To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Pompka spryskiwaczy - Lancer CYxA

LuckyLegs - 07-05-2018, 07:22

EDIT: to była pompka :)
Stanley86 - 17-07-2018, 10:10

Szanowni,

Mam nadzieję, iż piszę w dobrym wątku. Otóż od dwóch lat jestem szczęśliwym użytkownikiem MITSUBISHI LANCER z roku produkcyjnego 2009. Wersja: SPORTBACK INSTYLE NAVI. Niestety nie mam wtrysków do spryskiwaczy lamp, choć fabrycznie jest przewidziana taka możliwość...

Stąd moje pytanie, czy jeśli zakupiłbym wtryski z wcześniejszej wersji modelowej (2003-2008), to będą one pasowały/działały w modelu z wersji poliftingowej?

Czy fakt, iż mam moje oświetlenie to lampy ksenonowe ma tu jakieś znaczenie?

Piszę bardziej, ażeby się upewnić, ponieważ już dwie osoby, z którymi rozmawiałem utwierdziły mnie w przekonaniu, iż jest to możliwe, tym niemniej nie zaszkodzi spytać najlepszych, zwłaszcza w oparciu o to, iż mechanik, który ma się tego podjąć twierdzi, że jest to niemożłiwe, i że nie będą one pasowały :-/

Za wszelką możliwą pomoc i podpowiedzi będę zobowiązany!

Golotheman - 21-04-2020, 20:56

Hej Koledzy. Oczywiscie zanim dotarlem do tego tematu to wymienialem pompke u siebie i okazalo sie, ze spasowala zapasowa pompka z seata ibizy 2012. Takze mozna stosowac zamiennie.

Trzeba uwazac bo tam duzo syfu ktory leci do uszczelki i zbiornika. Cale szczescie ze to nie na przewodach albo sterownik/ modul.

Pozdrawiam :)

Anonymous - 31-01-2021, 21:45
Temat postu: Pompka do spryskiwaczy
Witam, mam Lancera 2009 rok wersja Hatchback, otóż przestały mi działać spryskiwacze z przodu i z tyłu, działają tylko od reflektorów. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, nie słychać silniczka i moje pytanie: Czy są 2 oddzielne silniczki, skoro działa od reflektorów? I czy na 100% to będzie silniczek? Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?
mazin - 01-02-2021, 07:48
Temat postu: Re: Pompka do spryskiwaczy
Kilerek7 napisał/a:
Witam, mam Lancera 2009 rok wersja Hatchback, otóż przestały mi działać spryskiwacze z przodu i z tyłu, działają tylko od reflektorów. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, nie słychać silniczka i moje pytanie: Czy są 2 oddzielne silniczki, skoro działa od reflektorów? I czy na 100% to będzie silniczek? Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?

W moim jaki czas temu wystarczyło odpięcie nadkola po prawej od strony zderzaka i poprawienie styków, bez odpinania całości - ale nie demontowałem pompki, tylko "zaglądałem" ;-) Wystarczyło po prostu wsadzenie łapy.

HUGIO - 01-02-2021, 10:56

Kilerek7 napisał/a:
Jeśli tak to jak się do niego dostać? Czy trzeba zdejmować cały zderzak z przodu, czy wystarczy nadkole i kanał?

Ze zdjętym zderzakiem tak to wygląda (pompka do szyb, do xenonów jest po drugiej stronie zbiorniczka):

Więc zależy, czy Ci się ręka zmieści przez samo nadkole.

Bodzio922 - 01-02-2021, 20:25

Najłatwiej (bez rozbierania połowy auta) podnieść auto, zdjąć koło, wyciągnąć kilka plastikowych zaczepów od nadkola i jest elegancki dostęp do pompki(jest ona wciskana w zbiornik). Pompka z grupy VAG-a więc w większość sklepów dostępna od ręki, nie mów że to do miśka bo może się to okazać problemem nie do rozwiązania i znalezienia :D :D ale najlepiej weź Swoją na wzór do sklepu:)
Anonymous - 04-02-2021, 23:15

Ok, dzięki Panowie za pomoc:)
StaszekB - 09-02-2021, 20:14

Jak ktoś nie ma warunków, to wystarczy skręcić koło max w lewo, wyjąć zaczepy nadkola i uchylić. Odchylic góre pompki, a później pociągnąc do góry. Wyleje sie reszta płynu :)
15-20 minut roboty. Dodam, co istotne, ze te pompki sa wyjatkowo żywotne, ja swoja rozebrałem, silnik wrzuciłem do oleju, wydmuchałem i chodziła jeszcze pół roku.

mazin - 24-03-2021, 08:06

Cóż, moja pompka odeszła do krainy wiecznych deszczów. Szwankowała od 2019.
Kupiłem FEBI w Inter Cars za 59 PLN (drogo ale na miejscu i od razu), wymieniłem, przeczyściłem całą okolicę, ale niestety sika o wiele słabiej. Sprawdzę jeszcze rurkę, może się przytkała piachem, ale zapytam tych, co montowali pompkę FEBIego - czy zauważyliście różnicę w wydajności?

StaszekB - 07-04-2021, 12:00

Moja trochę słabiej, ale to jakieś badziewie za 20zł
mazin - 07-04-2021, 12:15

StaszekB napisał/a:
Moja trochę słabiej, ale to jakieś badziewie za 20zł

To chyba wszystko to samo, tylko są różni "oklejacze" chińskiej produkcji, ergo ja po prostu przepłaciłem ;-) .
Ale w moim lancelocie pomogło zdemontowanie wszystkiego (poza zbiornikiem), przepłukanie wszystkich rurek, a same spryskiwacze wsadziłem do myjki ultradźwiękowej. Sika aż miło, choć ze względu na "rozległość" zastosowanego rozwiązania, nie mam pojęcia co szwankowało. Ale pompka w porządku. Zobaczymy jak długo posłuży.

A tak wyglądał oryginalny siemens

Po odmoczeniu w Derusto, potem IPA i gęstym oleju do lag motocyklowych (w sumie 4 dni kąpieli) zaczął działać ;-)