LPG - Spalanie benzyny na gazie
spown - 02-02-2013, 09:58
ja miałem ustawione na 35 czy 30 stopni, to nie zdążyła dojść do tej dolnej granicy z tego co pamiętam. Tak jak napisał Owczar - zimą odpalałem, omiatałem ze śniegu i najpóźniej przy wyjeździe z osiedla przełączał się.
tresorex, z tymi spotami raczej słabo... możemy się umówić w jakąś sobotę czy niedzielę, napisz PW to się dogadamy, mieszkam na Piątkowie jak coś
tresorex - 10-02-2013, 20:35
Jestem już po spotkaniu ze Spownem Dzięki za podłączenie auta i użyczenie kabla
Więc okazało się że temperatura była ustawiona na 40st C, a obroty przy przełączeniu na 1760/min.
Mam teraz screeny z programu:
Parametry zmienione na takie:
Tak wygląda mapa:
I jeszcze wywaliło taki błąd:
Macie jakiś pomysł czym ten błąd jest spowodowany? Sondę miałem sprawdzoną w listopadzie MUTemII i wykres był idealny.
Teraz gaz włącza się jak wskazówka ustawi się równo z dolną kreską na skali więc nawet na wolnych obrotach ładnie wskakuje Zaoszczędzi mi to sporo drogocennej benzyny
Juiceman - 10-02-2013, 21:48
obroty na gazie ustaw na 6500 (jak masz automat) nie będzie Ci benzyną się podpierał przy kickdown'ie
tresorex - 10-02-2013, 21:55
Mam manualną skrzynię
karolgt - 10-02-2013, 22:18
to nie będzie chodzić o zapętlanie się wtrysków?
w skrócie chodzi o to że już nie wyrabiają po prostu, nie zdążą się zamknąć, a już trzeba je otworzyć.
Jakie masz wtryski? do jakiej mocy są a jaka jest Twoja moc?
[ Dodano: 10-02-2013, 22:23 ]
btw Twojego problemu spalania benzyny - tam gdzieś w opcjach jest parametr "podpierania się benzyną"
chodzi o to że jeśli instalacja już nie wyrabia, to nie przełączy Ci się na benzynę (czyli wszystkie cylindry z LPG na PB) a jedynie w 1 cylindrze będzie wtryskiwać PB zamiast LPG...jak dalej nie będzie wyrabiać to dorzuci kolejny cylinder.
Plus - nic nie szarpie, auto jedzie równo.
Minus - spala Ci więcej PB i nawet o tym nie wiesz, i chyba dla silnika takie działanie pół na pól też nie jest zbyt dobre.
Marcino - 11-02-2013, 16:46
Ja mam ustawione 25st i załancza mi sie jak wskazówka od tem jest jeszcze poniżej skali.
karolgt napisał/a: | btw Twojego problemu spalania benzyny - tam gdzieś w opcjach jest parametr "podpierania się benzyną" |
Ma odchaczone wyłącz przy pierwszym - więc raczej nie.
karolgt - 11-02-2013, 17:13
a jakie masz wtryski?
spown - 11-02-2013, 20:17
Trzeba dodać, że jak podłączylismy to miał ustawione na 40 czy 45 stopni przełączenie i 1700 obrotów.
plecho1 - 11-02-2013, 21:01
Wyższa temp przełączania świadczy o niewiedzy bądź lenistwie gaziarza któremu nie chciało się dokładnie ustawić instalacji. 25 stopni spokojnie może być, niektórzy ustawiają jeszcze niżej, ale łatwiej wszystko zrobić na auto i nic nie ustawiać.
Owczar - 11-02-2013, 21:52
plecho1 napisał/a: | nie chciało się dokładnie ustawić instalacji |
On tam niewiele ustawił
Jeśli wtryski się zapętlają to konieczna będzie regulacja instalacji. Podniesienie ciśnienia lub rozwiercenie dysz we wtryskiwaczach. Max obroty na LPG daje się powyżej odcięcia. W V6 bezpiecznie jest dać 7,5k. Chyba, że instalacja jest budżetowa i nie wyrabia to daje się niżej. Zmiana zasilania przy wysokich obrotach nie jest zdrowa... Tutaj jest ustawione na 6k pewnie przez wzgląd na złe ustawienia. Więcej powiedziałby zarejestrowany oscylogram.
plecho1 - 11-02-2013, 22:01
Może też nie wyrabiać reduktor ale jak napisał Owczar, oscylogram mógłby sporo wyjaśnić.
Owczar - 11-02-2013, 22:03
plecho1 napisał/a: | Może też nie wyrabiać reduktor |
To też. Co tam siedzi?
plecho1 - 11-02-2013, 22:07
Nie rozumiem takich gaziarzy, wystarczyło by namówić klienta na min 300 zł więcej i takich rzeczy by raczej nie było. Takim pseudofachowcom powinno się odbierać licencję na montaż LPG chociaż jeśli nie było by takich problemów, to pewnie nie mielibyśmy tak taniego LPG
Owczar - 11-02-2013, 22:10
Niestety też nie potrafię tego zrozumieć. Przecież tak niewiele potrzeba by zrobić to dobrze...
tresorex - 11-02-2013, 22:23
Jutro porobię skany z kwitów które mam od gazu, może wam uda się coś rozczytać.
|
|
|