Outlander III GEN Techniczne - czy tą CVT skrzynia da się jeżdzić?
regon - 01-03-2014, 20:23
Komandor napisał/a: | Zapewniam ze z ta skrzynia w O2 da sie jezdzic dynamicznie |
potwierdzam, daje się i to jak!
Old JDM - 01-03-2014, 21:56
krzychu co do Audi, wiekszych pojemnosci nie ma z Multitroniciem, nie z powodu ilosci nM, tylko dlatego ze wieksze pojemnosci oferowane sa zazwyczaj z quattro - a tam kroluje tiptronic. Poza tym TipTronic jest skrzynia drozsza w produkcji niz Multitronic - i dlatego znajduje zastosowanie w wyzszej gamie modeli. Dla twojego info obecny Multitronic - to nie te same czasy co lata 2004-2005 gdzie te skrzynie padaly. To nowa, calkiem udana skrzynka. (jak na CVT oczywiscie huehue )
komandor hehe fajny poscik Ale ja wlasnie nie zauwazam progresu w skrzyniach CVT. Mialem porownanie jak to mowisz Primery Youngtimera hehe (2001) i nowego Audi A5 1.8 TFSI z Multitronic (nowy salonowy - u dealera). A w Primerze rowniez mam sterowanie ala TipTronic do niby efektywnej dynamicznej jazdy i ..... juz pisalem wczesiej powyzej jak sie to ma do zwyklego manuala
Takze ja wam nie odradzam zakupu CVT, chociaz ja bym sie juz na ten rodzaj skrzynki nie zdecydowal PEACE
Komandor - 02-03-2014, 08:49
Swego czasu miałem na celowniku nowego nowego Leśnika 240 KM z CVT i powiem ze przyjemnosc z jazdy nieziemska Co do O3 z CVT to racjonalny wybór dla (raczej) spokojnie jezdzących i w sumie podobna oferta jak u konkurencji RAV/CRV. Jak widac auta SUV benzyna 150 KM+CVT nieźle sie sprzedają bo wybór na rynku coraz wiekszy...
pozdro
krzychu - 02-03-2014, 08:52
Old JDM - przyglądnij się ofercie.... Zobacz jaka jest moc i moment w Audi 3.0 TDI w wersji z Multitronikiem i z S tronikiem. Po prostu ucięli 100Nm (z 500 zrobiło się 400), aby nie zajechać skrzyni... Tak samo ośka powoduje to, że czasem trochę Nm idzie w powietrze, przy Quatro wszystko musi znieść skrzynia i konwerter... Ta skrzynia ma pewne ograniczenia jak widać na razie nie do przeskoczenia.
A co do awaryjności może w końcu je poprawili - nie wiem, ale mając zamiłowanie do planowania usterek nie sądzę aby temat się jakoś mocno zmieniło...
Swoją drogą Audi to tak poważna firma, że na stronie nie podaje Nm i nie można się dokopać do katalogu z porównaniem wersji...
Old JDM - 02-03-2014, 11:48
krzychu zgadzam sie z tym co napisales, PLUS Cvt jest tansze w produkcji niz TipT.
Ps. Nie wiedzialem ze CVT-ki obsluguja do max 310nM.
http://wiki.ross-tech.com...y:Transmissions
pozdrawiam
Komandor - 02-03-2014, 13:53
Leśnik 2.0 XT 240 KM, 350 Nm
krzychu - 02-03-2014, 13:58
Komandor napisał/a: | Leśnik 2.0 XT 240 KM, 350 Nm |
A A4 do 400Nm są Multitroniki, ale na ichniejszym forum raczej konsternacje dotyczące awaryjności skrzyni przy współpracy z silnikami powyżej 300Nm...
Komandor - 02-03-2014, 14:09
Ostatnie grupowe lamenty dotyczyły sprzegła w Lesniku dieslu, benzyna XT w sprzedazy jakis rok wiec na raporty o awaryjnosci trzeba troche poczekac...
elektryk - 04-03-2014, 09:12
Komandor napisał/a: | Ostatnie grupowe lamenty dotyczyły sprzegła w Lesniku dieslu, benzyna XT w sprzedazy jakis rok wiec na raporty o awaryjnosci trzeba troche poczekac... | Jak to od roku? Benzynka w XT chyba występuje od rocznika 2006.
pogan04 - 31-03-2014, 03:07
czy ktoś wie, jak sprawuje sie automat po tuningu?
czy podniesienie mocy wpływa jakos na zywotnosc skrzyni automatycznej ?
silnik 2.2 DID automat
krzychu - 31-03-2014, 06:47
Zważywszy, że przy automacie urwali 20 albo 30Nm z oryginalnej mocy silnika to nie wróży dobrze...
mitsu00 - 31-03-2014, 14:58
pogan04 napisał/a: | czy ktoś wie, jak sprawuje sie automat po tuningu?
czy podniesienie mocy wpływa jakos na zywotnosc skrzyni automatycznej ?
silnik 2.2 DID automat | O ktory silnik chodzi? HDI 156KM czy Mitsu 150KM?
Jesli ten 1:szy to smialo rob program u dobrego tunera. Nie wiecej jednak niz 440-450Nm. W standardzie jest 380Nm. Jesli to silnik Mitsu w OIII to na razie nie dlubalbym przy nim.
pogan04 - 31-03-2014, 23:45
silnik 2.2 156 KM OII
czy podniesienie mocy wpływa na żywotność skrzyni automat?
europejska wersja z łopatkami
i jak poznać dobrego tunera który nie spieprzy sprawy
zna ktoś dobrego w okolicy Warszawy?
warsztatów jest dużo ale kto wie który jest dobry a który tylko wpakuje w koszty..........
mitsu00 - 01-04-2014, 11:28
pogan04 napisał/a: | silnik 2.2 156 KM OII
czy podniesienie mocy wpływa na żywotność skrzyni automat?
europejska wersja z łopatkami
i jak poznać dobrego tunera który nie spieprzy sprawy
zna ktoś dobrego w okolicy Warszawy?
warsztatów jest dużo ale kto wie który jest dobry a który tylko wpakuje w koszty.......... | ja robilem swojego wczesniej w 44tuning.pl w Jablonnej. Bylem zadowolony, ale na forach sa i tez niezadowoleni z ich roboty. Masz tez Mastersa i kilku innych dobrych. Pogoogluj. Co do programu to jak pisalem wczesniej smialo mozna robic do 450 Nm. Tylko mowimy tu o przeprogramowaniu sterownika, a nie jakies badziewne dolaczane boxy oszukujace elektronike. Ja mojego mialem zrobionego na 440Nm i 195KM. Jezdzil idealnie i przelecialem na takim wirusie bezproblemowo 90 tys km zanim auto sprzedalem. Mialem jednak manuala, ale mam znajomych co robili identyczne programy w wersjach auto i tez bylo git. 2.2 HDI w auto przed programem jest b mulowaty w porownaniu z manualem, ale dostaje 2 zycie po zawirusowaniu
pogan04 - 01-04-2014, 20:59
jak tylko blacharz dokończy robotę wyśle mojego dzidziusia na doping .
już nie mogę sie doczekać pierwszej jazdy
mam go od 2 miesięcy, a nawet silnika nie odpaliłem bo i jak bez chłodnic
ale juz są co prawda w kartonie ale są
właśnie przerabiam tylne lampy na ledy, będzie najpiękniejszy w całej wsi
potem koniecznie duże radio z navi oraz koniecznie czarne felgi__ale to potem
|
|
|