczeń, dzwonienie z telefonu etc.). Orientuje się ktoś w czym może byc problem?

Navynov - 25-05-2009, 14:20

Hmmmm. zakładam, że wykonujesz wszystko jak w instrukcji. Podajesz komendy w jezyku np. angielskim - do wybierania numeru musisz podac "Dial" potem nr telefonu tak ja k dla komorki bez pierwszego "0" np. 651 677 777 potem pyta cie ta pani o potwierdzenie mowisz jak jest Ok "YES" albo "NO" i zaczyna sie wybieranie - patrz na ekranik czy ten nr sie zgadza zanim go potwierdzisz! U mnie tak to dziala. Jesli zas wybieranie z ksiazki telefinoicznej samochodziku to juz inna i procedura ...
Luk - 25-05-2009, 14:28

A jak z książki tel (ale wpisanej w samochodzie - nie wybiera z książki telefonu!!!), to:
- Call
- Name please?
- Stefan
- Stefan mobile, is this correct?
- Yes
- Dialing Stefan mobile. (mniej więcej jakoś tak)
I tu powinien się wyświetlić "na radiu" numer Stefana, a telefon powinien zacząć wybierać numer... Czasami sygnał oczekiwania na połączenie jest bardzo cichy, ale u mnie na tel. wyświetla się, że dzwoni do Stefana. :)

Navynov - 25-05-2009, 14:37

Wyglada, ze wszystko Ok a nie wybiera ... sproboj z innymi osobami z ks. tel. i czy problem sie powtarza?
shalafi - 25-05-2009, 14:41

ja bym sprawdził z innym telefonem...
Luk - 25-05-2009, 14:48

Może być jeszcze tak, że ten system nie współpracuje z jakimś modelem telefonu, ale N E66 jest chyba dość popularna...
gzesiolek - 25-05-2009, 15:55

Luk napisał/a:
A jak z książki tel (ale wpisanej w samochodzie - nie wybiera z książki telefonu!!!), to:
- Call
- Name please?
- Stefan
- Stefan mobile, is this correct?
- Yes
- Dialing Stefan mobile. (mniej więcej jakoś tak)
I tu powinien się wyświetlić "na radiu" numer Stefana, a telefon powinien zacząć wybierać numer... Czasami sygnał oczekiwania na połączenie jest bardzo cichy, ale u mnie na tel. wyświetla się, że dzwoni do Stefana. :)

Naturalniej jest mówić od razu "Call Stefan" też łapie
Chyba ze ktos lubi sobie z angielka pogadac :P