To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Spalanie benzyny na gazie

spown - 02-02-2013, 09:58

ja miałem ustawione na 35 czy 30 stopni, to nie zdążyła dojść do tej dolnej granicy z tego co pamiętam. Tak jak napisał Owczar - zimą odpalałem, omiatałem ze śniegu i najpóźniej przy wyjeździe z osiedla przełączał się.

tresorex, z tymi spotami raczej słabo... możemy się umówić w jakąś sobotę czy niedzielę, napisz PW to się dogadamy, mieszkam na Piątkowie jak coś ;)

tresorex - 10-02-2013, 20:35

Jestem już po spotkaniu ze Spownem :) Dzięki za podłączenie auta i użyczenie kabla

Więc okazało się że temperatura była ustawiona na 40st C, a obroty przy przełączeniu na 1760/min.

Mam teraz screeny z programu:
Parametry zmienione na takie:

Tak wygląda mapa:

I jeszcze wywaliło taki błąd:

Macie jakiś pomysł czym ten błąd jest spowodowany? Sondę miałem sprawdzoną w listopadzie MUTemII i wykres był idealny.

Teraz gaz włącza się jak wskazówka ustawi się równo z dolną kreską na skali więc nawet na wolnych obrotach ładnie wskakuje :) Zaoszczędzi mi to sporo drogocennej benzyny :D

Juiceman - 10-02-2013, 21:48

obroty na gazie ustaw na 6500 (jak masz automat) nie będzie Ci benzyną się podpierał przy kickdown'ie
tresorex - 10-02-2013, 21:55

Mam manualną skrzynię
karolgt - 10-02-2013, 22:18

to nie będzie chodzić o zapętlanie się wtrysków?

w skrócie chodzi o to że już nie wyrabiają po prostu, nie zdążą się zamknąć, a już trzeba je otworzyć.

Jakie masz wtryski? do jakiej mocy są a jaka jest Twoja moc?

[ Dodano: 10-02-2013, 22:23 ]
btw Twojego problemu spalania benzyny - tam gdzieś w opcjach jest parametr "podpierania się benzyną"
chodzi o to że jeśli instalacja już nie wyrabia, to nie przełączy Ci się na benzynę (czyli wszystkie cylindry z LPG na PB) a jedynie w 1 cylindrze będzie wtryskiwać PB zamiast LPG...jak dalej nie będzie wyrabiać to dorzuci kolejny cylinder.

Plus - nic nie szarpie, auto jedzie równo.
Minus - spala Ci więcej PB i nawet o tym nie wiesz, i chyba dla silnika takie działanie pół na pól też nie jest zbyt dobre.

Marcino - 11-02-2013, 16:46

Ja mam ustawione 25st i załancza mi sie jak wskazówka od tem jest jeszcze poniżej skali.
karolgt napisał/a:
btw Twojego problemu spalania benzyny - tam gdzieś w opcjach jest parametr "podpierania się benzyną"

Ma odchaczone wyłącz przy pierwszym - więc raczej nie.

karolgt - 11-02-2013, 17:13

a jakie masz wtryski?
spown - 11-02-2013, 20:17

Trzeba dodać, że jak podłączylismy to miał ustawione na 40 czy 45 stopni przełączenie i 1700 obrotów.
plecho1 - 11-02-2013, 21:01

Wyższa temp przełączania świadczy o niewiedzy bądź lenistwie gaziarza któremu nie chciało się dokładnie ustawić instalacji. 25 stopni spokojnie może być, niektórzy ustawiają jeszcze niżej, ale łatwiej wszystko zrobić na auto i nic nie ustawiać.
Owczar - 11-02-2013, 21:52

plecho1 napisał/a:
nie chciało się dokładnie ustawić instalacji

On tam niewiele ustawił :)

Jeśli wtryski się zapętlają to konieczna będzie regulacja instalacji. Podniesienie ciśnienia lub rozwiercenie dysz we wtryskiwaczach. Max obroty na LPG daje się powyżej odcięcia. W V6 bezpiecznie jest dać 7,5k. Chyba, że instalacja jest budżetowa i nie wyrabia to daje się niżej. Zmiana zasilania przy wysokich obrotach nie jest zdrowa... Tutaj jest ustawione na 6k pewnie przez wzgląd na złe ustawienia. Więcej powiedziałby zarejestrowany oscylogram.

plecho1 - 11-02-2013, 22:01

Może też nie wyrabiać reduktor ale jak napisał Owczar, oscylogram mógłby sporo wyjaśnić.
Owczar - 11-02-2013, 22:03

plecho1 napisał/a:
Może też nie wyrabiać reduktor

To też. Co tam siedzi?

plecho1 - 11-02-2013, 22:07

Nie rozumiem takich gaziarzy, wystarczyło by namówić klienta na min 300 zł więcej i takich rzeczy by raczej nie było. Takim pseudofachowcom powinno się odbierać licencję na montaż LPG chociaż jeśli nie było by takich problemów, to pewnie nie mielibyśmy tak taniego LPG :)
Owczar - 11-02-2013, 22:10

Niestety też nie potrafię tego zrozumieć. Przecież tak niewiele potrzeba by zrobić to dobrze...
tresorex - 11-02-2013, 22:23

Jutro porobię skany z kwitów które mam od gazu, może wam uda się coś rozczytać.