[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
mkm - 08-12-2013, 14:00
Może się skończyły klocki lub prądu brakuje?
mazin - 08-12-2013, 18:50
mkm napisał/a: | Może się skończyły klocki lub prądu brakuje? |
Prądu, w znaczeniu bezpiecznik przepalony? Całkiem możliwe.
A może śnieg nabity w okolicy czujnika mu szkodzi? Przemyłbym koła na myjni, ewentualnie odpiął akku na parę minut i sprawdził po tych zabiegach.
Orzel75 - 10-12-2013, 23:03
Ja bym wszystko umył, a jeśli problem nie zniknie, to kiedyś w Windstarze sprawdzałem czujniki ABS omomierzem, jeden miał odchyły i poszedł do wymiany - pomogło, w Lancerze pewnie też się tak da.
Pozdrawiam
P.S. Jako ciekawostkę dodam że takie "kwiatki" na desce są też po wizycie na hamowni.
Spadi - 13-12-2013, 19:45
Witam.
Z góry dzięki za odpowiedzi i uwagi.
Świeżo po powrocie z komputera mogę powiedzieć, że błąd wywala losowo. Trzy dni paliła się kontrolka, dwa nie, ogólna loteria. Okazało się że klocki z przodu są do wymiany, do tego drobny brak płynu hamulcowego i czujnik szalał. Po wymianie dam znać, czy problem został wyeliminowany.
Pozdrawiam.
michalcjo - 13-12-2013, 20:47
Czy robiles sprawdzales moze w ostatnim czasie geomtrię? Sprawdź to skalibruj czujnik kąta skrętu i problem problem zniknie. Widze ze jestes z poznania najlepiej podjedz mam MUT-3 sprawdzimy to na miejscu.
mjsystem - 13-12-2013, 22:19
mkm napisał/a: | Może się skończyły klocki lub prądu brakuje? |
Końca klocków nie pokazuje. Raczej to drugie lub brak styku.
Trik - 14-12-2013, 00:31
Po założeniu nowych klocków problem powinien zniknąć. Za mała okładzina klocków sprawia ze tłoczek jest bardziej wysunięty i przez to spada poziom płynu hamulcowego, a czujnik pokazuje problem z układem. ABS się nie uruchamia ponieważ komputer może uznawać, że ma za małe ciśnienie w układzie. Sprawdź też kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy. W liście kontrolnej przeglądów jest zalecana wymiana co 2 lata.
W Ładzie miałem tak samo, tylko ABS tam nie było , ale kontrolka hamulców się zapalała przy hamowaniu.
mjsystem - 14-12-2013, 09:17
Trik ja teraz jeżdżę na klockach zjechanych do zera i z tylu i z przodu a nic mi nie sygnalizuje. Przyczyny szukałbym w kablach Tak miałem kiedyś w Berlingo.
Trik - 14-12-2013, 09:50
Można szukać i w kablach. Wszystko jest możliwe. W sumie sugerowałem najprostszą drogę poszukiwań, mechaniczną. Ale elektrycznie też będzie trzeba sprawdzić jeśli mechanicznie wszystko będzie grało.
mjsystem - 14-12-2013, 10:16
Bo tak myślę, to co napisałeś idealnie pasuje do kontrolki hamulca. Natomiast tu bym stawiał na brak styku na zapince (konektorku) przy którymś z kół.
Trik - 14-12-2013, 15:53
mjsystem napisał/a: | idealnie pasuje do kontrolki hamulca | Systemu ze sobą współdziałają, może ma to jakieś przełożenie na kontrolki ABS/ASC.
mjsystem napisał/a: | zjechanych do zera i z tylu i z przodu a nic mi nie sygnalizuje. | kontrolki hamulca chyba też nie. Lancer przecież nie ma sygnalizacji świetlnej skończonych klocków, ma tylko blaszki na klockach. A sprawdzałeś poziom płynu? A jeśli u kolegi jest po niżej minimum a u ciebie minimum jeszcze nie przekroczyło, wyjaśniało by to czemu włączyła się sygnalizacja ABS/ASC pomimo zjechanych klocków. Niski poziom płynu.
mjsystem - 14-12-2013, 16:23
Trik napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
zjechanych do zera i z tylu i z przodu a nic mi nie sygnalizuje.
kontrolki hamulca chyba też nie. Lancer przecież nie ma sygnalizacji świetlnej skończonych klocków, ma tylko blaszki na klockach. A sprawdzałeś poziom płynu? A jeśli u kolegi jest po niżej minimum a u ciebie minimum jeszcze nie przekroczyło, wyjaśniało by to czemu włączyła się sygnalizacja ABS/ASC pomimo zjechanych klocków. Niski poziom płynu. |
Zgadza się, są blaszki. Ale czy nie jest tak, że inna ikonka wyskakuje przy braku płynu/awarii hamulców a inna przy ABS/ASC? Nigdy się z tym nie spotkałem, więc nie dam sobie ręki uciąć
Inna rzecz, że mam wymieniony i uzupełniony płyn hamulcowy
Trik - 15-12-2013, 01:53
Troszeczkę jest w instrukcji. O ABS i płynie na stronie 3-44( dwie różne ikonki) przy okazji spada skuteczność hamowania, o ASC na stronie 3-46, 3-54, 3-55. Na stronie 4-53 i 4-54 jest też napisane, że kontrolka ASC może migać gdy temperatura w układzie hamulcowym wzrośnie, czyli zagotował się płyn i gaśnie po jego ochłodzeniu. A płyn może się zagotować po ostrym wielokrotnym hamowaniu, podobno też gdy ma za dużo H2O w sobie czyli jest już stary i spada jego temperatura gotowania np. z 200 na 150 stC. Tak mniej więcej napisałem, bo nie będę cytował instrukcji skoro każdy ją ma.
mjsystem - 15-12-2013, 10:50
No to jak ktoś płynu nie wymienia przez długi czas to może się spodziewać zaswiecenia kontrolki. Ale tylko przy gwałtownym hamowaniu. A jak się zapala podczas jazdy sama z siebie i gaśnie?
Trik - 15-12-2013, 11:19
Istnieje takie prawdopodobieństwo. Akurat nie mam pojęcie do jakiej temperatury dobija układ gdy np. jednym hamowaniem zwalniamy ze 140 do 0. Tu chyba chodzi o temp. od klocków, tłoczków jak i temp. w wyniki sprężania cieczy przy hamowaniu. Kiedyś na kursie prawa jazdy instruktor tłumaczył co z czym się je, teraz chyba tego nie robią.
W ABS ciecz jest sprężana wielokrotnie podczas 1 ostrego hamowania. Przy przekroczeniu temp. wrzenia wytwarza się gaz, który jest bardzie ściśliwy niż ciecz, temu spada skuteczność hamowania, np. "ucieka pedał w podłogę". Producent po coś podaje interwał wymiany płynu co 2 lata.
|
|
|