[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wyciszenie Lancera
prosto - 18-09-2012, 01:14
Trik napisał/a: | No tak "autko" które waży ze 2 tony, ma silnik od traktora i jeździ od pokazu do pokazu, nawet nie poczuje dodatkowych 50-70kg |
no i wlasnie dokladnie to mialem od poczatku na mysli... a w moim przypadku z tego co licze to wyciszenie bagaznika(spód + góra + nadkola) + wyciszenie podłogi + drzwi = około 25 kg, wg mnie to zadna roznica jesli lancer wazy okolo 1400kg...rownie dobrze ja moglbym byc gruby, nie obrazając nikogo, i mialbym wtedy tez wieksze spalanie a ze jestem chudy to moge sobie pozwolic na dodatkowe 25kg wytlumienia ) wg mnie przejmujac sie takimi drobnostkami to trzeba by kupic jakąs pande skoro sie jest tak oszczednym ze 25kg wiecej na codzien to taki przerazający wzrost kosztów paliwa albo rownie dobrze nie tankowac do pelna tylko jezdzic ciagle na rezerwie, bo przeciez pelny bak to ok 60 litrow, wiec 3 razy wiecej niz wytlumienie lancera
sampler - 18-09-2012, 09:15
widze ze troche koledzy sie zagalopowali w sztuce wyciszania wiec troche dodam od siebie. Przede wszystkim zeby wyciszyc auto trzeba wiedziec z czym walczyc. Zabawe zaczynamy od pomiaru widma akustycznegodzwieku tzw harmonicznych. Pomiar da nam odpowiedz ktore czestotliwosci dzwieku sa najglosniejsze i to wlasnie je musimy wyciszyc ewentualnie te ktore sa cichsze ale dla czlowieka sa dokuczliwe. Majac te wyniki mozemy sie skupic na doborze materialow. Kazdy material ma swoja charakterystyke tlumienia. Zazwyczaj absurdalne dane dotyczace tlumienia typu -20dB podaje sie dla jego najbardziej tlumionej czestotliwosci np. 4 kHz natomiast reszta pasma ma mniejsze tlumienie.Znajac charakterystyke mozemy dobrac taki material zeby wyciszyl te czestotliwosci ktore z pomiarow wyszly nam najglosniejsze.
I tak wszelkiego rodzaju maty bitumiczne, butylowe itp tlumia zwykle niskie czestotliwosci rzedow do setek Hz. Pianki, filce, styropian tlumia kHz. Sa tez specjalne maty typu GMS ktorych konstrukcja jest modulowa np mata butylowa z folia aluminiowa, czy pianka wielowarstwowa tak aby rozszerzyc zakres tlumionych czestotliwosci. W praktyce jednak trzeba dac kilka materialow aby spelnic nasze wymagania.
prosto - 18-09-2012, 12:54
sampler, i otóż to. masz 100% racji.
kolejne foto z wygluszenia, niestety nie są to zdjęcia koncowe bo zapomnialem zrobic na sam koniec ;/
przed:
po:
nadkole:
wytłumiona została jeszcze pionowa ścianka przed tylną kanapą, niestety za podłogę sie nie zabrałem poniewaz zeby zdjąc materiał z podłogi trzeba zdemontowac wszystko łącznie z przednim tunelem, a tam pewnie wiekszosc na zatrzaski a tego demontowac nie lubie..., aha no i mimo ze mialem rozebrany cały tył to nie poradziłem sobie z demontazem tylnej półki (to chyba jedyny problem jaki zastałem podczas dotychczasowego wytlumiana, reszta banalnie prosta). ktos wie jak zamontowana jest tylna polka ? oprocz 4 zatrzaskow co jeszcze ?
na wytłumienie tego kawałka pod kanapą, pionowej scianki miedzy podlogą a kanapą, oraz nadkoli od strony kabiny poszło 10 mat bitumicznych (25x50cm)
EDIT 21.09
drzwi tylne wytlumione(12 mat bitumicznych 25x50cm), a wiec teraz wytlumione jest: drzwi x 4, bagaznik wraz z klapą, podłoga pod tylną kanapą. z tyłu jest roznica olbrzymia, nie slychac zadnych szumow, ba zadnych drzwiekow od połowy auta do tyłu. naprawde warto bylo. ale zdecydowanie jeszcze trzeba wyciszyc podłoge z przodu zeby wszystko mialo sens bo glosy dochodzące od przodu (glownie szumy) slychac dalej (bo nic z przodem nie bylo robione oprocz drzwi, ktore daly duzo ale nie wyeliminowaly wszystkiego)
wytlumienie przedniej podlogi zostawie na wiosne juz chyba, bo duzo rozbierania z tym.
Łącznie zużyto mat:
Drzwi przednie: 13
Drzwi tylne: 12
Bagażnik + nadkola: 17
Klapa bagażnika: 3
Podłoga pod tylną kanapą
+ pionowa ścianka miedzy podłogą a kanapą: 12
Łącznie około 57 mat czyli około 25 kg. Czy to dużo czy mało - kwestia gustu. Wg mnie rownie dobrze samochód po wyjsciu z fabryki mógł ważyć o tyle więcej i co ? nie kupilibyście go za te 25kg wiecej ?
sampler - 22-09-2012, 19:55
i jakie efekty? ile dB przy 100 km/h?
RalfPi - 22-09-2012, 21:15
Jak dobrze pomierzyć widmo dźwięku - wystarczy nagrać np. telefonem podczas jazdy w kilku miejscach.. wrzucić wyniki do jakiegoś programu i wyrzuci nam widmo??
Nie znam się wcale na dźwięku.. ale w elektryce zazwyczaj definiuje się podstawową harmoniczną... Jak to jest dla dźwięku ?
Pozdrowienia!
PS A może potrzeba jakiegoś dobrego urządzenia do pomiaru?
Jakie programy do analizy polecasz sampler?
[ Dodano: 22-09-2012, 21:21 ]
Aha... 25kg - coś za coś - dzięki wytłumieniu z pewnością samopoczucie będzie lepsze, a z drugiej człowiek się adaptuje... Sam nie wiem, czy to gra warta świeczki... (przecież wytłumienie kosztuje i zajmuje trochę czasu)
Te 25kg to jakieś 2% większe rachunki za paliwo.. Więc jak ktoś zjeżdża na baku 500km.. to teraz zjedzie 490km.. Czy aby naprawdę ma to znaczenie?? Myślę, że żadne - następnym razem w podróż trzeba wyjechać o 4, a nie o 8 i się zwróci
Lucas123w - 22-09-2012, 21:48
Lancer nie Lexus żeby przy 150 było cicho. Nie ta liga koledzy. Czasem się zastanawiam czemu użytkownicy samochodu za 60 - 80 tyś zł wymagają luksusu auta z półki za 150 - 200 tyś.
Z mojego odczucia dużą rolę odgrywają w Lancerze opony, szczególnie te letnie na których wyjechaliśmy z salonu.(u mnie Yokohama Advan) Przy niskich temperaturach strasznie hałasują trochę cichsze są jak asfalt ma ok 20 stopni. (jak dla mnie nie ma to znaczenia)
Zimówki mam GY UG8 i po zmianie jest jak w Lexusie dosłownie do 150 km/h nawet radio trzeba ściszać bo za mocno samo się podgłaśnia
prosto - 23-09-2012, 13:23
sampler napisał/a: | i jakie efekty? ile dB przy 100 km/h? |
nie mierzyłem ile dB, bo nie chodziło mi o osiągnięcie jakiegoś konkretnego rezultatu, tylko o to zeby było ciszej, i lepiej grało audio, i oby dwa te cele zdecydowanie osiągnałem, jest duzo ciszej, i audio gra jakby bylo cale zmienione
RalfPi napisał/a: | Te 25kg to jakieś 2% większe rachunki za paliwo |
no i otóż to, w moim przypadku miesiecznie na paliwo wydaje jakies 500zł, wiec te około 2% wiecej to 10 zł wiecej, jak dla mnie to zadna roznica...
Lucas123w napisał/a: | Czasem się zastanawiam czemu użytkownicy samochodu za 60 - 80 tyś zł wymagają luksusu auta z półki za 150 - 200 tyś. |
Nie, ja niczego nie wymagam to bardziej takie hobby, czy pasja. Lubie wszystko co mam ulepszac, modyfikowac, i jak mam chwile wolnego czasu to z miłą checią robiłem te wygluszenie, tymbardziej ze to tania zabawa wiec przyjemne z pozytecznym
a co do opon zgadzam sie w 100%, ze duza czesc halasu od nich wlasnie pochodzi, dlatego na wiosne zajme sie wygluszeniem nadkoli, jak juz sie dowiem jak to zrobic i jakimi materialami zeby bylo skuteczne
Lucas123w - 23-09-2012, 13:44
Cytat: | Nie, ja niczego nie wymagam to bardziej takie hobby, czy pasja. Lubie wszystko co mam ulepszac, modyfikowac, i jak mam chwile wolnego czasu to z miłą checią robiłem te wygluszenie, tymbardziej ze to tania zabawa wiec przyjemne z pozytecznym
a co do opon zgadzam sie w 100%, ze duza czesc halasu od nich wlasnie pochodzi, dlatego na wiosne zajme sie wygluszeniem nadkoli, jak juz sie dowiem jak to zrobic i jakimi materialami zeby bylo skuteczne |
U mnie objawia się to detailigem lakieru
Zbigi - 23-09-2012, 19:35
RalfPi napisał/a: | Jak dobrze pomierzyć widmo dźwięku - wystarczy nagrać np. telefonem podczas jazdy w kilku miejscach.. wrzucić wyniki do jakiegoś programu i wyrzuci nam widmo??
Nie znam się wcale na dźwięku.. ale w elektryce zazwyczaj definiuje się podstawową harmoniczną... Jak to jest dla dźwięku ?
Pozdrowienia!
PS A może potrzeba jakiegoś dobrego urządzenia do pomiaru?
Jakie programy do analizy polecasz sampler?
[ Dodano: 22-09-2012, 21:21 ]
Aha... 25kg - coś za coś - dzięki wytłumieniu z pewnością samopoczucie będzie lepsze, a z drugiej człowiek się adaptuje... Sam nie wiem, czy to gra warta świeczki... (przecież wytłumienie kosztuje i zajmuje trochę czasu)
Te 25kg to jakieś 2% większe rachunki za paliwo.. Więc jak ktoś zjeżdża na baku 500km.. to teraz zjedzie 490km.. Czy aby naprawdę ma to znaczenie?? Myślę, że żadne - następnym razem w podróż trzeba wyjechać o 4, a nie o 8 i się zwróci |
Mogę Ci polecić program SATlive. Program ten ma w sobie wbudowany analizator widma akustycznego oraz możliwość pomiaru poziomu natężenia dźwięku w Db. Do tego potrzebny będzie mikrofon pomiarowy (np. Behringer-ECM-8000). Instalujesz program na laptopie i podłączasz mikrofon do wejścia karty dźwiękowej. Z tymi mikrofonami jest jeden problem. Potrzebują zasilania fantom +48V więc do tego musisz pożyczyć od kogoś zajmującego się techniką estradową lub studyjną kartę muzyczną z wejściem symetrycznym z zasilaniem fantom +48V. Występują w wersji pcmcia aby nie trzeba było zasilać z sieci 230V jak to jest w przypadku większości kart USB.
Następnie po skonfigurowaniu wszystkiego odpalasz Samochód, SatLive i szukasz mikrofonem gdzie, na jakiej częstotliwości i na jakim poziomie występują niechciane przez Ciebie dźwięki.
Teraz Musisz posiąść wiedzę jakie częstotliwości wytłumiać jakimi materiałami wygłuszającymi.
To tak w mega skrócie.
RalfPi - 23-09-2012, 21:42
Dzięki Zbigi,
taki mikrofon trochę kosztuje... (znalazłem za ok 280 zł) - mój kumpel ma w swoim prostym Smartfonie rozpoznawanie piosenek - leci np. November Rain.. aplikacja/telefon tego słucha i pokazuje, że to Gunsi
Pomyślałem więc, że można zebrać próbkę pomiarową zwykłym mikrofonem w telefonie..
Nie da rady?
Kiepski pomiar?
Ale zdecydowanie mniej zabawy - dźwiękiem się nie zajmuje.. więc chcę zrobić taki pomiar.. w taki laicki sposób
PozdRock!
krzychu - 24-09-2012, 07:09
RalfPi napisał/a: |
Kiepski pomiar? |
No na pewno nie tak dokładny jak mikrofon (nawet zwykły) Behringera.
Zbigi - z tym fantomem to chyba nie jest tak do końca... Może być chyba podawane mniej np. 9V a tyle chyba daje karta muzyczna... Chodź od razu mówię, że dawno się tym interesowałem.
Zbigi - 24-09-2012, 13:55
krzychu napisał/a: | RalfPi napisał/a: |
Kiepski pomiar? |
Zbigi - z tym fantomem to chyba nie jest tak do końca... interesowałem. |
Fantom do tego mikrofonu to minimum 15V aby poprawnie działał. Większość mikrofonów pomiarowych tak ma. Można za to kupić na Alledrogo stare mikrofony pojemnościowe Tonsilu MCU 53 z zasilaniem bateryjnym (bateryjka 6V). Do tych celów taki mikrofon powinien wystarczyć ale to nie będzie to . Pozwoliłoby to na zgrubną ocenę gdzie czegoś jest za dużo. Boję się tylko , że bylejaki mikrofon (np taki w telefonie) jedne częstotliwości bodbije a inne podetnie.
sampler - 25-09-2012, 08:06
RalfPi napisał/a: |
Pomyślałem więc, że można zebrać próbkę pomiarową zwykłym mikrofonem w telefonie..
Nie da rady?
Kiepski pomiar?
Ale zdecydowanie mniej zabawy - dźwiękiem się nie zajmuje.. więc chcę zrobić taki pomiar.. w taki laicki sposób
PozdRock! |
sa takie aplikacje ktore przez mikrofon w smartfonie potraifa dokonac analizy widmowej. Ja uzywam pocket RTA na WM6.5. Jednak porownywalem z profesjonalnym urzadzeniem i jest duza nieliniowosc pomiarow. Jak skalibrowalem fona dla 60 dB to przeklamanie przy 90 dB bylo juz bardzo duze.
April77 - 11-10-2012, 12:11
Witam
Pytanie do tych co wyciszali
CZY SAMO WYCISZENIE DRZWI (w sposób profesjonalny w firmie zajmującej sie car audio) DAJE DUŻO CZY TYLKO TROCHĘ POPRAWIA KOMFORT JAZDY? Nie chodzi mi o słuchanie muzyki tylko o jazdę po mieście i z większymi prędkościami.
CZY WARTO!!!!!
sampler - 11-10-2012, 14:06
Jesli piszesz o szumach wiatru czy szumach od opon to drzwi prawie nic nie daja. Chyba ze chodzi o uszczelki. Nie wiem jak w lancerze ale w galancie dodatkowe uszczelki duzo daja
|
|
|