To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Drukarka do biura....duża drukarka

Bartek - 12-07-2012, 18:43

elektryk napisał/a:
Bartek, serio to jest biały toner? Do czego się czegoś takiego używa?

Serio serio :) - do druku na niebiałych podłożach (kolorowych - nawet czarnych lub bezbarwnych), z jednym to nie toner tylko tusz - to zasobniki plujki ;)

JCH - 12-07-2012, 19:43

Bartek napisał/a:
Nie ma się co hehe śmiać:

Moja drukarka ma 5 zasobników z tuszem:
No proszę, przy okazji człowiek się dowie czegoś nowego :)
Ale tak coś czułem, że jak poddam w wątpliwość istnienie białego tuszu to się okaże, że jednak jakoś trzeba drukować na czarnych/kolorowych kartkach :lol:

Owczar - 12-07-2012, 22:10

elektryk napisał/a:
Życzę długiego działania bo laserówki też się psują. Jest jeszcze jedna uwaga do "starego" sprzętu, wiem że on z reguły jakością przewyższa obecne produkty, ale niestety często bywa nie "podłączalny" do nowych komputerów i nie obsługiwany przez nowe systemy operacyjne.

To akurat może nie jest dobry przykład, bo to drukarka z innej epoki, ale nawet jakby się popsuła w tej chwili to 12-13 lat działania jest bardzo dobrym wynikiem :)
Jeśli chodzi o podłączalność, to jest to LPT, ale przejściówka LPT na USB kosztuje grosze. Ze sterownikami żadnych problemów. Począwszy od Win98, przez Millenium, XP, Win 7, a także Mandrake czy Ubuntu nie musiałem nawet niczego doinstalowywać. Wszystko w standardowej bazie sterowników :)

elektryk napisał/a:
Spotkałem się problemem w niektórych laserówkach że mają problemy z post-scriptem, a efekt jest taki że czasem odmawiają wydruku pewnych dokumentów PDF.

Tak, zdarza się to i w 5L, ale tylko przy 600DPI. Przy 300 nie ma tego problemu. Tylko tak jak pisałem, to naprawdę stary sprzęt, który przeżył już 3 komputery. Nie wiem jak nowe drukarki i nikogo nie namawiam na siłę. Sam używałem i takiej i takiej, ale wiem na pewno, że następna też będzie laser, może kolorowy.

elektryk napisał/a:
Bartek, serio to jest biały toner? Do czego się czegoś takiego używa?

Tusz :) Do drukowania reklam itp. zapewne ;)