To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Woda się gotuje

robertdg - 22-06-2015, 08:00

Wahler
pe emazed - 14-07-2015, 00:19

Dzięki Robert. Wahler wjechał. Włącznika nie było dostępnego innego niż FAE (czy jakoś tak).
Pytanko, czy odpowietrzanie układu chłodzenia robi się tylko za pomocą tej śruby imbusowej?
Kolega, który mi ogarniał te rzeczy stwierdził że jak płyn wywala przez odkręcony korek chłodnicy to układ nie jest zapowietrzony (i śruby nie ruszył).
Ziomkowi jednak coś się nie do końca podoba działanie tego układu. Twierdzi że przy wlewaniu nowego płynu strasznie wolno go ubywało w zbiorniczku wyrównawczym. Mówi że ciśnienie od pompy powinno zassać cały płyn prawie że na raz i że niby uszczelka albo pompa nie ogarnia. BTW: mam kapkę dziurawą chłodnicę, latem dolewam 2 litry na 1500 km, dół chłodnicy mokry
Będę wdzięczny za dobre słowo (tzn. fachowe)
Pzdr

robertdg - 14-07-2015, 08:18

Ziomek który ogarnia Ci auto chyba nie wie, że korek chłodnicy działa na zasadzie ciśnienia i podciśnienia - zalewasz chłodnice do pełna, zakręcasz korek, zalewasz zbiorniczek wyrównawczy do MAX, odpowietrzasz układ, uzupełniasz płyn. Płyn sam od pracy pompy nie zassie się w pełny układ tak od razu bo jest jeszcze kwestia zamkniętego obiegu termostatem.
Chłodnice nalezałoby wymienić

pe emazed - 22-07-2015, 00:29

Dzięki za wskazówki, zastosuje niebawem
Muszę się dobrać do chłodnicy. Czy w tej kwestii można iść na jakieś ustępstwa? do super mega hiper kleji jakoś nie jestem przekonany, ktoś kolwiek wypowiadał się pozytywnie w tym temacie?
a jeśli wymiana to chinol za 200 z alledrogo będzie ok?
czy lepiej chinola z numerkiem, np : w 4c jest RAT13849 za 214 i nisseny od 380 w góre, czy lepiej thermotec D75002TT w inter c za 350, denso ponad 500 to już drogawo.
Czy może lepiej używkę kupić za 100 pln?

Piwor - 14-08-2015, 20:20

Używka będzie parchem. Nissens nie byłby zły.