Dom/garaż/ogród - halogeny w suficie podwieszanym
Marcino - 17-05-2012, 15:54
Kupiłem ledy w OBI chyhba na spróbowanie - Pollux albo coś - przecenione z 34zł na 21 - barwa ciepła. Swieci jeszcze lepiej niż te z allegro po 15zł.
krzychu - 17-05-2012, 18:12
bastek napisał/a: | dlatego lampy ulicznę są żółte często |
Dlatego bo tak taniej.
A co do koloru to ciekawe. Z tego co czytałem kiedyś barwa światła wpływa też na samopoczucie. Np. bardziej ciepłe światło (świetlówki 2700-3000K) są niby przyjemniejsze (najbardziej sztuczne). Halogeny też mają mniej więcej około 3000K (łączy się je zw świetlówkami 830). Taki światło będzie na nas działało raczej usypiająco szczególnie w niskim natężeniu (dobre do sypialni). Stosuje się je też często w sklepach ze względu na dobre odwzorowanie kolorów. Za to dzienne światło coś koło 6500K i więcej (są świetlówki z oznaczeniem "daylight" itd) odbierane jest przez nas jako niebieskawe. Działa pobudzająco (powinno być stosowane w biurach), ale żeby dobrze się przy nim pracowało musi być bardzo mocne (około 500lx) wtedy nie wydaje się już takie niebieskie tylko normalne. Do tego jeśli chodzi świetlówki to mają współczynnik odwzorowania barw (pierwsza liczba np. 9xx są dużo lepsze od 8xx). Pewnie dlatego na razie LED-y mają cienkie opinie bo tego współczynnika nie spełniają. To tak jak ze świetlówka tanie są do kitu, ale te renomowane nie migotają, dobrze odwzorowują kolory i dobrze się przy nich pracuje (jak się dobierze kolor i intensywność)
Uważasz, że bardziej niebieskie światło jest bardziej szkodliwe dla oczu?
Tomek - 12-06-2012, 07:32
ostatecznie podwiesiłem cały sufit zarówno w kuchni jak i w łazience
w kuchni dałem 7 punktów załączanych razem, w kształcie litery L (nad blatemu)
wrzucę sobie ledy SMD
instalacje zrobiłem tak, że mogę w każdym momencie wyjąć kable, i dorzucić transformator na 12 V + halogeny
podobnie w łazience - dałem 4 punkty nad kabiną prysznicową + 8 punktów na pozostałej części łazienki, te 8 pkt to może przesada, ale wolałem w tą stronę niż na odwrót
oświetlenie nad prysznicem załącza się oddzielnie od głównego
i tak samo mogę sobie dorzucić trafo, jak mi ledy nie będą się widziały
z podwieszania sufitu w salonie zrezygnowałem - wrzucam 2 kinkiety, tylko dla ozdoby
Bizi78 - 12-06-2012, 08:34
tomek84 napisał/a: | oświetlenie nad prysznicem załącza się oddzielnie od głównego
i tak samo mogę sobie dorzucić trafo, jak mi ledy nie będą się widziały |
Tylko, że w łazience ze względów bezpieczeństwa powinno być chyba napięcie bezpieczne (czytaj nie 230V).
Ale przecież LED-y są na 12V i 230V i mają różne barwy światła .
tomek84 napisał/a: | w łazience - dałem 4 punkty nad kabiną prysznicową |
Mam nadzieję, że dałeś szczelne oprawki IP65 lub chociaż IP44.
Tomek - 12-06-2012, 08:44
Bizi78 napisał/a: | Tylko, że w łazience ze względów bezpieczeństwa powinno być chyba napięcie bezpieczne (czytaj nie 230V). |
niby tak,
zobaczymy co będzie, dlatego też zostawiłem sobie opcje wrzucenia trafo
jedyne co może być obecnie w łazience, to to, że będzie palić żarówki
Cytat: | Ale przecież LED-y są na 12V i 230V i mają różne barwy światła . |
wiem, wiem
trochę pokrętnie się wyraziłem
tylko, że jak ledy mi nie przypasują to idę w halogeny, a wtedy ładuję 12V, bo te na 230V są nie trwałe IMHO
Bizi78 napisał/a: |
Mam nadzieję, że dałeś szczelne oprawki IP65 lub chociaż IP44. |
nie, nie dałem
póki co wiszą same kable
Bizi78 - 12-06-2012, 09:04
Z tym bezpiecznym napięciem to najważniejsze jest przed odbiorem nowego domu bo fachowiec może się do tego przyczepić tak samo jak to, że w kanale w garaży powinien być wyciąg mechaniczny .
tomek84 napisał/a: | wtedy ładuję 12V, bo te na 230V są nie trwałe IMHO |
Z tą trwałością to jest różnie ale przy 12V dochodzi trafo, które też jest zawodne i kosztowne .
tomek84 napisał/a: | póki co wiszą same kable |
Najlepiej daj IP65 a jak nie to chociaż kup ledy ze szkiełkiem na wierzchu (jak w zwykłym halogenie) bo jak kupisz odkryte zwykłe ledy (POLUX z OBI) to potrafią się pojedynczo wypalać.
Tomek - 12-06-2012, 09:11
Bizi78 napisał/a: | Z tym bezpiecznym napięciem to najważniejsze jest przed odbiorem nowego domu bo fachowiec może się do tego przyczepić tak samo jak to, że w kanale w garaży powinien być wyciąg mechaniczny . |
to jest dom szeregowy budowany przez dewelopera
pozwolenie na użytkowanie już mam
zresztą nie wiem co to znaczy bezpieczne napięcie,
wszak przecież standardowo oświetlenie i gniazdka w łazience są na 230V
Bizi78 napisał/a: |
Z tą trwałością to jest różnie ale przy 12V dochodzi trafo, które też jest zawodne i kosztowne . |
jakoś się tak zafiksowałem na te 12V, bo w domu jedyne halogeny jakie mi się spaliły to właśnie te na 230V i to dość często, choć ostatnio kilka miesięcy już nic nie wymieniłem
a z tych na 12V nie wymieniłem ani jednego od 4 lat
trafo, to ja wiem czy takie kosztowne??
a i zawodne? w 2 domach mam po kilka trafo (4 i 11 lat) i ani jedno nie padło
jedynie co to u mamy w łazience są 2 halogeny 12V, te mniejsze i one padają dość regularnie
być może od pary
Bizi78 napisał/a: | a jak nie to chociaż kup ledy ze szkiełkiem na wierzchu |
to to obowiązkowo
w każdym razie za około 1,5 miesiąca się wprowadzam i będziemy testować
elektryk - 12-06-2012, 11:39
tomek84 napisał/a: | to jest dom szeregowy budowany przez dewelopera
pozwolenie na użytkowanie już mam
zresztą nie wiem co to znaczy bezpieczne napięcie,
wszak przecież standardowo oświetlenie i gniazdka w łazience są na 230V | Są określone przepisy, najczęściej są naginane, bo każdy chce mieć gniazdko w łazience. Na szybko znalazłem taki link http://muratordom.pl/inst...ce,40_4720.html
Jeśli masz podpisany odbiór techniczny domu, to dopiero w przypadku jak ktoś zacznie dokładnie sprawdzać zgodność z normami mogą być kłopoty. Najprostszy przykład to prokurator w przypadku jakiegoś porażenie śmiertelnego.
krzychu - 12-06-2012, 11:49
Ale ciekawostka:
Cytat: | Niezbędne są też dodatkowe połączenia wyrównawcze – wszystkie metalowe urządzenia (wanna, brodzik, baterie, zawory, grzejniki, podgrzewacz wody) |
No i fajnie, wtedy jak nam wpadnie suszarka bez uziemienia (z uziemianiem nie widziałem) do wanny to nas nie zabije. Tylko skąd wziąć wannę która przewodzi prąd? Może wszystkie są takie?
W komentarzach jakiś (inny) elektryk wpisał, że tak się już nie robi... A szkoda bo jednak spora ochrona by była.
jaca71 - 12-06-2012, 12:00
krzychu napisał/a: | Ale ciekawostka:
Cytat: | Niezbędne są też dodatkowe połączenia wyrównawcze – wszystkie metalowe urządzenia (wanna, brodzik, baterie, zawory, grzejniki, podgrzewacz wody) |
No i fajnie, wtedy jak nam wpadnie suszarka bez uziemienia (z uziemianiem nie widziałem) do wanny to nas nie zabije. Tylko skąd wziąć wannę która przewodzi prąd? Może wszystkie są takie?
W komentarzach jakiś (inny) elektryk wpisał, że tak się już nie robi... A szkoda bo jednak spora ochrona by była. |
Polska jest jedynym krajem w którym "uziemia się" metalowe baterie, metalowe zlewy, wanny itp. podłączone do rur "plastikowych (tzw. PEX'ów). Wiele jest jeszcze kretyństw w naszych przepisach budowlano/elektrycznych.
krzychu - 12-06-2012, 12:05
jaca71 ale co ma rodzaj rury do tego czy to ma sens czy nie?
Student - 12-06-2012, 12:09
Problem jest w tym że zalecenia normy mówią o starych instalacjach, obecnie praktycznie nie stosowane są rury metalowe w związku z tym nie ma możliwości wyrównywania potencjałów, ponadto zarówno kibel, wanna jaki i bateria nie posiada dedykowanego styku pod przewód .
A jak wpadnie suszarka to i tak bezpiecznik i różnicówka wywalą obwody.
Z tą suszarką to tylko na filmach tak działa, bo w Polsce stosuje sie zupełnie inne rodzaje konfiguracji obwodów, zabezpieczone niższymi bezpiecznikami np. max. 16A.
krzychu - 12-06-2012, 12:11
Student napisał/a: |
A jak wpadnie suszarka to i tak bezpiecznik i różnicówka wywalą obwody. |
Tylko teoretyzując to moim zdaniem 16A woda szybko nie wywali. A różnicówka czemu miała by wywalić? Skoro na obwodzie zabezpieczającym nie pojawi się nic (brak uziemienia w suszarce). Do tego w mojej okolicy był jeden zgon z takiego powodu (młoda dziewczyna), ale nie wiem co to była z instalacja. Ale jak nie zaspawana gwoździem to zwykły bezpiecznik też teoretycznie powinien ochronić, a widać nie ochronił.
elektryk - 12-06-2012, 12:44
jaca71 napisał/a: | Polska jest jedynym krajem w którym "uziemia się" metalowe baterie, metalowe zlewy, wanny itp. podłączone do rur "plastikowych (tzw. PEX'ów). Wiele jest jeszcze kretyństw w naszych przepisach budowlano/elektrycznych. | Z formalnego punktu widzenia uziemienie metalowych elementów w łazience może powodować:
1. "mocniejsze" porażenie osoby
2. skuteczniejsze zadziałanie zabezpieczeń, im mniejsza rezystancja, więc większy prąd zatem większa szansa zadziałania zabezpieczenia oraz szybsze wyłączenie zabezpieczeń.
Tomek - 12-06-2012, 12:44
Inne pytanie na temat oświetlenia:
chciałbym sobie podświetlić schody pod stopniem, np. taśma led na 12V
jakie byłyby sposoby włączania tego oświetlenia
warunek: musi dać się uruchomić zarówno z góry jak i z dołu
nie chcę klasycznego włącznika schodowego/krzyżowego
myślałem raczej o jakimś włączniku czasowym (czy jak się to nazywa), małych rozmiarów, np. naciskany butem, np. żeby zapalało na minutę
albo czujniku ruchu
tylko nic sensownego nie znalazłem,
|
|
|