To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Za co kupic Galanta?

pipi_ja - 02-04-2014, 11:45

slasz129 napisał/a:

2. za 16k to mam Acco w seryjnej budzie z silnikiem 2,2VTEC 212KM, -Galant 2,5V6 160KM, nie ma szans z type R Hondy

Nie wiem czy galant spod świateł nie pojedzie szybciej. Charakterystyka tego silnika jest bardzo przyjemna, ciągnie z dołu prawie jak diesel tyle, że do samego końca.
Osobiście już nie lubię samochodów, które trzeba kręcić do odcięcia a honda zdecydowanie to lubi.
Galantem pojedziesz dostojnie w ciszy ale zarazem dynamicznie i wg mnie to jest na jego plus.

Co do hamulców. Mój jest z 1997 roku czyli sam poczatek produkcji, tarcze mam malutkie bo 257mm. Po zakupie długo walczyłem z biciem hamulców. Każda tarcza gięła się po kilku tysiącach.
Wystarczyła wymiana piast i od ponad 2 lat mam spokój. Jeżdżę na nacinanych mikodach z klockami TRW.
Koszt naprawy zawieszenia jest wysoki jak robisz na nowych często tandetnych zamiennikach.
Ja oddaję do regeneracji. Za 4 sztuki z przodu zapłaciłem troche ponad 300zł i przejechałem ok 80tys.
Idę o zakład, że w hondzie końcówki za 50zł nie wytrzymają połowy tego przebiegu.

Jeśli potrafisz coś sam zmajstrować przy samochodzie a nie oddajesz do mechaników"wymieniaczy" to eksploatacja galanta nie jest droga.

Rok temu do pracy kupiłem Opla Vivaro 1.9 CDTI z 2004r. i uwierz mi, że dopiero porównując go do galanta dotarło do mnie jak wdzięcznym i bezawaryjnym jest samochodem. Tak na prawdę jedyne co mi się w nim popsuło przez ponad 5 lat była pompa wspomagania. Wysiadła i koniec. Reszta to były jakieś bzdurki, które wymieniałem choć nie trzeba było.Robiłem to bo lubię mieć w 100% sprawne auto. W Oplu psuło się wszystko,rozkręcały plastiki................masakra.

Wybór nalezy do Ciebie.
Od siebie jeszcze dodam żebyś przed podjęciem decyzji oblookal jakiegoś rekina, przejechał się nim, posłuchał jak chodzi. Zrezygnujesz z Hondy ;)
Dźwięku 4 cylindrów nie ma co porównywać z V6 :)

madź - 02-04-2014, 12:27

slasz129 napisał/a:
dokłądam jeszcze dwa tys i mam 2.0 Accorda z 2003-2004 roku

Zawsze można jeszcze troszkę dołożyć i kupić Galanta VR4.
Mocą bije Accorda z VTEC.
Hamulce - dość duże, można wrzucić Brembo.
Części w porównaniu do mocy - tanie.
AWD a nie marna przednionapędówka.
No i można zagazować. :mrgreen:

slasz129 - 02-04-2014, 13:34

Nie chodzi o to żebym dokładał do Acco VII tylko chodziło mi oto że cena Galantów jest troszkę za wysoka.
Ale dziś byłem w IC po częsci do reszty Acco co stoja pod domem, i zapytałem o rozdząd do Gala 2.5 z 2001r, gość mi wyliczył że komplet za 430zł jest, pompa GMB pasek mitsuboshi coś tam KOYO i ogólnie taka cena. I znowu mnie nachodzi na galanta bo piszecie że rozrząd 800zł a tu za ponad 400 mam. Czyli reszta częsci też nie beędzie droga.
Tak więc szukamy dalej :D .
Aha nie szukam jakiegoś auta tylko celuje tylko w Honde lub Gala. Żadne Ople, niemcy i francuzy nie wchodza w grę.
Tylko pytanie czy srebrny sedan czy czarne kombi, bo na czarnego sedana mnie nie stać.

Tomek - 02-04-2014, 13:38

slasz129 napisał/a:
gość mi wyliczył że komplet za 430zł jest, pompa GMB pasek mitsuboshi coś tam KOYO i ogólnie taka cena.

1. nie ma paska mitsuboshi do 2.5
2. do tego dorzuć 3 uszczelniacze (35-60 zł) i napinacz hybrauliczny (300-380 zł)

[ Dodano: 02-04-2014, 13:39 ]
slasz129 napisał/a:
chodziło mi oto że cena Galantów jest troszkę za wysoka.

to przepraszam
ile wg. Ciebie powinien kosztować?

Fragu - 02-04-2014, 13:41

A napinacz hydrauliczny policzył? :mrgreen:

Wiesz, możesz i kupić za 9 tysięcy 02/03, też takie na allegro stoją/stały :lol:

madź - 02-04-2014, 13:41

slasz129 napisał/a:
Nie chodzi o to żebym dokładał do Acco VII tylko chodziło mi oto że cena Galantów jest troszkę za wysoka.

Dobre. :mrgreen: Widziałeś ceny Passatów czy A4/A6 z podobnym wyposażeniem i silnikami V6? Podpowiem: A6 w rocznikach 97-99 z silnikami 2.4V6 lub 2.8V6 poniżej 14.000zł to trupy. Im taniej tym większa studnia bez dna. Galant, jak na to co oferuje jest bardzo tanim samochodem! Jeżeli V-ka jest za droga to kupuj 2.0. Poliftowego kupisz w dobrym stanie nawet za 10 tysięcy.
slasz129 napisał/a:
Tylko pytanie czy srebrny sedan czy czarne kombi, bo na czarnego sedana mnie nie stać.

Galanty kombi są tańsze niż sedany...

Tomek - 02-04-2014, 13:46

Fragu napisał/a:

Wiesz, możesz i kupić za 9 tysięcy 02/03, też takie na allegro stoją/stały :lol:

ja takiego kupiłem i jestem zadowolony
ale to jest Elegance, a już wrzuciłem w niego z 5-6 tyś, a kolejne 6 tyś w następnych 2 tygodniach

na tip-top będzie zrobiony Avance, w budżecie 25 tyś

Fragu - 02-04-2014, 13:49

tomek84, w zamyśle miałem Avance :roll:
slasz129 - 03-04-2014, 07:42

No dzwoniłem jeszcze raz do IC i z tym napinaczem faktycznie wyszło 730zł, no ale to nie starch bo to sie raz wymienia na 100tys.
A Audi A6 nie porównujcie do Galanta bo to trochę inna bajka. Tak samo nie można porównać Acco VII do Galanta.
2.0 jest tańsze ale ja chce żeby mi auto jechało a nie muliło.
Miałem wczesniej Acco CD7 ze 170KM silnikiem i to coś jechało, nie powiem że cudo ale cos., i dlatego celuje w 2.5 bo powinno lepiej jechać od mojego byłego Acco.
Tu filmik jeszcze przed ostatnimi poprawkami , bez sterowania motylami IAB i strojeniem jak miał 160KM

https://www.youtube.com/w...hoWSU4t0rg&hd=1

I takiego czegoś oczekuje od Gala.

Na forum widze że tez nikt nic konkretnego nie sprzedaje a oferty z Allegro też troche dupa. Jest tego wiecej niż moich byłych Cd7 ale też cos konkretnego znaleźć w dobrej kasie to sztuka.
A jak porównujecie jazde sedanem a kombi?

radek79 - 03-04-2014, 08:01

slasz129 napisał/a:

moim zdaniem kombi jak by było bardziej komfortowe, mniej czuć tą sztywność niż w sedanie

Tomek - 03-04-2014, 08:18

slasz129 napisał/a:

przesiałem się z sedana do kombi i spodziewałem się, że będzie dużo gorzej jeśli chodzi o wyciszenie wnętrza (tylne nadkola)
ale jest całkiem spoko

Bizi78 - 03-04-2014, 10:33

slasz129 napisał/a:
Na forum widze że tez nikt nic konkretnego nie sprzedaje

Bo jak nie masz dostępu do działu sprzedam to nie widzisz :wink: .

pipi_ja - 03-04-2014, 13:31

Teraz to ją już zglupialem. Szukasz samochodu do jazdy czy do wyścigów? Jeśli do wyścigów to odpusc sobie galanta albo dozbieraj kasy i kup vr4 bo z takim budżetem i oczekiwaniami możesz być rozczarowany.
Nie ma samochodów pięknych,mocnych,szybkich i do tego tanich a odnoszę wrażenie,że właśnie takiego szukasz.

Powodzenia w zakupie.

madź - 03-04-2014, 13:54

pipi_ja napisał/a:
Jeśli do wyścigów to odpusc sobie galanta albo dozbieraj kasy i kup vr4 bo z takim budżetem i oczekiwaniami możesz być rozczarowany.

VR4 - http://www.youtube.com/watch?v=uQPhH3bwzvw
Będzie Pan zadowolony. :mrgreen:

Dla porównania 2.5 NA - http://www.youtube.com/watch?v=NIRCRZB_iYY

sampler - 03-04-2014, 14:19

Rzeczywiscie jak chcesz modzic i mieć dobre osiagi lepiej skupić sie na VR4. Wtedy wciagniesz wszystkie accordy wlacznie z Type S. No i w VR4 masz duze pole manewru do poprawiania osiągów

VR4