To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer po powloce kwarcowej

tyku - 01-07-2014, 10:19

Miałem przez rok Cquartz i przy moim użytkowaniu samochodu (stoi pod chmurką, w deszczu nie jeździ, mało użytkowany, często spłukiwany na bezdotyku po myciu SmartWax Smart Wash)- powłoka wytrzymała niecały rok. Samochód zrobił się suchy i już nie błyszczał, ale łuszczenia nie zauważyłem. Po prostu powłoka zeszła, brak kropelkowania i tyle (jak po zwykłym wosku). Nie ma co straszyć, tylko jak się chce mieć autko błyszczące to trzeba robić zabiegi kosmetyczne co roku. Nie ma co słuchać mówienia w salonach piękności, że powłoka wytrzyma 2 lata :P , jak jest na dwa lata to utrzyma się przez rok. Jedyna powłoka to Ceramic Pro Strong 9H 2.0 - jest szansa, ze przetrwa 2 lata, ale trzeba popytać na forum http://forum.kosmetykaaut.pl/
mkm - 01-07-2014, 19:09

.swat. napisał/a:
mjsystem napisał/a:
Fajnie się łuszczy :twisted:
Taką właśnie też uzyskałem opinię od fachowców, jeżeli usługę tę wykonywać będzie się na nie całkowicie nowy i niezniszczony lakier. Odradzano mi bardzo. Na zniszczony lakier ( niestety w przypadku Mitsu to już taki po roku, dwóch) można stosować tylko opcję kilkukrotnego, systematycznego woskowania. Co ciekawe tak samo odradzano mi pokrywanie woskiem twardym, gdyż niewiele już na zniszczony lakier pomoże. Podbije jedynie kolor, da poczucie gładkości, jednakże nie zabezpieczy już, czyli nie spełni swojego zadania. No i uwypukli wszelkie uszkodzenia.

Fajnie to się łuszczy bezbarwny, gdy go zaczyna brakować.

swat, przy nakładaniu powłoki nie istnieje określenie „zniszczony lakier”.
Przed położeniem wykonujesz gruntowne oczyszczenie, a następnie polerowanie (obecnie szumnie nazywane „korektą”) lakieru.
Własnie to przygotowanie – które musi być jak najstaranniejsze (dużo dokładniejsze i momentami agresywniejsze niż pod „tradycyjne” środki) robi cenę przy powłoce.
Od tego przygotowania zależy też jak powłoka „przyklei” się do lakieru.
Jeżeli wszystkie kroki (a jest ich kilkadziesiąt) wykonano poprawnie to powłoka wytrzyma tyle co deklaruje producent, a auto błyszczy się jak psu…
Cytat:
pyszczek gdy zeżre jakąś tłustą michę

Ale… samo się błyszczeć przez ten okres nie będzie. Wszystko w rękach właściciela.
Jak będzie delikatny to powłoka poleży.
Jak hardcorowo podejdzie chemią lub zapiaszczoną szmatą – powłoka jest bez szans.

Co do wosku twardego to musiałeś coś źle zrozumieć lub przekręcić.
Jeżeli lakier jest mocno porysowany, posiada zabrudzenia typu żywice, smoły, dużą ilość odprysków to faktycznie wosk jest uciążliwy w docieraniu, ale… nie powinno się nakładać wosku przed dokładnym oczyszczeniem lakieru
Fakt, faktem jakiś syntetyk w płynie jest o wiele przyjemniejszy w użyciu i daje większe „wow”. (przy założeniu tylko dwóch kroków – Mycie, woskowanie - szampon, wosk.)
RalfPi napisał/a:
I czy te 1500zł są tego warte.

I tak i nie.
Jeżeli odkrywamy w sobie chęć dbania o to tak.
Jeżeli myślimy, że: „zapłacę za powłokę i mam problem z rysującym/brudzącym/matowiejącym lakierem na lata z głowy” to zdecydowanie nie.
A tak i nie, bo w tych pieniążkach mamy już dostęp do większości zdobyczy kosmetyki samochodowej, więc wybór jest trudny – nawet w doborze samej powłoki, a raczej firmy, która ją produkuje.

RalfPi napisał/a:
Ja zabezpieczam woskiem sonax i myję szamponem z woskiem.
Lakier może nie jest idealny, ale źle też nie wygląda :)

I przy regularnym i prawidłowym myciu to powinno wystarczyć na lata.

Cytat:
Wrzucę fotki, jak to wygląda po zwykłym myciu - każdy będzie miał porównanie do powłoki kwarcowej..

Fotki jak najbardziej tak, ale… na zywo niewiele osób potrafi odróżnić zwykły wosk od powłoki, a co dopiero po zdjęciach.
Dokładne przygotowanie lakieru pod wosk i nieśmiertelny Collinite 476.

Tu dla odmiany dwuetapowe polerowanie Fareclą i politura 3M Finishing Glaze:

Surf City Garage BeyondClay i Surf City Garage Barrier Reef

:wink:

Lucas123w - 01-07-2014, 22:20

mkm, FK HI-Temp na lato lepszy :D mniej kurz ciągnie do niego i podbija lepiej look.
mkm - 01-07-2014, 22:39

Lucas123w napisał/a:
mkm, FK HI-Temp na lato lepszy :D

Mówisz masz :mrgreen:

Poorboy’s World Professional Polish i Finish Kare 1000P Hi-Temp

adrian1984 - 02-07-2014, 10:39

Powiedzcie mi czy można nakładać wosk praktycznie od razu na nowy samochód po wyjeździe z salonu ?
Czy trzeba odczekać kilka dni/tygodni aby lakier utwardził się ?

mkm - 03-07-2014, 13:40

adrian1984, można, a nawet należy :wink:
Lakier, gdy odbierasz auto w salonie jest już utwardzony i twardszy nie będzie :twisted:

mjsystem - 03-07-2014, 16:43

mkm napisał/a:
Lakier, gdy odbierasz auto w salonie jest już utwardzony i twardszy nie będzie

Mkm, nie planujesz aby założenie firmy delailingowej??? 8) :mrgreen:
Przyznam, po rozmowach z kilkoma osobami i własnych spostrzeżeń, nie znam osoby o takiej wiedzy. Szczery szacun 8)
Ale- spoko. Na zlocie zaskoczę Cię znów "nowinkami" na moim lakierze :mrgreen:

mkm - 03-07-2014, 22:39

Znaczy się auto-myjni? :mrgreen:
Jeszcze za wcześnie, żeby z tej działalności w naszym kraju uczciwie wyżyć, a w handel lub pisząc wprost wciskanie kitu klientom nie chce mi się bawić :wink:

bolek87 - 12-01-2017, 13:07

Mam zamiar zrobić powłokę kwarcową w moim samochodzie, dostałem namiary na taką firmę http://www.braciapietrzak...owloka-kwarcowa , czy ktoś już korzystał z ich usług?
mkm - 12-01-2017, 14:35

bolek87, pytaj w regionalnym, pooglądaj zdjęcia poszukaj na społecznościowych.

Najlepiej podjedź do zakładu oglądnij efekty pracy i decyduj.

Z detailingiem jak z lakiernictwem - lepiej nie polecać, bo każdy oczekuje czegoś innego :wink:

tokyo - 12-01-2017, 22:48

Jest duzo firm ktore sie tym zajmuja jedni lepiej drudzy gorzej.
Kolega Tyku ma zrobiony tak samochod i jest pedantem w tej dziedzinie polecam kontakt z nim to bedziesz wiedzial o co pytac przy rozmowie z firma zajmujaca sie tym tematem.

tyku - 13-01-2017, 11:07

tokyo napisał/a:
Kolega Tyku ma zrobiony tak samochod i jest pedantem w tej dziedzinie

Kwarc już spłynął na myjni bezdotykowej. :wink:
Dawid nie przesadzaj. :oops: Miło to usłyszeć od Ciebie, ale znawcą lakiernictwa to ja nie jestem. :(
Lubie mieć czysty samochód w środku, na zewnątrz i tyle. :P
W temacie lakiernictwa słuchajcie-czytajcie co pisze mkm, . :D

adrian1984 - 13-01-2017, 15:48

tyku napisał/a:
Lubie mieć czysty samochód w środku, na zewnątrz i tyle

a ja zapytam z innej beczki, posiadasz lancera już kilka lat udało Ci się utrzymać stan lakieru bez uszkodzeń mechanicznych, bo mi ktoś uszkodził drzwi do gołej blachy..nie mam pojęcia gdzie i jak to się stało...

tyku - 13-01-2017, 17:33

adrian1984 napisał/a:
a ja zapytam z innej beczki, posiadasz lancera już kilka lat udało Ci się utrzymać stan lakieru bez uszkodzeń mechanicznych,
To jest niemożliwe w mojej sytuacji (parking pod blokiem).
Niestety powłoka kwarcowa też nie uchroni samochodu przed uszkodzeniami mechanicznymi. :(

adrian1984 - 13-01-2017, 22:38

tyku napisał/a:
To jest niemożliwe w mojej sytuacji (parking pod blokiem)

widze, że każdy ma jakieś problemy z utrzymaniem auta w nienagannym stanie, ja także jestem pedantem pod tym względem, samochód garażuje i bardzo uważam gdzie zostawiam samochód na mieście, ale zawsze musi coś się przydarzyć..a co do powłoki to wiadomo, że nie uchroni, jedynie uchroni prze drobnymi zarysowaniami oraz dbając o nią łatwiej utrzymać samochód w czystości..